Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του καλοκαιριού!
Υλικά
10-12 μεσαία κολοκυθάκια πολύ φρέσκα
3 μέτριες πατάτες
3-4-5-6 σκελίδες σκόρδο (όσο μας αρέσει δηλαδή αλλά είναι απαραίτητο!)
3-4 ντομάτες (να πάρουμε ένα βαθύ πιάτο τριμμένη ντομάτα)
1 κούπα λάδι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
Αλάτι- πιπέρι
Προαιρετικά, 30- 35 χοχλιούς
Και για την εμπλουτισμένη εκδοχή , για τη σοφεγάδα όπως τη λέμε, θέλουμε ακόμη
Μισό κιλό βλίτα
4-5 πιπεριές μέτριες
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα λαχανικά μας και τα αφήνουμε στην άκρη. Ξεχωρίζουμε τους χοχλιούς και τους καθαρίζουμε με ένα μαχαιράκι από τις μεμβράνες που έχουν στο όστρακο και μπροστά στις μουρίτσες τους.Τους βάζουμε σε νερό να μαλακώσουν όσες μεμβράνες δεν έχουν βγει από την αρχή και να τους καθαρίσουμε καλύτερα. Με τη διαδικασία αυτή, μπορούμε να δούμε αν κάποιοι δεν είναι ζωντανοί (σε λίγη ώρα βγάζουν έξω από το κέλυφος τις μουρίτσες τους) αν δεν έχουμε την εμπειρία να τους ξεχωρίζουμε.
Βάζουμε να βράσει λίγο νερό με ένα κουταλάκι αλάτι και τους ρίχνουμε μέσα. Αφήνουμε να βράσουν δέκα λεπτά, τους σουρώνουμε και τους πλένουμε πολύ καλά. Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το σκόρδο. Μόλις αρχίσουν να τσιγαρίζονται προσθέτουμε τους χοχλιούς και τους γυρίζουμε να τσιγαριστούν 2-3 λεπτά μέσα στο λάδι. Τους αφαιρούμε με ένα κουτάλι προσπαθώντας να μη πάρουμε λάδι και κρεμμύδι και τους αφήνουμε στην άκρη.Μέσα στην κατσαρόλα έχουμε μόνο το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αυτό το σημείο θα μπορούσε να είναι η αρχή του μαγειρέματός μας αν δεν βάλουμε χοχλιούς στο φαγητό μας.
Βάζουμε με τη σειρά και ανά πέντε λεπτά, τα κολοκυθάκια με ελάχιστο νεράκι (μισή κούπα) , τις πατάτες κομμένες σε μεγάλες φέτες, τις ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες, το αλάτι και το πιπέρι.
Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει χωρίς να το ανακατέψουμε με κουτάλα, παρά μόνο κινώντας την κατσαρόλα πέρα δώθε.Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό κατά διαστήματα. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε ξανά τους χοχλιούς αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί τα υλικά μας για 10 λεπτά.
Αφήνουμε το φαγητό να μαρουβίσει και σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο ψωμί!
Αν προσθέσουμε βλίτα και πιπεριές, τα βάζουμε μετά τις πατάτες αλλά πριν την ντομάτα.
Παρατηρήσεις
1) Η σοφεγάδα όπως έχω ξαναγράψει δεν έχει καθορισμένα υλικά , άρα μπορούμε να εμπλουτίσουμε το φαγητό μας με ότι έχουμε! Μια χούφτα φρέσκα φασολάκια ή μπάμιες, 2-3 μελιτζάνες , λίγος μαϊντανός, θα μας δώσουν ένα διαφορετικό φαγητό κάθε φορά! Προσωπικά προτιμώ το συνδυασμό που δίνω παραπάνω για πιο ξεκάθαρη γεύση. Η ελαφρά πικράδα του βλίτου και η πιπεράτη γεύση της πιπεριάς ισορροπούν θαυμάσια με τη γλυκύτητα του κολοκυθιού . Η μπόλικη φρέσκια ντομάτα τα δένει όλα υπέροχα.
2) Η ντομάτα μπορεί να κοπεί σε μικρά καρεδάκια αντί να τριφτεί, ιδιαίτερα στην εμπλουτισμένη εκδοχή. Την τελευταία φορά έβαλα τριμμένη ντομάτα αλλά και αρκετά μικρά ντοματάκια ολόκληρα και ήταν υπέροχα και σε γεύση και σε εμφάνιση.
3) Μπορούμε να «δέσουμε» το φαγητό μας με λίγο χόντρο δηλαδή σπασμένο στάρι. Μετά που θα προσθέσουμε όλα τα λαχανικά , βάζουμε λίγο νεράκι και προσθέτουμε μισή κούπα χόντρο. Μάλιστα πολλοί προσθέτουν μια χουφτίτσα ξινόχοντρο αν δεν θέλουν νηστίσιμο το φαγητό.
4)Το φαγητό μπορεί να γίνει και σε χύτρα ταχύτητας. Μετά που θα αφαιρέσουμε τους χοχλιούς και θα έχουμε προσθέσει όλα τα λαχανικά, μπορούμε να κλείσουμε την χύτρα ταχύτητας. Θα την αφήσουμε πέντε λεπτά λιγότερο από το χρόνο που συνηθίζουμε για τα λαχανικά, για να προσθέσουμε τους χοχλιούς και να βράσει λίγο το φαγητό μας με όλα μαζί τα υλικά του. Αυτό το κάνω ακόμη κι όταν δεν βάλω χοχλιούς για να μείνει το φαγητό μου με μελωμένη σάλτσα, χωρίς περίσσια υγρά.
Αυτό θα το δοκίμαζα από εσάς τις Κρητικές μαγείρισσες μιας και δεν νομίζω ότι εδώ θα βρω τους κατάλληλους χοχλιούς και μόνο εγώ θα το φάω.
Καλό βράδυ!!
Είδα κοχλιούς και ήρθα.Τους λατρεύω ειδικά μπουρμπουριστούς.Και έτσι δεν έιναι ασχημοι!Καλημέρα!
Χωρίς, χωρίς!
Ξανθή μου αν το κάνεις χωρίς χοχλιούς δεν θα τους αρέσει; Κι εμένα όταν ήταν πιο μικροί δεν το έτρωγαν αλλά τώρα…
Μάρα χαίρομαι για την επίσκεψη :-). Η αλήθεια είναι ότι η καλύτερη συνταγή για τους χοχλιούς είναι το μπουμπούρισμα αλλά εμείς τους φτιάχνουμε με χίλιους τρόπους!
Κική μου το ξέρω, το ξέρω 🙂
Λατρεύω την εκδοχή μετα λαχανικά που βάζεις, το φτιάχνουν και στην Πελοπόννησο έτσι. Αλλά δεν θα με χάλαγαν οι χοχλοί.
Γεια στα χέρια σου Βαγγελιώ!