Vegan/vegetarian

Γλυκό ψυγείου με καραμελωμένο γάλα και φρούτα (VIDEO)

Γλυκό ψυγείου με καραμελωμένο γάλα και φρούτα (VIDEO)

Και μια «υποψία» αλατιού που του ταιριάζει τέλεια!

Γλυκό σήμερα, για την πρώτη μέρα της φετινής σχολικής περιόδου. Ένα γλυκό που εμείς αγαπήσαμε το φετινό καλοκαίρι και το απολαύσαμε αρκετές φορές, με πολλά διαφορετικά φρούτα και βάση μπισκότου ή τάρτας όπως θα δείτε. Το χαρακτηριστικό του είναι η καραμέλα γάλακτος, σπιτική ή του εμπορίου, αλλά με μια μικρή προσθήκη που κόβει την υπερβολική γλύκα που έχει το καραμελωμένο γάλα. Ένα γλυκό ψυγείου που αντέχει πολλούς αυτοσχεδιασμούς!

Γλυκό ψυγείου με καραμελωμένο γάλα και φρούτα (VIDEO)

Πρώτα πρώτα πρέπει να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ας ευχηθούμε να πάνε όλα καλά  ακόμη κι αν θεωρούμε αδύναμα τα ευχολόγια… Δεν ξέρω αν συνωμοτεί το σύμπαν αν θέλουμε κάτι πολύ, δεν είμαι αυτής της σχολής, αλλά δεν βλέπω και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, πέρα από το να ελπίζουμε και να προσέχουμε όσο περισσότερο γίνεται!

Γλυκό ψυγείου με καραμελωμένο γάλα και φρούτα (VIDEO)

Αλλά ας ξαναπάμε στο γλυκό μας. Η βασική του ιδέα είναι βέβαια το banoffee αλλά επειδή όπως γνωρίσετε οι τακτικοί επισκέπτες του site όταν χρησιμοποιώ ονόματα κλασικών παρασκευασμάτων δεν θέλω να κάνω πολλές παρεμβάσεις στις βασικές συνταγές, δεν το ονόμασα banoffee. H χρήση των μπανανών στη θέση του φρούτου, δεν είναι για μας τουλάχιστον η καλύτερη επιλογή αν και οι μπανάνες μας ήταν ντόπιες, πολύ αρωματικές. Μας άρεσε καλύτερα με άλλα φρούτα, φρέσκα ή σε κομπόστα. Δεν λέω ότι ήταν άσχημο με μπανάνες, απλώς ήταν καλύτερο με ροδάκινα!

Γλυκό ψυγείου με καραμελωμένο γάλα και φρούτα (VIDEO)

Στο video θα δείτε την πιο εύκολη εκδοχή, με χρήση καραμελωμένου γάλακτος του εμπορίου. Σε φωτογραφία από άλλη παρασκευή θα δείτε ότι χρησιμοποίησα καραμέλα που έφτιαξα στο σπίτι, που για μένα είναι ανώτερη αλλά το κάνει λίγο πιο δύσκολο. Είναι πολύ ωραίο έτσι κι αλλιώς! Η «υποψία» αλατιού που λέω στον υπότιτλο εξασφαλίζεται από τα αλμυρά φιστικάκια. Σας βεβαιώνω ότι ταιριάζουν υπέροχα με την καραμέλα!

Γλυκό ψυγείου με καραμελωμένο γάλα και φρούτα (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Αντί για βάση μπισκότου, μπορούμε να φτιάξουμε βάση τάρτας, να την ψήσουμε και μετά να τη γεμίσουμε. Η ζύμη αμυγδάλου είναι η βάση που συνηθίζω.
  • Έχουμε ήδη δοκιμάσει το γλυκό με μπανάνες, ροδάκινα, βερίκοκα και πρόσφατα με δαμάσκηνα. Μας άρεσε περισσότερο με ροδάκινα και βερίκοκα φρέσκα ή σε κομπόστα. Οι επόμενες δοκιμές θα γίνουν με μήλο και αχλάδι, μάλλον σε μορφή κομπόστας για να μην είναι πολύ σκληρά. Είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε κομπόστα μήλο ή κομπόστα αχλάδι και σίγουρα είναι πιο “χειμωνιάτικες” γεύσεις.
  • Αν βάλουμε 250 gr μπισκότα θα χρησιμοποιήσουμε 100 gr βούτυρο ενώ στα 200 gr είναι αρκετά 80 gr. Χρησιμοποιώ τσέρκι ή φόρμα που ανοίγει. Στο video χρησιμοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες ποσότητες και η διάμετρος του γλυκού είναι 22 cm. Με αυτές τις ποσότητες μπορεί να αυξηθεί και σε 24 cm αν μας αρέσει πιο λεπτή η βάση.
  • Αντί φιστίκια μπορούμε να βάλουμε άλλο ξηρό καρπό της επιλογής μας. Αν δεν είναι αλατισμένος μπορούμε να προσθέτουμε ελάχιστο ανθό αλατιού στην καραμέλα πριν την απλώσουμε στη βάση.
  • Αν δεν μας αρέσουν τα πολύ γλυκά γλυκίσματα μπορούμε να παραλείψουμε την άχνη στην σαντιγί.

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε!

Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο