Υγιεινός και νόστιμος!
Γαύρος στον φούρνο σήμερα η συνταγή μας. Το ψάρι τον Νοέμβριο είναι άφθονο. Δεν είναι τυχαίο που η νηστεία των Χριστουγέννων που αρχίζει στις 15 του μήνα επιτρέπει το ψάρι. Οι ιστορικοί της διατροφής λένε πως οι θρησκείες καθόρισαν τους νηστευτικούς κανόνες λαμβάνοντας υπόψη και τα εποχικά τρόφιμα, εκτός από άλλες παραμέτρους. Και το ψάρι του Νοέμβρη είναι πολύ μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, αφού συνδυάζεται με πολλά υλικά της εποχής. Φυσικά και τηγανητό!
Έτσι κι εμείς τον γαύρο μας. Τηγανίσαμε λίγο, φτιάξαμε και λίγο ψητό στον φούρνο, μιας και τα τηγανητά δεν είναι για κάθε μέρα. Ο γαύρος, ψητός στον φούρνο, γίνεται πολύ νόστιμος, είτε με ντομάτα είτε σκέτος όπως στη σημερινή συνταγή.
Εύκολος στο καθάρισμα-μόνο το κεφαλάκι αφαιρείται που τραβά και τα εντόσθια μαζί του- είναι από τα ψάρια που προτιμούμε όταν βιαζόμαστε. Διατροφικά; από τα καλύτερα ψαράκια μας λένε οι διατροφολόγοι. Ε, κι αν το εξετάσουμε και από οικονομική άποψη είναι από τα φθηνότερα ψάρια. Όλο το «πακέτο» λοιπόν για να τον επιλέξουμε και να τον βάλουμε στο τραπέζι μας.
Ο δικός μας ήταν ένα κιλό, πάρα πολύς για την ολιγομελή πια οικογένειά μας… Ένα μέρος , το πιο πολύ, το τηγάνισα όπως σας έλεγα και το υπόλοιπο το έφτιαξα την επόμενη μέρα στον φούρνο. Τον διατήρησα στο ψυγείο, καθαρισμένο και ελαφρά αλατισμένο και τον συνοδεύσαμε με λίγα τσιγαριαστά γιαχνερά χόρτα που ετοίμαζα για βρουβόπιτες.
Ας δούμε λοιπόν πώς τον φτιάχνω στον φούρνο:
Υλικά
Για ½ κιλό γαύρο περίπου
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό λεμόνι σε φέτες
Αλάτι
Ελάχιστη ρίγανη
Επί το έργον
Καθαρίζουμε, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τον γαύρο. Τον αλατίζουμε και προσθέτουμε το σκόρδο κομμένο σε κομματάκια, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και το λεμόνι σε φετάκια. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μείνει κανένα μισάωρο. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις).
Απλώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αραδιάζουμε τα γαυράκια σε μια στρώση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα, στη σχάρα που είναι λίγο πιο κάτω από τη μέση του φούρνου. Στα 20 λεπτά ψησίματος πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
Σερβίρουμε τον γαύρο μόλις τον βγάλουμε από τον φούρνο και συνοδεύουμε με σαλάτα εποχής.
Παρατηρήσεις
- Ο γαύρος μου ήταν λιγότερος από τις ποσότητες που αναφέρω παραπάνω αλλά έτσι κι αλλιώς οι ποσότητες εδώ είναι ενδεικτικές. Το ταψί δεν το αλείφουμε απλώς, θέλουμε να φαίνεται λίγο ελαιόλαδο.
- Αν έχουμε φρέσκια ρίγανη βάζουμε 1-2 κλαδάκια στο μαρινάρισμα και παραλείπουμε την ξερή.
- Σ’εμάς αρέσει ξεροψημένος γι αυτό προτείνω 30 λεπτά. Είναι σαν τηγανητός και τρώγεται χωρίς να αφαιρέσουμε τα κόκκαλα. Δεν θέλει γύρισμα. Ο χρόνος μπορεί να ελαττωθεί αν μας αρέσει πιο μαλακός.
- Στο σερβίρισμα, ταιριάζει ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο πάνω από το γαύρο, ειδικά το καλοκαίρι!