Vegan/vegetarian

Χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων

Χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων

Αλλά …αλά κρητικά, με πετιμέζι και ελαιόλαδο!

Θα μου πείτε τι δουλειά έχει το κέικ φρούτων που είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Αγγλίας σε ένα blog με κρητικές συνταγές; Θα δείτε παρακάτω ότι η προσαρμογή της συνταγής δένει απόλυτα και με τη φιλοσοφία και με το πνεύμα που θέλω να περνάει το blog αυτό. Ένα εξαιρετικό χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων λοιπόν, που όσοι το έχουν δοκιμάσει το φτιάχνουν κάθε χρόνο!

Χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων

Με υλικά απολύτως παραδοσιακά, η συνταγή θα μπορούσε να θεωρηθεί μια νέα εφαρμογή της χρήσης φρούτων και ξηρών καρπών που τόσο συνηθίζουμε στα δικά μας γλυκίσματα! Μπορώ να πω ότι είναι δικής μου επινόησης αυτή εδώ η συνταγή γιατί έχω «αλλάξει τα φώτα» στα κέικς φρούτων που είχα κατά καιρούς βρει σε διάφορα περιοδικά κατ’ αρχήν και στο διαδίκτυο αργότερα.

Χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων

Εδώ και πολλά χρόνια φτιάχνω κέικς φρούτων τέτοια εποχή και νωρίτερα αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια έχω προσαρμόσει τη συνταγή μου στα …κρητικά υλικά! Η αφορμή ήταν μια συνταγή που είχα δει κάποτε σε ένα ξένο περιοδικό όπου αντί βούτυρο χρησιμοποιούνταν vegetable oil και σκέφτηκα «τι καλύτερο vegetable oil θέλω από το δικό μας ελαιόλαδο;».

Χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων

H συνταγή που έκανα για χρόνια ήταν από το γνωστό στους παλιότερους”Αθήναιου βορβορυγμοί “. Ο Αθήναιος,πρότεινε τη χρήση πετιμεζιού αντί μελάσας και ούτως ή άλλωςείχα καθιερώσει αυτό το υλικό . Έ, έβαλα αντί για τα candied fruits των Εγγλέζων τα γλυκά του κουταλιού  (που ούτως ή άλλως φτιάχνω άφθονα κάθε χρόνο) , τα σύκα , τις σταφίδες κλπ που είναι άφθονα στα μέρη μου και τα χρησιμοποιούμε σε ένα σωρό γλυκά, οπότε νάτο το κρητικό κέικ φρούτου μου!

Χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων
Επειδή τα κέικς φρούτων θέλουν κάποιες μέρες για να «ωριμάσουν» (εγώ συνήθως τα φτιάχνω πολύ νωρίτερα, αρχές Νοέμβρη,  αλλά φέτος είχα «πουλιά κι αυγά» που λέμε εμείς εδώ όταν έχουμε πολλές δουλειές) , δίνω σήμερα τη συνταγή για να τη φτιάξουν όσες φίλες θεωρήσουν ότι αξίζει να έχουν αυτό το κέικ τα Χριστούγεννα.

Χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων

 

Παρατηρήσεις

1) Θεωρώ απαραίτητη την χρήση των γλυκών από εσπεριδοειδή σ’αυτό το κέικ. Είναι πολύ μυρωδάτα. Αν δεν έχουμε γλυκά, ας αγοράσουμε μερικά φρουί γλασέ έτοιμα. Φέτος έβαλα νεράντζι φλούδα και πράσινο νεραντζάκι και φρουί γλασέ περγαμόντο που είχα κρατήσει γι αυτό το λόγο. Επίσης έβαλα σύκο γλυκό και φιρίκι . Επειδή δεν είχα κόκκινο κεράσι πήρα λίγα έτοιμα ψιλοκομμένα κόντιτα γιατί είναι πολύ ωραίο όταν κόβεις το κέικ να βρίσκεις κόκκινα και πράσινα κομματάκια φρούτου.
2)Τα ξερά φρούτα μπορεί να είναι και χουρμάδες, και βερίκοκα και ό,τι άλλο έχουμε.
3) Και στους ξηρούς καρπούς έχουμε δυνατότητα επιλογής . Εγώ έβαλα καρύδια και αμύγδαλα αλλά ταιριάζουν και τα φουντούκια και ό,τι άλλο μας αρέσει.
4)Γενικά μπορούμε να αυξομειώσουμε τα υλικά αυτά, π.χ  βάλουμε παραπάνω ξερά φρούτα  και λιγότερα γλυκά κουταλιού, αρκεί το σύνολο του όγκου τους να είναι σταθερό.
5)Δεν βάζουμεαυτά τα κέικς σε μεγάλες φόρμες. Με τις παραπάνω ποσότητες μπορούν να γίνουν ακόμη και 4 όχι πολύ μικρά κέικς που είναι πολύ ωραία και για δώρο στους φίλους μας αν διασκομηθούν κατάλληλα.
6) Στο μείγμα φέτος έβαλα κονιάκ και θα «ποτίσω» τα κέικς μου με λικέρ ρόδι.Αν υπάρχουν μικρά παιδιά το πότισμα μπορεί να γίνει με χυμό πορτοκαλιού. Έστω όμως και ένα ας το μεθύσουμε! Είναι άλλο πράγμα!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Καλές Γιορτές!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο