Γλυκά

Μηλόπιτα ανοιξιάτικη

Μηλόπιτα ανοιξιάτικη

Ακόμη μια μηλόπιτα, η “γαλλικού τύπου” του τετραδίου μου! 

Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε σας, εμείς όμως έχουμε σχεδόν πάντα μήλα στο σπίτι μας. Άλλες εποχές “έχουν πέραση” ως φρούτα, άλλες φορές μένουν για μέρες στη φρουτιέρα ή στο συρτάρι του ψυγείου  μέχρι να καταλήξουν σε κάποια μηλόπιτα. Τις τελευταίες μέρες έφτιαξα δύο μηλόπιτες με διαφορά μιας εβδομάδας: αυτήν εδώ που τη γράφω ως γαλλική μηλόπιτα στο τετράδιό μου, και άλλη μια που θα δημοσιευτεί σε λίγες μέρες γιατί θέλω μια ακόμη δοκιμή της.

Μηλόπιτα ανοιξιάτικη

Επέλεξα να φτιάξω αυτές τις συνταγές παρόλο που υπάρχουν ήδη αρκετές μηλόπιτες και μηλοπιτάκια στο site, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν στο site! Αυτή εδώ είναι πολυδοκιμασμένη και στο παρελθόν την έφτιαχνα πολύ συχνά, η άλλη είναι πιο πρόσφατη. Εντάξει, ως συνήθως την πείραξα τη συνταγή βάζοντας στη θέση ενός μέρους του βουτύρου ελαιόλαδο, αλλά αυτό δεν με αποτρέπει από το να τη λέω ακόμη γαλλική.

Μηλόπιτα ανοιξιάτικη

Πρόκειται για ένα κέικ μήλου στην ουσία, πολύ εύκολο αφού δεν θέλει ούτε μίξερ ούτε πολλά σκεύη. Η προσθήκη του μείγματος βουτύρου-ζάχαρης στην επιφάνειά της, της δίνει το «κλικ» που με ώθησε να την ονομάσω ανοιξιάτικη!

Μηλόπιτα ανοιξιάτικη

Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που τα μήλα είναι φθινοπωρινά φρούτα,  υπάρχουν στην αγορά όλο τον χρόνο, όχι μόνο τα εισαγωγής αλλά και ντόπια. Γι αυτό και φτιάχνουμε μηλόπιτες ολοχρονίς. Ποιος δεν έχει απολαύσει παγωτό με ένα κομμάτι υπέροχης μηλόπιτας ακόμη και το κατακαλόκαιρο;

Μηλόπιτα ανοιξιάτικη
Να τη δοκιμάσουν κι άλλοι 😉 …

Κατά κάποιο τρόπο εγώ τις ξεχωρίζω με βάση τα αρώματα. Η κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο σηματοδοτούν  τις φθινοπωρινές και τις χειμωνιάτικες. Η βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, και οι πιο κρεμώδεις και σιροπιαστές υφές σηματοδοτούν τις ανοιξιάτικες!

Μηλόπιτα ανοιξιάτικη

Αν έχετε λοιπόν 2-3 μήλα στη φρουτιέρα σας που έχουν χάσει τη μάχη ως φρούτα από τις φράουλες, τα δέσπολα και τα λοιπά ανοιξιάτικα, δοκιμάστε τα σε μια μηλόπιτα γαλλικού τύπου! Είναι ανοιξιάτικη!

Μηλόπιτα ανοιξιάτικη

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να φτιάξουμε τη μηλόπιτα σε ταψάκι και να μην την ξεφορμάρουμε.
  • Μπορούμε να βάλουμε και στην κρούστα ελαιόλαδο αλλά η αλήθεια είναι ότι «άλλη χάρη» έχει με το βούτυρο. Φτάνει η αντικατάσταση στο κέικ!
  • Είναι πολύ νόστιμη με όλες τις ποικιλίες μήλων, ακόμη και με ξινόμηλα.
  • Αντί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2 κουταλάκια μπέικιν.

Καλά να είμαστε, με υγεία και υπομονή να αντέχουμε όσα περνάμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο