Vegan/vegetarian

Κλασικό τουρσί κουνουπίδι – καρότο – πιπεριά

Κλασικό τουρσί κουνουπίδι – καρότο – πιπεριά

Φέτος το φτιάχνουμε στο σπίτι!

Επειδή θέλει λίγες μέρες να «ψηθεί» και να ωριμάσει, ετοιμάζουμε από τώρα το τουρσί για την Καθαρή Δευτέρα (και όχι μόνο).

Κλασικό τουρσί κουνουπίδι – καρότο – πιπεριά

Καυτερό ή πιο ήπιο, σκορδάτο ή σκέτο το τουρσί με κουνουπίδι και καρότο είναι από τα πιο συνηθισμένα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Επειδή μου προέκυψαν περισσότερα κουνουπίδια απ’ όσα μπορούσαμε να  καταναλώσουμε βραστά ή γιαχνιστά,  ένα μέρος τους έγινε τουρσί.

Κλασικό τουρσί κουνουπίδι – καρότο – πιπεριά

Η διατήρηση σε άλμη ή σε ξύδι ή σε οξάλμη είναι παλιός και διεθνής θα λέγαμε τρόπος συντήρησης των λαχανικών. Άλλοτε πιο πικάντικα και αρωματικά, άλλοτε πιο απλά τα τουρσιά παρασκευάζονται σε όλο τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Κάποια λαχανικά πρέπει να ζεματιστούν, κάποια άλλα χρησιμοποιούνται εντελώς ωμά ενώ η χρήση ζάχαρης  ως πρόσθετου συντηρητικού είναι πολύ συνηθισμένη.

Κλασικό τουρσί κουνουπίδι – καρότο – πιπεριά

Πρόσφατα μου έδωσαν συνταγή βαλκανικής προέλευσης για παντζάρια τουρσί (περιμένει κι αυτή τη σειρά της για δημοσίευση) με πολλά μπαχαρικά , ζάχαρη και ξύδι και με εξαιρετικό αποτέλεσμα για τους λάτρες των τουρσιών.

Κλασικό τουρσί κουνουπίδι – καρότο – πιπεριά

Η δική μου συνταγή για τούτο εδώ το τουρσί είναι θα λέγαμε κλασική, αλλά επειδή ήθελα να δοκιμάσω και την συνταγή της φίλης μου της Ξανθής έφτιαξα μισή δόση και από τη δική της. Είναι το βάζο αριστερά, με το κιτρινωπό χρώμα αφού η Ξανθή προσθέτει και κάρι στο τουρσί της.  Δεν το δοκιμάσαμε αφού θέλει 4 εβδομάδες να ωριμάσει  αλλά γενικά μας αρέσει το κάρι, οπότε γιατί όχι;

Κλασικό τουρσί κουνουπίδι – καρότο – πιπεριά

Για το δικό μου τώρα…

Παρατηρήσεις

  • Αν τα λαχανικά είναι πολύ φρέσκα και τρυφερά μειώνουμε το χρόνο ζεματίσματος 1-2 λεπτά. Δεν πρέπει να λιώσουν.
  • Έβαλα στο ένα μόνο βάζο πιπερίτσα και σκόρδο για να έχω και πικάντικο και πιο ήπιο τουρσί.
  • Βάζω ξύδι από κρασί όσο γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο για να μη χαλάσει πολύ το χρώμα των λαχανικών.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε και 1-2 ραπανάκια σε ροδέλες ή σε ραβδάκια σ’ αυτό το τουρσί.[yumprint-recipe id=’83’]

Υπενθυμίζουμε την συμμετοχή μας στα FOOD BLOG AWARDS  2016 του ΒΗΜΑgourmet.

Θα ήταν τιμή μας να μας ψηφίσετε!

Επιλέγετε τσεκάροντας με κλικ το τετραγωνάκι μπροστά από το CretanGastronomy, συμπληρώνετε το email σας λίγο παρακάτω, και κλικάρετε στη λεξούλα Done!

Εδώ:

http://www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards16

/candidates/Besttraditionalrecipes/article/?aid=844869

Σας ευχαριστούμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο