Χωρίς ζάχαρη, με αλεύρι ολικής , με φυσική γλύκα και καθόλου κόπο!΄
Ένα μπουκάλι “κομμένος” μούστος είχε παραμείνει στην
κατάψυξη από πέρυσι, περιμένοντας να γίνει κάποια στιγμή μουσταλευριά. Οι μήνες
πέρασαν και όπου νάναι θα έχουμε καινούριο μούστο από τα φετινά σταφύλια.
κατάψυξη από πέρυσι, περιμένοντας να γίνει κάποια στιγμή μουσταλευριά. Οι μήνες
πέρασαν και όπου νάναι θα έχουμε καινούριο μούστο από τα φετινά σταφύλια.
Ο μούστος διατηρείται τέλεια στην κατάψυξη και ήταν κρίμα να πάει χαμένος.Το κόψιμο του μούστου έχει κάποιο κόπο , αφήστε που το μπουκάλι έπιανε χώρο στην κατάψυξη ένα χρόνο σχεδόν. Να πεταχτεί; Άδικο. Έπρεπε λοιπόν να ξοδευτεί. Δεν ήθελα όμως ούτε μουσταλευριά ούτε μουστοκούλουρα γιατί δεν είχα πολύ χρόνο στη διάθεσή μου.
Βράστηκε λοιπόν και έδωσε σχεδόν δυο κούπες
πετιμέζι που το περισσότερο χρησιμοποιήθηκε άμεσα σε τούτα τα πεντανόστιμα βουτήματα
που ούτε ζύμωμα θέλουν ούτε πλάσιμο.
πετιμέζι που το περισσότερο χρησιμοποιήθηκε άμεσα σε τούτα τα πεντανόστιμα βουτήματα
που ούτε ζύμωμα θέλουν ούτε πλάσιμο.
Προέκυψαν από αυτοσχεδιασμό και είναι από
τα πιο εύκολα που έχω φτιάξει ! Ό,τι πρέπει για πολυάσχολες νοικοκυρές, για
όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη, για τους νηστεύοντες και για όλους τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής!
τα πιο εύκολα που έχω φτιάξει ! Ό,τι πρέπει για πολυάσχολες νοικοκυρές, για
όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη, για τους νηστεύοντες και για όλους τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής!
Υλικά:
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα πετιμέζι
2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/3 κούπας ρακή ή κονιάκ (ή έστω κρασί…)
1,5 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
2,5-3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
½ κούπα χοντροτριμμένα αμύγδαλα ή φουντούκια ή καρύδια
Και λίγους ακόμη ξηρούς καρπούς για το γαρνίρισμα
Επί το έργον:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε
τη 1,5 κούπα αλεύρι ολικής με 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν (αφήνουμε μια κούπα αλεύρι για όλες
τις χρήσεις στην άκρη γιατί μπορεί να μη χρειαστεί όλο).
τη 1,5 κούπα αλεύρι ολικής με 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν (αφήνουμε μια κούπα αλεύρι για όλες
τις χρήσεις στην άκρη γιατί μπορεί να μη χρειαστεί όλο).
Σε λεκάνη ανάμειξης
βάζουμε το ελαιόλαδο και το πετιμέζι και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι.
βάζουμε το ελαιόλαδο και το πετιμέζι και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι.
Μετράμε 2/3 της κούπας χυμό πορτοκαλιού
(προέκυψε από 2 μέτρια καλοκαιρινά πορτοκάλια) και απογεμίζουμε την κούπα με το
ποτό που θα επιλέξουμε.
(προέκυψε από 2 μέτρια καλοκαιρινά πορτοκάλια) και απογεμίζουμε την κούπα με το
ποτό που θα επιλέξουμε.
Διαλύουμε την
σόδα στο μείγμα και το προσθέτουμε στη λεκάνη.
σόδα στο μείγμα και το προσθέτουμε στη λεκάνη.
Προσθέτουμε την κανέλα , το μείγμα των αλευριών και τα ξηροκάρπια και
ανακατεύουμε.
ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε ακόμη τόσο αλεύρι ώστε το μείγμα μας να μη πέφτει από
το κουτάλι αλλά να μη πλάθετε με το χέρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα
μισάωρο .
το κουτάλι αλλά να μη πλάθετε με το χέρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα
μισάωρο .
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το λαμαρινάκι του φούρνου και τον
ανάβουμε στους 180 βαθμούς.
ανάβουμε στους 180 βαθμούς.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού βγάζουμε κουταλιές από
το μείγμα στο ταψί μας.
το μείγμα στο ταψί μας.
Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο φουντούκι ή αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε τα βουτήματά μας στη μεσαία
σχάρα στον προθερμασμένο φούρνο μας για 25-30 λεπτά.
σχάρα στον προθερμασμένο φούρνο μας για 25-30 λεπτά.
Γίνονται περίπου 60 μαλακά
βουτήματα.
βουτήματα.
Αφού κρυώσουν τα διατηρούμε σε μπολ που σκεπάζει ή σε μπισκοτιέρα.
Παρατηρήσεις:
1)Μπορούμε να βάλουμε χυμό πορτοκαλιού του εμπορίου χωρίς
ζάχαρη αν δεν έχουμε φρέσκα πορτοκάλια αυτή την εποχή ή αραιωμένο συμπυκνωμένο
χυμό.
ζάχαρη αν δεν έχουμε φρέσκα πορτοκάλια αυτή την εποχή ή αραιωμένο συμπυκνωμένο
χυμό.
2)Παρόλο που το οινόπνευμα εξατμίζεται αν το φαγητό ή το
γλυκό ψήνεται οπότε άνετα καταναλώνονται από παιδιά αυτά τα βουτήματα, αν δεν θέλουμε να προσθέσουμε ποτό στη συνταγή
μπορούμε να βάλουμε μόνο χυμό πορτοκαλιού.
γλυκό ψήνεται οπότε άνετα καταναλώνονται από παιδιά αυτά τα βουτήματα, αν δεν θέλουμε να προσθέσουμε ποτό στη συνταγή
μπορούμε να βάλουμε μόνο χυμό πορτοκαλιού.
3)Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα μπαχαρικά της επιλογής μας
(μια τσιμπιά μοσκοκάρυδο ας πούμε ή λίγο τζίντζερ …).
(μια τσιμπιά μοσκοκάρυδο ας πούμε ή λίγο τζίντζερ …).
4)Οι φωτογραφίες δεν είναι ούτως ή άλλως το ατού μου, αλλά ειδικά τούτες είναι από κινητό αφού οι
μπαταρίες της μηχανής εξαντλήθηκαν πάνω
στην ώρα! Ζητώ συγνώμη…
μπαταρίες της μηχανής εξαντλήθηκαν πάνω
στην ώρα! Ζητώ συγνώμη…
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!
Καλώς σε βρίσκω Βίτα!!
Τώρα θα έχω εσένα και την Ελένη μου με τα κορίτσια -συνταγές της καρδιάς-, για πεντανόστιμες και δοκιμασμένες συνταγές!!!
Σου εύχομαι ένα όμορφο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι!!!
Και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ επίσης!!
Θα τα κάνω σε λίγο, έχω πετιμέζι! Τέλεια!
Ετοιμάζομαι να τα φτιάξω,όμως κόλλησα στα υλικά…Αυτό το….. 2,5-3 κούπες……σε τι αντοιστοιχεί;
Ευχαριστώ!
2,5-3 kupes ine alevri ya oles tis hrisis….
poli orea i sindagi…ia na ta kano pio trahana ti na kano?…pio poli alevri i pio poli psisimo sto furno????? efharisto
Έξοχα!
Μια χαρά συνταγή ώστε να καταναλώσω το περσινό πετιμέζι.
Πολύ ωραία και εύκολα!!!!!!!
Υπέροχα κουλουράκια Βαγγελιώ μου, μπράβο σου! Έτσι δεν πήγε χαμένος και ο μούστος!
Glad to have found your site. Keep up the good work! DB Product Review
Σε ευχαριστω για τις τοσο γευστικες συνταγες σου .Μοσχομυρισε το σπιτι με τα μπισκοτα σου.Δεν ειχα ξηρους καρπους ετσι εβαλα σταφιδες.Ηταν ονειρο
Καλημέρα.. Μπορώ να βάλω μόνο αλεύρι ολικής ή ντινκελ; Ευχαριστώ πολύ
Δεν τα έχω δοκιμάσει σ’ αυτές τις παραλλαγές αλλά τις βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες και θα προσπαθήσω να κάνω την αντικατάσταση κάποια στιγμή. Αν εσείς το κάνετε πριν από μένα πείτε μου πώς βγήκαν. Προσπαθείστε να μην είναι σκληρή η ζύμη για να μη βγουν …τουβλάκια 😉 !
Φυσικά τα έφτιαξα ξανά. Με πετιμέζι από σύκα, συμπληρωμένο με μέλι. Πήραν λιγότερο αλεύρι και ψήθηκαν σε 20 λεπτά. Μοσχομύρισε φθινόπωρο! Να είσαι καλά για όλες αυτές τις νοστιμιές!
Ευχαριστώ Ειρήνη μου για την εμπιστοσύνη, για μια ακόμη φορά!