Αλμυρά

Παστός μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο με πατάτες

Παστός μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο με πατάτες
Οι συνταγές με παστό  μπακαλιάρο είναι αμέτρητες.  Αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα παστά ψάρια στο εδεσματολόγιο πολλών περιοχών. Τα σκήπτρα στο πλήθος των συνταγών με μπακαλιάρο λέγεται ότι κρατούν η Πορτογαλία και η Ισπανία γιατί  το εμπόριό του ελεγχόταν  για αιώνες από τις χώρες αυτές και είχε ενταχθεί δυναμικά στη διατροφή τους.  Η ίδια η λέξη μπακαλιάρος έχει πορτογαλική προέλευση (bacalhau).
Παστός μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο με πατάτες
Στο δικό μας, το κρητικό εδεσματολόγιο υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντες συνδυασμοί του μπακαλιάρου με πολλά υλικά. Από χόρτα και όσπρια μέχρι πράσα και κρεμμύδια και διάφορα λαχανικά, ακόμη και με ρύζι! Από βραστός και τηγανητός ως μαγειρευτός με διάφορα συνοδευτικά. Ο «φτωχογιάννης»,  έθρεψε γενιές και γενιές και έχει περίοπτη θέση στο τραπέζι μας.
Παστός μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο με πατάτες
Κλασική συνταγή- όχι μόνο στην Κρήτη- ο μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο, άλλοτε με πατάτες και άλλοτε μόνο με τα κρεμμύδια.  Κυρίως χειμωνιάτικο πιάτο , νόστιμο ,  υγιεινό, πλήρες,  και καθόλου δύσκολο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κλασικό μπακαλιάρο αφού τον ξαρμυρίσουμε, ή κατεψυγμένο που είναι ήδη ξαρμυρισμένος . Σας δίνω το δικό μου τρόπο για τον μπακαλιάρο πλακί.

Παρατηρήσεις

  • Έχω σχεδόν πάντα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο στον καταψύκτη γιατί δίνει πολλές λύσεις στο πρόβλημα «τι θα φάμε σήμερα». Είτε κρατάω λίγες μερίδες από φύλλο που ξαρμυρίζω εγώ είτε αγοράζω κατεψυγμένο ξαρμυρισμένο που κυκλοφορεί πλέον σε ολόκληρα φύλλα κι αυτός (αν και νομίζω ότι υστερεί λίγο σε νοστιμιά).
  • Το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου μπορεί να διαρκέσει από 24-48 ώρες ανάλογα με το πάχος του φύλλου και ίσως τη διαδικασία με την οποία παστώθηκε. Έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην προσθήκη αλατιού. Μερικές φορές δεν χρειάζεται καθόλου αλάτισμα το φαγητό μας.
  • Το πλακί μας μπορεί να γίνει και χωρίς πατάτες . Τότε θα βάλουμε περισσότερα κρεμμύδια και μπορούμε να συνοδεύσουμε με τηγανισμένες τις πατατούλες μας.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο