Όπως έχω ξαναγράψει, σπάνια φτιάχνω κριθαρένιο παξιμάδι (ντάκο) στο σπίτι. Εδώ στο νησί βρίσκουμε καλό παξιμάδι από πολλές «πηγές». Υπάρχουν παλιές και άξιες νοικοκυρές που διαθέτουν παραδοσιακούς ξυλόφουρνους και μπορούμε να παραγγείλουμε κρίθινο ή εφτάζυμο παξιμάδι στην ποσότητα που θέλουμε. Υπάρχουν παραδοσιακοί φούρνοι που παράγουν παραδοσιακό παξιμάδι σε περιορισμένες ποσότητες και φυσικά υπάρχουν αρκετοί συνεταιρισμοί γυναικών που φτιάχνουν παξιμάδι που δεν διαφέρει από το σπιτικό. Έτσι δεν υπάρχει λόγος να φτιάχνουμε στο σπίτι, στην ηλεκτρική κουζίνα, γιατί το παξιμάδιασμά του θέλει αρκετές ώρες .
Επειδή διατηρείται ακόμη και για μήνες, δεν αξίζει τον κόπο να φτιάχνουμε τις μικρές ποσότητες που “σηκώνει” μια οικιακή κουζίνα. Στο παρελθόν, όπως έχω ξαναπεί, οι φούρνοι δεν άναβαν για «ψύλλου πήδημα» και οι παραδοσιακές συνταγές αφορούν ποσότητες υλικών που θα γέμιζαν ένα δωμάτιο με παξιμάδια!Μια καταγραφή (1930) του Γ.Πάγκαλου που αναφέρουν οι Ν. και Μ. Ψιλάκη στην Κρητική Κουζίνα (Ε΄ Έκδοση, Καρμάνωρ, Ηράκλειο 1997) αναφέρεται σε 60-70 οκάδες αλεύρι δηλαδή σε 76,8-89,6 κιλά… Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται η φράση που συνηθίζεται ακόμη από τις παλιές νοικοκυρές πως “το κρίθινο ψωμί θέλει ζύμωμα στον ποταμό και ψήσιμο στο δάσος” για να πετύχει. Δηλαδή περισσότερο νερό από τα άλλα ψωμιά και περισσότερα ξύλα για να ψηθεί και να παξιμαδιαστεί.
Δεν θέλω να μακρηγορήσω πάλι για την σημασία του παξιμαδιού στην κρητική διατροφή και για το πόσο υγιεινό είναι. Είχα δώσει κάποιες πληροφορίες στην ανάρτηση για τον ντάκο.Επειδή όμως είχα κατά καιρούς κάμποσα emails που μου ζητούσαν τη συνταγή, κυρίως από άτομα που διαμένουν στο εξωτερικό, αποφάσισα να τα φτιάξω για να υπάρχει και αυτή η συνταγή στο blog και να τα απολαύσουν και όσοι δεν μπορούν να τα βρουν εύκολα. Έστειλα τη συνταγή σε κάποιους φίλους ,με τελευταία την grΕΑΤ αλλά χωρίς φωτογραφίες, αφού δεν την είχα φτιάξει.Ας δούμε λοιπόν πώς φτιάχνουμε ντάκους και κριθαροκουλούρες σε ποσότητες … ηλεκτρικής κουζίνας.
Υλικά
4 κούπες αλεύρι κρίθινο ολικής άλεσης (δηλαδή με το πίτουρό του)
2 κούπες σταρένιο ολικής άλεσης
3 κούπες άσπρο για όλες τις χρήσεις+ 2 κουταλιές για τη μαγιά
¾ ως 1,5 κούπα λάδι (δείτε παρατηρήσεις)
3 κούπες νερό περίπου (μισή κούπα πάει στη μαγιά)
1 κοφτή κουταλιά αλάτι (ή όσο σας αρέσει)
1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη ή μέλι
60-80 γραμ. μαγιά νωπή ή αντίστοιχη ξηρή (ή προζύμι ,δείτε στις παρατηρήσεις)
Επί το έργον
α)Διαλύουμε τη νωπή μαγιά σε μισή κούπα χλιαρό νερό και προσθέτουμε τις 2 κουταλιές άσπρο αλεύρι και ζάχαρη όση πιάσουν τα δάκτυλα μας (όπως όταν αλατίσουμε) ανακατεύουμε να γίνει χυλός και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
β)Σε λεκάνη ζυμώματος βάζουμε τα αλεύρια (εκτός από μια κούπα από το λευκό), το αλάτι τη ζάχαρη .Τα ανακατεύουμε και ανοίγουμε μια λακουβίτσα όπου ρίχνουμε το χυλό της μαγιάς το λάδι και το υπόλοιπο νερό πάλι χλιαρό.
γ)Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το τελευταίο άσπρο αλεύρι ώστε να έχουμε μια ζύμη όχι πολύ σφικτή αλλά να ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης και να μη κολλά στα χέρια. Αν βάλουμε μέλι το διαλύουμε στο νερό.
δ)Αφήνουμε να ανεβεί.
ε)Ξαναζυμώνουμε να κατεβεί η ζύμη. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης , τα ζυμώνουμε σε επιφάνεια ζυμώματος και πλάθουμε κουλουράκια μεγαλούτσικα (από 150 ως 200 γραμμάρια η ζύμη τους άψητη) ή ψωμιά μακρουλά που τα χωρίζουμε σε νταγκάκια .
Αν τα κάνουμε κουλούρες, τις χαράζουμε στη μέση με κοφτερό μαχαιράκι. Δεν είναι ανάγκη να κοπούν εντελώς.
στ)Τις τοποθετούμε σε λαδωμένα ταψάκια ή στρωμένα με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε να ανεβούν πάλι. Τις ψήνουμε σε 170-180 βαθμούς περίπου μια ώρα.
ζ)Αφήνουμε να κρυώσουν τόσο, όσο να μπορούμε να τα πιάνουμε, και τα χωρίζουμε εκεί που τα έχουμε χαράξει.
Αυτό είναι η τελευταία γνώση που απέκτησα από πολύ έμπειρη στα παραδοσιακά μαγείρισσα: «Το καλό παξιμάδι δεν θέλει να κρυώσει ολότελα το ψωμί για να το παξιμαδιάσεις». Τα απλώνουμε σε ταψιά.
η)Τα ξαναφουρνίζουμε στους 100 βαθμούς ως ότου παξιμαδιαστούν. Θέλουν αρκετή ώρα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που δεν θα τα πιάσει υγρασία.Παλιά τα διατηρούσαν σε πιθάρια ή μεγάλα κοφίνια.
Παρατηρήσεις
1)Η σύσταση του μείγματος των αλεύρων είναι ενδεικτική. Μπορούμε να βάλουμε μόνο τα ολικής (τότε θα βάλουμε την περισσότερη μαγιά, τα 80γρ) , μόνο κρίθινο και άσπρο ή μόνο κρίθινο και σταρένιο. Η ποσότητα του κρίθινου καθορίζει και τη σκληρότητα του παξιμαδιού και το χρώμα του. Το σκέτο κρίθινο το κάνει πολύ σκούρο και σκληρό. Μπορούμε να παραλείψουμε το σταρένιο ολικής και να βάλουμε αναλογία 6-3 ή 5-4 ή 5,5-3,5 κούπες από τα άλλα αλεύρια.Ουσιαστικά δηλαδή, κάνουμε μιγαδερό παξιμάδι πια… Είναι θέμα γούστου σε ποιά αναλογία θα καταλήξουμε μετά από δοκιμές. Εγώ δίνω εδώ το “δικό μου” μείγμα.
2)Η ποσότητα του λαδιού καθορίζει πόσο εύθραυστο γίνεται. Επειδή στο σπίτι μας το τρώμε και άβρεχτο, και δεν το κρατάμε και πολύ καιρό, βάζω λίγο παραπάνω λάδι και γίνεται πιο τριφτό. Καλύτερο και πιο αυθεντικό γίνεται με λιγότερο λάδι.
3)Εννοείται ότι το παραδοσιακό παξιμάδι γίνεται με προζύμι. Αν διαθέτετε προζύμι ή αν μπορείτε να φτιάξετε, χρησιμοποιείστε το για το παξιμάδι. Τότε θα το αναπιάσετε , θα κρατήσετε όσο κρατάτε συνήθως, και θα αρχίσετε τη διαδικασία για το παξιμάδι προσθέτοντας σε 2 κούπες αναπιασμένο προζύμι ½ κούπα νερό και 2 κούπες λευκό ή σταρένιο αλεύρι. Μόλις ανεβεί θα συνεχίσετε όπως με τη μαγιά δηλαδή από το (β) των οδηγιών.
4)Μην φτιάξετε πολύ μεγάλα τα ντακάκια και τα κουλουράκια σας αν δεν έχετε ξυλόφουρνο γιατί δεν θα παξιμαδιαστούν εύκολα στο φούρνο της κουζίνας.
5) Αν τα φτιάξουμε με προζύμι δεν χρειάζεται η ζάχαρη. Η μαγιά ζωντανεύει με τη ζάχαρη και εγώ τη συνηθίζω πάντα στο ανέπιασμά της, έστω και σε ελάχιστη ποσότητα…
6)Με τις παραπάνω ποσότητες έφτιαξα τις 6 κριθαροκουλούρες που βλέπετε, 2 ψωμάκια όπως της φωτογραφίας, και ένα μικρότερο που το ένα το φάγαμε νωπό.
μαζι τα βαλαμε!!!!!! )
πολυ ωραια. σιγουρα καλυτερα απο τα δικα μου!
Όπως πάντα κατάπληκτική ανάρτηση και πολύ καλή η εμπεριστατωμένη μάλιστα αναφορά στην παράδοση. Την καλησπέρα μου!
Πολύ αγαπημένα, ευτυχώς βρίσκουμε σε πρατήριο Κρητικών προϊόντων.
Σε ευχαριστώ για την ευχή που μου άφησες και μακάρι όλα να πάνε καλά ακόμη είμαστε σε αγωνία.
Πολλά φιλιά.
Vita μου οι κουλούρες σου αγαπημένες και οι ντάκοι ακόμα πιο αγαπημένοι. Αύριο το πρωί θα κάνω μια επίσκεψη στην τράπεζα. Σ'ευχαριστώ που μας το έθεσες υπ'όψη!
Οι κριθαροκουλούρες είναι απαραίτητο εξάρτημα του καλοκαιριού.
Έχω πάντα ένα πακέτο στο σκάφος, μιας και είναι δύσκολο να βρεις ψωμί πάντα.
Σαν βάση για μια χωριάτικη και χόρτασες.
Με μπόλικη ντοματούλα, τριμμένη φέτα, λαδάκι και ρίγανη το ωραιότερο καλοκαιρινό μεζεδάκι!~
ΚΑΛΗΜΕΡΑ VITA.ΤΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΚΑΥΚΑΛΕΣ.ΤΟ ΠΑΝΩΚΑΥΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΥΚΑΛΟ.
Μετά από τη χθεσινή πτώση του blogger, χάθηκαν τα σχόλια σε κάποια posts. Επαναφέρω με copy paste όσα δεν είχα σβήσει από το email.Έτσι έγραψαν:
Η grEAT μαζι τα βαλαμε!!!!!! )
πολυ ωραια. σιγουρα καλυτερα απο τα δικα μου!
Η Σοφία Ζ.
Όπως πάντα κατάπληκτική ανάρτηση και πολύ καλή η εμπεριστατωμένη μάλιστα αναφορά στην παράδοση. Την καλησπέρα μου!
Η Xanthi
Πολύ αγαπημένα, ευτυχώς βρίσκουμε σε πρατήριο Κρητικών προϊόντων.
Σε ευχαριστώ για την ευχή που μου άφησες και μακάρι όλα να πάνε καλά ακόμη είμαστε σε αγωνία.
Πολλά φιλιά.
Η Katerina
Vita μου οι κουλούρες σου αγαπημένες και οι ντάκοι ακόμα πιο αγαπημένοι. Αύριο το πρωί θα κάνω μια επίσκεψη στην τράπεζα. Σ'ευχαριστώ που μας το έθεσες υπ'όψη!
Ο ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
Οι κριθαροκουλούρες είναι απαραίτητο εξάρτημα του καλοκαιριού.
Έχω πάντα ένα πακέτο στο σκάφος, μιας και είναι δύσκολο να βρεις ψωμί πάντα.
Σαν βάση για μια χωριάτικη και χόρτασες.
Τα κρίθινα παξιμάδια είναι απο τα αγαπημένα μου κατα τους καλοκαιρινούς μήνες , απίστευτοι συνδιασμοίμπορούν να γίνουν!
μπράβο Vita , ευχαριστούμε οικογενειακώς , καλημέρα 🙂
Vita μου σε ευχαριστούμε πολύ γι αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα συνταγή!
Καλοκαιρινές σαλατούλες με κρίθινα παξιμάδια, είναι οι top σαλατούλες για μένα!!
Φιλιά, καλό ΣΚ!
KAIΡΟ ΕΧΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΝΑ ΣΕ ΘΑΥΜΑΣΩ!!
ΚΡΙΘΙΝΑ ΚΑΙ..ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΑ!!!
ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ!!!
Ονειρεύομαι αυτές τις κουλούρες να κάνουν κάτι ντάκους…πο…τι λιγούρα είναι αυτή!!!
Απο τα αγαπημένα υλικά για σαλατες (μου αρεσουν και με διαφορες σαλατες, όχι μόνο με ντομάτα), μαλιστα προσωπικά μου αρεσει να μασουλάω και σκετο κριθαροκούλουρο. Σε ευχαριστώ για τα στοιχεία που δίνεις και δεν τα ήξερα.
Αμάν !!! Με κατίκι θα είναι τέλειο.
ΟΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΨΑΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ
Τα κρίθινα παξιμάδια δεν λείπουν από το σπίτι μας, βέβαια επειδή είναι αγοραστά δεν είναι όλα καλά! Πολύ ωραία η ανάρτηση σου!
Καλησπέρα Vita. Λοιπόν, έχω στο φούρνο τις κριθαροκουλούρες (στους 100, δηλαδή στην δεύτερη φάση ψησίματος) αλλά δεν διευκρινίζεις πόση ώρα πρέπει να τα ψήσω για να παξιμαδιαστούν. Περίπου πόσο θέλουν;
Ευχαριστώ!
Υ.Γ. Ήδη έφαγα με τον Σ την πρώτη κριθαροκουλούρα, πριν γίνει προφανώς παξιμάδι ακόμα, και είναι φανταστική!!
Άλλη μια ερώτηση. Είναι καλύτερο να ψήνονται στον αέρα ή στις αντιστάσεις;
Απαντώ πρώτα στη Μάγδα μήπως την προλάβω!
Μάγδα άφησα και στο blog σου το ίδιο σχόλιο και εύχομαι να το δεις:
Μάγδα μου δεν ξέρω αν δεις το σχόλιό μου στην ώρα του! Εμένα μου παίρνει συνήθως γύρω στις 3 ώρες! Ανάλογα το πάχος των κουλουριών. Πιο γρήγορα γίνεται στον αέρα το παξιμάδιασμα αλλά μου φαίνεται ότι στεγνώνουν απ' έξω και δεν είναι καλές από μέσα. Τα μικρά παξιμαδάκια τα φτιάχνω στον αέρα τούτα εδώ στις αντιστάσεις
Μαρίνα μου παντός καιρού θα έλεγα! Το χειμώνα χωρίς ντομάτα με φρέσκο πρωτόλαδο και το καλοκαίρι με ντομάτα!
Χατζίκο ναι τα ξέχασα αυτά τα ονόματά τους.Καλώς μας τα συμπλήρωσες
grEAT ωραία έγιναν και τα δικά σου για πρώτη φορά!
Σοφία Ζ σε ευχαριστώ πολύ! Πάντα έχεις ένα καλό λόγο…
Ξανθή μου όπως λέω κι εγώ σπάνια τα φτιάχνω τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πολύ καλά στην αγορά πια.
Κατερίνα σ' ευχαριστώ που θα λάβεις υπόψη το update μου
Δύσπιστε πραγματικά είναι και λύση ανάγκης και μπαλαντέρ σε πολλά άλλα εδέσματα!
Αφροδίτη μου σ' ευχαριστώ. Αν έχεις και μικρά παιδιά είναι πολύ καλή και υγιεινή τροφή.
Έλενα δεν λείπουν πράγματι από κανένα σπίτι ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Και τώρα πια σε όλη την Ελλάδα
Λούρδη μου είχες κλείσει τα σχόλια αλλά εγώ στα ευχήθηκα μέσα μου τα περαστικά καλή μου
Pansofix και νωπές καλές είναι αλλά σαν ντάκοι είναι πραγματικά το κάτι άλλο!
Καλημέρα έχεις δίκιο. Με ντομάτα είναι μια μόνο εκδοχή τους. Εγώ τις συνηθίζω ακόμη και σκέτες με θαλασσινό αλάτι και αγγουρέλαιο
Ellada και με κατίκι και με ξινομυζήθρα και με άλλα τυριά και σκέτες με λάδι και με ντομάτα και και και και…
Χατζίκο ευχαριστώ σε και πάλι!
mia maria μου υπάρχουν καλά στην αγορά αλλά πρέπει να ψάξει ο καθένας να βρει τι του αρέσει.Άλλα δεν θέλουν βρέξιμο, άλλα είναι σκληρά ακόμη και όταν βραχούν, άλλα είναι εύθραυστα. Είναι θέμα μείγματος αλεύρων και ποσότητας ελαιολάδου και τρόπου παξιμαδιάσματος
Μάγδα σ' ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή μου! Περιμένω τελικές εντυπώσεις 🙂
Δεδομένου ότι έχουμε το ίδιο πιάτο, διεκδικώ την κουλούρα της β' φωτογραφίας γιατί το ντακάκι έχει πολύ λάδι για τα δεδομένα μου. 🙂 Με ντομάτα, φέτα και αρκετή ρίγανη, παρακαλώ! :Ρ Γιάμμιιιιιιιιι!
Αγαπημέο υλικό που δεν λείπει ποτέ από το σπίτι. Διστάζω όμως να τα φτιάξω…
Αυτά τα παξιμάδια δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι.
Μας αρέσουν πολύ σε σαλάτες, αντικαθιστούμε το ψωμί, τα συνοδεύουμε με μέλι, ακόμα και σκέτα είναι απίθανα.
Για τους λόγους που είπες όμως δεν τα έχω φτιάξει ποτέ.
Έτσι όπως τα λες, βάζεις πειρασμούς.
Φιλιά θαλασσένια.
Μαρίλια μάλλον από το ίδιο κατάστημα τα πήραμε έ; :-)). Το λαδάκι είναι αγγουρόλαδο (η φωτογραφία είναι παλιά) και είμαι ικανή να φάω ένα κιλό με καλό ντάκο και μετα να κάνω εκατό μετάνοιες από τις τύψεις :-)!
Μανουσίνα κι εγώ σπάνια τα φτιάχνω στο σπίτι αλλά δεν μου λείπουν ποτέ.
Θαλασσένια όπως τα λες! Δεν κάνει πολύς κόσμος "γλυκούς" συνδυασμούς με τον ντάκο αλλά είναι υπέροχος με μέλι και γλυκιά μυζήθρα!
Δηλώνω φαν! Σήμερα έφαγα με ντομάτα και ανθότυρο! Πολύ καλή καταγραφή!
Κική σ' ευχαριστώ. Κι εμένα δεν μου λείπουν ποτέ ακόμα κι αν δεν τα φτιάξω μόνη μου…
Λατρέυω τον ντάκο…νομίζω οτι είναι ότι πιο υγιεινό κ θρέπτικό. Τώρα που ζω στο εξωτερικό κ δεν μπορώ να τα βρω στον φούρνο θα τα φτιάξω μόνη μου. Σε ευχαριστώ πολυ.
Έχω να πω γι'αυτή την συνταγή ότι απλά είναι πολύ εύκολη και το αποτέλεσμα είναι ανώτερο και απ΄τις αγοραστές.Μπράβο στην κοπελιά.Θέλω επίσης να προσθέσω ότι αν στην ίδια συνταγή βάλουμε πιπέρι,κύμινο και προζύμι η γεύση θα εκτοξευθεί στα ύψη.Να σας πω την αλήθεια εμένα με πήγε πολλά χρόνια πίσω.Αυτό είναι μαγεία!!!!!!!!!Ξανά μπράβο της.
Ευχαριστώ πολύ για τα τόσο καλά λόγια! Χαίρομαι που σου άρεσαν και που απόλαυσες το πλάσιμο! Πέρα από τη γεύση έχουν σημασία και τα υπόλοιπα 🙂
Κοίτα τώρα, πόσο καιρό έψαχνα την συνταγή το ιντερνετ και δεν την εβρισκα. Καλά έκανες που την ανέβασες. Φαντάσου ότι μόλις γύρισα από Κρήτη/Ελλάδα και αγόρασα επιπλέον σακ-βουαγιάζ γιά να φέρω πίσω μαζί μου δυο μεγάλες σακούλες παξιμαδοκουλούρες. Χίλια ευχαριστώ γιά την συνταγή. Λατρεύω να τρώω ντάκο κολατσιό στο γραφείο. Τα υπόλοιπα υλικά τα βολεύω κι ας μην είναι γνήσια Κρητικά αλλά παξιμαδοκουλούρα που να βρεις εδώ. Σ'ευχαριστώ απ'την καρδιά μου
Τα είχα φτιάξει μια φορά πριν σχεδον 2 χρόνια με βάση τη συνταγή σου, και είχαν γίνει ωραία. Παρόλα αυτά εδώ και καιρό δεν βρίσκω στο εμπόριο κριθαρένιο αλεύρι. Τότε είχα βρει σε μεγάλο σουπερμάρκετ της Αθήνας. Τώρα δε βρίσκω πουθενά. Εχω ψάξει σε πολλά σουπερμάρκετ, σε φούρνους (ψήνουν ψωμί, αλλά τα παξιμάδια τα παίρνουν έτοιμα), μέχρι & σε ένα κατάστημα με Κριτικά Προϊόντα. Τίποτα… Μετά από αρκετή αναμονή, φέρανε κάτι πακέτα, που ήταν μήγμα αλεύρων έτοιμο για ψωμί… Τα νέυρα μου… Καμιά βοήθεια; Κάτι;
Σοφία μου δεν ζω στην Αθήνα και δεν μπορώ να σε βοηθήσω… Λυπάμαι!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
Τα έχω φτιάξει δυο φορές με τη συνταγή σου και αλλά και τις δύο φορές η ζύμη γίνεται πολύ χυλώδης και δεν στέκεται το ψωμί (τρέχει). Βάζω παραπάνω αλεύρι και στρώνει, αλλα δεν είναι τόσο αφράτα όσο αυτά του εμπορίου. Τι προτείνεις?
Ευχαριστώ!
O author από πάνω είμαι εγώ, δεν βγήκε η διεύθυνση όπως περίμενα.
Ευχαριστώ!
Καλημέρα! Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό. Ίσως έχει να κάνει με τα αλεύρια. Είναι τόσων ειδών! Αν προσθέτεις κριθαρένιο αλεύρι θα γίνονται πιο σκληρά. Επίσης, το ψωμί που θα παξιμαδιάσουμε για να γίνει αφράτο δεν πρέπει να έχει ψηθεί τελείως. Να μην είναι άψητο, αλλά να μην είναι και όπως το βγάζουμε όταν θέλουμε να το καταναλώσουμε νωπό. Επίσης μπορείς να προσθέσεις λίγο ελαιόλαδο ακόμη.
Πάντως να ξέρεις ότι ειδικά στις κριθαροκουλούρες, δεν θεωρούνται πάντα καλύτερες οι πιο αφράτες 🙂
Σε ευχαριστώ για την πολύ γρήγορη απάντηση! Θα ξαναπαίξω με τις αναλογίες και θα επανέλθω! Όπως και να'χει, είναι τέλειος ο ντάκος, γρήγορο και πλήρες γέυμα!
Να'σαι καλά να γράφεις.
Vita μου, μπορώ να αφαιρέσω εντελώς το λευκό γιατί η αλήθεια είναι πως μόνο κριθινο χρησιμοποιώ πια. Δεν καταναλώνω κανένα προιόν από στάρι. Αν γίνει πιο σκληρό δεν με πειράζει. Αλλά πως να υπολογίσω την αντικατάσταση των αλεύρων? Σ'ευχαριστώ
Σευχαριστω πολυ ειναι υπεροχα,αγοραζα μονο μανα,τα τρωμε αντι ψωμι.Ειναι οτι πιο ομορφο εχω φαει σε παξιμαδι.Εχω βαλει για δευτερη μερα τοπροζυμι σου αναμενω με αγωνια.Η γιαγια της μητερας μου τα εφτιαχνε και πηγε 100 χρονων.Εφυγε απο πεινα στη κατοχη ακομη θα ζουσε.απο το καιρο που σε γνωρισα πηρα 7 κιλα.
Ξεχασα Βαζω και 2 κουταλιες ταχινι,και δυογλυκανισο,και λιγο κολιανδρο.Προτιμω το μελι αντι ζαχαρης.Μετα το δευτερο ζυμωμα,στους50 βαθμους φουσκωνουν και χωρις νανοιξω τον φουρνο στους 200.Χιλια ευχαριστω.Καλη Ανασταση Ανωνυμη Φαιδρα.
Το προζυμι σας μου εγινε υπεροχο.Τωρα βαζω 1 κουταλια γλυκανισο και 1 κολινδρο.Τα κανω ακριβως οπως τα λετε.Ειναι πιο ωραια και απο τα μανα που τρωγαμε χρονιαΣΕΧΑΡΙΣΤΩ.
Καλημέρα, πολύ καλή η συνταγή, αλλά έχω μία απορία. Πόσο προζύμι θα χρειαστώ για αυτές τις ποσότητες των αλευριών. Σημειωτέων ότι διαθέτω αρκετά δυνατό προζύμι (το αναπιάνω 3 φορές κάθε ημέρα).
Ευχαριστώ.
Σπύρος, Βενετία
[…] Ιδιαίτερα κριθαροκούλουρα που διαφέρουν από τις κλασικές κριθαροκουλούρες αλλά δεν υστερούν σε νοστιμιά και είναι πιο εύκολο να […]
Μήπως έχετε να μας δώσετε συνταγή για μιγαδερό παξιμάδι;
Όπως λέει και η λέξη, μιγάδι είναι το ανάμεικτο αλεύρι! Και τούτο δηλαδή, μιγαδερό είναι ;-)! Αν φτιάξει κάποιος σκέτο κριθαρένιο θα είναι πολύ σκληρό! Το πολύ πολύ να αντικατασταθεί το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι σταρένιο ζυμωτό (κίτρινο) ή όλικής άλεσης.
Καλησπερα Vita,
Εφτιαξα τον ντακο κ απο γευση σκιζει.
Ομως μου λασπωνει …ενω δεν τον βρεχω πολυ. Τι λαθος εκανα πιστευεις;
Καλημέρα! Ίσως ήθελε πιο αργό ψήσιμο ή παξιμάδιασμα για να στεγνώσει μέχρι το βάθος. Την επόμενη φορά, πιο χαμηλή θερμοκρασία και πιο πολλή ώρα ίσως…
Η αληθεια ειναι πως το ψησιμο το φοβηθηκα στην μια ωρα οτι θα μου αρπαξουν κ ετσι τα εψησα για μιση ωρα μονο . Ισως να ειναι αυτο σωστα; την επομενη θα τα αφησω μια ωρα στους 170 μ μετα οσες ωρες παρουν να παξιμαδιαστουν . Ευχαριστω πολυ .
Ακριβώς! Μπορεί να μην είναι ολόκληρη μια ώρα αλλά και η μισή μου φαίνεται λίγη… Καλή επιτυχία!
Στις έτοιμες κριθαροκουλούρες, προτιμώ πάντα αυτές που δεν έχουν καθόλου λάδι. Γίνεται να το παραλείψω στην συνταγή σας; Θα βρω κρίθινο αλεύρι χύμα, θα αναπιάσω το προζύμι μου και …βουρ για παξιμάδι!
Απ’ ότι ξέρω γίνεται. Έστω να το μειώσετε πολύ! Θα έχει κάποια συνέπεια στην υφή αλλά γίνεται!
Καλησπέρα από Χιούστον. Λοιπόν, σήμερα έκανα τη συνταγή χρησιμοποιώντας το προζύμι που έφτιαξα στην αρχή του κωρωναϊού και ακομα ζεί. Η ζύμη φούσκωσε όπως πρέπει και τώρα είναι στη δεύτεργ φάση της παξιμαδοποίησης στο φούρνο. Ευχαριστούμε για τις ωραίες αναρτήσεις Κρητικών νοστιμιών.
Πολύ χαίρομαι που το site είναι μια γέφυρα για τις κρητικές νοστιμιές και τους φίλους που ζουν στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι σας πέτυχαν! Το προζύμι είναι το πιο αυθεντικό και φυσικά το πιο παραδοσιακό φουσκωτικό για τα κριθαρένια παξιμάδια! Με υγεία να τα απολαύσετε!
Υπέροχα παξιμάδια τα τρώμε αποκλειστικά το τελευταίο εξάμηνο αντί για ψωμί. Τα κάνω με αναπλασμένο προζύμι αλλά πάντα έχω την ίδια απορία οι 2 κούπες αλεύρι που χρησιμοποιώ για το προζύμι είναι από το σύνολο της συνταγής Και τις αφαιρώ μετά από το αλεύρι της συνταγής… ελπίζω να κάνω σωστά γιατί για την μαγιά εχεις 2 κουταλιές Αλεύρι και το διευκρινίζεις αλλά για το προζύμι υπέθεσα είμαι πολύ για να είναι επιπλέον 2 κούπες …ευχαριστώ για την συνταγή είναι υπέροχα και όντως πιο νόστιμα και τραγανά με επιπλέον λάδι ….
Καλησπέρα! Πολύ χαίρομαι που έχετε καθιερώσει τη συνταγή και μάλιστα με προζύμι! Αφού το προζύμι είναι αναπιασμένο, ναι το αλεύρι είναι από το συνολικό της συνταγής. Και αφού τώρα ξέρετε την υφή που πρέπει να έχει το ζυμάρι μπορεί να δείτε μικρές μεταβολές στην τελική ποσότητα των αλεύρων!