Vegan/vegetarian

Μπουγάτσα: με κρέμα και με μυζήθρα

Μπουγάτσα: με κρέμα και με μυζήθρα

Το ηρακλειώτικο έθιμο της Πρωτοχρονιάς! 

Αν βρεθείτε το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στο Ηράκλειο, θα εκπλαγείτε όσοι δεν ξέρετε το ηρακλειώτικο έθιμο της μπουγάτσας ή μπογάτσας όπως τη λένε οι πιο πολλοί  κρητικοί.  Εκτός από τα κλασσικά μπουγατσατζίδικα της πλατείας στα Λιοντάρια και τα υπόλοιπα της πόλης,  θα δείτε υπαίθρια κιόσκια όπου θα πωλείται το πρώτο για τους ηρακλειώτες γλυκό του χρόνου.
Μπουγάτσα: με κρέμα και με μυζήθρα
Αμέτρητες μπουγάτσες με κρέμα και με τυρί καταναλώνονται την παραμονή (και ανήμερα) της Πρωτοχρονιάς στην πόλη του Ηρακλείου. Λέγεται ότι το έθιμο καθιερώθηκε από τους χαρτοπαίκτες που επέστρεφαν στα σπίτια τους μόλις έμπαινε ο νέος χρόνος και ήθελαν να γλυκάνουν την οικογένεια με τη χαρά του κέρδους τους  ή  πριν την πικράνουν με τη χασούρα τους … Χαμένοι και κερδισμένοι λοιπόν κουβαλούσαν μπουγάτσα στα σπίτια τους για να μπει γλυκά ο νέος χρόνος !
Μπουγάτσα: με κρέμα και με μυζήθρα

Σιγά σιγά η γλυκιά συνήθεια γενικεύτηκε και έτσι έχει καθιερωθεί η παραμονή της Πρωτοχρονιάς σαν βραδιά μπουγάτσας . Τώρα πια οι κερδισμένοι της βραδιάς κερνούν την παρέα τους μπουγάτσα!  Η κατανάλωση της μπουγάτσας στο Ηράκλειο έχει πολύ βαθιές ρίζες.

Έχουν να λένε πως η ηρακλειώτικη μπουγάτσα είναι η γλυκιά μπουγάτσα με κρέμα ενώ η χανιώτικη είναι η αλμυρή, με κρέμα μυζήθρας (αν και καταναλώνεται κι αυτή με ζάχαρη) . Εν τούτοις και στις δυο πόλεις -και όχι μόνο- μπορείτε να βρείτε υπέροχη μπουγάτσα και των δύο τύπων. Δεν θα κάνω διαφήμιση για τις πιο διάσημες μπουγάτσες της Κρήτης αλλά να βρεθείτε είτε στο Ηράκλειο είτε στα Χανιά όποιον κι αν ρωτήσετε θα σας πει συγκεκριμένα ονόματα …  Εγώ από δω σήμερα θα δώσω τις συνταγές που φτιάχνω εγώ τις μπουγάτσες στο σπίτι μου και που θεωρώ ότι είναι «καλές προσεγγίσεις» των διάσημων.

Μπουγάτσα: με κρέμα και με μυζήθρα

Έχω καταλήξει σε τούτες μετά από πολλές δοκιμές και αυξομειώσεις υλικών και μπορώ να πω ότι όσοι τις έχουν δοκιμάσει τις έχουν απολαύσει.

Απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχημένη μπογάτσα είναι η καλή ποιότητα του φύλλου. Αν δεν μπορούμε να ανοίξουμε μόνοι μας πρέπει να βρούμε λεπτό και ελαστικό φύλλο κατά προτίμηση νωπό.

Εγώ ειδικά για την μπογάτσα της Πρωτοχρονιάς προμηθεύομαι  φύλλο από γνωστό  παραδοσιακό εργαστήριο του Ηρακλείου. Ακόμη πρέπει να πω ότι τα υλικά  για τη  μπουγάτσα με κρέμα μυζήθρας – αλμυρή- πολλές φορές είναι δύσκολο και για μένα να τα βρω.

Μπουγάτσα: με κρέμα και με μυζήθρα

Η γαλομυζήθρα και η στάκα δεν είναι προϊόντα του σούπερ μάρκετ. Εναλλακτικά όμως και με αρκετά καλό αποτέλεσμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη 1,5 κούπα αυτών των δύο προϊόντων με γλυκιά μυζήθρα.

Μπουγάτσα: με κρέμα και με μυζήθρα

Το στρώσιμο και για τις δυο μπουγάτσες μπορεί να γίνει είτε με δίπλωμα σε «φακέλους» , είτε σε ταψάκι. Είναι το ίδιο και για τους δυο τύπους οπότε θα σας το δείξω μετά από τα υλικά και την περιγραφή της παρασκευής της γέμισης.

Παρατηρήσεις

1)Αν σας παραξενεύει η χρήση του κορν φλάουρ ή του ρυζάλευρου (αυτό είναι πιο δυσεύρετο αλλά αξίζει) στην κρέμα, δοκιμάστε τα έστω για μια φορά. Είναι πολύ πιο ωραία από την κρέμα σιμιγδαλι
2)Είναι προτιμότερο και πιο αυθεντικό  το τύλιγμα σε φακέλους . Μπορούμε να βάλουμε και μόνο δύο φύλλα σε κάθε φάκελο, παραλείποντας το τύλιγμά τους στο τρίτο φύλλο.
3)Με αυτή την ποσότητα της κρέμας φτιάχνουμε 4 με 5 φακέλους ανάλογα με την ποσότητα που βάζουμε στον καθένα.
4)Η μπουγάτσα μπορεί να φαγωθεί και την επόμενη μέρα αν την ζεστάνουμε λίγο. Γι αυτό πασπαλίζουμε με ζάχαρη μόνο τα κομμάτια που σερβίρουμε.

Εύχομαι η χρονιά που έρχεται να είναι γλυκιά κι ευτυχισμένη!  Έτσι, για να πιάσει τόπο το ηρακλειώτικο έθιμο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο