Vegan/vegetarian

Φάβα “παντρεμένη” με καραμελωμένα κρεμμύδια

Φάβα “παντρεμένη” με καραμελωμένα κρεμμύδια

Νωπά ή καραμελωμένα, συνοδεύουν άριστα το νόστιμο όσπριο

Φάβα έχουμε ξαναμαγειρέψει. Και σκέτη και  παντρεμένη με χταπόδι. Και φαβοκεφτέδες την κάναμε. Μόνο με κρεμμύδια καραμελωμένα δεν την έχουμε φάει εδώ μέσα. Έ, ήρθε και γι αυτά η ώρα. Επίσης σήμερα έκαμα  μια πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη που βελτίωσε και το χρώμα και τη γεύση της. Έβαλα ένα μέτριο καρότο στο βράσιμο!

Φάβα “παντρεμένη” με καραμελωμένα κρεμμύδια

Είχα και  καλή φάβα εδώ που τα λέμε… Γιατί η φάβα του Μασούτη από τη σειρά προϊόντων …ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ είναι  και νόστιμη και βραστερή.  Εύκολα φαίνεται η καλόβραστη φάβα (και η φακή). Διπλασιάζεται σχεδόν σε όγκο. Έτσι ήταν και τούτη! Φούσκωσε, έγινε  γρήγορα,  και  διπλασιάστηκε!  Στην κακόψητη φάβα και φακή, και γενικά στα κακόψητα όσπρια “όσα βάνεις τόσα μένουν” λέει η μάνα μου.

Φάβα “παντρεμένη” με καραμελωμένα κρεμμύδια

Αυτή τη φορά τη συνοδεύσαμε με καραμελωμένα κρεμμύδια . Για να καραμελώσω τα κρεμμύδια άλλαξα ελαφρά τη συνταγή που συνηθίζω, αντικαθιστώντας το βαλσάμικο με την κρέμα βαλσάμικου που περιείχε το πακέτο μου από το Μασούτη! Αποδείχθηκε καλή ιδέα. Και νόστιμα έγιναν και εύκολα τέλειωσε η διαδικασία.

Φάβα “παντρεμένη” με καραμελωμένα κρεμμύδια

Ας δούμε λοιπόν τη διαδικασία για το πολύ νόστιμο σαρακοστιανό πιάτο που μπορεί να γίνει και αλάδωτο παρακαλώ!

Παρατηρήσεις

1)Στα όσπρια δεν βάζουμε αλάτι από την αρχή γιατί τα σφίγγει και δεν βράζουν. Επίσης σημασία έχει και το νερό. Μάλιστα , μια ένδειξη της σκληρότητας του νερού μιας περιοχής είναι το βράσιμο των οσπρίων. Παλιότερα τα έβραζαν με νερό της βροχής.

2)Η φάβα διατηρείται στο ψυγείο και σερβίρεται και ως κρύα σαλάτα με ψιλοκομμένο ωμό κρεμμύδι και μαϊντανό.

3)Τα κρεμμύδια καραμελώνουν  ακόμη και χωρίς ελαιόλαδο . Έτσι μπορούν να τα απολαύσουν και όσοι κάνουν αλάδωτη νηστεία.

4)Συχνά στο καραμέλωμα των κρεμμυδιών χρησιμοποιώ ελάχιστο πετιμέζι και κλασικό ξύδι ή αντί αυτών βαλσάμικο. Η αντικατάσταση με την κρέμα βαλσάμικου ήταν πολύ επιτυχημένη.

Η ανάρτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό για τα FOODBLOGAWRDS 2016 που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet, με χορηγό της κατηγορίας μας τα Super Markets Μασούτης.  Χρησιμοποιήσαμε  το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο από τη σειρά …ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ  (από την Κρήτη παρακαλώ) την φάβα  και την κρέμα  βαλσάμικου από την ίδια σειρά.

Αν πιστεύετε ότι αξίζουμε την διάκριση, μπορείτε να μας ψηφίσετε εδώ:

http://www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards16

/candidates/Besttraditionalrecipes/article/?aid=844869

Επιλέγετε τσεκάροντας με κλικ το τετραγωνάκι μπροστά από το CretanGastronomy, συμπληρώνετε το email σας λίγο παρακάτω, και κλικάρετε στη λεξούλα Done!

Θα ήταν τιμή μας , και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο