Και «κυρίως», και συνοδευτικό!
Ακόμη μια συνταγή από την εποχή των «συνεστιάσεων»! Αγαπημένη πατατόπιτα που λάτρευαν παιδιά κι ενήλικες στα παιδικά –και όχι μόνο- πάρτι μιας όχι και τόσο μακρινής εποχής (πού πήγαν εκείνες οι εποχές…). Πίτα για μπουφέ, αλλά και για τη μέση του τραπεζιού που συνόδευε τα ψητά κρέατα, τα κοτόπουλα, τα κεφτεδάκια και τα υπόλοιπα καλούδια!
Οι πίτες βλέπετε, είτε με φύλλο είτε με χωρίς φύλλο, είναι εύκολες στο σερβίρισμα και βολεύουν σε τέτοιες περιστάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τις φτιάχνουμε και για την καθημερινότητά μας. Ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, συνήθως δεν μένει ούτε μπουκιά από τέτοια παρασκευάσματα!
Η συνταγή μου είναι πανεύκολη και «ευέλικτη» και ως προς το είδος των τυριών και ως προς το είδος του αλλαντικού. Την έχω φτιάξει κατά καιρούς και με ανάμεικτα τυριά και με ανάμεικτα αλλαντικά, αυτό που λέμε «ό,τι έχει μείνει στο ψυγείο». Υλικά που αξιοποιούνται σε πίτες έτσι κι αλλιώς. Λίγο πιο “πλούσια” από την άλλη μου πατατόπιτα λόγω της κρέμας που την εμπλουτίζει, γι αυτό και πιο κατάλληλη για εορταστικό τραπέζι ή φιλικό γεύμα.
Τη λέω πατατόπιτα, δηλαδή τη διαφοροποιώ από τις συνταγές για πατάτες ογκρατέν γιατί δε βάζω καθόλου κρέμα γάλακτος και τα τυριά μου είναι σαφώς λιγότερα αναλογικά. Ο «συνδετικός κρίκος» των υλικών είναι η απλή κρέμα τύπου μπεσαμέλ που τη φτιάχνω τις περισσότερες φορές με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο για να γίνει ακόμη πιο ελαφριά η πίτα μου! Προέκυψε από αυτοσχεδιασμούς πάλαι ποτέ, οπότε δε θέλω να έχει το όνομα ενός τόσο κλασικού γαλλικού πιάτου…
Δοκιμάστε την ως συνοδευτικό τις μέρες που έρχονται σε ένα γιορτινό αποκριάτικο τραπέζι ή ως καθημερινό κυρίως πιάτο με μια πλούσια σαλάτα δίπλα της!
Υλικά
Περίπου 500 gr πατάτες
Αλάτι
45ml (3 κουταλιές) ελαιόλαδο
150-200 gr γραβιέρα ή άλλο τυρί που λιώνει ή μείγμα τυριών
100-150 gr αλλαντικό της επιλογής μας
1-2 πράσινα κρεμμυδάκια
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
Για την κρέμα:
500 ml γάλα
3 κουταλιές αλεύρι (Η κουταλιά μου είναι δοσομετρική, 15 ml)
45ml (3 κουταλιές) ελαιόλαδο ή βούτυρο
2 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Για την επιφάνεια και το ταψάκι:
Λίγο ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι
Επί το έργον
Δείτε το video, πιστεύω ότι είναι αρκετά διαφωτιστικό για την παρασκευή της πίτας. Δείτε και τις παρατηρήσεις παρακάτω, πάντα βοηθούν!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Το σκεύος που χρησιμοποιείται στο video είναι ένα κλασικό οβάλ πυρέξ με διαστάσεις 33Χ22. Δείτε τις οδηγίες για τις μετατροπές των μεγεθών των ταψιών αν δεν έχετε αντίστοιχο. Αν θέλουμε να έχει μεγαλύτερο ύψος χρησιμοποιούμε λίγο μικρότερο σκεύος. Το ψήσιμο γίνεται σε αντιστάσεις, αλλά αν κάποιος έχει εξοικειωθεί με το ψήσιμο σε αέρα μπορεί να ψηθεί κι έτσι.
- Μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στο μείγμα της πατάτας 2-3 κουταλιές από την κρέμα, ιδίως αν θέλουμε να είναι πιο ψηλή η πίτα μας και χρησιμοποιήσουμε μικρότερο σκεύος.
- Αντί αλλαντικών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βραστό ή ψητό κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομματάκια.
- Προτιμώ το «σπάσιμο» της πατάτας με το πιρούνι παρά το κόψιμο με μαχαίρι. Τα «γρέζια» που προκύπτουν βοηθούν στο δέσιμο της πίτας.
- Αν οι πατάτες είναι βιολογικές ή από περιοχή χωρίς πολλά φυτοφάρμακα τις βράζουμε με τις φλούδες. Σε άλλη περίπτωση τις βράζουμε καθαρισμένες, ολόκληρες αν είναι μικρές ή σε μεγάλα κομμάτια αν είναι μεγάλες. Δεν θέλουμε να λιώσουν αλλά να είναι βρασμένες αρκετά, να σπάνε με το πιρούνι.
- Η πίτα είναι πολύ νόστιμη και ζεστή, λίγο μετά που βγαίνει από τον φούρνο, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.