Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού

Χωρίς ζάχαρη, με αλεύρι ολικής  , με φυσική γλύκα και καθόλου κόπο!΄
 
 
 
Ένα μπουκάλι «κομμένος» μούστος είχε παραμείνει στην
κατάψυξη από πέρυσι, περιμένοντας να γίνει κάποια στιγμή μουσταλευριά. Οι μήνες
πέρασαν και όπου νάναι θα έχουμε καινούριο μούστο από τα φετινά σταφύλια.
 
 
Ο μούστος διατηρείται τέλεια στην κατάψυξη  και ήταν κρίμα  να πάει χαμένος.Το κόψιμο του μούστου έχει κάποιο κόπο , αφήστε που το μπουκάλι έπιανε χώρο στην κατάψυξη ένα χρόνο σχεδόν. Να πεταχτεί; Άδικο.  Έπρεπε λοιπόν να ξοδευτεί. Δεν ήθελα όμως ούτε μουσταλευριά ούτε μουστοκούλουρα γιατί δεν είχα πολύ χρόνο στη διάθεσή μου. 
 
 
Βράστηκε λοιπόν και έδωσε σχεδόν δυο κούπες
πετιμέζι που το περισσότερο χρησιμοποιήθηκε άμεσα σε τούτα τα πεντανόστιμα βουτήματα
 που ούτε ζύμωμα θέλουν ούτε πλάσιμο. 
 
 
Προέκυψαν από αυτοσχεδιασμό και είναι από
τα πιο εύκολα που έχω φτιάξει ! Ό,τι πρέπει για πολυάσχολες νοικοκυρές,  για
όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη, για τους νηστεύοντες και για όλους τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής!
 
 
Υλικά:
 
1 κούπα  ελαιόλαδο
1 κούπα πετιμέζι
2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/3 κούπας ρακή ή κονιάκ (ή έστω κρασί…)
1,5 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
2,5-3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
½ κούπα χοντροτριμμένα αμύγδαλα ή φουντούκια ή καρύδια
Και λίγους ακόμη ξηρούς καρπούς για το γαρνίρισμα
 
Επί το έργον:
 
 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 
τη 1,5 κούπα αλεύρι ολικής με 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις  και το μπέικιν (αφήνουμε μια κούπα αλεύρι για όλες
τις χρήσεις στην άκρη γιατί μπορεί να μη χρειαστεί όλο). 
 
 
Σε λεκάνη ανάμειξης
βάζουμε το ελαιόλαδο και  το πετιμέζι  και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι.
 
 
Μετράμε 2/3 της κούπας χυμό πορτοκαλιού
(προέκυψε από 2 μέτρια καλοκαιρινά πορτοκάλια) και απογεμίζουμε την κούπα με το
ποτό που θα επιλέξουμε. 
 
 
Διαλύουμε την
σόδα στο μείγμα και το προσθέτουμε στη λεκάνη.
 
 
Προσθέτουμε την κανέλα ,  το μείγμα των αλευριών και τα ξηροκάρπια και
ανακατεύουμε. 
 
 
Προσθέτουμε ακόμη τόσο αλεύρι ώστε το μείγμα μας να μη πέφτει από
το κουτάλι αλλά να μη πλάθετε με το χέρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα
μισάωρο .
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το λαμαρινάκι του φούρνου και τον
ανάβουμε στους 180 βαθμούς. 
 
 
Με ένα κουταλάκι του γλυκού βγάζουμε κουταλιές από
το μείγμα  στο ταψί μας.
 
 
Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο φουντούκι ή αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε τα βουτήματά μας στη μεσαία
σχάρα στον προθερμασμένο φούρνο μας για 25-30 λεπτά. 
 
Γίνονται περίπου 60 μαλακά
βουτήματα.
 
 
Αφού κρυώσουν τα διατηρούμε  σε μπολ που σκεπάζει ή σε μπισκοτιέρα.
 
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Μπορούμε να βάλουμε χυμό πορτοκαλιού του εμπορίου χωρίς
ζάχαρη αν δεν έχουμε φρέσκα πορτοκάλια αυτή την εποχή ή αραιωμένο συμπυκνωμένο
χυμό.
 
2)Παρόλο που το οινόπνευμα εξατμίζεται αν το φαγητό ή το
γλυκό ψήνεται οπότε άνετα καταναλώνονται από παιδιά αυτά τα βουτήματα,  αν δεν θέλουμε να προσθέσουμε ποτό στη συνταγή
μπορούμε να βάλουμε μόνο χυμό πορτοκαλιού.
 
3)Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα μπαχαρικά της επιλογής μας
(μια τσιμπιά μοσκοκάρυδο ας πούμε ή λίγο τζίντζερ …).
 
4)Οι φωτογραφίες δεν είναι ούτως  ή άλλως το ατού μου,  αλλά ειδικά τούτες είναι από κινητό αφού οι
μπαταρίες  της μηχανής εξαντλήθηκαν πάνω
στην ώρα! Ζητώ συγνώμη…
 

 

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!  

Print Friendly, PDF & Email