Ο καλύτερος τρόπος για να το φτιάξουμε!
Η αλήθεια είναι ότι το έχω παρακάνει με τα γλυκά στις τελευταίες αναρτήσεις. Οι τακτικοί επισκέπτες του blog έχουν κάθε δίκιο να σκεφτούν ότι δεν κάνω άλλη δουλειά…
Όμως όταν κάποια φρούτα είναι εποχικά και θέλω να τα κρατήσω για λίγο ακόμη στο πιάτο μας, το πρώτο πράγμα που πάει το μυαλό μου είναι να τα κάνω γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα.
Έχουν τόσες χρήσεις τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες! Και δεν υπάρχει τίποτε πιο υγιεινό όταν θέλεις να καταφύγεις στη ζάχαρη.
Το δαμάσκηνο είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα σε όλες τις δυνατές εκδοχές. Νωπό, ξηρό, σε κέικς φρούτου , σε τάρτες, σε μαρμελάδες. Η μαρμελάδα δαμάσκηνο δεν μου λείπει ποτέ! Έχει τόσο ωραίο χρώμα και γεύση.Αλλά και το σημερινό γλυκό είναι εύκολο και φθηνό και απαιτεί ελάχιστο κόπο.
Είναι πολύ νόστιμο σκέτο , όπως κλασικά σερβίρονται τα γλυκά του κουταλιού. Με γιαούρτι είναι ένα ελαφρύ επιδόρπιο που μπορεί να κλείσει ένα χορταστικό γεύμα χωρίς να το βαρύνει περισσότερο.
Υλικά
1 κιλό ώριμα, μαλακά αλλά γερά δαμάσκηνα
3 κούπες ζάχαρη
1/3 κούπας κονιάκ ή γλυκό κρασί ή λικέρ της αρεσκείας μας
1/3 κούπας νερό
2-3 ξυλάκια κανέλας
5-6 καρφάκια γαρύφαλλο
Επί το έργον
Δείτε στο ακόλουθο βίντεο όλη τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε! Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο!
Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα ανοίγουμε προσεχτικά με ένα μαχαιράκι ώστε να αφαιρέσουμε το κουκούτσι, αλλά να μη χωριστούν σε δύο μέρη. Κρατάμε καμιά δεκαριά κουκούτσια. Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος ( εγώ τα βάζω σε πυρέξ) σε μια στρώση.
Δένουμε σε ένα τούλι τα κανελογαρύφαλλα και τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα και τα βάζουμε σε μια άκρη στο σκεύος που είναι τα δαμάσκηνα.Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη , και τα ραντίζουμε με το κονιάκ και το νερό. Τα αφήνουμε 2-3 ώρες να κατεβάσουν κι άλλα υγρά.
Σκεπάζουμε το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα του φούρνου (δεν είναι ανάγκη να τον προθερμάνουμε) .
Μετά από δύο ώρες βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τα μυρωδικά και συνεχίζουμε με ξεσκέπαστο το πυρέξ για 45 -60 λεπτά , ώστε να δέσει το σιρόπι.
Φυλάμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα παίρνοντας ένα ένα δαμάσκηνο από το πυρέξ , προσέχοντας να μη το σπάσουμε αλλά να μείνει ολόκληρο.
Όπως λέω και παραπάνω, το σερβίρουμε με γιαούρτι ή σκέτο ή σε όποια άλλη εφαρμογή προτιμούμε.
Παρατηρήσεις
1) Μπορούμε να κάνουμε το γλυκό με λίγα δαμάσκηνα σε ένα μικρό πυρεξάκι ταυτόχρονα με άλλο φαγητό στο φούρνο. Είναι σκεπασμένα με το αλουμινόχαρτο και δεν παίρνουn μυρωδιά. Κανονίζουμε τους χρόνους ώστε όταν τα ξεσκεπάσουμε να έχει τελειώσει το άλλο φαγητό.Προσαρμόζουμε τα υπόλοιπα υλικά.Ενδεικτικά, το ένα κιλό δαμάσκηνα είναι 30-35. Μπορούμε να υπολογίσουμε 2-3 δαμάσκηνα για κάθε άτομο και να φτιάξουμε μόνο τόσα. Έτσι έχουμε έτοιμο ένα εύκολο επιδόρπιο στο οικογενειακό μας τραπέζι.
2) Διατηρείται όπως τα άλλα γλυκά του κουταλιού, αλλά εγώ το βάζω στο ψυγείο γιατί είναι ωραίο κρύο.
3) Είναι πιο εύκολο από το συνηθισμένο γλυκό δαμάσκηνο που πρέπει να μείνει σε ασβεστόνερο , να είμαστε από πάνω του όσο βράζει κλπ κλπ κλπ.
4) Μπορούμε να παραλείψουμε το νερό και να αυξήσουμε τη δόση του ποτού.Επίσης, στο σερβίρισμα με γιαούρτι μπορούμε να προσθέσουμε καβουρδισμένο ασπρισμένο αμυγδαλάκι.
Καλέ στο φούρνο δεν έχω ξαναδεί γλυκό του κουταλιού!!είναι τεχνική της πατρίδας σου;;
Το εργαλείο για τον τραχανά βρέθηκε, θα σε ειδοποιήσω για την παραλαβή του σύντομα.
Καλό μήνα.
Ξανθή δεν έχω λόγια! Πόσο με υποχρεώνεις!Ευχαριστώ πολύ!
Φτιάχνουμε τα μήλα και τα κυδώνια κάπως έτσι.
Η επέκταση στα δαμάσκηνα είναι δική μου επινόηση 🙂
Αχ vita τι μου κανεις!!!!!αυριο κιολας θα το φτιαξω..ενημερωτικα και το γλυκο σταφυλι το φτιαχνω στο φουρνο!!!οσο για το χαρουπομελο το εφτιαξα!!!τα χαρουπια τα εκοψα με πενσουλα και ετσι …απεφυγα τις φουσκες!!!φιλια και ανυπομονω για το επομενο κουταλατο γλυκο σου….
Και πήρα δαμάσκηνα προχθές στη λαϊκή γιατι τα ζήλεψα. Και σκέφτομαι τι να τα κάνω. Λες να δοκιμάσω να κάνω γλυκάκι?
Τι ωραίο χρώμα που έχει !
Το χρώμα είναι υπέροχο, όταν είδα το γλυκάκι το φαντάστηκα κι εγώ πάνω σε cheesecake, θα είναι υπέροχο!
Καλό μήνα εύχομαι!
Πρώτη φορά άκουσα να γίνεται στο φούρνο! Πολύ ενδιαφέρον!
Και εγώ πρώτη φορά ακούω για το φούρνο…ξέρω οτι γίνονται άλλα φρούτα (μήλο, κυδώνι…) Πολύ δελεαστικό φαίνεται στις φωτογραφίες…Καλό Μήνα!!!
Ελπίζω να βρω άμεσα ωραία δαμάσκηνα για να τα φτιάξω.
Φιλάκια
Κατερίνα έχεις δίκιο με το σταφύλι! Και μια φίλη μου στο φούρνο το φτιάχνει! Ευχαριστώ για την ιδέα της πενσας στα χαρούπια 🙂
Μάριον και καμια δεκαριά να κάνεις θα το ευχαριστηθείτε σαν επιδόρπιο (αν ανάψεις για άλλο λόγο το φούρνο αλλιώς δεν αξίζει 🙂 )
Έλενα και με παγωτό είναι υπέροχο αν και ξέχασα να το αναφέρω…
Κική είναι και πολύ εύκολο εκτός των άλλων!
Πάνσοφή μου δεν λυώνει το φρούτο παρόλο που δεν έχει μπει σε ασβάστη και δεν θέλει να στέκεις πάνω από την κατσαρόλα!
Μανουσίνα περιμένω εντυπώσεις αν το φτιάξεις τελικά 🙂
ΤΕΛΕΙΟ το "ακαζού"!
Φέτος στα χέρια μου δαμάσκηνα δεν ξέπεσαν… αν είχαν φτάσει κι' εγώ κάπως έτσι θα τα είχα κάνει για να τα διατηρήσω και για τον χειμώνα.
Πολύ καλημέρα και καλό μήνα Vita μου.
Μπραβο vita τελειο το γλυκο δαμασκηνο και στο φουρνο το φτιαχνεις χωρις ταλεπορια.
vita μηπως ξερεις πως φιαχνεται το αμυγδαλο γλυκο του κουταλιου εσεις στο μεραμπελο με τοσα αμυγδαλα πιστευω οτι θα το φτιαχνετε
Ανώνυμη/ε γλυτώνεις τη συνεχή επίβλεψη 🙂
Ανύνυμε/η β' ποιό αμύγδαλο το χλωρό πράσινο της Άνοιξης ή το ξερό;
ΤΟ χλωρο το πρασινο VITA moy.
to exw kanei jana einai fantastiko kalhmera apo feneo korinthias
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Χαίρομαι που σας άρεσε
To γλυκό είναι καταπληκτικό έκανα μια δόση 1,5 κιλό και πήρα να φτιάξω άλλα 6 🙂
Πρόσθεσα απλά λίγο περισσότερο κονιάκ, αυτό είναι θέμα γεύσης!
Ευχαριστούμε!
Ευχαριστώ! Η αλήθεια είναι ότι όποιος έχει δοκιμάσει αυτό το γλυκό έχει ενθουσιαστεί. Έχεις δίκιο για την ποσότητα του κονιάκ. Αν φτιάξεις πολύ, να το διατηρήσεις στο ψυγείο γιατί επειδή έχει λιγότερη ζάχαρη από τα συνηθισμένα γλυκά μπορεί να σου μουχλιάσει.
Καλή σου μέρα!
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!!!!!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
Κι εγώ ευχαριστώ που δοκιμάζετε τις συνταγές μου και λέτε την γνώμη σας γι αυτές!
Είχα κάνει πέρυσι αρκετές φορές τη συνταγή αυτή και ήταν εξαιρετική, Περίμενα πώς και πώς να ξαναβγούν δαμάσκηνα για να τη φτιάξω και φέτος.
Να 'στε καλά, ευχαριστούμε για όλες τις υπέροχες συνταγές σας. Ειρήσθω εν παρόδω, εδώ και πολύ καιρό ήθελα να σας συγχαρώ για το ιστολόγιό σας. Αποτελεί πρότυπο στο είδος του, συνδυάζοντας πρωτότυπο περιεχόμενο με καλαισθησία, μεράκι και αγάπη για την παράδοση.
Καλή συνέχεια!
Είναι ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ!!!
Μου είπε μια φίλη ότι το έφτιαξε ο άντρας της, ο οποίος έχει τρέλα με την κουζίνα γενικότερα, κι ότι ενθουσιάστηκαν κι έτσι, αγγάρεψα ένα φίλο και μου βρήκε δαμάσκηνα από κήπο, και έβαλα 2 κιλά μάλιστα, αφ΄ενός γιατί στις μέρες μας δεν είναι να καίμε το φούρνο τόσες ώρες κάθε τρεις και λίγο… και αφ΄ετέρου για να προσφέρω σε κάποιους φίλους από ένα βαζάκι, και τώρα …το ξανασκέφτομαι! Είναι τόσο ωραίο που λέω να το κρατήσω ΟΛΟ!!!! :-))
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
ZoiG
αν μπορειτε να ανεβασετε το γλυκο του κουταλιου το πρασινο φρεσκο αμυγδακι
Εγω είναι η πέμπτη χρονιά που κάνω το γλυκό δαμάσκηνο. Είναι υπέροχο αλλά δεν του προλαβαίνω και κάνω και δεύτερη δόση.Τ
Κι εμάς είναι το αγαπημένο μας! Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη! Καλοφάγωτο, και του χρόνου να είστε καλά!
Το τέλειο γλυκό του κουταλιού,το δαμάσκηνο φούρνου
Σας ευχαριστώ πολύ!
Κυρία Ευαγγελία, το γλυκό σκέφτομαι να το φτιάξω σύντομα. Να κάνω μία χαζή ερώτηση;; Αν κάνω στη βαθιά λαμαρίνα του φούρνου ,ας πούμε διπλή ή τριπλή δόση πολλαπλασιαζω τα υλικά ή είναι προτιμότερο να κάνω μία μία δόση; Τι είναι καλύτερο για το γλυκό; Ο φούρνος εδώ δουλεύει πολύ συχνά. Τι προτείνετε;
Καλημέρα Φρόσω! Ούτως ή άλλως είναι προτιμότερο να γίνονται μικρές δόσεις από τα γλυκά κουταλιού. Κάνε το πολύ διπλή δόση! Στη θέση σου θα έκανα πρώτα μια δόση για δοκιμή και μετά 2 δόσεις. Καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ. Το Σάββατο στη λαϊκή λοιπόν αγοράζω δαμάσκηνα!! Θα τα πούμε σύντομα!!!
Θα περιμένω εντυπώσεις! 😉
Το έφτιαξα λοιπόν το γλυκό! Καταπληκτικό! Γεύση, χρώμα, άρωμα…. Πάρα πολύ νόστιμο. Όλοι ξετρελαθηκαν. Μας αρέσουν τα δαμάσκηνα όπως και να είναι, αλλά γλυκό δεν το είχα κάνει ποτέ. Πολύ καλό. Ευχαριστώ που για άλλη μια φορά με βοηθήσατε και έκανα…τη διαφορά!!!
Καλησπερα!Αγαπαμε οικογενειακως τις συνταγες σας,εχω φτιαξει καμποσες!Μια ερωτηση..Εναλλακτικα αντι για δαμασκηνα μπορει το γλυκο να γινει και με βανιλιες?
Καλησπέρα, σας ευχαριστώ πολύ! Ναι μου είπε μια φίλη ότι το έκανε με βανίλιες και βγήκε πολύ καλό. Κόψτε τις όμως σε 3 ή σε τέσσερα μέρη γιατί είναι πιο σαρκώδεις από τα δαμάσκηνα και θα καθυστερήσουν περισσότερο. Καλή επιτυχία!
ευχαριστώ!θα το επιχειρησω!
μολις το εφτιαξα και εγινε υπεροχο. Μελωμένο και μυρωδάτο όπως ακριβώς το περγράφετε.συγχαρητήρια για την συνταγή!
Χαίρομαι που σας πέτυχε και σας άρεσε! Είναι κι εμάς από τα αγαπημένα μας!
Kaλημερα Βαγγελιώ. Μου φέραν πεσκεσι 5 κιλα δαμασκηνα και θα τα διαχειριστω πρωτη φορα φρέσκα. Ενα κιλο ξεκινησα ηδη με την παραπάνω υπέροχη συνταγη σου. Θα κανω σιγουρα και την μαρμελαδα σου, αλλά αυτό που θέλω να ρωτήσω ειναι το εξής. Θα, δοκιμασα να κανω κι ενα κιλο ακομα με ασβεστονερο. Πρεπει να καθαρισω την φλουδα η όχι? Επίσης πως είναι πιο νόστιμο? Με φλουδα η χωρίς? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Καλησπέρα! Εμείς προτιμούμε το δαμάσκηνο με τη φλούδα (όπως και το σύκο) αλλά κάποιοι το καθαρίζουν. Είναι θέμα προσωπικού γούστου. Εγώ στη θέση σου θα το έκανα μισό μισό για να ξέρω τι αρέσει σε μας ;-)! Κι εγώ σήμερα μαρμελάδα βανίλια έφτιαχνα!
Καλημετα τα εφτιαξα. Η μαρμελαδα θεικη το γλυκο ωραια εικονα ομως δεν ανοιξα ακοματο βαζο. Ευχαριστώ πάρα πολυ γιατις αψεγάδιαστες συνταγές σου.
Χαίρομαι που πετυχαν! Καλοφάγωτα, και του χρόνου!
Μπορώ να το κάνω και στην κατσαρόλα?
Βέβαια! Θα γίνει και πιο γρήγορα!
Το γλυκό το έφτιαξα σήμερα! Είναι υπέροχο! !!! Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή! Εάν θέλω περισσότερο σιρόπι τι αναλογίες νερού και ζάχαρης να βάλω? Ευχαριστώ και πάλι! !