Μηλόπιτα ανοιξιάτικη

Μηλόπιτα ανοιξιάτικη

Ακόμη μια μηλόπιτα, η “γαλλικού τύπου” του τετραδίου μου! 

Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε σας, εμείς όμως έχουμε σχεδόν πάντα μήλα στο σπίτι μας. Άλλες εποχές “έχουν πέραση” ως φρούτα, άλλες φορές μένουν για μέρες στη φρουτιέρα ή στο συρτάρι του ψυγείου  μέχρι να καταλήξουν σε κάποια μηλόπιτα. Τις τελευταίες μέρες έφτιαξα δύο μηλόπιτες με διαφορά μιας εβδομάδας: αυτήν εδώ που τη γράφω ως γαλλική μηλόπιτα στο τετράδιό μου, και άλλη μια που θα δημοσιευτεί σε λίγες μέρες γιατί θέλω μια ακόμη δοκιμή της.

Επέλεξα να φτιάξω αυτές τις συνταγές παρόλο που υπάρχουν ήδη αρκετές μηλόπιτες και μηλοπιτάκια στο site, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν στο site! Αυτή εδώ είναι πολυδοκιμασμένη και στο παρελθόν την έφτιαχνα πολύ συχνά, η άλλη είναι πιο πρόσφατη. Εντάξει, ως συνήθως την πείραξα τη συνταγή βάζοντας στη θέση ενός μέρους του βουτύρου ελαιόλαδο, αλλά αυτό δεν με αποτρέπει από το να τη λέω ακόμη γαλλική.

Πρόκειται για ένα κέικ μήλου στην ουσία, πολύ εύκολο αφού δεν θέλει ούτε μίξερ ούτε πολλά σκεύη. Η προσθήκη του μείγματος βουτύρου-ζάχαρης στην επιφάνειά της, της δίνει το «κλικ» που με ώθησε να την ονομάσω ανοιξιάτικη!

 

Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που τα μήλα είναι φθινοπωρινά φρούτα,  υπάρχουν στην αγορά όλο τον χρόνο, όχι μόνο τα εισαγωγής αλλά και ντόπια. Γι αυτό και φτιάχνουμε μηλόπιτες ολοχρονίς. Ποιος δεν έχει απολαύσει παγωτό με ένα κομμάτι υπέροχης μηλόπιτας ακόμη και το κατακαλόκαιρο;

Να τη δοκιμάσουν κι άλλοι 😉 …

Κατά κάποιο τρόπο εγώ τις ξεχωρίζω με βάση τα αρώματα. Η κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο σηματοδοτούν  τις φθινοπωρινές και τις χειμωνιάτικες. Η βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, και οι πιο κρεμώδεις και σιροπιαστές υφές σηματοδοτούν τις ανοιξιάτικες!

 

Αν έχετε λοιπόν 2-3 μήλα στη φρουτιέρα σας που έχουν χάσει τη μάχη ως φρούτα από τις φράουλες, τα δέσπολα και τα λοιπά ανοιξιάτικα, δοκιμάστε τα σε μια μηλόπιτα γαλλικού τύπου! Είναι ανοιξιάτικη!

Υλικά:

Για το κέικ:

2-3 μήλα (περίπου 350 gr καθαρισμένα, έτοιμα)

150 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

120-140 gr ζάχαρη

60 ml (4 κουταλιές της σούπας) ελαιόλαδο

2 αυγά

100 ml γάλα

1 μικρό κομματάκι βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο για τη φόρμα

Για την κρούστα:

1 αυγό

80 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα καλύτερα λιωμένο ελαφρά στα μικροκύματα

100-120 gr ζάχαρη

1 σωληνάκι βανίλια

1-2 κουταλάκια (5-10 ml) κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τα μήλα. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Βάζουμε τα στερεά υλικά για το κέικ σε ένα μπολ ανάμειξης, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα αυγά και το ελαιόλαδο.

 

Τα αναμειγνύουμε με το χέρι ή με αυγογδάρτη και προσθέτουμε το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αλείφουμε μια φόρμα με σούστα 24 νούμερο με βούτυρο ή ελαιόλαδο  και αδειάζουμε το μείγμα. Κόβουμε τα μήλα σε κύβους μεγέθους μικρού λουκουμιού και τα σκορπάμε στην επιφάνεια. Βάζουμε τη μηλόπιτα στο φούρνο στη μεσαία σχάρα.

Όταν περάσουν 35-40 λεπτά (να έχει κοκκινίσει η επιφάνεια και να έχει στερεοποιηθεί το κέικ), χτυπάμε τα υλικά της κρούστας σε ένα μπολ και περιχύνουμε τη μηλόπιτα.

Ψήνουμε  ακόμη 25-30 λεπτά να γίνει ρόδινη και η κρούστα της μηλόπιτας και τη βγάζουμε από το φούρνο.

Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά, περνάμε το μαχαίρι από τα τοιχώματα της φόρμας και ξεφορμάρουμε. Ξεκολλάμε αν θέλουμε και από τον πάτο της φόρμας προσεκτικά και «σπρώχνουμε» τη μηλόπιτα σε πιατέλα.

Σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, σκέτη ή με παγωτό, πασπαλισμένη με λίγη αχνοζάχαρη αν θέλουμε!

Παρατηρήσεις:

  • Μπορούμε να φτιάξουμε τη μηλόπιτα σε ταψάκι και να μην την ξεφορμάρουμε.
  • Μπορούμε να βάλουμε και στην κρούστα ελαιόλαδο αλλά η αλήθεια είναι ότι «άλλη χάρη» έχει με το βούτυρο. Φτάνει η αντικατάσταση στο κέικ!
  • Είναι πολύ νόστιμη με όλες τις ποικιλίες μήλων, ακόμη και με ξινόμηλα.
  • Αντί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2 κουταλάκι μπέικιν

Καλά να είμαστε, με υγεία και υπομονή να αντέχουμε όσα περνάμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email