Ραβανί δεν το λες μιας και δεν περιέχει αυγά, σάμαλι δεν το λες μιας και δεν είναι νηστίσιμο.Ας το πούμε γιαουρτοσάμαλι! Το βρήκα σε κάποιο παλιό τετράδιο της γιαγιάς μου και το θεωρώ ελαφρύ, υγιεινό, αρκετά καλοκαιρινό .Συνδυάζεται ωραία με παγωτό βανίλια ή μαστίχα και είναι πανεύκολο, με λίγα υλικά που συνήθως τα έχουμε στο σπίτι.
Υλικά
2 κούπες γιαούρτι(εγώ βάζω στραγγιστό 2%, αλλά γίνεται καλύτερο με ολόπαχο στραγγιστό-στην αρχική συνταγή αναφέρεται πρόβειο γιαούρτι)
Μισή κούπα γάλα
3 κούπες σιμιγδάλι χοντρό (το έχω φτιάξει και με 2,5 χοντρό-0,5 ψιλό)
1 κουταλιά μπέικιν
Μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα.
Μπόλικο ξύσμα λεμονιού (ή λίγη μαστίχα ή βανίλιες ή… βλ.παραλλαγή)
Σιρόπι
3 κούπες νερό
2,5 κούπες ζάχαρη
1-2 κουταλάκια χυμό λεμονιού
Επί το έργον
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, και ρίχνουμε το γάλα μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.
Προσθέτουμε το ξύσμα και το σιμιγδάλι ανακατεμένο με το μπέικιν.Ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά τα υλικά και τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο πυρέξ ( της φωτογραφίας έχει μήκος 35cm).
Αφήνουμε το μίγμα να “ξεκουραστεί” μισή ώρα και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 35 – 40 λεπτά (δοκιμάζουμε με μαχαίρι, που πρέπει να βγαίνει στεγνό).
Όταν κρυώσει το χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και το περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε βράσει για 10 λεπτά.(Κρύο γλυκό, καυτό σιρόπι).Αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι, να κρυώσει, και το σερβίρουμε σκέτο ή με παγωτό.
Παραλλαγή
Μια φορά που δεν είχα τρείς φλυτζάνες σιμιγδάλι αλλά 2 και κάτι, συμπλήρωσα με τριμμένη καρύδα και ήταν αρκετά καλό κι έτσι (δεν παρέλειψα το ξύσμα λεμονιού).Παρατηρήσεις
1) Η αρχική συνταγή είχε μια κουταλιά σούπας σόδας και καθόλου μπέικιν αλλά επειδή δεν μ’ αρέσει πολύ η μυρωδιά της έκανα αυτή την αλλαγή.
2)Ο επίσημός μου δοκιμαστής λέει ότι αυτό το γλυκό δεν είναι από τα καλύτερά μου αλλά θεωρώ ότι είναι υγιεινό και ελαφρύ , ταιριάζει ακόμη και μετά το φαγητό και είναι τόσο εύκολο και με τόσο απλά και λίγα υλικά που αξίζει να έχει κάποιος τη συνταγή.
ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΣΑΣ
Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δόση βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατοτιτα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
http://www.ksipnistere.blogspot.com
http://www.ksipnistere.gr
Κι εγώ με παγωτάκι θα το έτρωγα ευχαρίστως!
Τι ωραίο γλυκάκι, συμφωνώ με την Κική, με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι, θα ήταν άπαιχτο
Καλώς όρισες Μανουσίνα από το πανέμορφο παραδεισένιο νησί σου.Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο
Καλώς σε βρίσκω.
Σαν γιαγιά και εγώ θα το προσπαθήσω γιατί είναι ελαφρύ. Εκτός και αν του ρίξω δυο μπάλες παγωτό!
Γιαγιά Αντιγόνη δεν τα χρειάζεσαι τα light μου φαίνεται…Μια επίσκεψη στο blog σου να κάνει κανείς καταλαβαίνει ότι είσαι αιώνια έφηβη κι εσύ :-).
Καλώς ήρθες
Αχ και εγώ με παγωτό καιμάκι και σιρόπι φράουλας θα το ήθελα…Μου άρεσε πολύ και μπηκε στα υπόψιν…! Σε ευχαριστούμε πολύ Vita μου για τη συνταγή αυτή και επίσης θέλω να σε ευχαριστήσω που προθυμοποιήθηκες να μου βρεις συνταγές..είσαι πολύ γλυκειά! Να ΄σαι πάντα καλά!
Φιλιά
Άννα
καλώς σε βρήκα στο γεμάτο νοστιμιές σπιτάκι σου, μια μερίδα με παγωτάκι και για μένα!!!
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια γαστερόπληκτη.Καλώς ήρθες.
Υπέροχο γλυκό φαίνεται! Θα το δοκιμάσω πολύ σύντομα!!
Ελαφρύ και υγιεινό είναι Ανεράιδα μου.Τώρα γι αυτούς που τους αρέσουν τα πολύ λιπαρά μπορεί να μην είναι το καλύτερο.Αλλά με λίγο παγωτάκι διορθώνεται και γι' αυτούς 🙂
να ξέρεις ότι η σόδα αντικαθιστά το μπέκιν, ή το ένα θα βάζεις ή το άλλο.
Και τα δύο είναι "φουσκωτικά" και το ένα μπορεί να συμπληρώνει το άλλο. Επειδή η μυρωδιά της σόδας είναι πολύ έντονη για τα γούστα μου, σε πολλές συνταγές μου έχω αντικαταστήσει μέρος της σόδας με μπέικιν. Ευχαριστώ πάντως για την επίσκεψη και το σχόλιο. Κάθε συμβουλή είναι δεκτή αλλά αυτή εδώ μάλλον περιττή… Είναι τόσο απλά τα υλικά που όλοι ξέρουν τη χρήση τους …