Φέτος το φτιάχνουμε στο σπίτι!
Επειδή θέλει λίγες μέρες να «ψηθεί» και να ωριμάσει, ετοιμάζουμε από τώρα το τουρσί για την Καθαρή Δευτέρα (και όχι μόνο).
Καυτερό ή πιο ήπιο, σκορδάτο ή σκέτο το τουρσί με κουνουπίδι και καρότο είναι από τα πιο συνηθισμένα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Επειδή μου προέκυψαν περισσότερα κουνουπίδια απ’ όσα μπορούσαμε να καταναλώσουμε βραστά ή γιαχνιστά, ένα μέρος τους έγινε τουρσί.
Η διατήρηση σε άλμη ή σε ξύδι ή σε οξάλμη είναι παλιός και διεθνής θα λέγαμε τρόπος συντήρησης των λαχανικών. Άλλοτε πιο πικάντικα και αρωματικά, άλλοτε πιο απλά τα τουρσιά παρασκευάζονται σε όλο τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Κάποια λαχανικά πρέπει να ζεματιστούν, κάποια άλλα χρησιμοποιούνται εντελώς ωμά ενώ η χρήση ζάχαρης ως πρόσθετου συντηρητικού είναι πολύ συνηθισμένη.
Πρόσφατα μου έδωσαν συνταγή βαλκανικής προέλευσης για παντζάρια τουρσί (περιμένει κι αυτή τη σειρά της για δημοσίευση) με πολλά μπαχαρικά , ζάχαρη και ξύδι και με εξαιρετικό αποτέλεσμα για τους λάτρες των τουρσιών.
Η δική μου συνταγή για τούτο εδώ το τουρσί είναι θα λέγαμε κλασική, αλλά επειδή ήθελα να δοκιμάσω και την συνταγή της φίλης μου της Ξανθής έφτιαξα μισή δόση και από τη δική της. Είναι το βάζο αριστερά, με το κιτρινωπό χρώμα αφού η Ξανθή προσθέτει και κάρι στο τουρσί της. Δεν το δοκιμάσαμε αφού θέλει 4 εβδομάδες να ωριμάσει αλλά γενικά μας αρέσει το κάρι, οπότε γιατί όχι;
Για το δικό μου τώρα…
Υλικά
Για δυο βάζα του κιλού
450-500 gr κουνουπίδι
150-200 gr καρότα
100 gr πιπεριές κόκκινες κατά προτίμηση (για το χρώμα…)
2-3 κλαδιά σέλινο
(Να είναι 650- 700 gr όλα μαζί τα λαχανικά, καθαρισμένα)
2 κουταλιές σούπας ημίχοντρο αλάτι (ριζάτο)
1 κουταλιά ξινό
2 κουταλάκια του γλυκού κόκκους πιπέρια χρωματιστά
Περίπου 100 ml ξύδι ( 6-7 κουταλιές σούπας)
Προαιρετικά, για κάθε βάζο μια μικρή καυτερή πιπεριά και μια σκελίδα σκόρδο
Επί το έργον
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Χωρίζουμε σε μπουκετάκια το κουνουπίδι και κόβουμε σε ροδέλες ή σε ραβδάκια το καρότο και σε καρεδάκια ή σε ροδέλες τις πιπεριές.
Βάζουμε αρκετό νερό να βράσει και όταν κοχλάσει προσθέτουμε τα λαχανικά (εκτός από το σέλινο) . Μετράμε 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναρχίσει ο βρασμός, αποσύρουμε από το μάτι και στραγγίζουμε το νερό. Κόβουμε και το σέλινο Βράζουμε στο βραστήρα ή σε κατσαρόλα νερό και διαλύουμε σε 500ml (2 κούπες) το αλάτι και το ξινό.
Βάζουμε στα βάζα (που έχουμε αποστειρώσει) τα χλιαρά πλέον λαχανικά, από ένα κουταλάκι πιπέρια και την πιπερίτσα με το σκόρδο (αν βάλουμε).
Μοιράζουμε την άλμη στα δυο βάζα και συμπληρώνουμε με ξύδι, να σκεπάζονται τα λαχανικά αλλά να μη ξεχειλίσουν τα βάζα. Κλείνουμε τα βάζα μας με τα καπάκια τους και αποθηκεύουμε το τουρσί σε δροσερό ντουλάπι για 15-20 μέρες . Όταν ανοίξουμε ένα βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
- Αν τα λαχανικά είναι πολύ φρέσκα και τρυφερά μειώνουμε το χρόνο ζεματίσματος 1-2 λεπτά. Δεν πρέπει να λιώσουν.
- Έβαλα στο ένα μόνο βάζο πιπερίτσα και σκόρδο για να έχω και πικάντικο και πιο ήπιο τουρσί.
- Βάζω ξύδι από κρασί όσο γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο για να μη χαλάσει πολύ το χρώμα των λαχανικών.
- Μπορούμε να προσθέσουμε και 1-2 ραπανάκια σε ροδέλες ή σε ραβδάκια σ’ αυτό το τουρσί.[yumprint-recipe id=’83’]
Υπενθυμίζουμε την συμμετοχή μας στα FOOD BLOG AWARDS 2016 του ΒΗΜΑgourmet.
Θα ήταν τιμή μας να μας ψηφίσετε!
Επιλέγετε τσεκάροντας με κλικ το τετραγωνάκι μπροστά από το CretanGastronomy, συμπληρώνετε το email σας λίγο παρακάτω, και κλικάρετε στη λεξούλα Done!
Εδώ:
[…] Τουρσί κλασικό κουνουπίδι-καρότο […]