Vegan/vegetarian

Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού

Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού
Χωρίς ζάχαρη, με αλεύρι ολικής  , με φυσική γλύκα και καθόλου κόπο!΄
Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού
Ένα μπουκάλι “κομμένος” μούστος είχε παραμείνει στην
κατάψυξη από πέρυσι, περιμένοντας να γίνει κάποια στιγμή μουσταλευριά. Οι μήνες
πέρασαν και όπου νάναι θα έχουμε καινούριο μούστο από τα φετινά σταφύλια.
Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού
Ο μούστος διατηρείται τέλεια στην κατάψυξη  και ήταν κρίμα  να πάει χαμένος.Το κόψιμο του μούστου έχει κάποιο κόπο , αφήστε που το μπουκάλι έπιανε χώρο στην κατάψυξη ένα χρόνο σχεδόν. Να πεταχτεί; Άδικο.  Έπρεπε λοιπόν να ξοδευτεί. Δεν ήθελα όμως ούτε μουσταλευριά ούτε μουστοκούλουρα γιατί δεν είχα πολύ χρόνο στη διάθεσή μου.
Βράστηκε λοιπόν και έδωσε σχεδόν δυο κούπες
πετιμέζι που το περισσότερο χρησιμοποιήθηκε άμεσα σε τούτα τα πεντανόστιμα βουτήματα
που ούτε ζύμωμα θέλουν ούτε πλάσιμο.
Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού
Προέκυψαν από αυτοσχεδιασμό και είναι από
τα πιο εύκολα που έχω φτιάξει ! Ό,τι πρέπει για πολυάσχολες νοικοκυρές,  για
όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη, για τους νηστεύοντες και για όλους τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής!
Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού
Υλικά:
1 κούπα  ελαιόλαδο
1 κούπα πετιμέζι
2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/3 κούπας ρακή ή κονιάκ (ή έστω κρασί…)
1,5 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
2,5-3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
½ κούπα χοντροτριμμένα αμύγδαλα ή φουντούκια ή καρύδια
Και λίγους ακόμη ξηρούς καρπούς για το γαρνίρισμα
Επί το έργον:
Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε
τη 1,5 κούπα αλεύρι ολικής με 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις  και το μπέικιν (αφήνουμε μια κούπα αλεύρι για όλες
τις χρήσεις στην άκρη γιατί μπορεί να μη χρειαστεί όλο).
Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού
Σε λεκάνη ανάμειξης
βάζουμε το ελαιόλαδο και  το πετιμέζι  και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι.
Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού
Μετράμε 2/3 της κούπας χυμό πορτοκαλιού
(προέκυψε από 2 μέτρια καλοκαιρινά πορτοκάλια) και απογεμίζουμε την κούπα με το
ποτό που θα επιλέξουμε.
Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού
Διαλύουμε την
σόδα στο μείγμα και το προσθέτουμε στη λεκάνη.
Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού
Προσθέτουμε την κανέλα ,  το μείγμα των αλευριών και τα ξηροκάρπια και
ανακατεύουμε.
Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού
Προσθέτουμε ακόμη τόσο αλεύρι ώστε το μείγμα μας να μη πέφτει από
το κουτάλι αλλά να μη πλάθετε με το χέρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα
μισάωρο .
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το λαμαρινάκι του φούρνου και τον
ανάβουμε στους 180 βαθμούς.
Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού
Με ένα κουταλάκι του γλυκού βγάζουμε κουταλιές από
το μείγμα  στο ταψί μας.
Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού
Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο φουντούκι ή αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε τα βουτήματά μας στη μεσαία
σχάρα στον προθερμασμένο φούρνο μας για 25-30 λεπτά.
Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού
Γίνονται περίπου 60 μαλακά
βουτήματα.
Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού
Αφού κρυώσουν τα διατηρούμε  σε μπολ που σκεπάζει ή σε μπισκοτιέρα.
Πανεύκολα, νηστίσιμα, υγιεινά βουτήματα πετιμεζιού
Παρατηρήσεις:
1)Μπορούμε να βάλουμε χυμό πορτοκαλιού του εμπορίου χωρίς
ζάχαρη αν δεν έχουμε φρέσκα πορτοκάλια αυτή την εποχή ή αραιωμένο συμπυκνωμένο
χυμό.
2)Παρόλο που το οινόπνευμα εξατμίζεται αν το φαγητό ή το
γλυκό ψήνεται οπότε άνετα καταναλώνονται από παιδιά αυτά τα βουτήματα,  αν δεν θέλουμε να προσθέσουμε ποτό στη συνταγή
μπορούμε να βάλουμε μόνο χυμό πορτοκαλιού.
3)Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα μπαχαρικά της επιλογής μας
(μια τσιμπιά μοσκοκάρυδο ας πούμε ή λίγο τζίντζερ …).
4)Οι φωτογραφίες δεν είναι ούτως  ή άλλως το ατού μου,  αλλά ειδικά τούτες είναι από κινητό αφού οι
μπαταρίες  της μηχανής εξαντλήθηκαν πάνω
στην ώρα! Ζητώ συγνώμη…
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο