Μόλις προλαβαίνουμε!
Τα πράσινα καρυδάκια είναι στην ώρα τους για γλυκό αυτή την εποχή. Πρέπει να κόψουμε τα καρυδάκια μας από τα μέσα Μαΐου ως τις αρχές Ιουνίου εδώ στο Νότο , πριν μεστώσουν και αρχίζει να σκληραίνει το τμήμα που θα γίνει αργότερα καρυδότσουφλο. Ίσως σε ψυχρότερες περιοχές έχουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο .
Χρησιμοποίησα καμιά δεκαριά από τα ολοπράσινα και ολόφρεσκα καρυδάκια που μου επέτρεψε ο γείτονάς μου να κόψω από την καρυδιά του για να φτιάξω λικέρ (ήδη είναι στον ήλιο), και τα υπόλοιπα τα έφτιαξα γλυκό του κουταλιού.
Το γλυκό αυτό θέλει το χρόνο του γιατί το καρυδάκι είναι αρκετά πικρό και στυφό και πρέπει να ξεπικρίσει εντελώς πριν μπει στο σιρόπι. Η διαδικασία του ξεπικρίσματος είναι χρονοβόρα αλλά όχι δύσκολη. Ίσως το πιο δύσκολο ήταν το καθάρισμά του. Κι αυτό όμως το έχω απλοποιήσει, καθαρίζοντας τα καρυδάκια μου μετά το βρασμό οπότε ο κόπος είναι λιγότερος. Εξάλλου μπορούμε να μη τα καθαρίσουμε καθόλου.
Κι εδώ η παλιά συνταγή λέει για 30 καρυδάκια 1 κιλό ζάχαρη, και αυτή την αναλογία τηρούσα μέχρι τώρα. Για να είμαι ακριβής όμως, φέτος ζύγισα 30 καρυδάκια και ήταν περίπου 600 γραμμάρια. Έτσι υπολόγισα 1,5 φορά το βάρος τους δηλαδή 900 γραμμάρια ζάχαρη. Επειδή συνολικά είχα 1200 γραμμάρια καρυδάκια χρησιμοποίησα 1800 γραμμάρια ζάχαρη.
Καθάρισα το μισό (μετά το ξεπίκρισμα) και στο υπόλοιπο απλά έτριψα ελαφρά τις μεμβράνες των φλουδιών του γιατί βαρέθηκα. Και στις δυο περιπτώσεις έγινε πολύ ωραίο. Ας δούμε λοιπόν τη συνταγή.
Υλικά
Για 1 κιλό καρυδάκια
1,5 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
10-15 γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλα
Λίγη λεμονόφλουδα
Χυμός ενός λεμονιού
Προαιρετικά 2 μεγάλες κουταλιές μέλι
update 2022 : Δείτε εδώ και την διάσημη κυπριακή συνταγή
Επί το έργον
Διαλέγουμε καρυδάκια αμέστωτα. Το εσωτερικό τους είναι κάπως έτσι:
Τα πλένουμε πολύ καλά αφαιρούμε τη μυτούλα και την περιοχή που ενώνονται με το κοτσάνι τους και με ένα μαχαίρι
τα τρυπάμε σταυρωτά. Δεν τα κόβουμε, απλά τα τρυπάμε με δυο μαχαιριές. Αν δεν τρυπιούνται είναι μεστωμένα.
Τα βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με άφθονο νερό. Μετά από 10 λεπτά βρασμού αλλάζουμε το νερό και
ξαναβράζουμε 10 λεπτά. Το κάνουμε αυτό άλλες δυο φορές.Αν μαλακώσουν πολύ τα δυο τελευταία βρασίματα ας είναι πεντάλεπτα. Χύνουμε το τελευταίο νερό και τα βάζουμε σε κρύο νερό για 24 ώρες τουλάχιστον.
Το αλλάζουμε 3-4 φορές. Δοκιμάζουμε ένα καρυδάκι αν έχει ξεπικρίσει. Προτιμώ να θυσιάσω ένα καρυδάκι παρά να μην γίνει καλό το γλυκό. Αν δεν έχουν ξεπικρίσει συνεχίζουμε τις αλλαγές του νερού μέχρι να “γλυκάνουν”εντελώς (εγώ τα βάζω στο ψυγείο μετά την πρώτη μέρα για να μη βουρκιάσει το νερό). Όταν είναι πια εντάξει, καθαρίζουμε τα καρυδάκια
Τρίβουμε ελαφρά τα μέρη της επιφάνειάς τους που έχουν ήδη ξεφλουδίσει και είναι σαν ζελατίνα για να μη λερώσουν αργότερα το σιρόπι μας. Αν δεν βαρεθούμε απομακρύνουμε εντελώς αυτή τη μεμβράνη με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, όχι καθαρίζοντας αλλά ξύνοντας την «επιδερμίδα». Στραγγίζουμε τα καρυδάκια και τα αφήνουμε για 3-4 ώρες στο στραγγιστήρι.Αν βιαζόμαστε τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγει η πολλή υγρασία. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τα μυρωδικά να βράσουν 5-7 λεπτά και ρίχνουμε μέσα τα καρυδάκια.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μετράμε 10 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Κατεβάζουμε από το μάτι και αφήνουμε να μείνει 24 ώρες . Την επομένη λοιπόν μέρα προσθέτουμε το μέλι (αν βάλουμε) και δένουμε οριστικά το γλυκό μας. Όσο βράζει αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται στις άκρες της κατσαρόλας με ένα κουτάλι. Το δέσιμο των γλυκών σαν διαδικασία περιγράφεται εδώ. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού λίγο πριν το κατεβάσουμε από το μάτι. Βάζουμε το γλυκό ζεστό σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα , τα σφραγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Παρατηρήσεις
1)Το μαύρισμα των χεριών από τα καρυδάκια είναι πολύ επίμονο. Δεν βγαίνει ούτε με χλωρίνη. Γι αυτό καλό είναι να φοράμε γάντια κατά την επεξεργασία τους.
2)Αν θέλουμε, 10 λεπτά πριν κατεβάσουμε το γλυκό οριστικά από το μάτι, προσθέτουμε μια χούφτα ασπρισμένα αμύγδαλα στην κατσαρόλα και φροντίζουμε να ισομοιραστούν στα βάζα.
3)Μπορούμε να αρωματίσουμε με βανίλια το γλυκό αλλά κατά τη γνώμη μου τα κανελογαρύφαλλα είναι το ιδανικό άρωμα για το καρυδάκι.
4)Το καρυδάκι- όπως τα περισσότερα γλυκά του κουταλιού- ταιριάζει πολύ με γιαούρτι και με παγωτό
Καλοφάγωτο!! Τα δικά μου στο χωριό ακόμη είναι πολύ νωρίς λόγω υψομέτρου ελπίζω να τα προλάβω όλα αυτό το καλοκαίρι!!
Καλή Κυριακή.
Έχεις χρόνο Ξανθή εσύ. Τα δικά μας την άλλη βδομάδα είναι δεν είναι για γλυκό…
Είναι το πιο αγαπημένο μου γλυκό. Επειδή όμως δοκίμασα απο πολλά μέρη της Ελλάδος, διαπιστωσα πως μόνο το Κυπριακό μ αρέσει. Η συνταγή είναι παρόμοια με τη δική σου. Αυτοί το καθαρίζουν απέξω καλά. Η όλη διαδικασία κρατάει μια βδομάδα. Τα καρυδάκια εμφανίζονται όλα τσιτωμένα αλλά όταν το δαγκώνεις είναι όσο πρέπει σκληρό/μαλακό. Βεβαίως χρησιμοποιούν τα κανελογαρύφαλλα, ενώ αλλού στην Ελλάδα δεν τα βάζουν και χάνουν πολύ.
Γεια στα χέρια σου και καλοφάγωτο το γλυκό σου.
Νένα
Ευχαριστώ Νένα μου για την επίσκεψη και το σχόλιο. Πολύ θα ήθελα να ξέρω την κυπριακή συνταγή. Θα την ψάξω…
Κι εδώ γίνονται έτσι νωρίς. Ήδη έβαλα για λικέρ να γίνεται. Με παρόμοιο τρόπο κάνω κι εγώ γλυκό. Καλή η ιδέα να τα ξεφλουδίζεις μετά. Είναι μάλλον πιο εύκολο!
Κι εγώ στον ήλιο το έχω το λικεράκι μου… Κι αυτό από τα πολύ ωραία λικεράκια Κική!
Ωραίο γλυκάκι, δεν το έχω φτιάξει ακόμα, ούτε και λικέρ! Θα τσεκάρω μήπως προλαβαίνω, έχουμε δύο καρυδιές στη γειτονιά. Φιλιά Βαγγελιώ!
Έφη μου να το φτιάξεις. Έχει λίγο κόπο αλλά τον αξίζει!
Αχ βρε Βαγγελιώ μου να μην μπορώ με τίποτα να βρω καρυδάκια!
Εχω επιστρατεύσει ένα σωρό γνωστούς, όλοι μου τάζουν, αλλά τίποτα:(
Και δεν μπορείς να φανταστείς πόσο αγαπώ αυτό το γλυκάκι!
Φιλιά!
Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω Έλενα! Είναι φέτος γεμάτες οι καρυδιές εδώ κάτω!
Βαγγελιώ μου απο τα αγαπημένα γλυκάκια του κουταλιού.Το φτιάχνουμε με τη μητέρα μου κάθε χρόνο.Λικέρ δεν έχω φτιάξει και φέτος θα το δοκιμάσω για πρώτη φορά!Καλοφάγωτο το γλυκάκι σου!
Φιλιά πολλά!
Θα σας αρέσει και το λικέρ Ελένη. Έχει πολύ χαρακτηριστικό άρωμα!
giati den eimaste gitones =(
Οζλέμ, ευτυχώς υπάρχει και το ίντερνετ και μας κάνει όλους μια γειτονιά! Κάτι είναι κι αυτό!
Το πιο αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού! Γεια στα χέρια σου!
Ευχαριστώ Μαρία μου. Μακάρι να γινόταν να σε κεράσω αφού το αγαπάς!
Τι ωραίο που το έχεις φτιάξει, βρε Βαγγελιώ μου! Σκέτο κόσμημα! Μπράβο!
Ναι Αναστασία μου. Έγινε λαμπερό και όμορφο 🙂
Καρυδάκια δεν έχω…αλλά προχθές ξεκίνησα με τα ξεπικρίσματα για το πράσινο νεραντζάκι Βαγγελιώ μου, καθώς έβαλα τον πεθερό να μαζέψει αρκετά.
Και του χρόνου στην επόμενη σοδειά καλή μου, και πάντα την γλύκα τους!
Ααα! Άλλο υπέροχο και το νερατζάκι! Μπελαλίδικο κι αυτό αλλά από τα καλύτερα!
Το αγαπημένο της πεθεράς μου!
Δεν είχα ξαναδεί τη διαδικασία παρασκευής του συγκεκριμένου γλυκού! Σεμινάριο έκανες πάλι Βαγγελιώ μου να είσαι καλά!
Πάντα με τον καλό σου λόγο Ερμιόνη μου! Τι καλό κορίτσι που είσαι :-)!
Πενεμένη μου, σου έστειλα με μεηλ τη συνταγή. Την ελαβες;
φιλιά πολλά
Νένα
Επι τέλους, μια συνταγή βήμα βήμα που δεν αφήνει περιθώρια λάθους με συμβουλές και για τους πιο αρχάριους.
Μόλις γύρισα από τη λίμνη Πλαστήρα με 2,5 κιλά φρέσκα καρυδάκια (ναι τέλος Ιουνίου) και ελπίζω να μην είναι πολύ μεστωμένα…
Ένα το τσάκισα πριν αρχίσω τη συγκομιδή μου και ήταν όπως στην φωτὄ. Ίσως το υψόμετρο εκεί και το πυκνό δάσος αργεί να τα μεστώσει.
Δεν ξέρω τι υπομονή θα έχω να το ολοκληρώσω (2,5 κιλά λέμε) αλλά θα επανέλθω με σχόλια.
Υ.Γ. τα λαδοκούλουρα πορτοκαλιού (σου) που έφτιαξα εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ.
Μπράβο!
Καλησπέρα,
αν έχουμε τα καρυδάκια που χρησιμοποιήσαμε για το λικέρ, δε γίνονται γλυκό; Θα θέλουν καθάρισμα; Το'χεις δοκιμασει; Δε τα ξεπίκρισα πριν τα βάλω για λικέρ.
Κώστας
καταπληκτικο ειναι η δευτερη φορα που το φτιαχνω
το νερό σε ml ρε παιδιά, ή αγοράστε χοντρική τα ποτήρια και στείλτε μας κι εμάς, να έχουμε το ίδιο. Καλά σοβαρά μιλάμε?
Θα μπορούσατε να ρωτήσετε πιο ευγενικά νομίζω την χωρητικότητα των ποτηριών. Αν δεν σας αρέσει ο τρόπος που γράφω "πάρτε πίσω τα λεφτά σας". Το διαδίκτυο βρίθει από συνταγές για καρυδάκι γλυκό.Ναι σοβαρά μιλάμε. Και ξέρετε, επειδή είμαι μαθηματικός (και μάλλον καλή απ' ότι λένε…) ξέρω πολύ καλά τη σημασία των μονάδων. Εσείς ίσως δεν ξέρετε ότι αυτού του είδους η ακρίβεια δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία στα γλυκά του κουταλιού. Λίγο πάνω ή λίγο κάτω το νερό μας ενδιαφέρει να δέσει το σιρόπι σωστά. Σε άλλα γλυκά μετράμε με ακρίβεια γραμμαρίου ή χιλιοστόλιτρου. Ή 250 ml είναι τα ποτήρια ή 260 ή έστω 300, το γλυκό δεν θα επηρεαστεί. Τέλος πάντων , στις καλοπροαίρετες παρατηρήσεις είμαι πολύ ευγενής, αλλά στο ειρωνικό και απαξιωτικό σας σχόλιο απαντώ ανάλογα: αν δεν σας αρέσει ο τρόπος που γράφω τις συνταγές μου καταγγείλετέ με ότι καταχράστηκα τα λεφτά που πληρώσατε για να τις αγοράσατε. Τι μας λέτε καλέ που δεν είμαστε εμείς σοβαροί και είστε εσείς που ήρθατε στο "σπίτι" μας για να μας βρίσετε…
μολις το τελειωσα….. τελειο!!!!!!!!!!!!
Καλοφάγωτο! Χαίρομαι που σας άρεσε!
exo kanei persi kai vike poli oreo ,tora kano ksana nomizo pali na to petixo !evxaristo gia sindagi!
Βρε παιδιά ας γράφουμε ελληνικά όλοι μας, είναι πιο καλά για όλους μας. Όσο για το καρυδακι; τελειο… Νομίζω ότι φέτος θα το ξανακάνω. Ευχαριστώ για το μυστικό με τις μεμβράνες. Τις προηγούμενες φορές δεν το είχα κάνει και το σιρόπι ήταν λίγο περίεργο. Καλή επιτυχία από αύριο σε όλους τους μαθητές, τους καθηγητές και καλή δύναμη στους γονείς. Μην μας ξεχνάμε γιατί είναι και δικός μας αγώνας αυτός των εξετάσεων.
Καλησπερα βαγγελιω … το ξεκινησα κ εγω ..μολις τελειωσα το 4 ο βρασιμο.. εκανα 3 των 10 λεπτων κ το τεταρτο το αφησα 15 .. τα ζουλαω κ ναι μεν εχουν μαλακωσει τα νιωθω να κρατανε ομως λιγο … να τα αφησω απο αυριο που θα τα δοκιμασω για το ξεπικρισμα κ αν χρειασρει να τα βρασω αλλη.μια φορα ??
Ναι οπωσδήποτε! Με δεδομένο ότι το σιρόπι τα σκληραίνει λίγο να τα βράσεις μια φορά ακόμη. ελπίζω να μην οφείλεται σε ξυλώδες περίβλημα. Καλή επιτυχία!
Δεν ξερω τι εννοεις με το ξυλωδες περιβλημα..παντως μια χαρα χαραζοντουσαν κδεν ειναι μεστωμενα …θα σου πω αποτελεσματα απο αυριο …μακαρι να πετυχει ειναι 2,5 κιλακια… ευχαριστω πολυ καλο βραδυ
Εννοώ να μην έχουν μεστώσει αλλά αφού τα χάραξες κανονικά μάλλον δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Περιμένω τα αποτελέσματα ;-)!
Το μαυρισμα των χεριων ομως βγαινει με ντοματα
Μολις το έβαλα στα βαζάκια…..πολυ κατατοπιστική η συνταγή σας…σας ευχαριστω!!!Ισως να αλλάξω λιγι τις αναλογίες…έφτιαξα 3 κιλά και μου περίσσεψε πολυ σιριπι…την επόμενη θα βάλω λιγοτερο νερό και ζαχαρη…και περισσότερο μέλι…σας ευχαριστω …μυρίζει χωριό…και θυμάμαι την μακαρίτισσα την γιαγιούλα μου….που το έφτιαχνε!!!
Χαίρομαι που σας πέτυχε! Καλοφάγωτο, και του χρόνου. Ανάλογα τον καρπό πολλές φορές περισσεύει σιρόπι ενώ άλλες γίνεται λιγότερο. Τα γλυκά που έχουν κενό στο εσωτερικό τους (συκαλάκι, καρυδάκι κλπ) το έχουν αυτό ανάλογα πόσο θα τραβήξουν. Καλύτερα να περισσέψει παρά να μην σκεπάζει τα βαζάκια σας. Χρησιμοποιείστε το σε κέικ ή αναμείξτε το με κάποιο οινοπνευματώδες (άοσμο τσίπουρο, ρακή, βότκα κλπ) και 1-2 ξυλάκια κανέλας ανάλογα με την ποσότητα, αφήστε το 1-2 μήνες να ωριμάσει (καλό θα ήταν να βάλετε και 1-2 καρυδάκια μέσα) και θα έχετε ένα ωραίο λικέρ! Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!
ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΚΥΡΙΕΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΜΑΛΩΝΕΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ ΝΑ ΚΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΗΣΕΣ … ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΙΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΡΥΔΑΚΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΩ ΠΑΛΙ…
Πείτε της να κάνει περισσότερο! Ειδικά το καρυδάκι αν πετύχει είναι από τα πιο ωραία γλυκά! Καλή επιτυχία!
Μια ερώτηση: είμαι στη φάση του ξεπικρισματος, αλλάζω το νερό κάθε 2-3 ώρες (τις τελευταίες 24 ώρες) και το νερό είναι ακόμα κίτρινο. Όταν το νερό θα είναι καθαρό, τα καριδακια θα έχουν ξεπικρισει τελείως; δηλαδή, μπορώ να καταλάβω από το χρώμα του νερού αν έχουν ξεπικρισει; ευχαριστώ!
Καλό μεσημέρι! Δεν έχω συνδέσει το ξεπίκρισμα με το χρώμα του νερού. Σίγουρα γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο με τα βρασίματα αλλά αν τα αφήσετε για λίγο θα ξανακιτρινίσει. Εγώ δοκιμάζω ένα καρυδάκι για καλό και για καλό. Καλύτερα να χαλάσει ένα παρά να είναι πικρό το γλυκό.Δεν χρειάζεται να χαλάσετε πολλά. Από το ίδιο κόβετε ένα μικρό κομματάκι όταν υποθέτετε ότι είναι έτοιμο και συνεχίζετε τα ξεπικρίσματα αν χρειάζεται.
Το καρυδάκι είναι, νομίζω, από τα πιο ωραία γλυκά. Οι οδηγίες σου, όπως πάντα, αναλυτικές και κατατοπιστικότατες. Και να θέλεις να κάνεις λάθος, δεν γίνεται δλδ με τόση λεπτομέρεια! Σε ευχαριστούμε πολύ!
Εγώ, αντί να τα τρυπάω με το μαχαίρι, διαπερνάω τα καρυδάκια με ένα σουβλί (και σταυροκατσάβιδο κάνει επίσης) από το σημείο που ενώνεται το κοτσάνι έως τη βάση τους. Νομίζω είναι πιο εύκολο (και γρήγορο) έτσι.
Πολύ κολακευτικό σχόλιο! Κι εγώ ευχαριστώ πολύ! Πολύ ωραία ιδέα το σουβλί. Αν φτιάξω φέτος καρυδάκι θα το δοκιμάσω.
Το κανω χρονια με διαφορετικη διαδικασία και μου γίνεται τελειο απλα πιστεύω οτι το νερο ειναι πολύ
Αφού το κάνετε με διαφορετική διαδικασία σίγουρα θα θέλει άλλη αναλογία υλικών. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη και το νερό είναι όσο πρέπει κατά τη γνώμη μου. Σε άλλες μεθόδους, σίγουρα θα είναι και διαφορετικές οι ποσότητες. Καλό σας απόγευμα!
[…] δημοσίευσα τη συνταγή για γλυκό καρυδάκι, η φίλη μου η Ν. σημείωσε σε σχόλιο ότι το καλύτερο […]
Δεύτερη χρονια φέτος που κάνω το καρυδακι γλυκό..εξαίρετη συνταγή, χωρίς περιθώρια λάθους. Ευχαριστούμε!
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας πέτυχε! Καλοφάγωτο. Και του χρόνου να είστε καλά να το ξαναφτιάξετε…
[…] δημοσίευσα τη συνταγή για γλυκό καρυδάκι, η φίλη μου η Ν. σημείωσε σε σχόλιο ότι το καλύτερο […]
Γεια σας!
Πέρυσι αλλά και φέτος έφτιαξα το γλυκό πράσινο καρυδάκι με πολύ επιτυχία και χωρίς πολύ κόπο. Για αυτήν την συνταγή και για το γλυκό τριαντάφυλλο όλοι απορούν πως καταφέρνω και φτιάχνω τόσο …δύσκολα γλυκά! Θα πάρω φήμη “γλυκατζούς” χάρη σε εσάς! Ευχαριστώ πολύ για τις πολύ προσεγμένες συνταγές!
Σας ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Όλες μας ξεκινήσαμε με συνταγές άλλων, και σιγά σιγά διαμορφώνουμε τη δική μας μαγειρική ταυτότητα! Μεράκι να υπάρχει, κι αυτό φαίνεται να το έχετε.