Τα πιο εύκολα και τα πιο αγαπημένα λαδοκουλουράκια μας!
Άρχισα να γράφω τη σημερινή συνταγή, χωρίς να ξέρω τι όνομα να δώσω σ’ αυτά τα βουτηματάκια! Στο τετράδιό μου όπως βλέπετε τα λέω κουλουράκια-παξιμαδάκια αλλά δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Σαν νηστίσιμα μπισκοτάκια μοιάζουν περισσότερο.
Είναι όμως από τα πιο νόστιμα, πολύ χαμηλού κόστους, υγιεινά και διατητικά βουτήματα που έχω στις συνταγές μου και έχουν ελάχιστο κόπο! Δεν ξέρω ποια βιαστική και ακαμάτρα κόρη είχε τη φαεινή ιδέα να βάλει μέσα στη ζύμη το σουσάμι και να κάνει αυτά τα ψευτοπαξιμαδάκια αντί να πλάθει με τις ώρες κουλουράκια, πάντως πέτυχε διάνα!
Τα λέω διαιτητικά, γιατί μια κούπα ζάχαρη σε περίπου 90 μπισκοτάκια που έφτιαξα, αντιστοιχεί σε λιγότερο από 3 γραμμάρια στο καθένα τους. Όλα τα άλλα υλικά ακόμη κι αν δίνουν θερμίδες δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας .
Είναι ωραία με το πρωινό μας αλλά και σαν συμπλήρωμα του απογευματινού μας καφέ. Αρκεί να μπορέσουμε να σταματήσουμε σε ένα!
Υλικά
1,5 κούπα λάδι (εμείς μόνο ελαιόλαδο!)
1 κούπα κρασί άσπρο
1 κούπα ζάχαρη
¾ κούπας σησάμι αναποφλοίωτο
1 κουταλιά κανελογαρύφαλλα (λίγη περισότερη η κανέλα από τα γαρύφαλλα)
1 κουταλάκι σόδα
1 φακελάκι μπέικιν (3,5 κοφτά κουταλάκια γλυκού ή 3 γεμάτα)
1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( συνήθως περισσεύει κάτι λιγότερο από μια κούπα, περίπου 100γρ).
Επί το έργον
Δείτε το βιντεάκι μας για να σας λυθεί κάθε απορία!
Καθαρίζουμε το σησάμι από ξένα σώματα που πιθανόν να περιέχει και το ξεπλένουμε σε σουρωτήρι. Ρίχνουμε το μπέικιν και τη σόδα σε μια κούπα αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε τα υγρά υλικά με τα κανελογαρύφαλλα σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε με το χέρι να διαλυθεί λίγο η ζάχαρη. Προσθέτουμε το σησάμι και το αλεύρι σταδιακά μια- μια κούπα (δεν ξεχνάμε αυτή που περιέχει τα φουσκωτικά) μέχρι να επιτύχουμε μια μαλακή ζύμη. Συνήθως μένει λίγο από το πακέτο του κιλού.Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη κανένα εικοσάλεπτο.
Δημιουργούμε τα παξιμαδάκια μας ως εξής. Πλάθουμε μικρά ψωμάκια και τα κόβουμε σε παξιμαδάκια όπως στην περίπτωση των κανονικών παξιμαδιών, χωρίς να τα ψήσουμε. Τα πατάμε λίγο με τα δάκτυλα να αποκτήσουν πάχος λίγο παραπάνω από μισό εκατοστό.
Εναλλακτικά, όπως βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία, πατάμε στην επιφάνεια που ζυμώνουμε μικρά κομμάτια ζύμης σε πάχος μισού (και λίγο παραπάνω) εκατοστού και κόβουμε με κουπ πατ μπισκοτάκια.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 30- 35 λεπτά.
Παρατηρήσεις
1) Το κρασί μπορεί να είναι ροζέ (ή και κόκκινο αλλά σκουραίνουν πολύ).
2)Το σησάμι δεν χρειάζεται να καβουρδιστεί. Βγάζει πολύ καλά το άρωμά του στο ψήσιμό τους.
3) Τα δικά μου τα έψησα λίγο παραπάνω από 35 λεπτά γιατί όλα σχεδόν τα κουλουράκια μας αρέσουν ξεροψημένα (μη σας πω και ελαφρώς καμένα!).
4)Γίνονται περίπου 3 ταψάκια της κουζίνας (γύρω στα 90 ανάλογα το μέγεθος).Αδειάζω το πρώτο μόλις ψηθούν και το ξαναγεμίζω αφού έχει κρυώσει λίγο, όσο το δεύτερο είναι στο φούρνο.
5) Στις μετρήσεις μου τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ την κλασική δοσομετρική κούπα.Η αρχική συνταγή γράφει φλυτζάνες όπως βλέπετε.
Μόλις ειδα κουλουράκια..ετρεξα!!!!Καλά, εχεις πάρει την δίαιτα πολύ σοβαρα!!!!Η αναλυση γραμ. της ζάχαρης ανα κουλουράκι!!!!!Ξέρεις τι προτίθεμαι να κάνω ΑΜΕΣΩΣ τώρα βέβαια… τα κουλουράκια με το ζουσάμι μέσα στην ζύμη!!!!πάω!!!!
yπέροχα!!!!!αύριο εχει κουλουράκια !!!ευχαριστούμε,,,,αλλά και η ανάλυση…τελεια!!!για να μπορούμε να φάμε και εμείς….λόγω…Δίαιτας….ΚΑΛΟ ΜΗΝΑΑΑΑΑ!!!!
Ευτυχώς έφτιαξες μπόλικα, φτάνει να κεραστούμε όλοι!
Γιατί να σταματάμε στο ένα…. δεν μας βλέπω;-)
Έχω όλα τα υλικά στο σπίτι, αύριο θα βάλω το χέρι μου στην ζύμη.
Καλό μηνά.
Έχω χρόνια να φτιάξω τα παρόμοια που ξέρω.
Το σουσάμι το καβουρντίζω ελαφρά και, την τελευταία φορά, χρησιμοποίησα σησαμέλαιο.
Με τον καφέ ή βουτηγμένα σε γάλα, όνειρο!
Καλό μήνα!!
ΝΟΣΤΙΜΑ!ΥΠΕΡΟΧΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΙΑΙΤΑ…
ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!
Και νηστίσιμα και λαχταριστά! Φαντάζομαι πως θα μοσχομύριζε η κουζίνα σου όταν τα έψηνες!
Περίσσεψαν;Μου αρέσουν πολύ,ειδικά για το πολύ σουσάμι τους!
Είχα φτιάξει παλιά,μου είχε δώσει τη συνταγή μια γνωστή,αλλά-κλασσικά-την έχασα.
Τι καλά,που μου την ξαναθύμισες!
Καλό μήνα-φιλιά!
Λατρεύω το κουλουράκια μπισκοτάκια που γίνονται με απλά υλικά και κουβαλάνε σοφία ζαχαροπλαστικής χρόνων!
Καλό μήνα
Και μου αρέσουν!! Τι να σου γράψω Vita μου…
Αλλά να πάρω θάρρος και να σε ρωτήσω και για κάποια που είχα γευτεί πριν χρόνια στο Ρέθυμνο.
Τα χαρακτήριζαν ως "σταφιδωτά" μέσα είχαν γέμιση με σταφίδα, σουσάμι ίσως και αλεσμένο καρύδι. Ηταν κομμένα κάπως σαν κουτσουράκια. Προφανώς μπαστούνι ζύμης, που είχε ανοιχτεί και γεμιστεί. Και μετά ολοκληρωθεί με το σχετικό διαγώνιο κόψιμο. Αλλά άμα ξέρεις κάτι παραπάνω να μας "φωτίσεις"… θα το εκτιμούσα πολύ.
Καλέ αυτά είναι πανεύκολα!!! Και φαίνονται μμμμμμμμμούρλια!!!
Ριρή τι θα βγει και που την πήρα σοβαρά! Ο μεταβολισμός μου είναι στον κόσμο του :-(.
Ίριδα περιμένω εντυπώσεις. Καλό μήνα και σε σένα!
Έλενα ναι γίνονται αρκετά και με ελάχιστο κόστος!Για όλους φτάνουν 🙂
Ellada είναι τόσο εύκολα που αν σ΄αρέσουν θα τα φτιάχνεις συχνά
Δύσπιστε τι μου λες τώρα! Είπαμε διαίτης 🙂 Μόνο ένα!
Λούρδη μου στην ίδια παρέα κι εσύ; Των αεί διαιτόμενων;
mia maria ναι μοσχομυρίζουν κανελογαρύφαλλα και καβουρνισμένο σουσάμι
Ελένη βέβαια περίσσεψαν.Έχω πάρει στα σοβαρά το "μόνο ένα το πρωί".Κερνάω καφέ 🙂
Αγγελική και ένα παραπάνω όταν είναι υγιεινά και δεν δημιουργούν τύψεις 🙂
Πηνελόπη μου άλλα είναι αυτά.Αυτά που λες είναι στο πρόγραμμα 🙂
Μαρίνα δεν υπάρχουν όντως πιο εύκολα.Χωρίς να υστερούν σε νοστιμιά. Φτιάξε τα και θα δεις.
Μπορεί κανείς να μείνει μόνο στο ένα;;;
Καλώς σε βρήκα και καλό μήνα!
Αφού είναι απο την Κρητη θα τα δοκιμάσω…μία αγάπη την έχουμε!
Αυτή η καταραμένη δίαιτα! Τέλεια τα κουλουράκια σου και κατάλληλα για να φάμε και εμείς που είμαστε μονίμως σε δίαιτα!
Καλημέρα…την ίδια συνταγή τη έφτιαξα προχθές , με διαφορετικό σχήμα όμως και τα έστειλα τα κουλουράκια με το ταχιδρομείο στην Αμερική στα παιδιά μου.
Φιλιά
Νοστιμότατο και υγιεινό!
Nai nai nai!!! Nostima kai light!!! Gia emas pou de zoume xoris gliko… kai de xanoume grammario…:(
Άρωμα κανελογαρύφαλου κι αγαπημένο σουσάμι… και διαίτης! 🙂 Υπέροχα!! (Α, τον "παστό μπακαλιάρο βραστό" τον έφτιαξα τελικά! Πολύ νόστιμο πιάτο!! Νά'σαι καλά!) Καλό βράδυ Vita..
Mανουσίνα μου αυτό με τρώει κι εμένα 🙂
Χαρά καλώς ήρθες! Σ΄ευχαριστώ πολύ! Και το δικό σου το νησί πίσω δεν πάει πουθενά.Ούτε σε ομορφιές ούτε σε νοστιμιές!
Κατερίνα ναι είναι πιο ήπια από άλλα αρκεί να μπορείς να μείνεις μόνο σε ένα 🙂
Δήμητρα ένα από τα καλά τους που ξέχασα να το γράψω είναι ότι κρατάνε πολύ καιρό. Και μετά από ένα μήνα πάλι καλά είναι αν δεν πάρουν υγρασία!
Ιωάννα μόνο που τρώγονται σαν …στραγαλάκια 🙂
Φοίβη αχ αχ και βαχ. Ξαναπέστο αυτό με το γραμμάριο…
Όλγα σε ευχαριστώ. Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή με τον μπακαλιάρο
Από Κρήτη μέχρι Καβάλα…Γίνονται καταπληκτικά!!! Την ίδια συνταγή κάνω κι εγώ. Μου την έδωσε φίλη μου, της οποίας ο γιος σπούδαζε στην Κρήτη. Λες να την πήρε από κει; Η μόνη διαφορά είναι, ότι βάζω τσίπουρο αντί για κρασί άσπρο.
Πολύ νόστιμα βουτήματα!!! Σήμερα τα έφτιαξα για δεύτερη φορά!!
Σ ευχαριστώ για την συνταγή!!
Συνέχισε την καλή δουλειά!!!!
theo ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Χαίρομαι που σας άρεσαν. Είναι τα αγαπημένα των παιδιών μου και επειδή είναι εύκολα, τα φτιάχνω πιο συχνά απ' όλα!
Φοβερη συνταγη, την ανακαλυψα προσφατα, αλλα την εχω φτιαξει ήδη αρκετες φορες.
Μοσχοβολαει το σπιτι καθε φορα … Ευχαριστουμε πολυ !!!
Κι επειδη την προχωρησα ενα βημα παραπερα, το μοιραζομαι μαζι σας. Εβαλα μεσα στη ζυμη και λιγους ξηρους καρπους (χοντροκομμενο αμυγδαλο ή αμυγδαλο/καρυδι μαζι). Πολυ ωραια εγιναν.
Ευχαριστουμε και παλι,
Νικος
Εξαιρετικά!
Τα δοκίμασα σήμερα και είναι απολύτως του γούστου μου, όχι πολύ γλυκά, νοστιμότατα και εθιστικά!
Και να φανταστείς έβαλα ελάχιστο σουσάμι γιατί δεν είχα!
Ευχαριστούμε για άλλη μια υπέροχη συνταγή 🙂
Εξαιρετικά. Τα φτιάχνω μόλις τώρα για πολλοστή φορά.
Το κατανοώ γιατί και για μένα είναι τα κουλουράκια που φτιάχνω πιο συχνά απ’ όλα! Τρώγονται σαν στραγαλάκια (αυτό δεν είναι και καλό, αλλά 😉 …) .
Αγαπημένη vita τα κουλουράκια σου μου έκαναν μεγάλο κλικ!
Αν και απόλυτη χορτοφάγος το site σου με καλύπτει πάντα, όλο και κάτι ενδιαφέρον βρίσκω στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα που μας στέλνεις, εδώ θέλω να σε ευχαριστήσω για τη συνέπεια σου. Πολύ σημαντική!
Τώρα μια ερώτηση που την είχα πάντα απορία σε συνταγές που έβλεπα και μπεικιν και σόδα. Γιατί βάζουμε και σόδα αφού έχει ήδη διογκωτικο? Γίνονται πιο τριφτα αν θυμάμαι καλά από πληροφορίες μαμάς? Πριν πειραματιστω είπα να σε ρωτήσω. Φιλιά καλό ΣΚ.
Καλή μου Δ¨ημητρα, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Κι εμείς τα λατρεύουμε αυτά τα κουλουράκια. Ναι η σόδα και η αμμωνία δίνουν πιο τραγανή και τριφτή υφή στα βουτήματα. Καλά θυμάσαι… Οι ζύμες με μαγιά δεν έχουν γιατί είναι αφράτες. Ειδικά στα λαδοκουλουράκια πιο συχνή και από το μπέικιν είναι η σόδα (πρέπει να την χρησιμοποιούσαν και πιο παλιά, πριν την χρήση του μπέικιν). Φιλιά και καλό ΣΚ κι από μένα!
τελεια! μπραβο. ευτυχως ειδαν το video γιατι τα εφτιαξα με κρασι κοκκινο απο το χωριο και η ζυμη μου βγηκε γκρι και ανησυχησα, αλλα τελικα ο,κ.
Μα δεν είναι πανεύκολα και πολύ νόστιμα; Χαίρομαι που σας βοήθησε το βίντεο!
Ηταν πολυ μυρωδατα και πραγματικα δεν μπορεις να σταματησεις στο ενα! Μας αρεσαν παρα πολυ και με μόνο 1κιλο αλευρι βγαινουν τοσα πολλα! Να είστε παντα καλα!
Μα δεν είναι πανεύκολα; Τα φτιάχνω πιο συχνά από όλα τα υπόλοιπα και λόγω ευκολίας και λόγω νοστιμιάς! Ευχαριστώ που δοκιμάσατε τη συνταγή και χαίρομαι που σας άρεσε!
Υπέροχη συνταγή…
Μόλις τα έβγαλα από τον φούρνο…μοσχομύρισε το σπίτι!!!
Ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές που μοιράζεστε μαζί μας και μάλιστα τόσο αναλυτικά…
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Κι εμείς τα αγαπούμε πολύ γιατί είναι και πολύ εύκολα! Με υγεία να τα καταναλώσετε. Καλό Πάσχα!
Βλέπω ότι η συνταγή υπάρχει χρόνια, αλλά μόλις τη βρήκα… Την είχε η νονά μου όταν ήμουν παιδί (πάνε κάποια χρόνια ) και τρελαινομουνα και να τα φτιάχνουμε και για την τραγανή, τρομερή γεύση τους!! Ακόμα θυμάμαι την απορία μου, που το κρασί εσφιγγε τη ζύμη… Χαίρομαι τόσο πολύ που ξαναβρήκα τη συνταγή! Θα τα φτιάξω σήμερα κιόλας! Ευχαριστώ!
Καλή χρονιά, με υγειά, που θα μας δίνει μόνο νόστιμες & γλυκές στιγμές!!
Πολύ χαίρομαι που συνδέεται η συνταγή με αγαπημένα πρόσωπα και γλυκές αναμνήσεις! Καλή Χρονιά και σε σας!
Μπορούν να γίνουν και με αλεύρι ολικής?
Και βέβαια! Απλώς δεν έχω δοκιμάσει πόσο λιγότερο αλεύρι θα χρειαστεί…