Vegan/vegetarian

Μια πράσινη σαλάτα της ευελιξίας και της ποικιλίας!

Μια πράσινη σαλάτα της ευελιξίας και της ποικιλίας!

Λάθος! Όχι μία, πολλές πράσινες σαλάτες!

Σήμερα είπα να το ελαφρύνουμε λίγο το πιάτο μας… Οι γιορτές πέρασαν και άφησαν ό,τι άφησαν στην ψυχή και το σώμα μας. Οι σαλάτες παντός είδους προσφέρονται για αντικατάσταση γευμάτων.

Μια πράσινη σαλάτα της ευελιξίας και της ποικιλίας!

Όσοι περνούν τακτικά από δω θα έχουν προσέξει ότι πέρα από τις καθαρά παραδοσιακές συνταγές η σελίδα περιλαμβάνει πολλές σύγχρονες συνταγές με πρώτες ύλες από την τοπική παραγωγή. Είναι άποψή μου ότι η εποχικότητα και η τοπικότητα είναι δυο σημαντικά χαρακτηριστικά της κρητικής κουζίνας. Κουζίνα εκ των ενόντων θα την έλεγα εγώ, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Μια πράσινη σαλάτα της ευελιξίας και της ποικιλίας!

Όπως στο τέλος του 19ου  οι κρητικοί ενσωμάτωσαν στην διατροφή τους την πατάτα (δείτε εδώ) . Στην υπόλοιπη Ελλάδα ήρθαν  λίγο νωρίτερα , μαζί με την ντομάτα, και ακόμη πιο πριν πολλά άλλα προϊόντα. Ποιός μπορεί να φανταστεί ελληνικό καλοκαίρι χωρίς χωριάτικη σαλάτα πια;

Μια πράσινη σαλάτα της ευελιξίας και της ποικιλίας!

Τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα άρχισαν να αγαπούν και να εντάσσουν σιγά σιγά στο διαιτολόγιό τους το αβοκάντο, το ακτινίδιο και άλλα φρούτα. Επίσης πολλές  νέες  ποικιλίες λαχανικών καλλιεργούνται πια ευρέως στο νησί, και δεν εννοώ τα διάφορα υβρίδια. Προχθές ακόμη , πολύ καλός φίλος της σελίδας μου επεσήμανε ότι το μπρόκολο είναι ιταλικής προέλευσης και έχει εισαχθεί σχετικά πρόσφατα στη χώρα μας.

Μια πράσινη σαλάτα της ευελιξίας και της ποικιλίας!

Εγώ λοιπόν απ’ όλα τα «καινούρια» πράσινα που κυκλοφορούν, αγαπώ το φινόκιο (λάτρης γαρ του μάραθου , του άγριου συγγενή του, το οποίο είναι πολύ βαρύ για να φαγωθεί ωμό) , το σικορέ και το αβοκάντο. Εδώ που τα λέμε, δεν έχω βρει ακόμη χορταράκι που να μην τ’ αγαπώ αλλά αυτά τα δυο δένουν τόσο ωραία με τα συνηθισμένα σαλατικά μας που θέλω να τα έχω όσο πιο συχνά γίνεται στις σαλάτες μου.  Κι επειδή είμαι και της εποχικότητας αυτήν την εποχή εγώ ωμές σαλάτες εννοώ τις πράσινες –με άγρια , ήμερα ή ανάμεικτα χορταρικά- και φυσικά τις σαλάτες με βάση το λάχανο.

Μια πράσινη σαλάτα της ευελιξίας και της ποικιλίας!

Αυτή εδώ, που στην ουσία δεν είναι μια αλλά πολλές σαλάτες , είναι αυτή που έχω καθιερώσει εδώ και χρόνια αυτήν την εποχή με διάφορες παραλλαγές στη σύσταση. Ανακατεύω παλιές και καινούριες πρασινάδες και γεμίζω σαλατιέρες με ό,τι έχω τελικά! Αναπροσαρμόζω μάλιστα και την εμφάνισή της ανάλογα αν την θέλω για καθημερινά ή γιορτινά τραπέζια.

Μια πράσινη σαλάτα της ευελιξίας και της ποικιλίας!

Έτσι η σαλάτα μου περιέχει από 6 ως 18 (!!!) υλικά και χρωματίζεται άλλοτε με καρότο, άλλοτε με ρόδι, άλλοτε με μικρά κόκκινα ραπανάκια και κάποιες φορές με ντοματάκια cherry.Θα μπορούσα να γράψω πολλές διαφορετικές συνταγές γιατί με κάθε συνδυασμό υλικών προκύπτει άλλη σαλάτα στην ουσία. Στην ουσία όμως θα ήταν μία η συνταγή!

Μια πράσινη σαλάτα της ευελιξίας και της ποικιλίας!

Η οικιακή μαγειρική δεν είναι της μεγίστης ακρίβειας και του τέλειου μέτρου. Είναι της αυτενέργειας και της «με το μάτι» ποσότητας… Και αν κάτι δεν μας αρέσει το παραλείπουμε την επόμενη φορά  αυξάνοντας εκείνα που ευχαριστηθήκαμε. Α, και μη ξεχνάμε πως για να πετύχει μια σαλάτα χρειάζονται τρεις άνθρωποι: ένας τσιγκούνης να βάλει το ξίδι, ένας σπάταλος να βάλει το λάδι  κι ένας τρελός να την ανακατέψει!

Μια πράσινη σαλάτα της ευελιξίας και της ποικιλίας!

Υπενθυμίζουμε την συμμετοχή μας στα FOOD BLOG AWARDS  2016 του ΒΗΜΑgourmet.

Θα ήταν τιμή μας να μας ψηφίσετε!

 

Παρατηρήσεις

1)Οι πράσινες σαλάτες, αν κοπούν τα λαχανικά πρέπει να καταναλωθούν άμεσα γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης σαλμονέλας. Γι αυτό κόβουμε όση θέλουμε να καταναλώσουμε. Φυσικά μπορούμε να πλύνομε τα λαχανικά και να τα κρατήσουμε άκοπα στο ψυγείο και να τα ξεπλύνουμε όταν θα τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Έτσι κι αλλιώς μικρές ποσότητες από το καθένα βάζουμε κάθε φορά για μια σαλάτα.

2)Για να πλυθούν πιο εύκολα οι πρασινάδες μας τις αφήνουμε για λίγη ώρα σε λεκάνη με νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο ξύδι.

3)Μια ωραία εναλλακτική για το ντρέσινγκ είναι μια καλή κρέμα βαλσάμικου του εμπορίου ή δικής μας κατασκευής, και λίγο καλό ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο ούτως ή άλλως πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας (αν είναι δυνατόν να έχουμε αγουρέλαιο, εννοείται ότι το προτιμούμε).

4)Όσο πιο “στεγνά” είναι τα χορταρικά μας, τόσο καλύτερα θα σταθεί ακόμη και ένα απλό λαδόξυδο πάνω τους. Γι αυτό αν δεν έχουμε χρόνο να στραγγίξουν καλά,  απλώνουμε στη σαλατιέρα ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας, αφήνουμε να απορροφήσει το περίσσιο νερό και το τραβάμε πριν προσθέσουμε το ντρέσινγκ. Εξαιρετική δουλειά κάνει το ειδικό στραγγιστήρι για σαλάτες αλλά πόσα gadgets να έχουμε πια!

5)Τα «τριανταφυλλάκια» της διακόσμησης, είναι η πρώτη μου απόπειρα να εφαρμόσω «μαθήματα» και συμβουλές που είχα την τύχη να παρακολουθήσω από διακεκριμένη και βραβευμένη επαγγελματία του χώρου, που την ευχαριστώ πολύ κι από δω …

Καλή εβδομάδα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο