Λικέρ φραγκόσυκο

Ένα λικέρ με υπέροχο χρώμα!

 

 

Στη συνέχεια των αναρτήσεων με θέμα «διατηρώ γεύσεις,  αρώματα και χρώματα του καλοκαιριού», το
σημερινό λικέρ καλύπτει και τα τρία ζητούμενα! Έχει τόσο εκπληκτικό χρώμα ,
άρωμα και γεύση που πραγματικά αξίζει να φτιάξουμε μια μικρή έστω ποσότητα. 

 

Για
να πω την αλήθεια μικρή ποσότητα έφτιαξα κι εγώ γιατί τα φραγκόσυκα είναι από
τα φρούτα στα οποία δεν μπορώ να αντισταθώ όσα κι αν έχω…

 

 

 

Η συνταγή είναι μηλέικη. Μου την έδωσε η κ. Αλέκα μαζί με
μια δυο άλλες, παραδοσιακές  του νησιού.Την ευχαριστώ και από δω.  Όλα τα νησιά μας, η νότια Πελοπόννησος και φυσικά η Κρήτη έχουν άφθονες φραγκοσυκιές !  

Τελευταία μάλιστα γίνεται συστηματική καλλιέργεια με στόχο την
εξαγωγή του φρούτου και απ’ ότι έχω μάθει οι τιμές για αυτό το προϊόν είναι
καλές. Μακάρι να στηριχτεί η προσπάθεια των ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί και να
μη πάει χαμένη όπως τόσες και τόσες άλλες!

 

Ανθεκτικό στην υγρασία φυτό, χωρίς
πολλές απαιτήσεις περιποίησης, δίνει τον σχεδόν εξωτικό καρπό του αλλά απαιτεί
προσοχή στην προσέγγισή του! Όσοι δεν προσέξουν τόσο στη συγκομιδή όσο και στο
καθάρισμα των φραγκόσυκων το πληρώνουν…

 

Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης συνταγής σε σχέση με αυτήν
που έκανα παλιότερα, είναι ότι δεν θέλει ούτε ζυγίσματα, ούτε πολλά μετρήματα,
ούτε βρασίματα ούτε σιρόπια. Τα υλικά μετριούνται με όγκους  που υπολογίζονται σε σχέση με το βάζο  που θα χρησιμοποιήσουμε!  

Το λικέρ που
προκύπτει είναι σχετικά δυνατό αφού το αλκοόλ δεν αραιώνεται με νερό. Είναι
όμως πολύ γευστικό και έχει υπέροχο χρώμα που φαίνεται ακόμη  και στις δικές μου άτεχνες και εντελώς ερασιτεχνικές
φωτογραφίες .

 

 

Παίρνουμε λοιπόν ένα βάζο οποιουδήποτε μεγέθους και
αρχίζουμε τους υπολογισμούς!
Υλικά:
¼ του βάζου (όποιου βάζου  χρησιμοποιήσουμε) ζάχαρη
Ώριμα φραγκόσυκα τόσα όσα 
να γεμίσει το βάζο
Ρακή ή άλλο άχρωμο και χωρίς άρωμα ποτό τόσο όσο να γεμίσει
το βάζο.
Ξυλάκια κανέλας
Επί το έργον:

Καθαρίζουμε προσεκτικά τα φραγκόσυκα: Κρατώντας τα ακίνητα
με ένα πιρούνι, κόβουμε τις δυο άκρες και κάνουμε μια τομή κατά μήκος της
φλούδας. Με το μαχαίρι και κρατώντας σταθερό το φραγκόσυκο, απομακρύνουμε τη
φλούδα . 

 

Παίρνουμε τη σάρκα και τη βάζουμε σε καθαρό πιάτο. Καλό είναι να
πετάμε τη φλούδα αυτού που καθαρίσαμε κάθε φορά για να μη την ακουμπήσει το νέο
φρούτο ή το χέρι μας! 

Αφού τελειώσουμε με τα φραγκόσυκα, βάζουμε σε καθαρό και
στεγνό βάζο κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι το ¼ του ύψους του και την αδειάζουμε σε
ένα μπολ. 

 

Κόβουμε 2-3 φραγκόσυκα (κατ’ αρχήν) σε φέτες 2 εκατοστών περίπου και αρχίζουμε να
βάζουμε σε στρώσεις το φρούτο με τη ζάχαρη μέχρι να γεμίσει εντελώς το βάζο
μας. 

Προσθέτουμε ποτό τόσο όσο  να
σκεπαστούν όλα, 

 

ένα ξυλάκι κανέλας  και κλείνουμε
το βάζο . Αφήνουμε στον ήλιο για 15-20  μέρες (ανάλογα με την ηλιοφάνεια και τη θερμοκρασία).

Τις πρώτες μέρες ανακατεύουμε τακτικά ώστε να λιώσει η ζάχαρη, και μετά όποτε το θυμηθούμε. 

 

Σουρώνουμε το ποτό μας (βάζω ανάμεσα σε τούλι
ένα στρώμα μπαμπακιού και στρώνω αυτό το φίλτρο σε στραγγιστήρι ).  

 

Πιέζουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν
περισσότερο υγρό αλλά χωρίς να θολώσει.  
Φυλάσσουμε  το λικέρ μας σε
μπουκάλια.

 

 

Παρατηρήσεις:
1)Όπως είπα, έφτιαξα μικρή ποσότητα δηλαδή το βάζο μου ήταν των
750ml , απ’ αυτά που
χρησιμοποιούμε συνήθως  για τα γλυκά του
κουταλιού.  Έτσι χρησιμοποίησα 1 ξυλάκι
κανέλας μήκους 5 cm.  

Από αυτές τις ποσότητες πήρα δυο μπουκαλάκια
λικέρ των  200ml και 300ml , δηλαδή μισό λίτρο λικέρ.

2)Αν θέλουμε το λικέρ μας πιο ελαφρύ κάνουμε ένα ελαφρύ
σιρόπι , το προσθέτουμε στο λικέρ μας και αφήνουμε στα μπουκάλια να
ωριμάσει  για 5-6 μέρες ακόμη πριν το
σερβίρουμε. Για μισό λίτρο λικέρ, προτείνω 1 κούπα νερό με ½ κούπα ζάχαρη και
βράσιμο 5 λεπτά. Μπορούμε εξάλλου να «ελαφρύνουμε» το λικέρ μας αν το
σερβίρουμε με παγάκια.
3)Το χρώμα του είναι τόσο υπέροχο που υποθέτω ότι θα
μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να χρωματίσει κοκτέιλ άλλων ποτών.
Καλό απόγευμα 
Κυριακής και καλή εβδομάδα!
 
 

Print Friendly, PDF & Email