Παραδοσιακό πιάτο με ελάχιστα υλικά!
Ο παστός μπακαλιάρος έχει μια ιδιαίτερη θέση στη μαγειρική της Κρήτης. Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για μπακαλιάρο και τον συνδυάζουμε με ό,τι φανταστείτε. Σαν τους πορτογάλους κι εμείς….Θα μου πείτε νησί και καταναλώνανε παστό μπακαλιάρο κι όχι φρέσκα ψάρια; Η Κρήτη είναι μεγάλο νησί και στην ενδοχώρα της δεν ήταν εύκολο να μεταφερθούν τα ψάρια πριν τα αυτοκίνητα να καθιερωθούν σαν μέσο μεταφοράς. Εξάλλου η ηλεκτροδότηση στις περισσότερες κωμοπόλεις στο εσωτερικό και στα νότια του νησιού έγινε μετά τη δεκαετία του 50, οπότε η διατήρηση του φρέσκου ψαριού δεν ήταν εύκολη.
Η τιμή του παστού μπακαλιάρου φαίνεται πως ήταν προσιτή. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να λέει πως στο χρηματιστήριο της αγοράς τροφίμων ένα κιλό μπακαλιάρος πήγαινε ένα κιλό λάδι όσο θυμόταν! Προχθές που τον αγόρασα 11 ευρώ είχε το κιλό. Το λάδι φέτος ίσα που ξεπερνά τα 2 ευρώ! Αχ γιαγιά που είσαι να δεις πως έγινε είδος πολυτελείας ο φτωχογιάννης!
Η μαζική εκμετάλλευση του μπακαλιάρου κατά τον γάλλο ιστορικό Fernand Braudel ήταν από το 15ο αιώνα ένα θέμα που δημιούργησε έριδες ανάμεσα στους Βάσκους, τους Γάλλους, τους Ολλανδούς και του Άγγλους. Οι τελευταίοι κέρδισαν τελικά τη μάχη και ήταν οι κύριοι προμηθευτές της Ευρώπης σ’ αυτό το θρεπτικό και φτηνό ψάρι που αποτέλεσε την τροφή των φτωχών της γηραιάς ηπείρου. Ένας συγγραφέας του 16ου αιώνα, τον χαρακτηρίζει σαν «ένα φαγώσιμο που προορίζεται μόνο για τους χειρώνακτες» .
Το μαγείρεμα του παστού μπακαλιάρου θέλει μια άλφα προετοιμασία. Το ξαρμύρισμα. Πρέπει να το αρχίσουμε τουλάχιστον 24 ώρες πριν τον μαγειρέψουμε. Για πολλούς μάλιστα είναι λίγες και οι 24 ώρες και τον ξαρμυρίζουν παραπάνω. Κι εγώ όταν θέλω να τον κάνω τηγανητό παραπάνω από 24 ώρες τον ξαρμυρίζω. Βραστός όμως όπως είναι στην παρακάτω συνταγή δεν χρειάζεται παραπάνω.
Εύκολο λοιπόν και θρεπτικό χειμωνιάτικο φαγάκι με παστό μπακαλιάρο.
Υλικά
Ένα «φύλλο» παστό μπακαλιάρο, (“χνάρι” το λέγαμε παλιότερα στην Κρήτη!)
4-5 πατάτες μέτριες
2-3 καρότα (προαιρετικά, και όχι απαραίτητα)
2 μεγαλούτσικα ξερά κρεμμύδια
Μισή κούπα λάδι (και λίγο ακόμη στο σερβίρισμα, προαιρετικά)
Δύο λεμόνια (το χυμό)
2 κουταλιές αλεύρι.
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο σερβίρισμα
Επί το έργον
Από την προηγούμενη ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο. Αυτό γίνεται ως εξής: Ξεπλένουμε το πολύ αλάτι και κόβουμε την ουρά και τα πτερύγια που προεξέχουν. Τον κόβουμε σε μερίδες (πρώτα τον κόβουμε κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς του και μετά σε μικρότερες) και τον βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο νερό. Αλλάζουμε το νερό 4-5 φορές στη διάρκεια των 24 ωρών. Αν θέλουμε βγάζουμε και το δέρμα αλλιώς απλώς καθαρίζουμε τα λέπια μετά το ξαρμύρισμα. Δείτε πιο αναλυτικά τη διαδικασία στη σχετική ανάρτηση.
Εναλλακτικά , αγοράζουμε έτοιμο ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο που υπάρχει σε όλα τα ψυγεία των σούπερ μάρκετς και γλυτώνουμε την παραπάνω διαδικασία . Αν και κατά την γνώμη μου δεν είναι το ίδιο νόστιμος (άλλοι πιστεύουν το αντίθετο).
Βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε φέτες, τα κρεμμύδια κομμένα όπως στο στιφάδο, τα καρότα σε κυλινδρικά κομμάτια και το λάδι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει. Τα βάζουμε να βράσουν και όταν έχουν μισογίνει προσθέτουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Μόλις αρχίσει ξανά ο βρασμός χαμηλώνουμε λίγο το μάτι και αφήνουμε να ολοκληρωθεί το φαγητό μας. Ο μπακαλιάρος θέλει περίπου 20 λεπτά βράσιμο. Το νερό πρέπει να σκεπάζει τα υλικά μας αλλά να μην είναι υπερβολικά πολύ.
Εν τω μεταξύ βάζουμε το χυμό των λεμονιών σε ένα βαθύ πιάτο μαζί με το αλεύρι και τα χτυπάμε να γίνουν χυλός. Προσθέτουμε με μια κουτάλα ζουμάκι από το φαγητό μας που εξακολουθεί να βράζει και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Όταν γεμίσει το πιάτο το γυρίζουμε στην κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρει μια δυό βράσεις ακόμη και σβήνουμε το μάτι. Κάνουμε δηλαδή μια σάλτσα αλευρολέμονο ή ντελμπιέ όπως έχω ξαναπεί ότι τη λέμε στην Κρήτη.
Το φαγητό σερβίρεται ζεστό με λίγο πιπέρι αν θέλουμε, αλλά ξαναζεσταίνεται
αν περισσέψει χωρίς να χάσει τη νοστιμιά του.
Παρατηρήσεις
1) Τα καρότα είναι «νεωτερισμός». Παλιότερα δεν έβαζαν.Πηγαίνουν όμως πολύ.
2) Το φαγητό δεν είναι ίδιο με νωπό μπακαλιάρο. Είναι σαφώς νοστιμότερο με παστό.
3) Αν σας φαίνονται πολλά τα κομμάτια του ψαριού μετά το ξαρμύρισμα , καταψύχονται μια χαρά και δεν έχουμε και τη φασαρία του ξαρμυρίσματος την επόμενη φορά που θα τον μαγειρέψουμε.
4) Στο φαγητό δεν βάζουμε αλάτι αν ο μπακαλιάρος έχει ξαρμυριστεί για 24 ώρες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε πριν βάλετε αλάτι.
5) Οι ιστορικές πληροφορίες για τον μπακαλιάρο είναι από το βιβλίο Υλικός Πολιτισμός, Οικονομία και Καπιταλισμός (15ος -18ος αιώνας ) ,Τόμος Α΄, του Fernand Braudel , MIAT, Αθήνα 1995.
Ξέχασες το σέλινο κι εγώ το θέλω μπόλικο στην ψαρόσουπα ειδικά του μπακαλιάρου…και το κολοκυθι 🙂 Βεβαια δικιά σου ειναι η κουζίνα και το πιάτο :)))
καλοφαγωτο
Ωραία παρουσίαση και πιάτο και πληροφορίες όπως πάντα.
Καλή ιδέα όταν δεν υπάρχει φρέσκο. Δεν συνηθίζω τον παστό μπακαλιάρο παρά μόνο για τηγάνι. Αυτό είναι μία διαφορετική πρόταση.
Να είσαι καλά.
Και λοιπόν κλπ. Δεν ειναι ψαρόσουπα καρντιά μου :-). Ή τουλάχιστον δεν είναι η κλασική ψαρόσουπα. Και το καρότο είναι περιττό για πολλούς σ' αυτό το φαγητό. Κι εγώ δεν μπορώ να φανταστώ ψαρόσουπα χωρίς σέλινο!
Θαλασσένια ευχαριστώ. Τόλμησέ το αφού παίρνεις για τηγανητό κάποια στιγμή. Είναι πολύ νόστιμη σούπα.
Εδώ έχουμε χιόνι, η σούπα σου είναι ότι πρέπει με αυτό το κρύο.
Μπακαλιάρος = το ψάρι του βουνού, λένε!
Είδα τα 11 Ευρώ και είπα "να που υπάρχουν και χειρότερα". Εδώ το φιλέτο έχει 9,5 € και μου φαίνεται πολύ ακριβό!
Την σούπα αυτή την έκανε η γιαγιά μου, όταν δεν είχε φρέσκα ψάρια.
Εγώ, εκτός από τηγανητό, την 25η Μαρτίου και των Βαΐων, κάνω και το Μπουρδέτο, από τα Ιόνια.
Θα δοκιμάσω και την σούπα. Ωραία φαίνεται!
ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ!!
ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ!!
Οι συνταγές σου είναι πάντα υπέροχες, όμως τα κείμενα είναι το κάτι άλλο!!!
Κλασικό κρητικό υπέροχο φαγητό. Και ακριβώς όπως το αναφέρεις. Η εισαγωγή όπως πάντα καταπληκτική.
Καλημέρα!!!
Ότι πρέπει είναι ο μπακαλιάρος σουπίτσα, για μια μέρα σαν την σημερινή και την αυριανή, σύμφωνα με το δελτίο καιρού πάντα.
Έχω βάλει ρεβύθια να μουλιάζουν για αύριο… αλλά με βάζεις σε σκέψεις να πάω και για αγορά μπακαλιάρου Vita μου.
Αχά!!! έχω μπακαλιάρο (παστό) στην κατάψυξη. Θα το φτιάξω για τον αντρούλη μου 😀
Πολλά φιλιά
Το λατρεύω αυτό το φαγάκι, το φτιάχνω πολύ συχνά με ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο σαν τεμπέλα που είμαι.
Πάντα βάζω καροτάκια, του πηγαίνουν πάρα πολύ!
Νομίζω το φαγάκι λέγεται αγιολί ή κάπως έτσι!
Φιλιά!
Καλημέρα, μ΄αρέσει πολύ η εισαγωγή σου κάθε φορά να θυμούμαστε οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.
Το έχω μάθει από τη Λίνα αυτό το φαγητό που το έχουμε στο Blog, εμείς στα μέρη μου τον κάναμε με χόρτα γιαχνερά ή με κρεμμύδια και σταφίδες στο νταβά.
Πολύ νόστιμο φαγάκι ότι πρέπει για τον σημερινό χειμωνιάτικο καιρό. Ο παστός ο μπακαλιάρος είναι πολύ ωραίος και με πράσα.
Συνταγή ενδιαφέρον το γεγονός ότι baccalà.Nella σας περιοχή μου χρησιμοποιείται συχνά. Θα σας αφήσω να δοκιμάσετε το χαρακτηριστικό πιάτο της πόλης μου.
Πολλή ωραία πρόταση! Να σου πω την αλήθεια δεν τον έχω φτιάξει ποτέ έτσι! Μόνο κροκέτες με σκορδαλιά (άρεσε πολύ στη συγχωρεμένη την πεθερά μου) ή κομμάτια τηγανιτά. Για να δω έχουν εδώ μπακαλιάρο για να το επιχειρήσω;;; Πάντως τι να σου πω βρε Vita να τώρα…σνιφ σνιφ…μόλις τώρα…σνιφ…νομίζω ότι μου μυρίζει το φαϊ σου!!!
Όπως πάντα, πλήρης η συνταγή σου! Και ειδικά με αυτόν τον καιρό, είναι ο,τι πρέπει! Η τιμή του μπακαλιάρου είναι πολύ υψηλή, επειδή λόγω της υπεραλίευσης, το είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση. Όσο περίεργο και αν ακούγεται. Επίσης, οι φτωχοί Πορτογάλλοι συνόδευαν τον μπακαλιάρο με κόκκινο κρασί τα Χριστούγεννα, για να έχουν την ψευδαίσθηση οτι έτρωγαν κρέας.
Αυτό το πιάτο δεν το έχω μαγειρέψει / φάει με αυτό τον τρόπο!
Με χόρτα τσιγαριαστά και μάραθο τον έφτιαχνε η γιαγιά μου. 🙂
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω μαγειρέψει ποτέ μπακαλιάρο. Η μαμά μου μένει δίπλα και της πασάρω πάντα αυτή τη δουλειά χα,χα. Όμως η σουπίτσα δείχνει πολύ λαχταριστή και με αυτό το κρύο ότι πρέπει.
Ό,τι πρέπει η συνταγή σου, καθώς μόλις προ ολίγου κατέφθασε σπίτι μπακαλιάρος! Να τον δοκιμάσουμε κι έτσι!! Καλό βράδυ! 🙂 (ωωω και τα γιαχνοχορταρούδια ωραία! κι εγώ με αυτά ασχολούμαι αυτήν την εποχή!)
Eκτος από την συνταγή και την εκτέλεση που είναι τέλεια, κάθε φορά απολαμβάνω τις πληροφορίες που μας δίνεις.
Νασαι καλά 🙂
Ellada με τα κρύα τίποτα καλύτερο από τις σούπες
Δύσπιστε έχεις δίκιο.Με το μπουρδέτο μοιάζει αυτή η σουπίτσα…
Λούρδη ο χειμώνας έχει εγκατασταθεί για τα καλά κι εδώ κάτω μου φαίνεται…
Λίλα σ' ευχαριστώωωωω
Λίνα πράγματι κλασικό φαγητό και μάλιστα όταν δεν προλάβαιναν να ξαρμυρήσουν τον μπακαλιάρο καλά 🙂
Πηνελόπη με τα όσπρια κάνε τον τηγανιτό καλύτερα 🙂
Αστέρι περιμένω εντυπώσεις…
Έλενα κι εγώ σχετικά συχνά το φτιάχνω. Το αγιολί δεν είναι σάλτσα σκόρδου; Ή κάνω λάθος;
Ξανθή κι εμείς τον φτιάχνουμε και με χόρτα πολύ συχνά και μάλιστα μ΄αρέσει κι εμένα καλύτερα.
Μανουσίνα και με πράσα και με μάραθα και όπως λέω στην εισαγωγή βιβλίο γεμίζει με μπακαλιαροσυνταγές κρητικές!
Ανναμαρία καλώς όρισες! Περιμένω το πιάτο από τα μέρη σου. Πολύ μ' αρέσει να ανταλλάσω συνταγές.
Μαρίνα καιρός να τον φτιάξεις κι έτσι! Ό,τι πρέπει για το κρύο των Βρυξελλών …
Ζαχαρία σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Φταίει η υπεραλίευση που ακρίβηνε ο μπακαλιάρος αλλά τι φταίει που πέφτει συνέχεια η τιμή του λαδιού ενώ συνέχεια αναγνωρίζονται τα πλεονεκτήματά του;
Ζαμπί κι εμείς το κάνουμε και με τον τρόπο που λες.Όπως λέω και στη Μανουσίνα, βιβλίο γεμίζει με τις μπακαλιαροσυνταγές μας 🙂
Κατερίνα και γω στο κρύο ή όταν βιάζομαι (πολύ συχνά) τον κάνω βραστό.Ωραίο να έχεις γειτόνισσα τη μαμά.Μιλάω εκ πείρας 🙂
Όλγα περιμένω εντυπώσεις αν τον κάνεις έτσι τελικά.Αν έχεις χόρτα είναι όμως ακόμη πιο ωραίος
Μάριον ευχαριστώ πολύ.Χαίρομαι όταν απολαμβάνετε τα posts μου
Εξαρετικά εύκολο και πολύ νόστιμο πιάτο.Το έφτιαξα με ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο.Για την γεύση έβαλα μια ντομάτα κομμένη στην μέση και ένα κρεμμύδι ολόκληρο ,τα οποία τα αφαίρεσα όταν πρόσθεσα το ψάρι.Εβαλα και θυμάρι.Ευχαριστούμε πολύ.
Χαίρομαι που σας άρεσε Μαριλού. Πράγματι ειδικά αν έχεις μικρά παιδιά είναι ένας καλός τρόπος μαγειρέματος του μπακαλιάρου αυτός εδώ. Πολύ ενδιαφέρουσες οι επεμβάσεις σου, καταγράφονται!
Απλά υπέροχο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[…] Πηγή: staging.cretangastronmy.gr Για το σπίτι σας η Pizza Roma.gr σας προτείνει μία πλήρη γκάμα προϊόντων από το 24home.grΓια τα σκεύη της κουζίνας σας η Pizza Roma.gr σας προτείνει το Cook-Shop τη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων, αφιερωμένη στα είδη κουζίνας. […]
[…] να είναι νηστίσιμη (χωρίς αυγά), αλλά και στον βραστό παστό μπακαλιάρο. Μέχρι πρόσφατα νόμιζα ότι η λέξη έχει γαλλική […]
το έκανα σήμερο και βγήκε τέλειο. Συγχαρητήρια Βαγγελιώ για τις ακριβέστατες αναρτήσεις σου. Σε ευχαριστούμε
Ευχαριστώ πολύ! Παλιά κλασική, χειμωνιάτικη συνταγή! Και πολύ εύκολη, έτσι; 😉
ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ , ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΣΟΥ! ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΗ , ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΣΚΕΡΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ! ΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ! ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ! ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ! !
Ευχαριστώ πολύ Φρόσω μου για τις όμορφες ευχές σου! Να χαίρεσαι κι εσύ όσους και όσα αγαπάς!
Συνταγή παραδοσιακή των παιδικών μας χρόνων.
Όντως παλιά δεν έμπαινε καροτο αλλά του δίνει άλλη γλύκα.
Προσωπικά σωτρώει λίγο τα λαχανικά και αχνιζω πάνω τους το ψαράκι συμπληρώνω βραστό νερό να σκεπαστεί ίσα ίσα .
Δυνατό κολασμένη τα πρώτα 5 λεπτά και μετά χαμηλών σκεπασμένη κατσαρόλα.
Αλεύρι λεμόνι όπως το περιγράφετε .ευχαριστώ
Κι εγώ ευχαριστώ που καταθέτετε τη δική σας μέθοδο! Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!
Θα το δοκιμάσω. Φαίνεται πολύ νόστιμο. Μπράβο σας
Θα χαρώ να σας αρέσει!
Βγήκε τέλειο και νοστιμότατο. Μόνο που μου παρά έβρασε, οπότε το έφαγα ακόμη πιο χυλομένο. Ακόμη πιο νόστιμο. Μπράβο σας
Χαίρομαι! Ναι, χυλωμένο είναι ακόμη πιο νόστιμο! Πολλοί το χυλώνουν ακόμη και με αλευρολέμονο!
Αυτό ακριβώς έκανα. Επειδή είμαι εργένης χρόνια προσπαθώ με απλά φαγητά. Τα βαρέθηκα τα αυγά