Διατροφή & υγεία

Φρούτα: ο σύμμαχός μας ενάντια στο διαβήτη

Φρούτα: ο σύμμαχός μας ενάντια στο διαβήτη

Τα άτομα που ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων φρούτων μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 (η συγκεκριμένη έρευνα συνδέει ολόκληρο το φρούτο και όχι τον χυμό του φρούτου με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2).

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism της Endocrine Society διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν δυο μερίδες ολόκληρων φρούτων την ημέρα έχουν 36% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που καταναλώνουν λιγότερες από τις μισές μερίδες.

Περίπου 463 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως ζούσαν με διαβήτη το 2019 και μέχρι το 2045 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 700 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι 374 εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, την πιο κοινή μορφή της νόσου.

Τα ευχάριστα νέα όμως είναι ότι μια υγιεινή διατροφή και αλλά γενικά και ένα πιο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου διαβήτη ενός ατόμου.

“Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περίπου 2 μερίδες φρούτων την ημέρα είχαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά τα επόμενα πέντε χρόνια από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερες από τις μισές μερίδες φρούτων την ημέρα”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Nicola Bondonno, Ph.D., του Ινστιτούτου Έρευνας Διατροφής του Πανεπιστημίου Edith Cowan στο Περθ της Αυστραλίας. “Δεν είδαμε τα ίδια πρότυπα για το χυμό φρούτων. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι μια υγιεινή διατροφή αλλά και ο  τρόπος ζωής που περιλαμβάνει την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων είναι μια εξαιρετική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη σας.”

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 7.675 συμμετέχοντες από την Αυστραλιανή μελέτη διαβήτη, παχυσαρκίας και τρόπου ζωής του Ινστιτούτου Baker Heart and Diabetes Institute, οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με την πρόσληψη χυμών φρούτων και φρούτων μέσω ερωτηματολογίου συχνότητας τροφίμων. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα ολόκληρα φρούτα είχαν 36% χαμηλότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη στα επόμενα πέντε χρόνια. Οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και των δεικτών ευαισθησίας στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα έπρεπε να παράγουν λιγότερη ινσουλίνη για να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

“Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα υψηλά επίπεδα κυκλοφορούσας ινσουλίνης (υπερινσουλιναιμία) μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και σχετίζονται όχι μόνο με τον διαβήτη, αλλά και με την υψηλή αρτηριακή πίεση, την παχυσαρκία και τις καρδιακές παθήσεις”, δήλωσε ο Bondonno.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο