Κουλουράκια με το σουσάμι μέσα στη ζύμη! (VIDEO)

DSC_0945-001

Άρχισα να γράφω τη σημερινή συνταγή, χωρίς να ξέρω τι όνομα να δώσω σ’ αυτά τα βουτηματάκια!

Στο τετράδιό μου όπως βλέπετε τα λέω κουλουράκια-παξιμαδάκια αλλά δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Σαν νηστίσιμα μπισκοτάκια μοιάζουν περισσότερο.

 

Είναι όμως από τα πιο νόστιμα, πολύ χαμηλού κόστους, υγιεινά και διατητικά βουτήματα που έχω στις συνταγές μου και έχουν ελάχιστο κόπο! Δεν ξέρω ποια βιαστική και ακαμάτρα κόρη είχε τη φαεινή ιδέα να βάλει μέσα στη ζύμη το σουσάμι και να κάνει αυτά τα ψευτοπαξιμαδάκια αντί να πλάθει με τις ώρες κουλουράκια, πάντως πέτυχε διάνα!

Τα λέω διαιτητικά, γιατί μια κούπα ζάχαρη σε περίπου 90 μπισκοτάκια που έφτιαξα, αντιστοιχεί σε λιγότερο από 3 γραμμάρια στο καθένα τους. Όλα τα άλλα υλικά ακόμη κι αν δίνουν θερμίδες δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας .

 

DSC_0943

Είναι ωραία με το πρωινό μας αλλά και σαν συμπλήρωμα του απογευματινού μας καφέ. Αρκεί να μπορέσουμε να σταματήσουμε σε ένα!

Υλικά:

 

1,5 κούπα λάδι
1 κούπα κρασί άσπρο
1 κούπα ζάχαρη
¾ κούπας σησάμι αναποφλοίωτο
1 κουταλιά κανελογαρύφαλλα (λίγη περισότερη η κανέλα από τα γαρύφαλλα)
1 κουταλάκι σόδα
1 φακελάκι μπέικιν (3,5 κοφτά κουταλάκια γλυκού ή 3 γεμάτα)
1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( συνήθως περισσεύει κάτι λιγότερο από μια κούπα, περίπου 100γρ).

Επί το έργον:

Δείτε το βιντεάκι μας για να σας λυθεί κάθε απορία!

 

Καθαρίζουμε το σησάμι από ξένα σώματα που πιθανόν να περιέχει και το ξεπλένουμε σε σουρωτήρι. Ρίχνουμε το μπέικιν και τη σόδα σε μια κούπα αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε τα υγρά υλικά με τα κανελογαρύφαλλα σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε με το χέρι να διαλυθεί λίγο η ζάχαρη. Προσθέτουμε το σησάμι και το αλεύρι σταδιακά μια- μια κούπα (δεν ξεχνάμε αυτή που περιέχει τα φουσκωτικά) μέχρι να επιτύχουμε μια μαλακή ζύμη. Συνήθως μένει λίγο από το πακέτο του κιλού.Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη κανένα εικοσάλεπτο.

Δημιουργούμε τα παξιμαδάκια μας ως εξής. Πλάθουμε μικρά ψωμάκια και τα κόβουμε σε παξιμαδάκια όπως στην περίπτωση των κανονικών παξιμαδιών, χωρίς να τα ψήσουμε. Τα πατάμε λίγο με τα δάκτυλα να αποκτήσουν πάχος λίγο παραπάνω από μισό εκατοστό.

Εναλλακτικά, όπως βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία, πατάμε στην επιφάνεια που ζυμώνουμε μικρά κομμάτια ζύμης σε πάχος μισού (και λίγο παραπάνω) εκατοστού και κόβουμε με κουπ πατ μπισκοτάκια.

 

 

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 30- 35 λεπτά.

Παρατηρήσεις:

1) Το κρασί μπορεί να είναι ροζέ (ή και κόκκινο αλλά σκουραίνουν  πολύ).
2)Το σησάμι δεν χρειάζεται να καβουρδιστεί. Βγάζει πολύ καλά το άρωμά του στο ψήσιμό τους.

3) Τα δικά μου τα έψησα λίγο παραπάνω από 35 λεπτά γιατί όλα σχεδόν τα κουλουράκια μας αρέσουν ξεροψημένα (μη σας πω και ελαφρώς καμένα!).

4)Γίνονται περίπου 3 ταψάκια της κουζίνας (γύρω στα 90 ανάλογα το μέγεθος).Αδειάζω το πρώτο μόλις ψηθούν και το ξαναγεμίζω αφού έχει κρυώσει λίγο, όσο το δεύτερο είναι στο φούρνο.

5) Στις μετρήσεις μου τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ την κλασική δοσομετρική κούπα.Η αρχική συνταγή γράφει φλυτζάνες όπως βλέπετε.

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email