Αλμυρά

Πολύχρωμη κοτοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Πολύχρωμη κοτοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Σαλάτα ή πρόχειρο γεύμα;

Όπως και να τις πεις αυτές τις σαλάτες με κάποια πρωτεΐνη που συμπληρώνονται με ζυμαρικό ή ρύζι είναι ευπρόσδεκτες σε κάθε τραπέζι, οικογενειακό ή φιλικό. Και σε ταπεράκι γραφείου ή σχολείου από τώρα και μετά. Αφήστε που αξιοποιούνται περισσεύματα με τον καλύτερο τρόπο! Σ’ αυτή τη λογική λοιπόν η κοτοσαλάτα της σημερινής συνταγής: αξιοποίηση περισσευμάτων και εύκολο ελαφρύ γεύμα!

Πολύχρωμη κοτοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Ειδικά το καλοκαίρι που κάθε τι κρύο είναι πιο ευχάριστο, έχουν την τιμητική τους! Αυτή εδώ είναι απλή και ελαφριά, διαίτης θα την έλεγα. Αν μάλιστα το ζυμαρικό είναι ολικής άλεσης, ακόμη καλύτερα.

Πολύχρωμη κοτοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Η συνταγή είναι «ευέλικτη» όπως όλες αυτής της κατηγορίας. Δηλαδή και προσθαφαιρέσεις υλικών μπορούμε να κάνουμε και αυξομειώσεις ποσοτήτων. Που σημαίνει ότι αν μας αρέσουν οι ελιές, η κάπαρη, η γλιστρίδα,  η ρόκα κλπ κλπ κανείς δεν θα μας πει γιατί τα βάλαμε.

Πολύχρωμη κοτοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Βέβαια, πρέπει να υπάρχει μια σωστή αναλογία των βασικών υλικών (χοντρικά έστω…)  ώστε να μη χάνονται αλλά και να μην επικαλύπτει το ένα το άλλο. Αυτό άλλωστε είναι κι ο σκοπός αυτής της καταγραφής, αλλιώς θα έλεγα απλά «ανακατέψτε κοτόπουλο με μακαρόνια και γιαούρτι».  Φυσικά κι εδώ μιλάω για τις αναλογίες που αρέσουν σε μας κάποιος άλλος μπορεί να θέλει λιγότερη σάλτσα  ή λιγότερο ζυμαρικό.

Πολύχρωμη κοτοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Ας τις δούμε λοιπόν!

Υλικά: 

250 -300 gr βρασμένο ή ψητό κοτόπουλο (ζυγισμένο αφού έχουν αφαιρεθεί τα κόκκαλα και το δέρμα)

100 gr κοφτό μακαρονάκι (ζυγισμένο άβραστο)

250 gr (σε σύνολο) πιπεριές-ντομάτες-κρεμμύδι-μαϊντανός

αλάτι

πιπέρι

1 κεσεδάκι των 200 gr στραγγιστό γιαούρτι

30 ml (2 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο + 1 για τα ζυμαρικά

15 ml (1 κουταλιά) μουστάρδα καλής ποιότητας ή ½ κουταλάκι σκόνη μουστάρδας

30 ml (2 κουταλιές) ξίδι από κρασί

1 κουταλάκι λεμόνι

Επί το έργον:

Βράζουμε τα ζυμαρικά τον ελάχιστο προτεινόμενο χρόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους, σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε, τα περιχύνουμε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Πολύχρωμη κοτοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Κόβουμε σε κομματάκια το κοτόπουλο, σε καρεδάκια ντομάτες και πιπεριές και κρεμμύδι, και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ και αλατοπιπερώνουμε.

Πολύχρωμη κοτοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, το ξίδι, το λεμόνι και τη μουστάρδα. Αλατίζουμε επίσης λίγο τη σάλτσα γιαουρτιού.

Πολύχρωμη κοτοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Περιχύνουμε τα υπόλοιπα με τη σάλτσα γιαουρτιού, ανακατεύουμε καλά και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Αν θέλουμε γαρνίρουμε την επιφάνεια με κομματάκια πιπεριάς και ντομάτας.

Πολύχρωμη κοτοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

Παρατηρήσεις:

  • Όπως προανέφερα, μπορούμε να προσθέσουμε ελιές χωρίς βέβαια το κουκούτσι, κάππαρη, τριμμένο καρότο, ψιλοκομμένα τουρσιά, τυριά κλπ και να κάνουμε πιο πλούσια την κοτοσαλάτα μας. Εδώ όμως μιλάμε για την απλή καθημερινή εκδοχή της.
  • Αυτές οι σαλάτες στις πρώτες εφαρμογές τους (δεκαετίες του 1980, 1990…) είχαν σαν συνδετικό υλικό τη μαγιονέζα. Το γιαούρτι όμως τις δένει μια χαρά, έχει λιγότερες θερμίδες και μας βρίσκεται συχνότερα στα σπίτια. Ειδικά μετά που διέκοψα την παρασκευή σπιτικής μαγιονέζας (λόγω ωμών αυγών), την έχω αντικαταστήσει με γιαούρτι τουλάχιστον στην καθημερινότητά μας!
  • Για τις σαλάτες προτιμούμε κοντά ζυμαρικά: κοφτό μακαρονάκι, βίδες, φιογκάκι κλπ. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρύζι. Πολλές φορές έχω κάνει αυτή τη σαλάτα με περίσσευμα από πιλάφι και βραστό κοτόπουλο.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο