Αλμυρά

Κολοκυθάκια με πατάτες και χοχλιούς

Κολοκυθάκια με πατάτες και χοχλιούς

Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του καλοκαιριού! 

Αγαπημένο φαγητό όλων των κρητικών οι χοχλιοί, έχουν την τιμητική τους στις νηστείες. Όπως τα όστρακα της θάλασσας, έτσι και τα όστρακα της ξηράς – τα σαλιγκάρια- κατατάσσονται στα νηστίσιμα εξασφαλίζοντας στους νηστεύοντες άριστης ποιότητας πρωτεΐνη.
Κολοκυθάκια με πατάτες και χοχλιούς
Αυτή την εποχή οι χοχλιοί είναι γυρευτοί. Δηλαδή δεν σέρνονται αλλά έχουν πέσει σε …καλοκαιρινή νάρκη. Οι χοχλιδολόγοι τους γυρεύουνε (ψάχνουνε) κάτω από πέτρες, τράφους, αστιβίδες και έχουν κόπο για να βρεθούνε. Δεν θέλουν όμως σάκασμα γιατί έχουν αποβάλλει μόνοι τους ό,τι αποβάλλεται.  Έτσι γλυτώνουμε την διαδικασία που κάνουμε για να ετοιμάσουμε τους χειμωνιάτικους και τους καταναλώνουμε αμέσως.
Κολοκυθάκια με πατάτες και χοχλιούς
Έχει κολλήσει ο ένας πάνω στον άλλο και φτιάχνουν κολληταρές όπως τις λέμε. Οι καλοκαιρινοί χοχλιοί είναι πολύ νόστιμοι και συνδυάζονται όπως είναι φυσικό με καλοκαιρινά λαχανικά.
Σοφεγάδες με χοχλιούς, χόντρος με χοχλιούς που έχει όμως μέσα ψιλοκομμένο κολοκύθι και μελιτζάνα, κολοκυθάκια με χοχλιούς…
Κολοκυθάκια με πατάτες και χοχλιούς
Σε όσους όμως δεν αρέσουν οι χοχλιοί μπορούν να τους παραλείψουν. Τα σημερινά φαγάκια είναι πολύ νόστιμα και χωρίς χοχλιούς αρκεί τα κολοκυθάκια και τα άλλα λαχανικά (αν χρησιμοποιήσουμε) να είναι ολόφρεσκα και από καλό περβόλι…
Κολοκυθάκια με πατάτες και χοχλιούς

Παρατηρήσεις

1)  Η σοφεγάδα όπως έχω ξαναγράψει δεν έχει καθορισμένα υλικά , άρα μπορούμε να εμπλουτίσουμε το φαγητό μας με ότι έχουμε! Μια χούφτα φρέσκα φασολάκια ή μπάμιες, 2-3 μελιτζάνες , λίγος μαϊντανός, θα μας δώσουν ένα διαφορετικό φαγητό κάθε φορά! Προσωπικά προτιμώ το συνδυασμό που δίνω παραπάνω για πιο ξεκάθαρη γεύση. Η ελαφρά πικράδα του βλίτου και η πιπεράτη γεύση της πιπεριάς ισορροπούν θαυμάσια με τη γλυκύτητα του κολοκυθιού . Η μπόλικη φρέσκια ντομάτα τα  δένει όλα υπέροχα.

2) Η ντομάτα μπορεί να κοπεί σε μικρά καρεδάκια αντί να τριφτεί, ιδιαίτερα στην εμπλουτισμένη εκδοχή. Την τελευταία φορά έβαλα τριμμένη ντομάτα αλλά  και αρκετά μικρά ντοματάκια ολόκληρα και ήταν υπέροχα και σε γεύση και σε εμφάνιση.

3) Μπορούμε να «δέσουμε» το φαγητό μας με λίγο χόντρο δηλαδή σπασμένο στάρι. Μετά που θα προσθέσουμε όλα τα λαχανικά , βάζουμε λίγο νεράκι και προσθέτουμε μισή κούπα χόντρο. Μάλιστα πολλοί προσθέτουν μια χουφτίτσα ξινόχοντρο αν δεν θέλουν νηστίσιμο το φαγητό.

4)Το φαγητό μπορεί να γίνει και σε χύτρα ταχύτητας. Μετά που θα αφαιρέσουμε τους χοχλιούς και θα έχουμε προσθέσει όλα τα λαχανικά, μπορούμε να κλείσουμε την χύτρα ταχύτητας.  Θα την αφήσουμε πέντε λεπτά λιγότερο από το χρόνο που συνηθίζουμε για τα λαχανικά, για να προσθέσουμε τους χοχλιούς και να βράσει λίγο το φαγητό μας με όλα μαζί τα υλικά του. Αυτό το κάνω ακόμη κι όταν δεν βάλω χοχλιούς για να μείνει το φαγητό μου με μελωμένη σάλτσα, χωρίς περίσσια υγρά.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο