Σε λιγότερο από μια ώρα!
Η σημερινή συνταγή είναι «και πάσης Ελλάδος». Το google βγάζει 56200 αποτελέσματα στην αναζήτηση της λέξης φασολάδα. Θα μου πείτε, και τι θέλεις να βάλεις το 56201 αποτέλεσμα; Ε, δεν γίνεται σε ένα blog με παραδοσιακές κυρίως συνταγές να μην υπάρχει η κατεξοχήν παραδοσιακή συνταγή όλης της Ελλάδας! Και επί πλέον θα τη φτιάξω με ένα ελάχιστα παραδοσιακό τρόπο , σε χύτρα ταχύτητας. Πάλι θα μου πείτε παραδοσιακό φαγητό σε χύτρα ταχύτητας; Είχε και η προγιαγιά σου τέτοια; Όχι δεν είχε! Αλλά δεν είχε ούτε ηλεκτρική κουζίνα , ούτε μίξερ, ούτε καν ψυγείο, ούτε multi, ούτε πολλά άλλα!
Η προσαρμογή πολλών παραδοσιακών συνταγών στη σύγχρονη πραγματικότητα είναι αναγκαία κατά τη γνώμη μου, αλλιώς οι ρυθμοί της σημερινής ζωής μπορεί να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε: στο να εγκαταλείψουμε κάποια φαγητά και παρασκευάσματα λόγω του μεγάλου χρόνου ή του σύνθετου τρόπου παρασκευής τους. Είναι προτιμότερο να μαγειρεύει όσπρια μια φορά την εβδομάδα στη χύτρα ταχύτητας παρά να τα αποφεύγει λόγω του ότι το μαγείρεμά τους απαιτεί περισσότερο χρόνο από ένα τυπικό φαγητό με κρέας.
Η χύτρα ταχύτητας, αν και παρεξηγημένη, είναι εργαλείο απαραίτητο για τη σύγχρονη μαγείρισσα, για κάθε εργαζόμενη γυναίκα. Αρκεί να εφαρμόζει τεχνικές που να μελώνει τελικά το φαγητό και να μην αφήνει περισσότερο νερό απ’ ότι χρειάζεται… Υπάρχουν φαγητά γα τα οποία η χύτρα δεν συστήνεται αλλά σίγουρα τα όσπρια δεν είναι από αυτά. Ανάμεσα στο «καταργώ τα όσπρια» και στο «τα μαγειρεύω σε χύτρα», προτιμώ το δεύτερο, τουλάχιστον σε εποχές με φόρτο εργασίας. Οι δικοί μου πάντως δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά όταν τα μαγειρεύω στη χύτρα.
Αν οι φακές και η φάβα θέλουν λιγότερο από μισή ώρα σε μια χύτρα ταχύτητας και η φασολάδα λιγότερο από μια ώρα, δεν υπάρχει λόγος να θεωρείται χρονοβόρο το μαγείρεμα των οσπρίων από μια εργαζόμενη γυναίκα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μαγείρεμα στη χύτρα είναι αρκετά υγιεινότερο απ’ ότι νομίζουμε. Σίγουρα βέβαια είναι αρκετά οικονομικότερο.
Υλικά
2 κούπες ξερά φασόλια ψιλά ή μέτρια
¾ κούπας ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
4 κούπες νερό αρχικά, και 5 κούπες νερό για το τελικό βράσιμο
1 κούπα ροδέλες καρότου
¾ κούπας λάδι
1 κούπα (όχι πατητή) σέλινο πλυμένο και κομμένο σε κομματάκια 2-3 εκατοστών
1 κούπα φρέσκια ντομάτα τριμμένη ή ¾ κούπας ντομάτα κονκασέ
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι ή μπούκοβο ή ελάχιστη καφτερή πιπεριά
Επί το έργον
Καθαρίζουμε από ξένα σώματα τα φασόλια, τα πλένουμε και τα βάζουμε με 4 κούπες κρύο νερό στη χύτρα. Μόλις πάρουν βράση, μετράμε 2-3 λεπτά βρασμού με ανοικτή τη χύτρα και τα σουρώνουμε. Τα ξαναβάζουμε με 5 κούπες νερό και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στη χύτρα, την κλείνουμε και τα αφήνουμε να βράσουν 15 λεπτά στη χαμηλή θερμοκρασία που συστήνει ο κατασκευαστής της χύτρας μας (σε άλλες χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία μετά από ήχο, σε άλλες μετά το ανασήκωμα βαλβίδας κλπ).
Στο διάστημα αυτό πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά μας. Ανοίγουμε τη χύτρα και προσθέτουμε το λάδι και τα υπόλοιπα λαχανικά. Σε αυτή τη φάση ελέγχουμε και το νερό που υπάρχει στη χύτρα. Μερικές ποικιλίες φασολιών απορροφούν περισσότερο νερό από άλλες. Αν χρειάζεται λοιπόν προσθέτουμε μια κούπα ακόμη, η φασολάδα θα χυλώσει κι άλλο στη δεύτερη φάση και δεν την θέλουμε πιλάφι αλλά σούπα.
Ξανακλείνουμε τη χύτρα για άλλα 15 λεπτά από τη στιγμή που θα φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία. Μετά τη λήξη και αυτού του χρόνου, την ανοίγουμε, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά ανοικτή ώστε να χυλώσει η φασολάδα.
Τη σερβίρουμε ζεστή με λίγο πιπεράκι ακόμη και με σαλάτα (ιδανική η λαχανοσαλάτα κατά τη γνώμη μου), σαρδέλα αλμυρή ή ψαράκι τηγανητό, ελιές, φρέσκο ψωμάκι, και ό,τι άλλο μας αρέσει!
Φυσικά, αν περισσέψει φτιάχνουμε φασουλόρυζο.
Παρατηρήσεις
1) Οι χρόνοι ψησίματος αφορούν φασόλια νέας εσοδείας. Τα περυσινά όσπρια δεν βράζουν και πρέπει να τα αποφεύγουμε. Αν μετά το πρώτο άνοιγμα της χύτρας τα φασόλια δεν λιώνουν ανάμεσα στα δάκτυλα, αυξάνουμε το χρόνο στο δεύτερο κλείσιμο.
2)Τα όσπρια τα βάζουμε να βράσουν σε κρύο νερό. Αν τα βάλουμε σε καυτό, λέγεται (δεν ξέρω, δεν το έχω κάνει) ότι σφίγγουν και δεν χυλώνουν ποτέ. Το αλάτι το προσθέτουμε τα τελευταία 10 λεπτά για τον ίδιο λόγο.
3)Μπορούμε να προσθέσουμε ένα κύβο λαχανικών κατά προτίμηση βιολογικό ή δικής μας παρασκευής πριν το δεύτερο κλείσιμο της χύτρας.
4)Η φασολάδα διατηρείται στο ψυγείο χωρίς να χάνει πολλά από τα θρεπτικά της συστατικά. Την έχω διατηρήσει και στην κατάψυξη, στα φοιτητικά ψυγεία των παιδιών μου γιατί ήθελα να τρώνε όσπρια και κάποια άλλα υγιεινά τρόφιμα ανάμεσα στις πίτσες και στις φοιτητικές μακαρονάδες.
Μπράβο!!κι εμείς δεν έχουμε βάλει την φασολάδα αλλά έχω και πολύ καιρό να την μαγειρέψω μιας και η νέα του σπιτιού αρέσκεται πιο πολύ στις χάντρες.
Επιπλέον βρίσκω πολύ χρήσιμες τις πληροφορίες σου για τους αρχαρίους έχουμε πει άλλωστε ότι πρέπει να σεβόμαστε τους νέους και να τους δίνουμε ότι πιο χρήσιμο μπορούμε.
Για το ζεστό νερό έχω να πω ότι το χρησιμοποιώ στις φακές και δεν έχω παρατηρήσει κάτι ιδιαίτερο.
Καλό βράδυ!!
Nomizo oti kathe spiti prepei na exei mia xutra…gia fassoulada, kai genika gia na kerdeseis xpono sth kouzina. Petixeimeno h fassoulada sou!
Θεωρώ μιια όμορφα χυλωμένη φασολάδα, μεγάλη … γκουρμεδιά!!!
Ο μεγάλος μου γιος που είναι πολύ δύσκολος στα όσπρια, τρελαίνεται για φασολάδα και μαυρομάτικα, ενώ αντίθετα δεν δοκιμάζει με τίποτα τα φρέσκα φασολάκια (είναι παράξενος, το είπα χα χα χαα)
Σου έγινε πολύ καλή και πολύ καλές επίσης οι συμβουλές σου!
Φιλάκια!
Vita μου όχι μόνο για τις βιαστικές και τις αρχάριες αλλά και για τα παιδιά των αφρόνων (από το των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν). Η χύτρα ταχύτητας νομίζω ότι επινοήθηκε από την τελευταία κατηγορία ανθρώπων!!! Αχ πόσο τους ευγνωμονώ, με βόλεψαν!
Υπέροχη η φασολάδα σου!
Καλημέρα και καλό Σ/Κ
Φασολαδα δεν ετρωγα καθολου μικρη, αλλα τωρα την λατρευω! Γεια στα χερια σου!
Σωστά!!! η φασολάδα σου έχει γίνει φοβερή!!,κι εγώ όταν δεν έχω χρόνο κάνω τη φασολάδα στη χύτρα, όπως επίσης και τις φακές.
Επειδή επίσης έχουμε δική μας παραγωγής φασόλια, ποτέ δεν τα βάζω για μούλιασμα, τα φτιάχνω όπως κι εσύ.
Φιλιά πολλά, χαιρετίσματα στην Κρήτη, την παραπάνω Κυριακή, ο σύλλογος Κρητών εδώ, κάνει γιορτή για το Αρκάδι, θα ακούσω λύρα και θα χορέψω Κρητικούς πάλι.
Πολύ ωραία τα γράφεις και επαυξάνω σε σχέση με την συχνότητα μαγειρέματος των οσπρίων μέσα στο μενού του 10ημερου (εγώ κάπως έτσι το τοποθετώ) 2 φορές όσπρια μέσα σε 10 μέρες, είτε κλασσικά μαγειρεμένα είτε σε συνδυασμό σαλάτας.
Τώρα για την χύτρα ταχύτητας, άποψη δνε έχω, μιας και ούτε χύτρα ταχύτητας δεν διαθέτει το κατάστημα! Κάπως από φόβο την έχω πάρει βρε Βαγγελιώ μου, τι να πω;
Δεν έχω κλείσει χρόνο που τρώω φασολάδα, αλλά την φτιάχνω κάθε εβδομάδα!!! Τι έχανα τόσα χρόνια. Πολλές φορές την κάνω στην χύτρα και την φυλάω στην κατάψυξη όταν περισσεύει, μια χαρά είναι μετά!!! αύριο μάλιστα τέτοια θα φάω. Φιλιά
Την φασολάδα έπρεπε να τρώνε οι τουρίστες που έρχονται εδώ για να δουν τι ωραια που μαγειρεύουμε
που ούτε στο υπνο τους δεν τρώνε τέτοια φαγητά…τι ξέρουν απο υγειηνή διαρτοφή;;; και εγώ στη χύτρα την κάνω να σου πώ και ένα μυσικό να το διαβάσει και η ΠΗΝΕΛΟΠΗ…προσπάθησε να βράσεις τα φασόλια με νερό του μπουκαλιού ψύνονται παρα πολυ γρηγορα…στη χύτρα θέλουν τον μισό χρόνο απο το νερο της βρυσης … δοκιμασμένο!!!!! καλό σου βραδυ…
Ξανθή οι λόγοι που την έβαλα είναι οι προαναφερόμενοι :-). Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ το ζεστό νερό, αλλά σε χλιαρό βάζω τους γίγαντες αποβραδίς…
Πήτερ στα όσπρια και στο βοδινό μάλλον είναι απαραίτητη η χύτρα!
Έλενα δεν έχεις άδικο! Και μάλιστα μερικές ποικιλίες φασολιών είναι εκπληκτικής γεύσης!
Σοφία μου έχεις δίκιο! Όλους τους πολυάσχολους τους σώζει, αλλά και τους άφρονες 🙂
Ελπινίκη μάλλον όλα τα παιδιά περνάνε την ίδια αρρώστια και γιατρεύονται μεγαλώνοντας 🙂
Μαρί απ' ότι είδα εργαζόμενη είσαι κι εσύ άρα ξέρεις από χύτρα. Καλά να περάσετε στη μάζωξη!
Πηνελόπη θέλει να πάρεις το κολάι της που λέμε…Οι σύγχρονες χύτρες είναι πολύ ασφαλείς!
Κι εγώ με την ίδια συχνότητα φτιάχνω όσπρια …
Μανουσίνα όπως λέω και παραπάνω, τις "παιδικές αρρώστιες" με τα φαγητά όλοι τις έχουμε περάσει 🙂
Ρούλα πολλά χάνουμε σαν κράτος με το να μη προβάλλουμε τα τοπικά εδέσματά μας. Πιο εύκολα βρίσκει ο τουρίστας μοσχαράκι μπουργκινιόν παρά φασολάδα… Έχουμε μείνει στο σουβλάκι και το μουσσακά!
Μου χαρισαν μια κεραμικη χυτρα με καπακι και δεν ξερω πως να την δουλεψω .Μπορω να μαγειρεψω αμεσως οπως ειναι ΄''η πρεπει να την πλυνω πρωτα με καποιο ειδικο αποριπαντικο ,καπιοι μου ειπαν οτι πρεπει να βρασω μεσα νερο με γαλα και μετα να την πλυνω καλα ,εγω φοβαμαι να μαγειρεψω μεσα γιατι ειναι πρωτη φορα που εχω κατι τετιο στην κουζινα μου.Μηπως καποια απο εσας ξερει να μου πει?
Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Δεν ξέρω πώς μου είχε διαφύγει το σχόλιο. Συνήθως αυτές οι χύτρες έχουν οδηγίες από τους κατασκευαστές. Μια γενική οδηγία είναι πριν από την πρώτη χρήση να τη μουσκέψουμε σε νερό.Τα τελευταία χρόνια τις περνούν με κάποιο σμάλτο και ίσως και αυτό να είναι περιττό. Μετά την πλύνομε καλά και τη χρησιμοποιούμε. Ελπίζω να βοήθησα.
Αν ας πούμε ρίξουμε όλα μα όλα τα υλικά στην αρχή και αλάτι όπως εγω κάνω στις φακές, θα είναι αποτυχία η φασολάδα? Γιατί αν περιμένουμε να ανοίξουμε τη χύτρα δυο φορές κλπ θα μας πάρει 1,5 ωρες κοντά.. άρα αρκετά μπελαλίδικο φαγητό…. Τις συμβουλές σας παρακαλώ.. Ευχαριστώ!
Η εν λόγω συνταγή με έχει σώσει! Πεντανοστιμη και γρήγορη! Να' στε καλά!!!
ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΛΙΑΣΜΑ ΔΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΩΦΕΛΗ , ΜΕ ΤΟ ΞΑΦΡΙΣΜΑ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ [ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ ]..ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΣΕΛΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ [ΤΟ ΣΙΔΗΡΟ ] ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ……ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ,ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
Καταπληκτική συνταγή!! Υπέροχη χυλωμένη φασολάδα!!!
Ευχαριστώ πολύ!