Αλμυρά

Γαύρος στον φούρνο

Γαύρος στον φούρνο

Υγιεινός και νόστιμος!

Γαύρος στον φούρνο σήμερα η συνταγή μας. Το ψάρι τον Νοέμβριο είναι άφθονο. Δεν είναι τυχαίο που η νηστεία των Χριστουγέννων που αρχίζει στις 15 του μήνα επιτρέπει το ψάρι. Οι ιστορικοί της διατροφής λένε πως οι θρησκείες καθόρισαν τους νηστευτικούς κανόνες λαμβάνοντας υπόψη και τα εποχικά τρόφιμα, εκτός από άλλες παραμέτρους. Και το ψάρι του Νοέμβρη είναι πολύ μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, αφού συνδυάζεται με πολλά υλικά της εποχής. Φυσικά και τηγανητό!

Γαύρος στον φούρνο

Έτσι κι εμείς τον γαύρο μας. Τηγανίσαμε λίγο, φτιάξαμε και λίγο ψητό στον φούρνο, μιας και τα τηγανητά δεν είναι για κάθε μέρα. Ο γαύρος, ψητός στον φούρνο, γίνεται πολύ νόστιμος, είτε με ντομάτα είτε σκέτος όπως στη σημερινή συνταγή.

Γαύρος στον φούρνο

Εύκολος στο καθάρισμα-μόνο το κεφαλάκι αφαιρείται που τραβά και τα εντόσθια μαζί του- είναι από τα ψάρια που προτιμούμε όταν βιαζόμαστε. Διατροφικά; από τα καλύτερα ψαράκια μας λένε οι διατροφολόγοι. Ε, κι αν το εξετάσουμε και από οικονομική άποψη είναι από τα φθηνότερα ψάρια. Όλο το «πακέτο» λοιπόν για να τον επιλέξουμε και να τον βάλουμε στο τραπέζι μας.

Γαύρος στον φούρνο

Ο δικός μας ήταν ένα κιλό, πάρα πολύς για την ολιγομελή πια οικογένειά μας… Ένα μέρος , το πιο πολύ, το τηγάνισα όπως σας έλεγα και το υπόλοιπο το έφτιαξα την επόμενη μέρα στον φούρνο. Τον διατήρησα στο ψυγείο, καθαρισμένο και ελαφρά αλατισμένο και τον συνοδεύσαμε με λίγα τσιγαριαστά γιαχνερά χόρτα που ετοίμαζα για βρουβόπιτες.

Γαύρος στον φούρνο

Ας δούμε λοιπόν πώς τον φτιάχνω στον φούρνο:

Παρατηρήσεις

  • Ο γαύρος μου ήταν λιγότερος από τις ποσότητες που αναφέρω παραπάνω αλλά έτσι κι αλλιώς οι ποσότητες εδώ είναι ενδεικτικές. Το ταψί δεν το αλείφουμε απλώς, θέλουμε να φαίνεται λίγο ελαιόλαδο.
  • Αν έχουμε φρέσκια ρίγανη βάζουμε 1-2 κλαδάκια στο μαρινάρισμα και παραλείπουμε την ξερή.
  • Σ’εμάς αρέσει ξεροψημένος γι αυτό προτείνω 30 λεπτά. Είναι σαν τηγανητός και τρώγεται χωρίς να αφαιρέσουμε τα κόκκαλα. Δεν θέλει γύρισμα. Ο χρόνος μπορεί να ελαττωθεί αν μας αρέσει πιο μαλακός.
  • Στο σερβίρισμα, ταιριάζει ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο πάνω από το γαύρο, ειδικά το καλοκαίρι!

Καλά να είμαστε, να προσέχουμε και να αισιοδοξούμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο