Vegan/vegetarian

Αρωματικό ψωμί με 3 αλεύρια (τριομίγαδο), αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς

Ένα ψωμί  πιο υγιεινό και πιο νόστιμο από τις μπάρες ενέργειας!

Μια «βόμβα» υγιεινών υλικών είναι το ψωμί τούτο με τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς! Άγλυκο, με 3 είδη αλεύρων και μια ποικιλία ξηρών καρπών και φρούτων, χορταίνει το μάτι και το στομάχι και ταυτόχρονα αποτελεί γευστική απόλαυση! Γήινα υλικά, γήινα χρώματα, γήινες γεύσεις κι αρώματα. Ό,τι πρέπει για να συνοδέψουμε γάλα, καφέ, τσάγια και άλλα ροφήματα.

Το έχω φτιάξει ήδη πολλές φορές φέτος και με πολλές παραλλαγές που θα διαβάσετε στις παρατηρήσεις, κρατώντας σταθερά τα 3 αλεύρια και «παίζοντας» με τα άλλα υλικά. κάθε φορά έλεγα αυτήν την παραλλαγή θα δημοσιεύσω και κάθε φορά κάτι καινούριο προέκυπτε στην επόμενη! Πειραματίστηκα μάλιστα με 2 βασικές παραλλαγές, μια με γιαούρτι και μια με χυμό πορτοκαλιού, που ήταν και οι δυο απόλυτα επιτυχημένες, αν και εγώ προσωπικά κατέληξα στην πορτοκαλένια.

Όσο για τα φρούτα, τα μπαχαρικά και τους ξηρούς καρπούς, εκεί να δείτε παραλλαγές! Θα δώσω τις εναλλακτικές στα υλικά και στις παρατηρήσεις. Δοκιμάσαμε το ψωμί με γλυκά συνοδευτικά (μέλι και σπιτική μαρμελάδα), με τυριά (φρέσκα και ώριμα), μόνο με μια λεπτή στρώση καλού βουτύρου, ακόμη και σκέτο. Κάθε φορά το τελικό συμπέρασμα ήταν «ταιριάζει και μ’ αυτό».Το κριθαρένιο αλεύρι είναι μέσα στη γαστρονομική κουλτούρα των κρητικών έτσι και αλλιώς. Τι να πρωτοαναφέρω: το απλό κριθαρένιο ψωμί, τα κρίθινα παξιμάδια που έγιναν διάσημα ως ντάκοι και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και άλλα κρίθινα παξιμάδια,  ή τα κριθαρένια κουλουράκια που όποιος τα δοκιμάσει τα τρώει με τις χούφτες;

Τα αρτοσκευάσματα που περιέχουν κριθαρένιο (ή αλλιώς κρίθινο) αλεύρι έχουν μια υπόξινη γεύση που τα κάνει διαφορετικά. Συνήθως το αλεύρι αυτό ανακατεύεται και με άλλα αλεύρια γιατί από μόνο του είναι πολύ βαρύ. Το βρίσκουμε σε φούρνους και σε ενημερωμένα μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής και είναι λίγο πιο ακριβό από το σταρένιο αλλά με το τόσα πλεονεκτήματα που αξίζει τη διαφορά!

Άλλωστε όπως προανέφερα σχεδόν ποτέ δεν το χρησιμοποιούμε μόνο του, το αναμειγνύουμε με άλλα αλεύρια. Είναι άλλο ένα από τα υλικά που από τα φτωχικά σπίτια της παλιάς Κρήτης, μπαίνει τώρα στα προϊόντα υψηλής διατροφής αξίας! Το λευκό, το χάσικο όπως λέγανε ψωμί ήταν το ψωμί των πλουσίων και φτιαχνότανε από χάσικο αλεύρι ενώ το μαύρο κρίθινο ή ταγιδένιο (από ταγή δηλαδή βρώμη) ήταν το ψωμί των .

Τριομίγαδο το ψωμί που σας προτείνω σήμερα. Μείγμα 3 αλεύρων θα διαβάσετε πολύ συχνά στις ετικέτες κρητικών παξιμαδιών. Σιτάρι-Κριθάρι-Βρώμη. Ολικής-Λευκό-Κριθάρι. Κριθάρι-Σίτου ολικής-Σίτου λευκό. Άλλες αναλογίες, άλλο αποτέλεσμα. Ψωμιά και παξιμάδια νόστιμα, πλούσια, υγιεινά.

Ας δούμε όμως το δικό μας…

Παρατηρήσεις

  • Μας άρεσε καλύτερα η παραλλαγή με τα αμύγδαλα γι αυτό φαίνεται και στις δύο παραλλαγές που αποφάσισα να δημοσιεύσω. Το δοκίμασα και με σπόρους (ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους κλπ). Είχε κι έτσι τη χάρη του που λένε, αλλά με το αμύγδαλο άλλο πράγμα…
  • Τα ξερά φρούτα μπορεί να είναι ενός είδους ή μείγμα διαφόρων. Πολύ καλό συνδυασμός ήταν τα σύκα-σταφίδες-κράνμπερις.
  • Από τους συνδυασμούς μπαχαρικών που δοκιμάσαμε μας άρεσε η κανέλα-γαρύφαλλο-μοσχοκάρυδο ίσως επειδή τη συνηθίζω και σε άλλα παρασκευάσματα. Ταίριαξε όμως και το κόλιανδρο που έβαλα κάποια στιγμή. Στις προσεχείς παρασκευές θα προσθέσω και μαστίχα. Πιστεύω ότι θα δένει…
  • Σε κάποια από τις παρασκευές αντί σταρένιο αλεύρι έβαλα αλεύρι σίκαλης. Θεωρώ ότι βάρυνε πολύ. Ήδη είναι ένα βαρύ, όχι πολύ αφράτο ψωμί. Σε κάποιους όμως άρεσε και αυτή η εκδοχή.
  • Όπως έχω ξαναγράψει στα σιρόπια, στα λικέρ και στις ανεβατές ζύμες τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό και νομίζω ότι έχει τη σημασία του. Ειδικά με το εμφιαλωμένο ΖΑΡΟΣ που χρησιμοποιώ εγώ, έχω άριστα αποτελέσματα.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Skip to content