Αλλά …αλά κρητικά, με πετιμέζι και ελαιόλαδο!
Θα μου πείτε τι δουλειά έχει το κέικ φρούτων που είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Αγγλίας σε ένα blog με κρητικές συνταγές; Θα δείτε παρακάτω ότι η προσαρμογή της συνταγής δένει απόλυτα και με τη φιλοσοφία και με το πνεύμα που θέλω να περνάει το blog αυτό. Ένα εξαιρετικό χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων λοιπόν, που όσοι το έχουν δοκιμάσει το φτιάχνουν κάθε χρόνο!
Με υλικά απολύτως παραδοσιακά, η συνταγή θα μπορούσε να θεωρηθεί μια νέα εφαρμογή της χρήσης φρούτων και ξηρών καρπών που τόσο συνηθίζουμε στα δικά μας γλυκίσματα! Μπορώ να πω ότι είναι δικής μου επινόησης αυτή εδώ η συνταγή γιατί έχω «αλλάξει τα φώτα» στα κέικς φρούτων που είχα κατά καιρούς βρει σε διάφορα περιοδικά κατ’ αρχήν και στο διαδίκτυο αργότερα.
Εδώ και πολλά χρόνια φτιάχνω κέικς φρούτων τέτοια εποχή και νωρίτερα αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια έχω προσαρμόσει τη συνταγή μου στα …κρητικά υλικά! Η αφορμή ήταν μια συνταγή που είχα δει κάποτε σε ένα ξένο περιοδικό όπου αντί βούτυρο χρησιμοποιούνταν vegetable oil και σκέφτηκα «τι καλύτερο vegetable oil θέλω από το δικό μας ελαιόλαδο;».
H συνταγή που έκανα για χρόνια ήταν από το γνωστό στους παλιότερους”Αθήναιου βορβορυγμοί “. Ο Αθήναιος,πρότεινε τη χρήση πετιμεζιού αντί μελάσας και ούτως ή άλλωςείχα καθιερώσει αυτό το υλικό . Έ, έβαλα αντί για τα candied fruits των Εγγλέζων τα γλυκά του κουταλιού (που ούτως ή άλλως φτιάχνω άφθονα κάθε χρόνο) , τα σύκα , τις σταφίδες κλπ που είναι άφθονα στα μέρη μου και τα χρησιμοποιούμε σε ένα σωρό γλυκά, οπότε νάτο το κρητικό κέικ φρούτου μου!
Επειδή τα κέικς φρούτων θέλουν κάποιες μέρες για να «ωριμάσουν» (εγώ συνήθως τα φτιάχνω πολύ νωρίτερα, αρχές Νοέμβρη, αλλά φέτος είχα «πουλιά κι αυγά» που λέμε εμείς εδώ όταν έχουμε πολλές δουλειές) , δίνω σήμερα τη συνταγή για να τη φτιάξουν όσες φίλες θεωρήσουν ότι αξίζει να έχουν αυτό το κέικ τα Χριστούγεννα.
Υλικά
Η κούπα μου είναι 250 ml
3 κούπες διάφορα γλυκά κουταλιού σουρωμένα από το σιρόπι τους και ψιλοκομμένα
2 κούπες σταφίδες
1 κούπα ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
1 κούπα ξερά σύκα ψιλοκομμένα
3 κούπες ξηρούς καρπούς χοντροκοπανισμένους
1,5 κούπα ελαιόλαδο
6 αυγά
¾ κούπας μαύρη ζάχαρη
¾ κούπας πετιμέζι
1 κούπα κονιάκ ή λικέρ ( φρούτου ή κανέλας κατά προτίμηση)
4,5 κούπες αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
3 κουταλάκια γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο ή μπαχάρι
Για το “πότισμα”, κονιάκ ή λικέρ (περίπου μια κούπα)
Επί το έργον
Από την προηγούμενη μέρα, ψιλοκόβουμε τα ξερά φρούτα (όχι τις σταφίδες) και τα βάζουμε σε μπολ μαζί με το ποτό. Τα ανακατεύουμε πότε πότε να πάει παντού το ποτό.
Βάζουμε τα γλυκά του κουταλιού σε σουρωτήρι να στραγγίξουν το σιρόπι τους (το κρατάμε για άλλη χρήση), τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Την μέρα που θέλουμε να φτιάξουμε το κέικ, ψιλοκόβουμε τα γλυκά του κουταλιού, και χοντροαλέθουμε στο multi τους ξηρούς καρπούς.
Ανακατεύουμε με λίγο από το αλεύρι τα ξερά φρούτα και τα κομματάκια των γλυκών του κουταλιού και στο υπόλοιπο προσθέτουμε τα μυρωδικά, το μπέικιν και το αλάτι.
Χτυπάμε με το μίξερ το ελαιόλαδο, τα αυγά, τη ζάχαρη και το πετιμέζι για 10 λεπτά.
Αδειάζουμε σε μεγαλύτερο σκεύος το μείγμα (γιατί δεν θα χωρέσουν στο μπολ του μίξερ τα υπόλοιπα) και προσθέτουμε τα γλυκάκια, τα ξερά φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και το αλεύρι ανακατεύοντας ώστε να ανακατευτούν πολύ καλά όλα τα υλικά και να μη πέσουν σε μια μεριά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μικρές σχετικά φόρμες (εγώ χρησιμοποιώ τις μακρόστενες της σιλικόνης) μέχρι τα ¾ του ύψους τους, ίσως και λίγο παραπάνω. Δεν φουσκώνουν πάρα πολύ αυτά τα κέικς . Με τις ποσότητες που αναφέρω έφτιαξα 3 κέικς στις φόρμες σιλικόνης και 4 μικρά στα φορμάκια για μάφινς (για δοκιμή αυτά!). Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 1 ώρα και 30-40 λεπτά ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος της φόρμας.
Τα τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα και βάζουμε στοκάτω επίπεδο του φούρνου ένα πυρεξάκι με νερό για να μη στεγνώσουν.Αν χρειστεί τα σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος για να μη καούν οι επιφάνειές τους. Βυθίζουμε ένα μεταλλικό σουβλάκι ή ένα λεπτό μαχαίρι και αν βγαίνει στεγνό είναι έτοιμα. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε στο καθένα από μια κουταλιά ποτό και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στις φόρμες.
Την επομένη τα βγάζουμε από τις φόρμες και τις στρώνουμε με χαρτί ψησίματος.
Τα σκεπάζουμε όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Κάθε 2-3 μέρες βάζουμε από μια κουταλιά ποτό στο καθένα τους. Αυτό το κάνουμε 3-4 φορές. Μετά τα βγάζουμε και τα τυλίγουμε με μεμβράνη περιτυλίγματος. Εγώ , μετά τη δεύτερη εβδομάδα τα διατηρώ στο ψυγείο. Ίσως δεν χρειάζεται.
Όταν θέλουμε να τα σερβίρουμε τα αφήνουμε να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου και αν θέλουμε να τα κάνουμε πιο εορταστικά τα καλύπτουμε με ζαχαρόπαστα και τα διακοσμούμε ανάλογα, αν θέλουμε. Πάντως εμείς τα απολαμβάνουμε και χωρίς ζαχαρόπαστα!
Παρατηρήσεις
1) Θεωρώ απαραίτητη την χρήση των γλυκών από εσπεριδοειδή σ’αυτό το κέικ. Είναι πολύ μυρωδάτα. Αν δεν έχουμε γλυκά, ας αγοράσουμε μερικά φρουί γλασέ έτοιμα. Φέτος έβαλα νεράντζι φλούδα και πράσινο νεραντζάκι και φρουί γλασέ περγαμόντο που είχα κρατήσει γι αυτό το λόγο. Επίσης έβαλα σύκο γλυκό και φιρίκι . Επειδή δεν είχα κόκκινο κεράσι πήρα λίγα έτοιμα ψιλοκομμένα κόντιτα γιατί είναι πολύ ωραίο όταν κόβεις το κέικ να βρίσκεις κόκκινα και πράσινα κομματάκια φρούτου.
2)Τα ξερά φρούτα μπορεί να είναι και χουρμάδες, και βερίκοκα και ό,τι άλλο έχουμε.
3) Και στους ξηρούς καρπούς έχουμε δυνατότητα επιλογής . Εγώ έβαλα καρύδια και αμύγδαλα αλλά ταιριάζουν και τα φουντούκια και ό,τι άλλο μας αρέσει.
4)Γενικά μπορούμε να αυξομειώσουμε τα υλικά αυτά, π.χ βάλουμε παραπάνω ξερά φρούτα και λιγότερα γλυκά κουταλιού, αρκεί το σύνολο του όγκου τους να είναι σταθερό.
5)Δεν βάζουμεαυτά τα κέικς σε μεγάλες φόρμες. Με τις παραπάνω ποσότητες μπορούν να γίνουν ακόμη και 4 όχι πολύ μικρά κέικς που είναι πολύ ωραία και για δώρο στους φίλους μας αν διασκομηθούν κατάλληλα.
6) Στο μείγμα φέτος έβαλα κονιάκ και θα «ποτίσω» τα κέικς μου με λικέρ ρόδι.Αν υπάρχουν μικρά παιδιά το πότισμα μπορεί να γίνει με χυμό πορτοκαλιού. Έστω όμως και ένα ας το μεθύσουμε! Είναι άλλο πράγμα!
Φαντάζομαι τα αρώματα και τις γεύσεις!!!!!
Vita μου αυτό το ήθελα οπωσδήποτε από άνθρωπο που εμπιστεύομαι κι αυτή είσαι εσύ.
Θα το φτιάξω από βδομάδα πιστεύω ότι προλαβαίνω.
Πολλά φιλιά!!!
Βιτάκι μου ζωγράφισες !!! τελεια τα κείκς και ώς συνήθως τέλεια η περιγραφή.
φιλια πολλά πολλά
Maria B.
"Ψηφίζω δαγκωτά" Κρητική Προσαρμογή!
Και τι μου κάνετε… τι μου κάνετε… όλο λέω ότι θα το κόψω το "κουσούρι" να μην θέλω να τα φτιάξω όλα μαζί ταυτόχρονα, κι' όλο σε πειρασμούς μπαίνω!
Την αποχή της εβδομάδας θα την πληρώσω ακριβά τούτο το ΣΚ, το βλέπω εγώ…
Πολλές καλημέρες Βαγγελιώ μου.
Εννοείται όι θα έκανες την κρητική εκδοχή χα χα χαα!!
Η οποία είναι εξαιρετική βέβαια!
Φιλιά Vita μου!
Επίσης δαγκωτό στην κρητική προσαρμογή!!! Υποκλίνομαι!!! Υπέροχα! Και πολύ του γούστου μου!
Απορία χαζής! Βρέχουμε τα κέηκ κάθε 3-4 μέρες ΜΕΧΡΙ να αρχίσουμε να τα καταναλώνουμε? Αυτό μάλλον εννοείες, ε? Και όταν μπουν ψυγείο συνεχίζουμε να το κάνουμε ή όχι? Καλημέρα! Εφη
Αρχικά,μπράβο για το βραβείο σου,η κουζίνα σου το αξίζει,γιατί είναι παραδοσιακή με τα δικά μας υλικά!
Τέλειο θα είναι και γίνεται ακόμη καλύτερο και πλέον υγιεινό με την αντικατάσταση υλικών.
Δεν είχα σκεφτεί το πετιμέζι και μ΄αρέσει πολύ η γεύση του.
Φιλιά!
Μα τι ωραίο μοσχομυριστό κεκάκι είναι αυτό Vita μου!
Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για το βραβείο, χαιρομαι πάρα πολύ που με σκέφτηκε ένας άνθρωπος που εκτιμώ και θαυμάζω τόσο πολύ!
Να εισαι πάντα καλά και να μας χαρίζεις τις καταπληκτικές συνταγές σου!
Όμορφο, πολύχρωμο και χριστουγεννιάτικο!!!
Ευχαριστώ πολύ για το βραβείο!
Χαίρομαι που με θυμήθηκες και μου το χάρισες, αν και είμαι χαμένη στο…διάστημα τους τελευταίους μήνες!
Πολύ πλούσιο και γιορτινό το κέικ σου Σ ευχαριστώ πολύ για την αναφορά ,για τη συνταγή και για το βραβείο.
Καλές γιορτές
Και εγώ υπέρ της κρητικής προσαρμογής. Αρωματικό και η πανδαισία των φρούτων σε γλυκό ή αποξηρμαένα, τέλεια! Θα γίνει οπωσδήποτε! Φιλιά πολλά, καλό βράδυ!
Εγώ έχω φτιάξει την κυπριακή εκδοχή, από συνάδελφο καλή μαγείρισσα. Και η δική σου η κρητική όμως δείχνει περίφημη. Και η κύπρια συνιστούσε γλυκά κουταλιού. Έλεγα πως θα ξανακάνω φέτος από νωρίς, αλλά όπως κι εσύ, είχα κι εγώ…πουλιά κι αυγά! Και του χρόνου!
Πολύ νόστιμα τα κεικ με τα υπέροχα γλυκά κουταλιού, γεια στα χέρια σου.
Σ' ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο βραβείο!!
Φιλιά πολλά
άλλη μία ψήφο δαγκωτή στην εκδοχή σου και μιά δαγκωνιά βαρβάτη στο κέικ σου…
καταγράφεται και εκτελείται αβλεπί…
φιλιά καλό Σ/Κ…-:))
Λίλα είναι από τα πολύ ωραία κέικς. Πάντα κάνω και κάποια έξτρα για να δοκιμασούν αμέσως γιατί η μυρωδιά είναι πειρασμός!
Ξανθή έχεις καιρό να το φτιάξεις. Περιμένω σχόλια!
Μαρία μου σε ευχαριστώ πολύ! Πάντα με ένα καλό λόγο!
Πηνελόπη είναι σαφώς πιο υγιενή η εκδοχή μου και αξιοποιούμε και τα γλυκάκια μας 🙂
Έλενα είναι πιο ελαφριά. Ούτως ή άλλως το κλίμα μας δεν σηκώνει τόσο βούτυρο σ' ένα κέικ! :-)΄
Έφη εγώ τα βρέχω 3-4 φορές και μετά σταματάω το βρέξιμο και τα φυλάσσω στο ψυγείο. Επειδή είναι σχεδόν νωπά, φοβάμαι μη χαλάσουν. Δεν έχουμε το κρύο της Αγγλίας εδώ…
Ελένη του πηγαίνει πολύ το πετιμέζι! Πολύ πιο γεμάτη γεύση απ' ότι με τη μελάσσα!
Έρι μου σου αξίζουν τα βραβεία και ως καινούρια, πρέπει να σου δίνουμε για να συγκεντρώσεις πολλά 🙂
Μαρίνα μας λείπεις πράγματι μα όχι και να ξεχάσουμε :-).
Νίκη το βραβείο το αξίζεις με το παραπάνω! Εγώ ευχαριστώ για τις ιδέες σου!
Σοφία είναι και ένας τρόπος να ανανεώσουμε τα γλυκά του κουταλιού 🙂
Κική είναι κρίμα να αγοράζουμε φρουί γλασέ όταν όλες μας φτιάχνουμε τόσα γλυκά! Στην Αγγλία μάλλον δεν φτιάχνουν 🙂
Μαρί μου το αξίζεις και με το παραπάνω το βραβείο!
Βιβή ευχαριστώ! Αν το φτιάξεις να μου πεις εντυπώσεις.
Καλημέρα Vita 🙂 Αγαπημένα τα κεικ με φρούτα!!!
Το έφτιαξα και τώρα θα το μεθάω κάθε μέρα με λικέρ μανταρίνι.
Να είσαι καλά με την οικογένεια σου και να μας χαρίζεις πάντα όμορφα εδέσματα.
Καλό βράδυ.
[…] πιο αρωματικά) χρησιμοποιούνται για το κλασικό πλέον κέικ φρούτου που φτιάχνω κάθε χρόνο τέτοια εποχή για τα […]
Όλα τελεια!!!
Ευχαριστώ πολύ!
Παρακαλώ πολύ θα μπορούσατε να μου διευκρινίσετε αν το ποτό στο οποίο μουλιάζουμε τα ξερά φρούτα το χρησιμοποιούμε στο μείγμα μας ή αν το πετάμε?? Σας ευχαριστώ πολύ, αν και δεν είμαι καλή νοικοκυρά ότι έχω φτιάξει από εσάς είναι τέλειο
Το ποτό απορροφάται εντελώς από τα ξερά φρούτα! Αν μείνει ελάχιστο, ναι το αδειάζουμε μαζί με τα φρούτα στο μείγμα μας. Χαιρομαι που αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το κέικ. Είναι πολύ ιδιαίτερο και αυστηρά για ενήλικες. Μη χαρακτηρίζετε έτσι τον εαυτό σας. Τα περισσότερα πράγματα που κάνουμε καλά είναι θέμα εξάσκησης παρά ταλέντου. Σας μιλάει η εκπαιδευτική μου πείρα που δεν είναι και λίγη 😉 ! Καλή επιτυχία αν το φτιάξετε!
εξαιρετική συνταγή! τα έφτιαξα πέρσι και ετοιμάζομαι να τα φτιάξω και τώρα! σας ευχαριστώ πολύ!
Σας ευχαριστώ πολύ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή! Χαίρομαι που σας άρεσε! Καλές γιορτές!