Ένα λικέρ με υπέροχο χρώμα!
Στη συνέχεια των αναρτήσεων με θέμα «διατηρώ γεύσεις, αρώματα και χρώματα του καλοκαιριού», το σημερινό λικέρ καλύπτει και τα τρία ζητούμενα! Έχει τόσο εκπληκτικό χρώμα , άρωμα και γεύση που πραγματικά αξίζει να φτιάξουμε μια μικρή έστω ποσότητα.
Για να πω την αλήθεια μικρή ποσότητα έφτιαξα κι εγώ γιατί τα φραγκόσυκα είναι από τα φρούτα στα οποία δεν μπορώ να αντισταθώ όσα κι αν έχω…
Τελευταία μάλιστα γίνεται συστηματική καλλιέργεια με στόχο την εξαγωγή του φρούτου και απ’ ότι έχω μάθει οι τιμές για αυτό το προϊόν είναι καλές. Μακάρι να στηριχτεί η προσπάθεια των ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί και να μη πάει χαμένη όπως τόσες και τόσες άλλες!
Ανθεκτικό στην υγρασία φυτό, χωρίς πολλές απαιτήσεις περιποίησης, δίνει τον σχεδόν εξωτικό καρπό του αλλά απαιτεί
προσοχή στην προσέγγισή του! Όσοι δεν προσέξουν τόσο στη συγκομιδή όσο και στο καθάρισμα των φραγκόσυκων το πληρώνουν…
Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης συνταγής σε σχέση με αυτήν που έκανα παλιότερα, είναι ότι δεν θέλει ούτε ζυγίσματα, ούτε πολλά μετρήματα, ούτε βρασίματα ούτε σιρόπια. Τα υλικά μετριούνται με όγκους που υπολογίζονται σε σχέση με το βάζο που θα χρησιμοποιήσουμε!
Το λικέρ που προκύπτει είναι σχετικά δυνατό αφού το αλκοόλ δεν αραιώνεται με νερό. Είναι όμως πολύ γευστικό και έχει υπέροχο χρώμα που φαίνεται ακόμη και στις δικές μου άτεχνες και εντελώς ερασιτεχνικές φωτογραφίες .
Υλικά
¼ του βάζου (όποιου βάζου χρησιμοποιήσουμε) ζάχαρη
Ώριμα φραγκόσυκα τόσα όσα να γεμίσει το βάζο
Ρακή ή άλλο άχρωμο και χωρίς άρωμα ποτό τόσο όσο να γεμίσει το βάζο.
Ξυλάκια κανέλας
Επί το έργον
Καθαρίζουμε προσεκτικά τα φραγκόσυκα: Κρατώντας τα ακίνητα με ένα πιρούνι, κόβουμε τις δυο άκρες και κάνουμε μια τομή κατά μήκος της φλούδας. Με το μαχαίρι και κρατώντας σταθερό το φραγκόσυκο, απομακρύνουμε τη φλούδα . Παίρνουμε τη σάρκα και τη βάζουμε σε καθαρό πιάτο. Καλό είναι να πετάμε τη φλούδα αυτού που καθαρίσαμε κάθε φορά για να μη την ακουμπήσει το νέο φρούτο ή το χέρι μας!
Αφού τελειώσουμε με τα φραγκόσυκα, βάζουμε σε καθαρό και στεγνό βάζο κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι το ¼ του ύψους του και την αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Κόβουμε 2-3 φραγκόσυκα (κατ’ αρχήν) σε φέτες 2 εκατοστών περίπου και αρχίζουμε να βάζουμε σε στρώσεις το φρούτο με τη ζάχαρη μέχρι να γεμίσει εντελώς το βάζο μας. Προσθέτουμε ποτό τόσο όσο να σκεπαστούν όλα, ένα ξυλάκι κανέλας και κλείνουμε
το βάζο . Αφήνουμε στον ήλιο για 15-20 μέρες (ανάλογα με την ηλιοφάνεια και τη θερμοκρασία).
Τις πρώτες μέρες ανακατεύουμε τακτικά ώστε να λιώσει η ζάχαρη, και μετά όποτε το θυμηθούμε. Σουρώνουμε το ποτό μας (βάζω ανάμεσα σε τούλι ένα στρώμα μπαμπακιού και στρώνω αυτό το φίλτρο σε στραγγιστήρι ).
Πιέζουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό αλλά χωρίς να θολώσει. Φυλάσσουμε το λικέρ μας σε μπουκάλια.
Παρατηρήσεις
1)Όπως είπα, έφτιαξα μικρή ποσότητα δηλαδή το βάζο μου ήταν των 750ml , απ’ αυτά που χρησιμοποιούμε συνήθως για τα γλυκά του κουταλιού. Έτσι χρησιμοποίησα 1 ξυλάκι κανέλας μήκους 5 cm. Από αυτές τις ποσότητες πήρα δυο μπουκαλάκια
λικέρ των 200ml και 300ml , δηλαδή μισό λίτρο λικέρ.
2)Αν θέλουμε το λικέρ μας πιο ελαφρύ κάνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι , το προσθέτουμε στο λικέρ μας και αφήνουμε στα μπουκάλια να ωριμάσει για 5-6 μέρες ακόμη πριν το σερβίρουμε. Για μισό λίτρο λικέρ, προτείνω 1 κούπα νερό με ½ κούπα ζάχαρη και
βράσιμο 5 λεπτά. Μπορούμε εξάλλου να «ελαφρύνουμε» το λικέρ μας αν το σερβίρουμε με παγάκια.
3)Το χρώμα του είναι τόσο υπέροχο που υποθέτω ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να χρωματίσει κοκτέιλ άλλων ποτών.
Καλό απόγευμα
Κυριακής και καλή εβδομάδα!
Είναι όντως ένα από τα γευστικότερα λικέρ!
Και στην εμφάνιση και στη γεύση είναι άψογο!
Πόσο μου αρέσει αυτό το λικέρ! Θα δοκιμάσω την δική σου συνταγή !
Και η προηγούμενη ανάρτηση μου άρεσε!
Καλό απόγευμα
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Να είσαι καλά!
Εχθες δοκίμασα για πρώτη φορά λικέρ φραγκόσυκο, από τα χεράκια της Μέτης μας.
Είχε κι αυτό ένα εκπληκτικό χρώμα, αλλά ήταν πράσινο, όχι κόκκινο.
Ενα υπέροχο πράσινο χρώμα.
Μα και το δικό σου κόκκινο, είναι ονειρεμένο!
Πραγματικά από τα ωραιότερα λικεράκια!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Ξαφνιάστηκα με το πράσινο αλλά μου έλυσε η Μαρία την απορία :-). Τα φραγκόσυκα έχουν χρώματα της γκάμας του κίτρινου και του πορτοκαλί. Τα δικά μου ήταν προς το πορτοκαλί και έβγαλαν αυτό το χρώμα…
ωραιο φαινεται. δεν το εχω δοκιμασει ποτε.
εχθες στο σουπερμαρκετ ειδα φραγκοσυκα, για να παω αυριο να δω εαν υπαρχουν ακομη!!!
Ειρήνη είναι πολύ φίνο πράγματι! Και η Ιταλία πρέπει να έχει φραγκόσυκα στο Νότο, έτσι δεν είναι;
Πολυ ιδιαίτερο το λικέρ σου, Βαγγελιώ μου!
Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά νομίζω ότι θα έχει υπέροχη γεύση!
Να είσαι καλά που μας δίνεις όμορφες αναρτήσεις!
Φιλιά
Ευχαριστώ Ελένη. Κι εγώ απολαμβάνω τις δικές σου αναρτήσεις!
Το είχα φτιάξει πέρισυ κι εγώ, ωραίο χρώμα και σε όσους αρέσουν τα φραγκόσυκα ωραία και η γεύση του. Διάβασα κάπου οτι αν βάλεις τα φραγκόσυκα σε πολύ παγωμ ένο νερό για λίγη ώρα πέφτουν τα πολλά αγκάθια μόνα τους!!! Καλόπιοτο να είναι!!!
Θα τολμήσω την πρότασή σου γιατί είναι ένα πρόβλημα το καθάρισμά τους!
Πολυ ωραιο λικερακι Βαγγελιω μου, το δικο μου ειναι σε ωριμανση ακομη ειμαι περιεργη να δω πως θα βγει αφου δεν το εχω ξαναδοκιμασει!
Καλη εβδομαδα!
Περιμένω την εκδοχή σου με μεγάλο ενδιαφέρον!
Βαγγελιώ μου φαίνεται τέλειο! Το ετοιμάζεις και νιώθεις σαν αλχημιστής που ψάχνοντας για την φιλοσοφική λίθο, διατήρησες χρώματα και αρώματα!
Μόνο εγώ ποτέ δεν θα μπορέσω να κάνω αυτό το λικέρ γιατί τρώω τα φραγκόσυκα και δεν μου περισσεύουν για λικέρ!!!!:)
Καλή βδομάδα!
Αγγελική γι αυτό έκανα λίγο. Ελάχιστα έμειναν, κι αυτά με πολλή προσπάθεια 🙂
Εγώ πάλι τα φραγκόσυκα όπως και τα μούσμουλα, τα θεωρώ φρούτα "χαζά" με τα τόσο τους κουκούτσια Βαγγελιώ μου. Αλλά το χρώμα που έδωσαν στο λικέρ σου είναι ασυναγώνιστο το ομολογώ :-))))
Εξαιρετική όπως πάντα άλλωστε.
Καλό απόγευμα εύχομαι.
Με δηλητηριάζεις με φραγκόσυκα Πηνελόπη :-). Ευχαριστώωω!
Υπέροχο χρώμα! Γεια στα χέρια σου!
Ευχαριστώ Μαρία μου
Ήμουν στο χωριό όταν το είδα αλλά εκεί το δίκτυο δεν άφηνε να γράψω σχόλια.
Όπως ζήλεψες εσύ τα βατόμουρα ζήλεψα εγώ τα φραγκόσυκα αλλά θα το ψάξω το θέμα.
Παρεμπιπτόντως τι έκανες με τη γραμματοσειρά σου και είναι τόσο πολύ μικρά;;
Φιλιά
Και είναι και τα δυο ευπαθή οπότε δεν αποστέλλονται εύκολα 🙂
Καλημέρα Βιτάκι με τις ωραίες σου συνταγές και λαμπερες φωτογραφίες!!
Οπως λεει και η Ελενα πιο πάνω και εγώ δοκίμασα προχθές για πρώτη φορά λικέρ φραγκοσυκο απο τα χέρια της Μέτης απο το μπλοκ μας και ήταν εξαιρετικό σε χρώμα και γεύση. Το χρώμα του δεν ήταν κόκκινο αλλά κίτρινο – έντονο κίτρινο, σαν του κρόκου, θα το δείς όταν το βάλουμε – το δε Λενάκι μας κατα λάθος έγραψε πράσινο!!!!!.
Οσο για τα φραγκοσυκά τα οποία και λατρεύω, τα καθαρίζω ετσι ακριβώς όπως εσύ γιατί είχα μανιάτισσα γιαγιά η οποία και με εκπαίδευσε απο μικρή ηλικία στο … σπόρ !!!χιχιχιχι
γεια στα χεράκια σου Βαγγελιώ μου !!!
φιλια πολλά πολλά
Μαρία μου η νότια Πελοπόννησος και τα νησιά είναι γεμάτα με φραγκοσυκιές και όλες λίγο πολύ το έχουμε πάρει το κολάι τους. Φυσικά κάθε φορά θα έχω και κάποιο αγκαθάκι εκ παραδρομής στο χέρι μου αλλά χαλάλι!
Αχ, αν σου πω ότι δεν είχα ξαναδεί ποτέ φραγκόσυκα! Ευτυχώς που διαβάζουμε και κανένα blog και ενημερωνόμαστε! Καλό φθινόπωρο να έχουμε!
ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ…ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΕ, ΑΛΛΑ….! ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΜΕΡΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΨΑΤΕ… ΤΙ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΑΡΑΓΕ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ; ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΛΙΓΗ ΓΡΕΝΑΔΙΝΗ? ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΕΛΑΦΡΑ ΜΕΛΙ ΧΡΩΜΑ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟΥΛΙΑΣΤΟ…!!! pastaflora tou greek masa.gr
ΑΠΟ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΜΑΝΗ ΕΛΑΒΑ ΠΡΟΧΘΕΣ ΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΜΕΞΙΚΟ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙΝΕ ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΚΑΜΙΝΕΤΟ(ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥ)ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ
Καλημέρα σας! Θέλω να σας ρωτήσω, είπατε αφήνετε το βάζο στο ήλιο για 25 μέρες. Με τον ήλιο του καλοκαιριού που καίει πολύ δεν θα χαλάσει; Ευχαριστώ 🙂
Όλα σχεδόν τα λικέρ με φρούτα του καλοκαιριού φτιάχνονται μ' αυτόν τον τρόπο πάνω κάτω… Το αλκοόλ λειτουργεί σαν συντηρητικό και δεν αφήνει τα φρούτα να χαλάσουν. Αφήνουν μόνο το άρωμα και το χρώμα τους στα λικέρ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Καλές γιορτές.
Τέλειο μάλλον το ποτο
Ευχαριστώ πολύ! Εϊναι εντυπωσιακό και σε άρωμα και σε χρώμα!
Θα το φτιαξω
Θα χαρώ να σας αρέσει!
Βαγγελιώ έχεις πουθενά κανένα βίντεο “πώς καθαρίζουμε φραγκόσυκα”. Δεν το έχω επιχειρήσει πότε και το φοβάμαι.
Έχω γίνει ταχύτατη στο καθάρισμα γιατί τα λατρεύω! Εδώ το βιντεάκι μας: https://www.youtube.com/watch?v=ssA6dQ9Lq4o