Οι ψευτοκεφτέδες είναι χαρακτηριστικό πολλών περιοχών της Ελλάδας,κυρίως νησιών. Μάλιστα υπάρχει και μια σχετική… εξειδίκευση θα λέγαμε. Δηλαδή οι ντοματοκεφτέδες της Σαντορίνης είναι οι πιο διάσημοι από τους υπόλοιπους ντοματοκεφτέδες , τα πιταρούδια (ρεβυθοκεφτέδες) της Ρόδου και άλλων νησιών της Δωδεκανήσου είναι ονομαστά κλπ.
Υλικά
1,5 κιλό μεγάλα κολοκύθια
1 μεγάλη μελιτζάνα
1 μέτρια πατάτα
1 μέτρια ντομάτα
1 μεγάλο ή δύο μέτρια κρεμμύδια
¾- 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
2-3 κουταλιές σούπας ψι
λοκομμένο αβάρσαμο (δυόσμο)
1-1,5 κούπα τριμμένο κρίθινο παξιμάδι (ή παξιμάδι σικάλεως ή φρυγανιά σικάλεως)
1 αυγό
3-4 κουταλιές λάδι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Αλάτι (με προσοχή γιατί το κολοκύθι έχει κρατήσει ήδη λίγο)
Πιπέρι (1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ή όσο μας αρέσει)
Ρίγανη (1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού)
Αλεύρι για το τύλιγμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Προαιρετικά, λεμονάκι στο σερβίρισμα.
Επί το έργον
Επί το έργον:
Τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας τα κολοκύθια, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε σε στραγγιστήρι να βγάλουν ΟΛΑ τα υγρά τους αρκετές ώρες. Τα στύβουμε κατά διαστήματα να φεύγει το νερό τους.
Τώρα (19-6-2016) και σε βίντεο
Στο τέλος τα στύβουμε λίγα λίγα με το χέρι μας και τα βάζουμε στη λεκανίτσα που θα ζυμώσουμε τους κολοκυθοκεφτέδες. Πρέπει να έχουν μείνει 2 κούπες πάνω κάτω μετά το στύψιμο, καλά πιεσμένα μέσα στην κούπα. Τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας το κρεμμύδι, την ντομάτα ξεσποριασμένη, την πατάτα και την μελιτζάνα και προσθέτουμε τα τρίμματά τους στο κολοκύθι. Το κρεμμύδι να βγει περίπου 1 κούπα, η μελιτζάνα άλλη μία, η πατάτα μισή κούπα, και η ντομάτα ½- ¾ κούπας. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τη μία κούπα του παξιμαδιού (ή της φρυγανιάς), το αυγό , το λάδι, το αλατοπίπερο ,τη ρίγανη και στο τέλος τη μαγιά και ζυμώνουμε πολύ καλά να αναμειχθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμη μισή κούπα παξιμάδι για να έχουμε ένα σφικτό μίγμα που να πλάθεται σε σταθερούς κεφτέδες. Αφήνουμε στο ψυγείο για καμιά ωρίτσα. Πλάθουμε σε κολοκυθοκεφτέδες το μίγμα μας βουτώντας τα χέρια μας ή κομματάκια του μίγματος σε αλεύρι , γιατί κολλάνε. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο: Βάζουμε 1 κούπα (αν τους τηγανίσουμε όλους) σε τηγάνι και αφήνουμε να κάψει αλλά όχι να καπνίσει.Τους βάζουμε λίγους λίγους για να μη χαμηλώσει πολύ η θερμοκρασία του λαδιού. Τους αφήνουμε να τηγανιστούν εντελώς από τη μια πλευρά και τους γυρίζουμε μόνο μια φορά κατά προτίμηση. Δηλαδή αφήνουμε να σχηματιστεί μια κρούστα.Όταν τους γυρίσουμε χαμηλώνουμε ελαφρά τη θερμοκρασία για να προλάβουν να ψηθούν και στο εσωτερικό τους. Όταν ετοιμαστούν τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας.Σερβίρουμε ζεστούς τους αφράτους και νόστιμους κολοκυθοκεφτέδες μας με μια σαλάτα για πρόχειρο δείπνο ή σαν μεζεδάκια καλοκαιρινής ουζοκατάνυξης…Το λεμονάκι είναι προαιρετικό αλλά μάλλον τους πηγαίνει.
Παρατηρήσεις
1)Επειδή το κολοκύθι πρέπει να στραγγίξει εντελώς για να μη σκορπάνε οι κολοκυθοκεφτέδες, αν είναι να τους φτιάξουμε βράδυ το τρίβουμε από το πρωί,το αλατίζουμε και αφήνουμε να στραγγίξει μέχρι το απόγευμα, ενώ αν είναι να τους φτιάξουμε μεσημέρι το τρίβουμε καλύτερα αποβραδίς .Τα μεγάλα κολοκύθια περιέχουν πολλά υγρά και χρειάζονται κάμποση ώρα για να στραγγίξουν.
2)Μπορούμε να παραλείψουμε το αυγό αν θέλουμε νηστίσιμους τους κολοκυθοκεφτέδες μας.
3)Οι ποσότητες των λαχανικών επιδέχονται ελαφρές αυξομειώσεις. Δηλαδή μπορεί να είναι λιγότερη η μελιτζάνα και περισσότερη η πατάτα. Ή λιγότερο το κολοκύθι και περισσότερα τα υπόλοιπα.
4)Διατηρούνται θαυμάσια στην κατάψυξη. Τους βάζουμε σε ένα δισκάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί αλευρωμένους και τους βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν καταψυχθούν τους ξεκολλάμε από το δίσκο και τους βάζουμε σε ένα μπολ.Τους ξαναφυλάμε στην κατάψυξη. Έτσι έχουμε έτοιμο καλοκαιρινό μεζεδάκι για ουζάκι όποτε το χρειαστούμε. Δεν χρειάζεται να ξεπαγώσουν. Απλώς τους τηγανίζουμε σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τους νωπούς και πιθανόν να χρειαστεί να τους ξαναπεράσουμε από λίγο αλεύρι πριν το τηγάνισμα.
Αυτοί όπως τους λες κι εσύ είναι λαχανικοκεφτέδες.
Λοιπόν δεν ήξερα ότι είναι τόσο αγαπητοί οι κολοκυθοκεφτέδες, έχουμε μια ανάρτηση με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα κι από την αρχή είχα μεγάλη απορία τόσοι μα τόσοι πολύ τους αγαπούν;;
Θα δοκιμάσω τους δικούς σου σε μια μάζωξη που θα κάνουμε για ούζο και μπύρες.
Και εγώ τους λατρεύω αλλά προσπαθώ να αποφύγω (οχι με μεγάλη επιτυχία) τα τηγανιτά.
Αν τους είχα πάντως τώρα θα τους τσάκιζα!
η θεια σου υιοθετει ανηψιες????
Πολυ ενδιαφέρουσα πρόταση , εκτος απο τους κλασσικούς κολοκυθοκεφτέδες και ντοματοκεφτέδες , τώρα θα προγραμματίζω και χορτοκεφτέδες!!!!Μεγάλη ευκολία το οτι μπορούν να καταψυχθούν (δεν το ηξερα)!
Καλό απόγευμα!!!
"Κολοκυθοκεφτέδες" και μπήκα απλώς για να δω τη νοστιμιά τους στις φωτογραφίες αφού όσο να΄ναι όλοι έχουμε ήδη μια αγαπημένη συνταγή.Αλλά η Κρήτη ξανακτύπησε! :)))))))))))))))
"Μελιτζάνα" όμως στο μίγμα…
Λαχανικοκεφτέδες, μάλλον όπως προείπε και η Ξάνθη μας.
Θα τους δοκιμάσω κι εγώ όπωσδήποτε, φαίνονται υπέροχοι!
φιλιά πολλά από τα βροχερά βόρεια
Πωπω!! Με βάζεις στα αίματα τώρα….έχω και κολοκύθια και μελιτζάνα στο ψυγείο…λες να τους ταϊσω τέτοια αύριο??? Με παξιμαδάκια,ε ???? Ωραίοι θα είναι, θα τους κάνω και θα σου γράψω!!!
Εφη
Αγαπημένο καλοκαιρινό αλλά μέχρι τώρα το κάνω σε απλή μορφή.
Ετούτο είναι έδεσμα περιοπής όχι αστεία.
Άρέσουν στο γιόκα μου και στον παππού μας, θα τιμήσω την συνταγή σου για το χατήρι τους.
Φιλιά θαλασσένια.
Καλησπέρα Vita. Πολύ αγαπημένο μεζεδάκι και έτσι, όπως μας το παρουσίασες, ελκιστικότατο! Μου αρέσουν πολύ όλοι οι κεφτέδες με λαχανικά, νομίζω είναι από τα πιο ωραία δείγματα μαγειρικής τέχνης της ελλην. κουζίνας αλλά και αξιοποίησης των αγαθών της γης. Πάντως σε ευχαριστούμε για τις ιδέες που μας έδωσες.
Καμιά φορα σε ταβέρνα, χειμώνα, παίρνουμε κολοκυθοκεφτέδες, για να αισθανθούμε αύρα καλοκαιριού.
Η συνταγή σου, πιο πολύπλοκη από την δική μου, θα δοκιμαστεί όταν "κάτσουμε στα αυγά μας" και έχει ακόμη τέτοια λαχανικά.
Ένα κόλπο όταν βιάζεσαι, μπορείς να δεις πατώντας ΕΔΩ.
Che buona questa ricetta.
Adesso che sono in Grecia posso addirittura sentire il profumo della tua cucina.
Un grosso bacio, a presto.
Ξανθή είδα τη συνταγή σας και θα τη δοκιμάσω κι εγώ την επόμενη φορά.
Έρη δεν τους τηγανίζουμε όλους μαζεμένους για να μη μπούμε σε πειρασμό 🙂
Ειρήνη με μεγάλη της χαρά! Έχει μόνο αγόρια και λατρεύει τις ανηψιές 🙂
Ριρή η θεία μου έχει δικά της κολοκύθια και κατψύχει ποσότητες! Τηγανίζονται χωρίς να ξεπαγώσουν σε μέτρια θερμοκρασία
Μωβ μου θάλασσα περιμένω εντυπώσεις αν τους φτιάξεις.Φιλιά από τα θερμά νότια (με τα μελτεμάκια τους όμως τις τελευταίες μέρες)
Έφη τους έφτιαξες τελικά; Περιμένω την γνώμη σου.
Θαλασσένια μου είναι καλοκαιρινά κεφτεδάκια ισότιμα με τα κιμαδένια θα έλεγα 🙂
Ελένη καλώς όρισες.Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Πραγματικά είναι να θαυμάζεις πόσες λιχουδιές φτιάχνανε οι σοφές νοικοκυρές εκ των ενόντων!
Δύσπιστε εγώ κολοκυθοκεφτέδες το χειμώνα δεν συνηθίζω. Τα κολοκύθια του χειμώνα είναι και άνοστα και επιβαρυμένα με λιπάσματα και φάρμακα.Ωραίο το κόλπο με το τούλι!
Ανναμαρία είσαι ακόμη στην Ελλάδα; Πότε θα ρθεις στην Κρήτη;
Vita, τους έφτιαξα, βέβαια όχι τέτοια ποσότητα γιατί δεν ήξερα πως θα αντιδράσουν…αλλά βγήκαν δύο τηγανιές μεγάλες!
Τους τσακίσανε και μπαίνουν στο πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα πάλι κάποια στιγμή!
Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνταγούλα!
Εφη
Έφη χαίρομαι που σας άρεσαν! Σ΄ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή και έγραψες την γνώμη σου!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!
Απο τις καλυτερες συνταγες για κολοκυθεκεφτεδες που εχω δοκιμασει εως τωρα…εκανα μια μικρη παρεμβαση προσθετωντας 1 φλυτζανα ξινομυζηθρα και 1/2 φλυτζανα τριμμενο τυροζουλι και το αποτελεσμα ηταν ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!!!! να ειστε καλα και παντα υπεροχες συνταγες να μας δινετε…
Ανώνυμη/ε ευχαριστώ για την επίσκεψη και τό τόσο θετικό σχόλιο! Κι εγώ προσθέτω πότε πότε τυρί αλλά ο συνδυασμός των δύο που πρόσθεσες είναι πολύ ενδιαφέρων! Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!
Βαγγελιώ μου υπέροχη συνταγή! Κάνω κι εγώ αλλά οι δικοί σου έχουν όλα τα λαχανικά, τους ζήλεψα,,, θα τους κάνω, αλλά τους μισούς να τους βάλω στο φούρνο, για πιω λάιτ, τι λες??? Φιλάκια!!!
Γι'αυτούς τους κολοκυθοκεφτέδες θα ταξίδευα ευχαρίστως απο το Καρπενήσι μέχρι την Κρήτη!…(χωρίς υπερβολή!…:)…)
Μάνθος …www.facebook.com/CountryHomeCook
θα ηθελα να μου πειτε με τι αντικαθιστουμε τα αυγα στις διαφορες συνταγες…καπου το ειχατε γραψει και δεν μπορω να το βρω…ευχαριστω πολυ.
Τους έφτιαξα και πραγματικά ήταν υπέροχοι.αν και .πρόσθεσα λίγη φετα τριμενη. .
Θα μπορουσατε να μου πειτε για ποσο καιρο μπορουν να συντηρηθουν στην καταψυξη ; Ευχαριστω και για την τυχον απαντηση , αλλα και γι ολα αυτα τα χρησιμα και ομορφα που μαθαινω απο εσας εδω και πολυ καιρο .
Τους έχω κρατήσει μέχρι 2 μήνες. Για παραπάνω δεν ξέρω… Ευχαριστώ για την επίσκεψη και για τα καλά σας λόγια.
Φαίνονται υπέροχοι!! Θα ήθελα να ρωτήσω το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου ικανοποιητικό αν τους ψήσουμε στο φούρνο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Δεν τους έχω κάνει ποτέ στο φούρνο! Υποθέτω ότι θα γίνονται μια χαρά αν το μείγμα έχει τη σωστή πυκνότητα. Αν τους δοκιμάσετε στο φούρνο ενημερώστε μας! Ευχαριστώ για το σχόλιο.
Τέλεια η συνταγη!….την εκανα στο φουρνο., τηγανισα και ενα μονο του για να δω πως θα βγει…και οι δύο τρόποι είναι καταπληκτικοί!! προσθεσα λίγο κιντρινο τυρι και κοκκινη πιπερια σε κυβάκια, και λίγο λάδι στη ζύμη, για να μη βγούνε πολύ ξερά στο φούρνο.,,,είμαι και από την Κρήτη δε θα αντεχα χωρίς στάλα λαδι..καταπληκτικά…μονο που μου κολλήσανε στη λαδοκολα που ειχα βάλει στο ταψι, δεν ξέρω γιατί…και βγήκε λίγο παραπάνω το πιπεράκι για τα δικά μου γούστα. Μπράβο για τη συνταγή.!!!
Πάρα πολύ νόστιμοι, 5 πιρουνάκια αν και αρχάριος βγήκανε τέλειοι, νάσε καλά
Πολύ καλή ιδέα – για άλλη μια φορά!
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσαν!
Mou fenonde telia !!
Τέλειοι φαίνονται. Μόλις ξεκίνησα να τους φτιάχνω ,αλλά απο νωρις το μεσημερι που του έχω τριψει να βγάλουν τα υγρά τους και παρόλο που έχουν στεγνώσει πολύ καλά η ποσότητα είναι τουλάχιστον 4 δοσομετρικες κούπες των 250 ml και μπερδεύομαι για τη συνεχεια.
Φαίνονται τέλειοι. Όμως ξεκίνησα από νωρίς το μεσημέρι και ενω τωρα εχουν στεγνώσει μια χαρά η ποσότητα είναι τουλάχιστον 4 δοσομετρικες κούπες των 250 ml. Στελλα
Καλημερα σας! Χριστός ανεστη! Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε,σε μια απορία που εχω,ως νέα Μαγειρισσα; Σε τι θερμοκρασία τηγανίζω τους κολοκυθοκεφτέδες μου,και τα κεφτεδάκια; Δηλαδή η κουζίνα μου ,που παει μέχρι το 9 ,που να τα ψήσω; Σας ευχαριστω πολυ!
Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά και σε σας! Λοιπόν στην αρχή βάζουμε στο μέγιστο των θεμοκρασιών το ελαιόλαδο. Μόλις κάψει αλλά πριν αρχίσει να καπνίζει (καλό είναι να ρίξετε ένα κομματάκι όσο ένα ρεβίθι μείγμα ή ψωμάκι και όταν τσιτσιρίζει είναι έτοιμο) βάζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες. Όταν τηγανιστούν από τη μια πλευρά και ροδοκοκκινίσουν τους γυρίζουμε από την άλλη. Δεν βάζουμε πολλούς για να μην πέσει η αρχική θερμοκρασία. Όταν τους γυρίσουμε πιθανόν να πρέπει να χαμηλώσουμε λίγο (στο 7 ας πούμε το μάτι). Μετά την πρώτη τηγανιά μπορεί να χρειαστεί να ξαναπροσθέσουμε λάδι ή γιατί θα έχει ελαττωθεί ή γιατί θα είναι πολύ καυτό. Γενικά αυξομειώνουμε τη θερμοκρασία αλλά πρέπει να βράζει ζωηρά (αλλιώς λαδοπίνουν) χωρίς να καίει τα τηγανητά μας. Προτιμείστε μικρά τηγάνια στην αρχή αφού είστε νέα μαγείρισσα ώστε να ελέγχετε καλύτερα τα τηγανητά σας. Το πολύ 26 νούμερο. Έτσι προλαβαίνετε να τα γυρίσετε χωρίς να καούν τα μισά. Ελπίζω να βοήθησα. Για όποια απορία έχετε, στη διάθεση σας! Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη.
[…] συνηθισμένοι ψευτοκεφτέδες στην Κρήτη είναι οι κολοκυθοκεφτέδες και οι φαβοκεφτέδες. Η φάβα, από τα όσπρια που […]
Αν τους κάνουμε στο φούρνο υποθέτω δεν χρειάζονται αλεύρωμα. Σε ποια θερμοκρασία τους ψήνουμε;
Οι φίλες που τους έχουν φτιάξει μάλλον τους αλευρώνουν. Εγώ απλά θα πρόσθετα λίγη παραπάνω φρυγανιά για να γίνει πιο συμπαγές το μείγμα και θα λάδωνα πολύ καλά το ταψάκι. Τα λαχανικά γενικώς (γεμιστά κλπ) εγώ τα ψήνω στους 200 βαθμούς. Θα τους γύριζα στη μέση του ψησίματος για να γίνουν πιο τραγανοί κι από τις δυο πλευρές!
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση και για τις ωραίες και αναλυτικές συνταγές σας.
[…] έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους κολοκυθοκεφτέδες μου που όσο κι αν τους λατρεύουμε θέλουν κάποιο […]
[…] του πιο αγαπημένους κεφτέδες του καλοκαιριού, οι κολοκυθοκεφτέδες δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν ήδη στη σελίδα. […]
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΑΓΙΑ?
Για να γίνουν πιο αφράτοι…