Vegan/vegetarian

Μελιτζανοσαλάτα

Μελιτζανοσαλάτα

 

Πιο νόστιμη με την καψαλισμένη μελιτζάνα!

Όσο για τα υλικά, όσο πιο απλή, τόσο πιο καλή!  Πέντε υλικά όλα κι όλα.  Μελιτζάνες-λάδι-σκόρδο- ξύδι-αλάτι. Τίποτα άλλο δεν θέλω στην μελιτζανοσαλάτα μου.  Ούτε τυρί, ούτε γιαούρτι , ούτε μαγιονέζα βέβαια. Επίσης η προσθήκη πιπεριάς, ντομάτας και άλλων λαχανικών ή μυρωδικών καταλήγει σε άλλο πράγμα, νόστιμο μεν όχι όμως όσο τούτο!

1-dsc_0134

Μερικές φορές το πολύ πολύ να την  πασπαλίζω με λίγα τριμμένα καρύδια, απομεινάρι από τη συνταγή της μάνας μου αυτό. Αντικατέστησα όμως το φούρνο και το τύλιγμα σε αλουμινόχαρτο που συνήθιζε εκείνη με το ψήσιμο σε φλόγα! Η αλήθεια  είναι ότι η δική μου μελιτζανοσαλάτα πατάει περισσότερο στη συνταγή της πεθεράς μου, δηλαδή στη μακεδονίτικη εκδοχή του εξαιρετικού αυτού εδέσματος.

1-dsc_0132

Η πεθερά μου λοιπόν ισχυριζότανε  –και είχε απόλυτο δίκιο- ότι αν δεν καψαλιστεί η μελιτζάνα , η μελιτζανοσαλάτα δεν νοστιμίζει. Η ίδια έψηνε τις μελιτζάνες -όταν δεν είχε στηθεί σχάρα με κάρβουνα για μπριζόλες- σε πετρογκάζ στο παρακούζινό της και έκανε την καλύτερη μελιτζανοσαλάτα που έχω δοκιμάσει.

1-dsc_0136

Ανοικτή φωτιά λοιπόν. Γκαζάκι, πετρογκάζ, κάρβουνα. Όχι φούρνος! Ακόμη και στο γκριλ δεν γίνεται τόσο καλή η μελιτζάνα.  Άντε το πολύ πολύ, αφού καψαλιστεί καλά καλά να την βάλουμε στο γκριλ ή στο φούρνο αν βολεύει η μέρα και φτιάχνουμε φαγητό φούρνου. Αλλιώς, με υπομονή ας την ψήσουμε στο γκαζάκι μέχρι να μαλακώσει και να μελώσει! Και μη το παρακάνουμε στις δοκιμές, παρόλο που δύσκολα της αντιστέκεται κανείς.

1-dsc_0139

Παρατηρήσεις

1)Διευκολύνει πολύ μια μικρή σχάρα αν ψήσουμε τις μελιτζάνες σε γκαζάκι ή πετρογκάζ. Έτσι θα αποφύγουμε το κουραστικό κράτημα…

2)Το λάδι και το ξύδι πρέπει να προστίθενται σταδιακά για να απορροφώνται. Σ’ εμάς αρέσει με λίγο περισσότερο ελαιόλαδο οπότε καμιά φορά μου ξεφεύγει . Όμως η μελιτζάνα σηκώνει αρκετό λάδι. Αν παραπέσει, ακουμπούμε την άκρη μιας χαρτοπετσέτας στο μπολ σερβιρίσματος και το περίσσιο θα απομακρυνθεί.

3)Αν οι μελιτζάνες είναι μεγάλες και η υπομονή μας (ή ο χρόνος μας)  μικρή, μετά που θα καψαλιστεί η φλούδα μπορούμε να τις ψήσουμε ολόκληρες ή ανοιγμένες στη μέση στο φούρνο ή στο γκριλ.

1-dsc_0112

Είναι ένας συμβιβασμός με μικρές απώλειες…

4)Η μελιτζάνα δεν πρέπει να αλεστεί σε μπλέντερ. Δεν πρέπει να γίνει λεία και βελούδινη. Πρέπει να δουλευτεί μόνο πατώντας την ψίχα με το πιρούνι.

5)Αν θέλουμε προσθέτουμε 2-3 κουταλιές χοντροτριμμένα καρύδια. Τίποτα άλλο!

6)Αν περισσέψει διατηρείται στο ψυγείο, αλλά όχι για πολύ γιατί η γεύση γίνεται πολύ βαριά (κατά τη γνώμη μου βέβαια, σε άλλους αρέσει…).

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο