Για τη χρήση του παστού μπακαλιάρου στην κρητική κουζίνα έχω ξαναγράψει, παρόλο που δεν έχω δώσει πολλές …μπακαλιαροσυνταγές. Επιφυλάσσομαι …
Τη σημερινή συνταγή τη φτιάχνω συνήθως αν έχω περίσσευμα βραστού μπακαλιάρου ή κάποιου άλλου βραστού ψαριού. Είπαμε … Δεν πετάμε τίποτα ! Αυτή τη φορά είχαν ξεμείνει στην κατάψυξη 1-2 κομμάτια ξαρμυρισμένου μπακαλιάρου και έτσι προέκυψαν οι τηγανίτες μπακαλιάρου. Ουζομεζεδάκι, αλλά και πρόχειρο κύριο πιάτο αν το συνοδέψουμε με μια πλούσια σαλάτα, βραστή ή ωμή.
Οι “μπακαλιαροτηγανίτες” γίνονται πιο εύκολα από τις κροκέτες μπακαλιάρου και είναι το ίδιο νόστιμοι.Συνήθως αρέσουν στα παιδιά και είναι ένας τρόπος για να φάνε εύκολα ψάρι.
Υλικά
1 κούπα κομματάκια βρασμένου μπακαλιάρου ή άλλου βρασμένου ψαριού
Μισή κούπα ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη της ντομάτας
1 αυγό
2 κουταλιές ελαιόλαδο για το μείγμα του μπακαλιάρου
Πιπέρι
Περίπου μισή κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή για όλες τις χρήσεις με λίγο μπέικιν στη μύτη του κουταλιού…)
Λίγο αλάτι (αν χρειάζεται…)
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Επί το έργον
Ανακατεύουμε τα κομματάκια του ψαριού με το ψιλοκομμένο κρεμμέδι, το μαϊντανό, το αυγό , το πιπέρι και το λάδι.
Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο ως ότου έχουμε ένα πηχτούτσικο χυλό που να πέφτει όλος μαζί από το κουτάλι.
Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο αλεύρι από τη μισή κούπα.Τα ζυμώνουμε όλα μαζί με ένα κουτάλι ή με το χέρι μας. Αφήνουμε να “ξεκουραστεί” το μείγμα τουλάχιστον για 15 λεπτά.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και όταν κάψει (αλλά χωρίς να καπνίσει) ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα.
Τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές και βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι.
Τους σερβίρουμε ζεστούς με μπόλικο λεμόνι
Παρατηρήσεις
1)Επειδή αυτή τη φορά δεν ήταν περίσσευμα ο μπακαλιάρος μου, τον πρωτοέβρασα για 15 λεπτά.
2)Αν έχουν περισσέψει και πατατούλες από το βραστό μας μπακαλιάρο, τις λιώνουμε κι αυτές με ένα πηρούνι, να γίνουν σαν πουρές, και τις προσθέτουμε στο μείγμα. Σ’αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε λιγότερο αλεύρι.
3)Αν ο μπακαλιάρος είναι τελείως ξαρμυρισμένος, μπορεί να χρειαστεί λίγο αλατάκι, αλλά με προσοχή…Επίσης μπορούμε να βάλουμε και λίγη ρίγανη εκτός από το μαϊντανό.
4)Εννοείται ότι αν έχουμε περισσότερο περίσσευμα ψαριού, προσαρμόζουμε ανάλογα τις ποσότητες των υπόλοιπων υλικών.
τι παθαίνω μες τα ξημερώματα!! μου έρχεται να χωθώ μέσα στην οθόνη! σλουρπ!!
Πεντανόστιμο μεζεδάκι για το ουζάκι μας!Καλό μήνα!
Καλό μήνα. Τι υπέροχο που είναι…κι εγώ θέλω να χωθώ μέσα στην οθόνη…μου τρέχουν τα σάλια…σλουρπ!!!!
Μου αρέσουν οι κροκέτες γενικώς. Καλό μήνα!!!
ΛΙΛΑ
Vita says (ελέω blogger)
Γαστερόπληκτή μου η αλήθεια είναι ότι δεν τα είχα σκεφτεί για πρωινό :-)!!!
Χαραυγή καλό μήνα! Το καλοκαιράκι όλο και σε κάποια βεράντα θα τα πιούμε τα ουζάκια μας ε;
Eva είναι εύκολο και νόστιμο μεζεδάκι. Θα γίνει άραγε ποτέ εφικτή η μεταφορά ύλης μέσω οθόνης;
🙂
Λίλα δεν είχα μέχρι που είδα το σχόλιό σου διαπιστώσει τα νάζια του blogger. Ανώνυμους μας θέλει όλους!
Μ'αρέσουν τρελά!
Καλό μήνα
Αστεράκι καλό μήνα! Σ' ευχαριστώ!
Σίγουρα ένα από τα καλύτερα! Καλό μήνα!
Ηλιόλουστη σ' ευχαριστώ πολύ.Καλό μήνα και σ'εσένα.
Υπέροχο μεζεδάκι για πολύ ουζάκι ή ρακί.
φιλάκια
σύντεκνη καλώς ανταμώσαμε επαέ…
Κρητικιά δεν είμαι,αλλά έχω ένα Κρητήκαρο στο πλάι μου κι απ'οτι βλέπω σε είχε βρει και πρώτος…λολ
ο ΝΟΣΤΟΣ,το λυκάκι μου…
βουτάω μια κροκέτα κι ένα κολοκυθοανθό σε θέτω υπό παρακολούθηση στενή και σε σταυροφιλώ…-:))
Μανουσίνα και μπορεί να το φάει και η μικρούλα σου στο προσεχές μέλλον πολύ άνετα!
Σπιρτόκουτο καλώς όρισες συντέκνισσα! Μερικές φορές οι εξ αγχιστείας κρητικοί είναι πιο "φαν" της Κρήτης από τους original!
Θα χαρώ να ρχεσαι για κέρασμα.Θα περνάω κι εγώ για αρώματα και μυρωδιές 🙂
[…] Εδώ λοιπόν απλώς επισημαίνω ότι όταν τηγανίζω με κουρκούτι τον μπακαλιάρο, μου αρέσει καλύτερα όταν έχει αφαιρεθεί το δέρμα του και τα αγκάθια του. Έτσι αυτός ο τρόπος είναι κατά τη γνώμη μου καλύτερος όταν πρόκειται να φάνε μπακαλιάρο και μικρά παιδιά. Μοιάζει με λουκουμαδάκια που τρώγονται με όρεξη ακόμη και από τα πιο δύσκολα παιδιά (για ακόμη πιο δύσκολα, υπάρχουν και οι …τηγανίτες μπακαλιάρου). […]
[…] Εδώ λοιπόν απλώς επισημαίνω ότι όταν τηγανίζω με κουρκούτι τον μπακαλιάρο, μου αρέσει καλύτερα όταν έχει αφαιρεθεί το δέρμα του και τα αγκάθια του. Έτσι αυτός ο τρόπος είναι κατά τη γνώμη μου καλύτερος όταν πρόκειται να φάνε μπακαλιάρο και μικρά παιδιά. Μοιάζει με λουκουμαδάκια που τρώγονται με όρεξη ακόμη και από τα πιο δύσκολα παιδιά (για ακόμη πιο δύσκολα, υπάρχουν και οι …τηγανίτες μπακαλιάρου). […]