Το πιο αρωματικό!
«από τα ωραιότερα που έχεις φτιάξει τον τελευταίο καιρό» από τους δοκιμαστές μου που το δοκίμασαν πριν καλά καλά το στολίσω με το γλάσο.
οικογενειακό μέγεθος, σε 28άρα φόρμα!
Υλικά
3- 4 μανταρίνια ανάλογα με το μέγεθός τους (300 γραμμάρια περίπου τα μανταρίνια , πρέπει να βγει 1 κούπα πολτός που είναι 250gr )
180 ml (¾ κούπας) ελαιόλαδο
440 gr (2 κούπες) ζάχαρη (ή λίγο λιγότερη, δείτε παρατηρήσεις)
3 κανονικά αυγά
60ml (¼ κούπας) κονιάκ ή λικέρ
100 γραμμάρια τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
500gr (3,5 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Για το γλάσο , 1/2 κούπα αχνοζάχαρη και 2-3 κουταλιές χυμό μανταρινιού.
Επί το έργον
Δείτε το κατατοπιστικό μας βίντεο με όλη τη διαδικασία:
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Βάζουμε τα μανταρίνια σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Επαναλαμβάνουμε άλλες δυο φορές (τα βάζουμε σε κρύο νερό και μόλις βράσει μετράμε 5 λεπτά, το αδειάζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ξεπικρίσουν. Συνήθως 2-3 φορές είναι αρκετές). Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά μέσα σε κρύο νερό, τα κόβουμε εγκάρσια και αφαιρούμε τα κουκούτσια , και τα αλέθουμε στο multi να γίνουν πολτός.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη σόδα και τις φλούδες σοκολάτας . (τη σόδα μπορούμε να τη διαλύσουμε και στον πολτό μανταρινιού). Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ (ανάμειξης) χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο να γίνουν σαν κρέμα (ας μην διαλυθεί
τελείως η ζάχαρη) με το μίξερ του χεριού ή ακόμη και με το χέρι. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα και
μετά το κονιάκ και τον πολτό του μανταρινιού. Σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα ( ή με το χέρι) ενσωματώνουμε στο χυλό το μείγμα του αλευριού- σοκολάτας-σόδας. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς
(προθερμασμένος φούρνος) για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου, ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέικ μας. Ακολουθούμε δηλαδή τις γενικές οδηγίες για κέικ. Το βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Το πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη ή το περιχύνουμε με αραιό γλάσο ( σε μπολάκι βάζουμε την άχνη
προσθέτουμε το χυμό μανταρινιού και ανακατεύουμε να διαλυθεί εντελώς ). Προσθέτουμε ζάχαρη μέχρι να έχουμε ένα ρευστό αλλά πηκτό γλάσο. Το απολαμβάνουμε στο πρωινό, ή με τον απογευματινό μας καφέ.
Παρατηρήσεις
1)Τα κέικ με πολτό φρούτου συνήθως θέλουν λίγο παραπάνω ψήσιμο από τα υπόλοιπα. Μπορούμε να περιορίσουμε λίγο το χρόνο αν μοιράσουμε το μείγμα σε δυο μακρόστενες φόρμες Έτσι μάλιστα μπορούμε να γαρνίρουμε το ένα με γλάσο και το άλλο με λιωμένη σοκολάτα.
2)Αν τα μανταρίνια είναι πολύ γλυκά αφαιρούμε λίγη ζάχαρη από τις 2 κούπες. Τα δικά μου ήταν μέλι και έβαλα 1 και ¾ κούπες.
3)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κλημεντίνες αντί μανταρίνια
4) Όπως πάντα για τα κέικ, δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν περάσουν 45 λεπτά. Βάζουμε το κέικ σε σχάρα λίγο πιο κάτω από τη μεσαία αν έχει τέτοια ο φούρνος μας και το σκεπάζουμε αν χρειάζεται προς το τέλος με χαρτί ψησίματος για να μη καεί η επιφάνειά του. Εν τέλει ,-εκτός από τα στάνταρντς που ισχύουν για όλα τα κέικ- επειδή κάθε φούρνος έχει τις ιδιαιτερότητές του, βρίσκουμε εκείνες του δικού μας με 2-3 δοκιμές!
Καλό θα ήταν οι κυρίες που έχουν αντιγράψει τη συνταγή να βάζουν ένα link στην πηγή! Ως και video έχουν γυρίσει με το συγκεκριμένο κέικ!
καλησπερα…τα μανταριναι τα χρησιμοποιουμε με την φλουδα η τα καθαριζουμε??
Με τη φλούδα, με τη φλούδα! Αυτή δίνει το άρωμα! Γι αυτό και τα βράζουμε 2-3 φορές, για να ξεπικρίσει η φλούδα!
Έφτιαξα πριν δυο βδομάδες δυο φορές με πορτοκάλια με συνταγή της Κικής Τριανταφύλλη το ένα το πρόσφερα και άρεσε πολύ. Δεν είχε σοκολάτα βέβαια αυτό που έφτιαξα, ωραία προσθήκη.
Κι εγώ με πορτοκάλι το φτιάχνω ,παρόμοια συνταγή με της Κικής όπως είδα. Με μανταρίνι είναι η δεύτερη φορά και είναι απίστευτα αρωματικό!
Καλησπέρα …μετά από πολύ καιρό!
Σοκολάτα και μανταρίνι…μαγεία!
Καλώς τηνε! Κι εγώ πνιγμένη είμαι και ενώ σας διαβάζω σπάνια πια σχολιάζω!
Ναι Δήμητρα . Σοκολάτα-μανταρίνι άψογος συνδυασμός!
Μου αρέσουν πολύ αυτά τα αρωματικά κέικ, Βαγγελιώ μου!
Κρατώ τη συνταγή σου, γιατί με ενδιαφέρει πολύ.
Σ' ευχαριστώ!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Περιμένω τη γνώμη σου και τις παρεμβάσεις σου Ελένη!
Από τα πιο μεθυστικά αρώματα, αυτό του μανταρινιού μέσα σε γλυκά, κουλουράκια και ποτά καλή μου Βαγγελιώ.
Γεια στα χέρια σου.
Καλή εβδομάδα εύχομαι.
Κι ένα παραπάνω Πηνελόπη μου αν είναι φρέσκα και αράντιστα!
Κέικ μανταρίνι δεν νομίζω ότι έχω φτιάξει ποτέ μου!
Το δικό σου πάντως φαίνεται πολύ δελεαστικό Βαγγελιώ μου!
Μου αρέσει που έχεις βάλει ελαιόλαδο, είναι και πιο υγιεινό!
Ερμιόνη πρέπει να δοκιμάσεις το άρωμα μανταρινιού στα κέικ σου. Περιμένω το δικό σου αυτοσχεδιασμό!
Εχω φτιαξει μι αφορα κέικ μανταρινιου και ειναι πολύ νόστιμο!
http://beautyfollower.blogspot.gr
Είναι πράγματι νόστιμο το άτιμο… Δεν του αντιστέκεται κανείς τόσο αρωματικό που είναι!
Οι αυτοσχεδιασμοί πολλές φορές είναι το καλύτερο, ο δε συγκεκριμένος είναι υπέροχος! Αφράτο το κέικ σου κι αρωματικό. Καλώς σε βρήκα!
foodaki.gr
Καλώς ήρθες Ελεάννα! Να τα λέμε!
Απιστευτο αρωμα,απιστευτη γευση.Κεικ μανταρινι εκανα πρωτη φορα σημερα με την συνταγη σας και πραγματικα ειναι απιθανο.Το δικο σας το βλεπω ομως στις φωτο ειναι σχετικα κιτρινο το δικο μου βγηκε αρκετα πιο σκουρο προς καφε, δε ξερω γιατι, παντως απο γευση πολυ καλο.Ευχαριστουμε για την συνταγη.Δημητρα.
Καλώς ήλθες Δήμητρα! Έχω τρεις ερμηνείες για το χρώμα του: α) Πολύ σκούρο ή πολύ βαρύ λάδι ή β) παραπάνω ψήσιμο ή γ) πολύ λεπτές φλούδες σοκολάτας με αποτέλεσμα να αλλοιώσουν το χρώμα λιώνοντας. Αφού όμως σας άρεσε, η εμφάνιση είναι δευτερεύουσα, έτσι δεν είναι;
Πραγματικα υπεροχο κεικ! Το εφτιαξα και ξετρελαθηκαν ολοι. Νομιζω οτι δε χρειαζεται να κανω αλλα πειραματα για να βρω το ιδανικο κεικ αφου αυτη η συνταγη ειναι τοσο τελεια!
Μόλις βγήκε από τον φούρνο..πεντανοστιμο και μυρωδάτο..συγχαρητήρια! Καθιερώθηκε..
Το έφτιαξα χθές,έγινε πολύ ωραίο…όπως το λέτε,το αρωματικό,για άλλη μια φορά ευχαριστώ για τα ωραία που μοιράζεστε μαζί μας,να είστε καλά
Χαίρομαι που σας άρεσε! Κι εγώ σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τα καλά σας λόγια!
Τα μανταρίνια τα βράζουμε κάθε φορά σε άλλο νερό?(αφελης ερωτηση, αλλά δεν έχω ξαναφτιάξει κέικ με πολτό εσπεριδοειδών)
Ναι, τα βάζουμε σε κρύο νερό και μόλις βράσει μετράμε 5 λεπτά, το αδειάζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ξεπικρίσουν. Συνήθως 2-3 φορές είναι αρκετές. Καλή επιτυχία!
Κέικ με άρωμα μανταρινιου!! Το έφτιαξα! Εκπληκτικό!! Με ελαιόλαδο από τα δέντρα μου φετινής. Παραγωγής!! Αφαιρωντας τη σοκολάτα!!
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε. Ναι, είναι τόσο αρωματικό που κι εγώ πολλές φορές παραλείπω τη σοκολάτα για να απολαύσουμε μανταρίνι!
Εξαιρετικό γλυκισμα!!
Ευχαριστώ πολύ!
Μας άρεσε πολυυυυύ!!!…ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για τις πετυχημένες συνταγές.
Χαίρομαι πολύ! Κι εγώ σας ευχαριστώ για τη διαρκή εμπιστοσύνη!