Σπανακόρυζο με σουπιές ή σουπιοπίλαφο με σπανάκι;
Ιδού η απορία! Οι συνδυασμοί, εγνωσμένης και αδιαμφισβήτητης νοστιμιάς. Οι σουπιές με σπανάκι είναι από τα καλύτερα νηστίσιμα πιάτα της ελληνικής κουζίνας και μάλιστα και σε κόκκινη και σε λεμονάτη εκδοχή. Το σουπιοπίλαφο πάλι, δεν είναι τόσο διάσημο αλλά είναι δοκιμασμένος και καθιερωμένος συνδυασμός στα παραθαλάσσια μέρη και φυσικά και στον δικό μας Νότο.
Η αφορμή για «το όλον», ήρθε όταν θυμήθηκα σχόλιο της φίλης μου της Σοφίας στο facebook. Πριν λίγες μέρες, όταν κοινοποιήσαμε τη λεμονάτη εκδοχή της λεμονάτης σουπιάς με σπανάκι, η Σοφία έγραψε ότι πρόσθεσε ρύζι και έγινε ένα υπέροχο φαγητό. Την εμπιστεύομαι, οπότε σημείωσα στο μυαλό μου να δοκιμάσω κάποια στιγμή την προσθήκη ρυζιού στο φαγητό.
Ενώ λοιπόν ο προγραμματισμός μου ήταν «σουπιές με σπανάκι», και μάλιστα σε ποσότητες για 2 άτομα, η ειδοποίηση ότι θα έχω ξαφνικό μουσαφίρη επέβαλλε την αλλαγή προγράμματος. Θυμήθηκα το σχόλιο της Σοφίας με το ρύζι και σκέφτηκα ότι είναι ευκαιρία να δοκιμάσουμε την προσθήκη και να αυξήσουμε και τις μερίδες!
Το πιάτο μας ενθουσίασε! Το απολαύσαμε όλοι όσοι το δοκιμάσαμε, οπότε πήρε την έγκριση για δημοσίευση. Φυσικά, όπως έχω ξαναγράψει, εμείς στα μαγειρέματα με σουπιές βάζουμε πάντα και το μελάνι τους, οπότε μπορεί κάποιοι να είναι επιφυλακτικοί με το «μαύρο» μας σπανακόρυζο έτσι όπως το βλέπουν στις φωτογραφίες, αλλά σας βεβαιώνω ότι είναι πεντανόστιμο παρόλο που δεν είναι φωτογενές!
Υλικά
500-600 gr σουπιές (μια μεγάλη σε κομμάτια ή μικρές, ζυγισμένες καθαρισμένες)
90-100 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
60 ml κρασί και λίγο ακόμη για να διαλύσουμε το μελάνι
Περίπου 500 gr σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο)
2-3 κλαδάκια άνηθο
100-120 gr ρύζι καρολίνα
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
Επί το έργον
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις σουπιές. Τις γυρίζουμε να αλλάξουν χρώμα και όταν αρχίσουν να τσιτσιρίζουν σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε λίγο νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Προσθέτουμε το σπανάκι αφού το πλύνουμε σχολαστικά, και τον άνηθο ψιλοκομμένο. Αλατοπιπερώνουμε και όταν «κατεβούν» οι πρασινάδες στην κατσαρόλα μας προσθέτουμε 1 κούπα νερό και το ρύζι ξεπλυμένο και στραγγισμένο. Ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μελώσει το φαγητό μας.
Δέκα λεπτά πριν το αποσύρουμε από το μάτι διαλύουμε το μελάνι της σουπιάς μας (ή ένα σακουλάκι αν έχουμε πολλές σουπιές) σε λίγο κρασί ή νερό και περιχύνουμε το φαγητό μας. Επίσης προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Αν δεν συνηθίζετε το μελάνι, μπορείτε να το παραλείψετε. Αξίζει όμως κάποια στιγμή να κάνετε τη δοκιμή με αυτό ή με άλλα πιάτα που περιέχουν σουπιές. Αναβαθμίζεται πολύ το αποτέλεσμα! Μια αναζήτηση με τη λέξη “σουπιές” στο site θα σας δώσει μερικές ιδέες για μαγειρέματα με σουπιές, πάντα με το μελάνι τους!
- Με τις παραπάνω ποσότητες βγαίνουν περίπου 4 μέτριες μερίδες.
- Μπορούμε να μαγειρέψουμε το φαγητό μας στη χύτρα ταχύτηταμέχρι το στάδιο που προσθέτουμε το σπανάκι. Ειδικά αν είναι μεγάλες οι σουπιές, είναι σωτήρια…
- Για το καθάρισμα της σουπιάς, δίνονται λεπτομέρειες στη συνταγή σουπιές με το μελάνι τους.