Ο πιο νόστιμος τρόπος για να μαγειρέψουμε σουπιές!
Το σημερινό φαγητό μπορεί να φανεί παράξενο σε κάποιους μιας και δεν συνηθίζεται απ’ ότι ξέρω σε πολλά μέρη. Μάλλον είναι νησιώτικο πιάτο. Ίσως η εμφάνισή του να μην είναι απολύτως δελεαστική αλλά η γεύση του είναι θαυμάσια.
Για μένα είναι ο νοστιμότερος τρόπος για να μαγειρέψει κανείς σουπιές. Μόνο που είναι περισσότερο μεζεδάκι παρά φαγητό. Δεν μπορεί κανείς να φάει πολύ γιατί πέφτει λιγάκι βαρύ , είναι όμως ιδανικός κρασομεζές.
Είναι αδύνατον να περάσει Σαρακοστή και να μη το μαγειρέψει η μάνα μου τουλάχιστον 2-3 φορές. Όχι που να την παινέσω αλλά το κάνει νόστιμο όσο λίγες μαγείρισσες.
Αλλά και το καλοκαίρι είναι από τα πιάτα που μυρίζουν θάλασσα. Τρία υλικά όλα κι όλα για ένα πιάτο που όποιος το έχει δοκιμάσει θέλει οπωσδήποτε να μάθει να το μαγειρεύει!
Το μελάνι στο σπίτι μας το προσθέτουμε σε όλα τα πιάτα με σουπιές. Όπως και να τις φτιάξουμε, λίγο ή πολύ μελάνι θα βάλουμε. Αλλάζει εντελώς τη γεύση και πολλαπλασιάζει τη νοστιμιά.
Έχω δει αυτό το πιάτο ακόμη πιο “μαύρο” από το δικό μου, επίσης νόστιμο, αλλά θεωρώ ότι παραείναι βαρύ και στη γεύση και στο στομάχι. Γι αυτό βάζω τα μελάνια από τις μισές σουπιές.
Δοκιμάστε τις οπωσδήποτε!
Υλικά
5 μεσαίες σουπιές ή 2-3 μεγαλύτερες σε κομμάτια (1000-1200gr)
Μισή κούπα λάδι
¾ -1 κούπα κρασί (έβαλα ροζέ τοπικό)
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τις σουπιές από τις εξωτερικές μεμβράνες, το κεντρικό λευκό κόκαλο, τα μάτια και το «στόμα» τους. Βγάζουμε τα εντόσθια προσέχοντας να απομονώσουμε – χωρίς να σπάσουμε -τα σακουλάκια με το μελάνι και κρατάμε 2-3 σε ένα πιάτο.
Προσθέτουμε νερό σταδιακά ως ότου οι γίνουν οι σουπιές και στο τέλος , όταν πια έχει ολοκληρωθεί το ψήσιμο και μείνουν με το λαδάκι τους , σβήνουμε με το κρασί που μπορεί να είναι περισσότερο-αν έχουμε πότες στην παρέα- και να προστεθεί σε 2-3 δόσεις. Όταν εξατμιστεί, ο μεζές μας είναι έτοιμος.
Είναι πεντανόστιμο πιάτο και γίνεται με μεσαίες και μικρές σουπιές κατά προτίμηση φρέσκιες. Τότε το μελάνι μυρίζει θάλασσα…Οι δε βούτες στο λαδάκι είναι το κάτι άλλο!
Παρατηρήσεις
1)Όπως θα παρατηρήσατε αλάτι στα υλικά δεν έχω.Είναι γιατί τις σουπιές όπως και άλλα θαλασσινά, τις έχει αλατίσει η θάλασσα που λέει η μάνα μου.Τώρα γιατί δεν αλατίζει και τα ψάρια, δεν ξέρω.Παρ’ όλα αυτά δοκιμάστε κανένα πλοκαμάκι πριν ρίξετε το κρασί μήπως χρειαστεί κανένα κλαδί αλάτι όπως λέμε εδώ στην Κρήτη την μικρή ποσότητα αλατιού…
2)Μπορούμε να τις ψήσουμε στη χύτρα ταχύτητας.Μετά που θα ρίξουμε το μελάνι, βάζουμε άλλη μια φλυτζάνα νερό και την κλείνουμε για όση ώρα λέει ο κατασκευαστής της ότι χρειάζονται οι σουπιές.Την ανοίγουμε και αφήνουμε να πιουν το νεράκι τους.Σβήνουμε με κρασί και συνεχίζουμε όπως παραπάνω.
Τις σουπιές τις μαγειρεύω αλλά ποτέ δεν έβαλα το μελάνι τους κάτι με κρατάει μακρυά του.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δοκιμάσει ώστε να έχω προσωπική γνώμη και να δοκιμάσω κι εγώ μετά.
Καλημέρα.
Χάνεις…
δοκίμασε αρχικά με 2 σταγόνες μελάνι ανά κατσαρόλα και κάθε επόμενη φορά αύξησέτο μέχρι να βρείς τη χρυσή τομή..
εγώ βάζω 3-4 σταγόνες στο μέγεθος του ενός μπιζελιού!
Η πεθερά μου, όταν φτιάχνει σουπιές με ρύζι, βάζει και το μελάνι μιας. Τώρα, εγώ, που σιχαίνομαι εντελώς το καθάρισμα των ψαριών/ψαρικών, και μόνο από την περιγραφή του καθαρίσματος, ειπα ότι αυτό δεν είναι για μένα! χαχα! Οπότε, προτείνω να μου κάνεις το τραπέζι! Δεν ειναι καλύτερα; :-)))
Ευπρόσδεκτες και οι δυό στο τραπέζι μου για τη δοκιμή.
Ξανθή τόλμησέ το κάποια στιγμή.Είναι πολύ ιδιαίτερο.Που θα πάει δεν θα προλάβουμε και μεις οι (λίγο) μεγαλύτερες την τηλεμεταφορά να δοκιμάζουμε η μια τις συνταγές της άλλης; :-))
Κική δεν έχεις άδικο με το καθάρισμα.Ειδικά αυτό το φαγητό λερώνει το νεροχύτη και πριν και μετά.Η χλωρίνη πάει σύννεφο και για τις μυρωδιές και για τους λεκέδες…Κι εμείς τις φτιάχνουμε με ρύζι και μάλιστα βάζουμε και ντομάτα και το μελάνι, σε αντίθεση με ένα ιταλικό ρυζότο που έφτιαξα μια φορά που είχε το μελάνι χωρίς ντομάτα.Πολύ ωραίο κι αυτό.
"Beam me up, Scotty", που το θυμήθηκα, ε;
Ανώνυμε αλήθεια πού το θυμήθηκες και πώς το έδεσες με τις σουπιές 🙂 ;
αν οι σουπιες ειναι ολοφρεσκες, δοκιμαστε με το μελανι φρεσκια ντοματα, πελτε και φυσικα ριζοτο.γευση απεριγραπτη!
Γεωργια
Νομίζω πως είναι ο καλλίτερος τρόπος γιά να μαγειρέψει κανείς σουπιές!
Ακόμα έχω στο στόμα τη γεύση από θάλασσα που μυριζαν όταν τις μαγείρευε η μάνα μου κάτω στο Μεραμπέλλο!
Να τις δοκιμάσετε. Είναι εκπληκτικές!
[…] Σουπιές με το μελάνι τους […]
Καλησπέρα Βαγγελιώ !!! έψαχνα αυτη τη συνταγή 🙂 Ευχαριστώ πάρα πολύ !!! Θα την κάνω άμεσα !!! Να είσαι πάντα καλά κι εσύ και το παλικάρι σου !!
Και για μένα είναι η καλύτερη συνταγή για σουπιές! Καλή επιτυχία και ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!
[…] 1-2 μελάνια τα προσθέτουμε. Κορυφαίο το πιάτο τις σκέτες ολόμαυρες σουπιές μας αλλά δεν πάνε πίσω και οι σουπιές στιφάδο ή οι […]
Καλησπέρα σας.
Επειδή, παρ’ όλο που έβαλα το μισό ρύζι, μου βγήκε αρκετή ποσότητα, πόσο ασφαλές είναι να ξαναζεσταθεί το ρυζάκι αυτό για βραδινό; Με φοβίζει λίγο που είναι από θαλασσινό.
Ευχαριστώ πολύ!
Καλό μεσημέρι! Βάλτε το στο ψυγείο και θα είναι μια χαρά. Επίσης καλό είναι όταν ξαναζεσταίνουμε το ρύζι (ανεξάρτητα από το αν το έχουμε φτιάξει με θαλασσινό) να του δίνουμε μια βράση. Εγώ προσθέτω μισό φλυτζανάκι του καφέ νερό και το ξαναβράζω ανακατεύοντάς το! Κι εγώ ευχαριστώ που φτιάξατε τη συνταγή!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
ΕΓΩ ΤΙΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΙΣ ΣΟΥΠΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΕΦΤΙΑΧΝΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ, & ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΤΖΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΣ ΛΕΡΩΝΕΤΕ Ο ΝΕΡΟΧΥΤΗΣ
ΤΙΣ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ & ΤΙΣ ΚΑΛΥΠΤΩ ΜΕ ΝΕΡΟ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΞΑΤΜΗΣΤΕΙ. ΜΕΤΑ ΡΙΧΝΩ ΤΟ ΛΑΔΙ & ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΙΖΩ ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ & ΤΙΣ ΣΒΗΝΩ ΜΕ ΞΥΔΙ.|
ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟΜΕΖΕΣ ΒΑΖΩ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΛΑΝΙ ΤΟΥΣ
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Επίσης, να είστε καλά! Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή!