Υλικά
1 φύλλο (χνάρι στα μέρη μας…) μπακαλιάρο 800-1000 γραμμάρια
4-5 μέτριες πατάτες
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
¾ -1 κούπα ελαιόλαδο
3-4 ντομάτες (περίπου μισό κιλό) τριμμένες και μια κουταλιά πελτέ (ή 1 κουτάκι κονκασέ
ντοματάκια)
3 σκελίδες σκόρδο
½ – ¾ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
Πιπέρι
Ελάχιστο αλάτι
Επί το έργον
Αν ο μπακαλιάρος μας θέλει ξαρμύρισμα τον ξαρμυρίζουμε όπως περιγράφεται εδώ. Καθαρίζουμε από τα λέπια τα κομμάτια του, αλλά δεν χρειάζεται να βγάλουμε την πέτσα (αν δεν μας αρέσει την αφαιρούμε στο πιάτο ή στο σερβίρισμα).
Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια και τα βάζουμε μαζί με το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να μαραθούν ελαφρά . Προσθέτουμε τα σκόρδα και λίγο νεράκι για να μη τσιγαριστούν και βαρύνουν το φαγητό μας. Αφού βράσουν κανένα δεκάλεπτο προσθέτουμε τις ντομάτες και μετά από λίγο το μαϊντανό. Αλατίζουμε ελάχιστα (γιατί πάντα ο μπακαλιάρος κρατά αλάτι) και προσθέτουμε το
πιπέρι.
Αφήνουμε να βράσουν άλλα 10-15 λεπτά. Ωστόσο, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες πάχους 1-1,5 cm . Τις αλατίζουμε ελάχιστα και τις στρώνουμε σε ταψάκι (σε μια στρώση κατά προτίμηση) .
Απλώνουμε πάνω τους το μπακαλιάρο και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Προσθέτουμε αρκετό νεράκι, να είναι στο ίδιο ύψος σχεδόν με τις πατάτες ώστε να έχουν αρκετά υγρά οι πατάτες μας για να βράσουν.
Βάζουμε το φαγητό μας στο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στην πρώτη θέση της σχάρας από την κάτω μεριά του φούρνου. Αφήνουμε να ψήνεται μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να μελώσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί κι άλλο νεράκι προσθέτουμε λίγο ακόμη, κατά προτίμηση ζεστό και όχι στο τελευταίο 15λεπτο για να μη γίνει νερουλή η σάλτσα μας. Σε μιάμιση ώρα περίπου (80-90 λεπτά ανάλογα με το φούρνο) είναι έτοιμο.
Στο ενδιάμεσο μετακινούμε λίγο τις πατάτες με ένα πιρούνι για να μη πιάσουν στο ταψί (δεν ανακατεύουμε) . Σερβίρεται ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Έχω σχεδόν πάντα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο στον καταψύκτη γιατί δίνει πολλές λύσεις στο πρόβλημα «τι θα φάμε σήμερα». Είτε κρατάω λίγες μερίδες από φύλλο που ξαρμυρίζω εγώ είτε αγοράζω κατεψυγμένο ξαρμυρισμένο που κυκλοφορεί πλέον σε ολόκληρα φύλλα κι αυτός (αν και νομίζω ότι υστερεί λίγο σε νοστιμιά).
- Το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου μπορεί να διαρκέσει από 24-48 ώρες ανάλογα με το πάχος του φύλλου και ίσως τη διαδικασία με την οποία παστώθηκε. Έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην προσθήκη αλατιού. Μερικές φορές δεν χρειάζεται καθόλου αλάτισμα το φαγητό μας.
- Το πλακί μας μπορεί να γίνει και χωρίς πατάτες . Τότε θα βάλουμε περισσότερα κρεμμύδια και μπορούμε να συνοδεύσουμε με τηγανισμένες τις πατατούλες μας.
Ενα πολύ νόστιμο φαγάκι, όχι μόνο για τον χειμώνα, εγώ θα έλεγα για κάθε εποχή!
Και τον έφτιαξες καλομαγειρεμένο τον μπακαλιάρο Βαγγελιώ μου!
Φιλιά!
Επειδή τον μπακαλιάρο τον βρίσκουμε πιο πολύ τον χειμώνα Έλενα, γι αυτό το λέω χειμωνιάτικο. Κι εγώ δεν θα έλεγα όχι και το Καλοκαίρι 🙂
Αχ και μου μύρισε….!!! Στείλε μου ένα πιατάκι…!!!!
Καλά Μαρινάκι, ούτε μπακαλιάρο δεν έχουν στις Βρυξέλλες; Να τους στείλουμε , να τους στείλουμε 🙂
Πεντανόστιμο το φαγάκι σου! Αρωματικό και πολύ ωραίο εμφανιστιακά! Μπράβο!
Ευχαριστώ Αναστασία μου!
Βαγγελιώ μου υπέροχο τα φαγάκι σου και καλομαγειρεμένο!!!
Φιλιά!
Να είσαι καλά Ελένη μου!
Το ονειρεύομαι για αύριο το μεσημέρι….κάνει και κρύο, να βάλω και λίγο μπούκοβο μέσα να ζεσταθούμε!!!
Ναι , ναι , ναι! Για τα κρύα τέλειο Λίλα με μπούκοβο!
Πολύ νόστιμο χειμωνιάτικο φαγάκι!
Καλό ΣΚ:)
Ευχαριστώ Μαρία mia!
Πολύ παρόμοιο το έφτιαχνε και η μανούλα μου και είχαμε οικογενειακό δράμα… μέχρι που μεγάλωσα και το εκτίμησα δεόντως!
Πολύ νόστιμο και σου έχει πετύχει τέλεια!!!
Πόσα φαγάκια εκτιμήσαμε όλοι μας πολύ αργά Μπέτυ! Ευχαριστώ πολύ!
Τελειο φαγητο, το κανει η γιαγια μου !!!!
Γιαγιαδίστικο φαγάκι Μαργαρίτα 🙂
Εγώ δεν είχα άσπρο κρασί και άνοιξα μια σαμπάνια , εύχομαι να μου βγει καλό . Ειναι στο φούρνο και ψήνεται. Θα σας πω σε κανά δυο ώρες πως θα μας βγει.
Απο Νέα Υόρκη
Κώστας και Πόπη.
Είδα καθυστερημένα το σχόλιό σας Κώστα και Πόπη. Ελπίζω να σας πέτυχε και να το ευχαριστηθήκατε. Με σαμπάνια ε; Ενδιαφέρουσα γκουρμέ παραλλαγή! Περιμένω σχόλιο!
Φαγακι νοστιμο
Αχ τι ωραίο που φαίνεται!!! Θα φτιαχτεί στις προσεχές μέρες. Με τι λαχανικά θα το συνοδευες;;; Θα το φτιάξω για φίλους και θα ήθελα να προσφέρω και ένα συνοδευτικό εκτός από σαλάτα. Φιλιά πολλά και ευχαριστούμε για όλα.
Καλημέρα σας! Τι θα λέγατε για μια σαλάτα-αλοιφή; Ή για κάποια χορτοτυρόπιτα; ή για ζεστά ψωμάκια της ώρας; Αν κάτι σας άρεσε, πείτε μου να σας στείλω λινκ!
Το έφτιαξα και ήτανε τέλειο!! Ευχαριστώ για τις εισηγήσεις. Τελικά το έφτιαξα με ψωμί φρέσκο για το βούτηγμα.
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Κι εγώ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!
Τι υπέροχη συνταγή! Εκπληκτικό βγήκε το φαγητό! Ευχαριστούμε! Ζήτω η Ελλάδα μας!
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να γράψετε τις εντυπώσεις σας. Να είστε καλά!
Καταπληκτική εκτέλεση. Δοκιμάστε να ρίξετε ανάμεσα στα κενά του ψαριού μισή κούπα ρύζι και λίγο πιπέρι καγιέν, θα σας εκπλήξει ευχάριστα.
Πολύ ωραία παρέμβαση στην παραδοσιακή συνταγή! Ευχαριστώ πολύ! Θα δοκιμαστεί!