Ποτέ δεν θυμάμαι το τραπέζι μας χωρίς σαλάτα!
Μια συνήθεια που την έχουν τα περισσότερα σπίτια της Κρήτης και ένα χαρακτηριστικό της κρητικής διατροφής που αξίζει να υιοθετηθεί απ’ όλο τον κόσμο. Η πλούσια χλωρίδα του νησιού, άγρια και καλλιεργημένη, δεν μπορούσε παρά να έχει πρωτεύοντα ρόλο στη διατροφή των κρητικών.
Εξάλλου το αρίστης ποιότητας ελαιόλαδο που συνοδεύει πάντα τις σαλάτες μας , εκτός από τη νοστιμιά που τους δίνει, τις αναβαθμίζει και διατροφικά. Οι σαλάτες είναι ο καλύτερος τρόπος και για να εκτιμήσουμε την ποιότητα του λαδιού, και να μη χάσουμε τις βιταμίνες του επειδή σ΄αυτές καταναλώνεται ωμό.
Αντίδια |
Εκτός από τις σαλάτες με ωμά χόρτα και λαχανικά, συνηθίζουμε πολύ και τις βραστές, πολλές από τις οποίες τις καταναλώνουμε ζεστές.
Η επιτυχία σε μια βραστή σαλάτα είναι τα χόρτα ή τα λαχανικά να έχουν διατηρήσει το χρώμα τους και να μην είναι λιωμένα αλλά ούτε και ωμά. Επίσης μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα του λαδιού που θα τα συνοδεύσει.
Κολοκυθοκορφάδες |
Για να μείνουν πράσινα τα χόρτα και τα λαχανικά μας , πρέπει το νερό να είναι αρκετό και αλατισμένο, και να βράζει ήδη όταν τα προσθέσουμε. Η κατσαρόλα μεγάλη και πάντα ξεσκέπαστη.Επίσης μόλις είναι έτοιμα πρέπει να στραγγίζουμε το νερό από την κατσαρόλα που έβρασαν , και να τα ξαναλατίζουμε ελαφρά αν χρειάζεται.
Παντζάρια κομπλέ! |
Ειδικά τα παντζάρια, που εδώ στην Κρήτη τρώμε όχι μόνο τα φύλλα αλλά και τα κοτσάνια τους, τα βράζουμε σε δυό φάσεις. Στο νερό που βράζει ρίχνουμε πρώτα τα κοτσάνια τους καλοπλυμένα, μετά που θα έχουν μισοβράσει τα φύλλα , και όταν θα έχουν τελειώσει τα ανασύρουμε από το νερό και βάζουμε τις ρίζες πλυμένες και ολόκληρες. Προτιμούμε να έχουν ίδιο μέγεθος πάνω κάτω για να βράσουν στον ίδιο χρόνο όλες. Όταν γίνουν τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε φετούλες και τα σερβίρουμε με λαδόξυδο ή με άλλο ντρέσινγκ. (τους πηγαίνουν πολύ τα ντρέσινγκ γιαουρτιού).Όσα περισσέψουν μπορούν να φυλαχτούν κομμένα στο ξύδι.
Με μπόλικο λαδολέμονο! |
Τα μπρόκολα πάλι εκτός από τους περίτεχνους συνδυασμούς που κάνουν με ζυμαρικά, κρέμες γάλακτος κλπ., είναι περίφημα σαν σαλάτα όταν είναι φρέσκα, πράσινα, καλοβρασμένα, και συνοδεύονται από μυρωδάτο λεμονόλαδο.
Τα λιανοφάσουλα ή αμπελοφάσουλα –φρέσκα αλλά και κατεψυγμένα- κάνουν ωραιότατη σαλάτα με κρεμμύδι και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνιθο και μπόλικο λαδόξυδο.Αυτή μάλιστα την σαλάτα την προτιμούμε κρύα. Είναι σημαντικό να μείνουν πράσινα γιατί αλλιώς η εμφάνισή τους αδικεί τη γεύση τους.Ανακατέψτε τα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαϊντανό και χρησιμοποιείστε τις ροδέλες για γαρνίρισμα.Τους πάει πολύ και το βαλσάμικο
Τα τελευταία χρόνια το κουνουπίδι το κάνω και στον ατμό και βραστό. Μου φαίνεται ότι μένει πιο λευκό και σίγουρα διατηρεί καλύτερα τις βιταμίνες και τα υπόλοιπα θρεπτικά του συστατικά.
Εκτός εποχής τώρα, αλλά αξεπέραστη είναι η καλοκαιρινή μας σαλάτα με βλίτα, κολοκυθάκια και πατάτες που σερβίρεται με λεμονόλαδο.
Από τα ωραία του Καλοκαιριού |
Η απλή λιτή πατατοσαλάτα με ντομάτα κρεμμύδι πιπεριά κάπαρη και πολλές φορές με το συμπλήρωμα βραστού αυγού και αφθονο λαδόξυδο παίζει άλλοτε το ρόλο κυρίως πιάτου και άλλοτε είναι σαλάτα στη μέση του τραπεζιού.
Καλύτερα οι πατάτες να βράζονται με το φλούδι και να καθαρίζονται βρασμένες |
Το σινιάβρι. Πολύ το θεωρούν βαρύ στο στομάχι.Είναι όμως πεντανόστιμο. |
Αυτή την εποχή την τιμητική τους έχουν τα χόρτα. Έχουν τη φασαρία του καθαρίσματος και του πλυσίματος αλλά είναι η πιο ωραία σαλάτα της εποχής.Τα αφήνω για λίγο σε άφθονο νερό με αλάτι και λίγο ξύδι κι έτσι κατακάθονται τα χώματα αλλά αποδρούν και οι επισκέπτες τους…
Οι επισκέπτες που λέγαμε…. |
Τα καλλιεργημένα ραδίκια, αντίδια, τσιμούλια (είδος λαχανίδας) και σινιάβρι (σινάπι) αλλά και τα αγριόχορτα που με τις βροχές του περασμένου μήνα έχουν ήδη φουντώσει στα χωράφια και στο τραπέζι μας. Δέστε εδώ μια ποικιλία!
Μου πήραν κάμποση ώρα να καθαριστούν αλλά ο κόπος άξιζε και με το παραπάνω! |
Μ΄ αρέσει η ελαφρά πικράδα των αγριόχορτων. Τώρα που θα βγει το αγγουρόλαδο δεν ξέρω αν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο νόστιμο από φρεσκοβρασμένα αγριόχορτα με φρέσκο λάδι , βραστά αυγά από χωριάτικες αλανιάρες κότες και κριθαρένιο παξιμάδι!
Αλλάζω την λέξη "αγριόχορτα" με τη λέξη "σταμναγκάθι", που το ξέχασες το έρημο.
Όποτε ανηφορίσει κανενα φόρτωμα στο ΑΒ, το τσακίζω, όσο ακριβό και να είναι.
Εδώ έχουμε και ζωχιούς και ραδίκια. Εσείς;;;
η χαρα του άντρα μου!πρασιναδες με τη σεσουλα…
Χόρτα και σαλάτες υπάρχουν καθημερινά στο τραπέζι μας, ζούμε στην εξοχή κι εμείς και η καλύτερ η βόλτα για μένα είναι να πάω για να μαζέψω χόρτα!
Χόρτα με ελαιολαδο, πατάτες τηγανιτές και βραστά αυγά….μμμμμμμμμμ!!!! Σκέτη απόλαυση!!! Ή φρικασέ με ασκολιμπριους και γαλατσίδες…γιαμ…γιαμ….!!!!!!
Όταν είδα ότι εδώ έχουν πικροράδικα τα σγουρά, είπαμε με τον άντρα μου να πάρουμε σακούλα και μαχαίρι και να πάμε να μαζέψουμε. Σε δεύτερη σκέψη όμως το μετανιώσαμε. Σκεφτήκαμε ότι οι Βέλγοι θα μας έβλεπαν σαν δύο τρελούς με μαχαίρια και θα ειδοποιούσαν την αστυνομία!!!
Χόρτασα σήμερα με τις σαλάτες σου!
Αλλά αυτή με τα βλίτα,την πατατούλα την βραστή και τα κολοκύθια ,,,πραγματικά την ζήλεψα!!!Ειναι και ωρα φαγητού….
Χωρίς σαλάτα δεν νομίζω να φάγαμε ποτέ.
Κι όταν πάω στην εξοχή πάντα μαχαίρι και τσάντα και δεν έχω σταματημό.
Όπως λέει κι η Μαρίνα στο εξωτερικό δεν τα μαζεύουν δεν τα τρώνε κι εγώ κάθε φορά που τα βλέπω έτοιμη είμαι να ορμήξω.
Στην Πολωνία η αυλή του σπιτιού είναι γεμάτη ραδίκια αλλά κι εκεί δεν τα τρώνε, αλλά που θα πάει θα τους μάθω.
Δύσπιστε είναι δυνατόν να το ξέχασα; 🙂 Όπως είδες δεν ανέφερα ονομασίες άγριων χόρτων.Ειδικά το σταμναγκάθι εμείς το τρώμε ωμό.Είναι κρίμα να το βράζεις.
Cook ο άντρας σου συνδυάζει το τερπνόν με το ωφέλιμον 🙂
Λίλα κι εμάς όπως λέω έχουν ήδη γεμίσει οι εξοχές.Σε μισή ώρα την γεμίζεις την τσάντα!
Μαρίνα τηρουμένων των αναλογιών το έζησα αυτό και εντός Ελλάδας.Σε κάποιες περιοχές δεν τρώνε όλα τα χόρτα που τρώμε εμείς εδώ και ήταν η χαρά μου να τα μαζεύω.Κανείς δεν με θεώρησε επικίνδυνη αλλά πολλοί μπορεί να με θώρησαν τρελή 🙂
Ριρή τα βλίτα και ο στίφνος τέλος για φέτος 🙂
Το καλοκαιράκι πάλι…
Ξανθή μια Ιταλίδα φίλη μου που ζει πια εδώ, έχει γίνει λάτρης των χόρτων.Θα μου πεις οι Ιταλοί ειναι una fatsa…Πιστεύω όμως ότι όποιος τα δοκιμάσει θα πεισθεί. Παίζει όμως ρόλο και το λάδι εδώ που τα λέμε. Πώς να τα φάνε οι Βόρειοι;
Moυ τρέξανε τα σάλια καλέεεεεεε με τις σαλάτες :))))
ωραια, διαιτιτικα και με πολλες βιταμινες!
Δεν παίζω!!!
Τα θέλω όλα τώρα!!!
Όσο πιο άγρια τόσο καλύτερα, χαχα!!
:-)))
Καλό Σουκού Vita!
Καλό για την υγειά, τα χόρτα και οι σαλάτες, πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι μας.
Αστεράκι οι σαλάτες πάντα είναι λαχταριστές όταν είναι φρέσκιες έ;
Ειρήνη διαιτητικές είναι όταν είναι μόνες τους καλή μου 🙂
Kikop και για μένα τα άγρια έχουν άλλη χάρη 🙂
Ellada βασική αρχή της υγιεινής διατροφής αυτό που λες αρκεί να μην είναι τίγκα στο φυτοφάρμακο!
Αν εξαιρέσεις το κουνουπίδι, όλα τ άλλα τα τρώω με μεγάλη χαρά!!Ειδικά το μπρόκολο μ αρέσει καλύτερα κι από μπριζόλα!!(θα μου πεις γιατί δεν τρώω κουνουπίδι, δεν ξέρω!μάλλον επειδή δεν είναι πράσινο!!τι να πω!κι εγώ δεν ξέρω!)
Δεν υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό απο τα χόρτα – σαλάτα. Ολα όσα έβαλες τα τρώω..
Ζήλεψα τα αντίδια και τα αγριόχορτα..
Οι καλύτερες σαλατούλες! Και για μένα το καλύτερο είναι φρεσκοβρασμένα χόρτα με λάδι και λεμόνι!
έχω να ομολογήσω….το κρητικό λάδι δε μου πολυάρεσε ποτέ…βέβαια μεγάλωσα με πελοπονησιο απ΄τη μαμά.να φαντστείς η γιαγιά μου που της έστελναν το λάδι απ΄την Κρήτη (κάποιος συγγενής) από ένα σημείο και μετά ζήταγε απ΄τη μητέρα μου
πάντως αυτή η γιαγιά αν και ήταν καρβουνοχέρα (το αντίθετο της χρυσοχέρας) μέχρι τα 90 της χόρτα έτρωγε κάθε μέρα σχεδόν 🙂
Σαλάτες λατρεμένες! Η μια καλύτερη από την άλλη.
Έχω να φτιάξω καιρό τα αντίδια.
Το επιβαρυντικό για μένα είναι ότι τις θέλω με την τηγανιτή πατατούλα τους…
Ζ.
*Όλα καλά;
Αθηνά δεν είναι ασχημο το κουνουπίδι.Πάντως αν τρως όλα τα υπόλοιπα δεν έχεις ανάγκη από βιταμίνες 🙂
Big mama πράσινα πράσινα με αυγά και τηγανητή πατάτα είναι όλα τα λεφτά που λένε 🙂
Μάριον μακάρι να γινόταν να σου έστελνα. Κι εγώ τα θεωρώ καλύτερο συνοδευτικό από οτιδήποτε άλλο.
Και λοιπόν κλπ. Το λάδι εξαρτάται από το είδος της ελιάς και την περιοχή προέλευσης και τον τρόπο αλέσματος και το νερό που "έφαγαν" οι ελιές πριν μαζευτούν και πολλά άλλα.Είναι θέμα γούστου.
Ζαμπία τελευταία φτιάχνω τις "τηγανητές φούρνου" και χωρίς να είναι εντελώς διαίτης κάπου περιορίζονται οι θερμίδες…
[…] αυτά) και αποτέλεσαν εξαιρετικό γαρνίρισμα για σαλάτες ωμές και βραστές, για κρέας με σταμναγκάθι , αλλά και για ένα απλό πιάτο […]
[…] αυτά) και αποτέλεσαν εξαιρετικό γαρνίρισμα για σαλάτες ωμές και βραστές, για κρέας με σταμναγκάθι , αλλά και για ένα απλό πιάτο […]