VIDEOS

Εύκολη πατατόπιτα χωρίς φύλλο (VIDEO)

Εύκολη πατατόπιτα χωρίς φύλλο (VIDEO)

Και «κυρίως», και συνοδευτικό!

Ακόμη μια συνταγή από την εποχή των «συνεστιάσεων»! Αγαπημένη πατατόπιτα που λάτρευαν παιδιά κι ενήλικες στα παιδικά –και όχι μόνο- πάρτι μιας όχι και τόσο μακρινής εποχής (πού πήγαν εκείνες οι εποχές…). Πίτα για μπουφέ, αλλά και για τη μέση του τραπεζιού που συνόδευε τα ψητά κρέατα, τα κοτόπουλα, τα κεφτεδάκια και τα υπόλοιπα καλούδια!

Εύκολη πατατόπιτα χωρίς φύλλο (VIDEO)

Οι πίτες βλέπετε, είτε με φύλλο είτε με χωρίς φύλλο, είναι εύκολες στο σερβίρισμα και βολεύουν σε τέτοιες περιστάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τις φτιάχνουμε και για την καθημερινότητά μας. Ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, συνήθως δεν μένει ούτε μπουκιά από τέτοια παρασκευάσματα!

Εύκολη πατατόπιτα χωρίς φύλλο (VIDEO)

Η συνταγή μου είναι πανεύκολη και «ευέλικτη» και ως προς το είδος των τυριών και ως προς το είδος του αλλαντικού. Την έχω φτιάξει κατά καιρούς και με ανάμεικτα τυριά και με ανάμεικτα αλλαντικά, αυτό που λέμε «ό,τι έχει μείνει στο ψυγείο». Υλικά που αξιοποιούνται σε πίτες έτσι κι αλλιώς. Λίγο πιο “πλούσια” από την άλλη μου πατατόπιτα λόγω της κρέμας που την εμπλουτίζει, γι αυτό και πιο κατάλληλη για εορταστικό τραπέζι ή φιλικό γεύμα.

Εύκολη πατατόπιτα χωρίς φύλλο (VIDEO)

Τη λέω πατατόπιτα, δηλαδή τη διαφοροποιώ από τις συνταγές για πατάτες ογκρατέν γιατί δε βάζω καθόλου κρέμα γάλακτος και τα τυριά μου είναι σαφώς λιγότερα αναλογικά. Ο «συνδετικός κρίκος» των υλικών είναι η απλή κρέμα τύπου μπεσαμέλ που τη φτιάχνω τις περισσότερες φορές με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο για να γίνει ακόμη πιο ελαφριά η πίτα μου! Προέκυψε από αυτοσχεδιασμούς πάλαι ποτέ, οπότε δε θέλω να έχει το όνομα ενός τόσο κλασικού γαλλικού πιάτου…

Εύκολη πατατόπιτα χωρίς φύλλο (VIDEO)

Δοκιμάστε την ως συνοδευτικό τις μέρες που έρχονται σε ένα γιορτινό αποκριάτικο τραπέζι ή ως καθημερινό κυρίως πιάτο με μια πλούσια σαλάτα δίπλα της!

Παρατηρήσεις

  1. Το σκεύος που χρησιμοποιείται στο video είναι ένα κλασικό οβάλ πυρέξ με διαστάσεις 33Χ22. Δείτε τις οδηγίες για τις μετατροπές των μεγεθών των ταψιών αν δεν έχετε αντίστοιχο. Αν θέλουμε να έχει μεγαλύτερο ύψος χρησιμοποιούμε λίγο μικρότερο σκεύος. Το ψήσιμο γίνεται σε αντιστάσεις, αλλά αν κάποιος έχει εξοικειωθεί με το ψήσιμο σε αέρα μπορεί να ψηθεί κι έτσι.
  2. Μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στο μείγμα της πατάτας 2-3 κουταλιές από την κρέμα, ιδίως αν θέλουμε να είναι πιο ψηλή η πίτα μας και χρησιμοποιήσουμε μικρότερο σκεύος.
  3. Αντί αλλαντικών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βραστό ή ψητό κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομματάκια.
  4. Προτιμώ το «σπάσιμο» της πατάτας με το πιρούνι παρά το κόψιμο με μαχαίρι. Τα «γρέζια» που προκύπτουν βοηθούν στο δέσιμο της πίτας.
  5. Αν οι πατάτες είναι βιολογικές ή από περιοχή χωρίς πολλά φυτοφάρμακα τις βράζουμε με τις φλούδες. Σε άλλη περίπτωση τις βράζουμε καθαρισμένες, ολόκληρες αν είναι μικρές ή σε μεγάλα κομμάτια αν είναι μεγάλες. Δεν θέλουμε να λιώσουν αλλά να είναι βρασμένες αρκετά, να σπάνε με το πιρούνι.
  6. Η πίτα είναι πολύ νόστιμη και ζεστή, λίγο μετά που βγαίνει από τον φούρνο, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο