Vegan/vegetarian

Σαρικόπιτες και κλασικές μυζηθρόπιτες με ξινομυζήθρα (VIDEOS)

Σαρικόπιτες και κλασικές μυζηθρόπιτες με ξινομυζήθρα (VIDEOS)

Οι μυζηθρόπιτες με ξινομυζήθρα! 

Πριν να πούμε για τις σαρικόπιτες, ας δούμε λίγα πράγματα για το στοιχείο εκείνο της κρητικής φορεσιάς από το οποίο πήραν το όνομά τους. Επί τουρκοκρατίας οι κρητικοί φορούσαν ένα σπαστό φεσάκι. Διέφερε όμως από το κωνικό φεσάκι των Τούρκων και είχε στην άκρη του μια μακριά μαύρη φούντα. Παράλληλα , φορούσαν μια μεγάλη χρωματιστή μαντήλα που λεγόταν «πέτσα». Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κρήτη η πέτσα λεγόταν και «τσεβρές».
Σαρικόπιτες και κλασικές μυζηθρόπιτες με ξινομυζήθρα (VIDEOS)

Η αρχική μορφή του σαρικιού δεν ήταν αυτή που ξέρουμε σήμερα και που σ΄όλη την Ελλάδα το συνδέουν με την Κρήτη. Ήταν ένα πολύχρωμο μεταξωτό μαντήλι το «λαχουρί» που το τύλιγαν γύρω από το φέσι. Όταν όμως πενθούσαν τύλιγαν γύρω από το φέσι μαύρο μαντήλι ή τούλι. Kατά τη λαογράφο Ε. Φραγκάκη, το φορούν κατ’ αρχήν οι εξισλαμισμένοι κρητικοί, οι τουρκοκρητικοί, αλλά υιοθετείται εντέλει και από τους Χριστιανούς της Κρήτης από αντίδραση.

Σαρικόπιτες και κλασικές μυζηθρόπιτες με ξινομυζήθρα (VIDEOS)

 

Για το σαρίκι που γνωρίζουμε σήμερα , το πλεκτό άσπρο ή μαύρο που “αντίγραφά”  του υπάρχουν σε όλα τα τουριστικά μαγαζιά, ο Ι.Τσουραχλάκης αναφέρει :

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το σύγχρονο πλεχτό μεταξωτό μαύρο σαρίκι, που θεωρείται στις μέρες μας το παραδοσιακό κεφαλοκάλυμμα του Κρητικού, με τα πυκνά κρόσσια που μοιάζουν με δάκρυα, έκανε την εμφάνισή του το δεύτερο τέταρτο του 20ου αιώνα στην κεντρική Κρήτη. Λέγεται πως έχει πολλά κρόσσια για να δείξει τα πολλά χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη και συμβολίζουν, με το σχήμα τους, τη θλίψη και το θρήνο που προκάλεσε το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στα 1866».

Σαρικόπιτες και κλασικές μυζηθρόπιτες με ξινομυζήθρα (VIDEOS)

Το κρουσσάτο κεφαλομάντηλο – ονομάζεται έτσι επειδή έχει κρόσσια – τυλίγεται αριστοτεχνικά γύρω από το κεφάλι ώστε τα κρόσσια να πέφτουν πάνω στο κούτελο.Το τύλιγμα του σαρικιού και το δέσιμό του διέφερε από νομό σε νομό ακόμη και από επαρχία σε επαρχία. Ούτως ή άλλως όμως δηλώνει ακόμη και σήμερα τόπο καταγωγής μαζί με το μαχαίρι με τη χαρακτηριστική μοναδική στον κόσμο λαβή σε σχήμα V

Σαρικόπιτες και κλασικές μυζηθρόπιτες με ξινομυζήθρα (VIDEOS)
Η φωτογραφία είναι από εδώ

Βάλε σαρίκι κρητικό
μαχαίρι στη ζωσά σου
να διαλαλείς τον τόπο σου
σε κάθε περασά σου

Σαρικόπιτες και κλασικές μυζηθρόπιτες με ξινομυζήθρα (VIDEOS)

Αυτό είναι λοιπόν το εξάρτημα της κρητικής φορεσιάς, που έδωσε το όνομα και το σχήμα του στις στριφτές πίτες της Κρήτης, τις σαρικόπιτες.Το χαρακτηριστικό τους, πέρα από το σχήμα τους , είναι ότι γίνονται με ξινή μυζήθρα και τρώγονται κατά προτίμηση με μέλι. Συνοδεύουν δε, θαυμάσια τη ρακή.

Σαρικόπιτες και κλασικές μυζηθρόπιτες με ξινομυζήθρα (VIDEOS)

Το φύλλο είναι το ίδιο που χρησιμοποιούμε στις περισσότερες πίτες μας.

Σαρικόπιτες και κλασικές μυζηθρόπιτες με ξινομυζήθρα (VIDEOS)

Άλλος τρόπος κατασκευής της κλασικής μυζηθρόπιτας είναι η τσιμπητή στην άκρη με το χέρι ή το πιρούνι μυζηθρόπιτα που γίνεται με το ίδιο φύλλο.

Σαρικόπιτες και κλασικές μυζηθρόπιτες με ξινομυζήθρα (VIDEOS)

Το τσίμπημα συνηθίζεται και στις χορτόπιτες και στις κολοκυθόπιτες και γενικά σε όλες τις πίτες τηγανιού στην Κρήτη. Δείτε αναλυτικά τον τρόπο στο βιντεάκι:

Έχω δώσει τη συνταγή στις χορτόπιτες και επαναλαμβάνω εν ολίγοις μόνο τα υλικά

Βιβλιογραφία:

Σαρικόπιτες και κλασικές μυζηθρόπιτες με ξινομυζήθρα (VIDEOS)

http://users.sch.gr/psaroudak/brakasalbari.htm

Τσουχλαράκης Ι, «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΦΟΡΕΣΙΑΣ», Αθήνα 1997

Φραγκάκη Ευ. Η λαϊκή τέχνη της Κρήτης, ανδρική φορεσιά, Αθήνα 1960

Δοκιμάστε τις! 

Παρατηρήσεις

1) Μέσα στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο

2) Μπορούμε να καταψύξουμε τις σαρικόπιτες και να έχουμε ένα εύκολο κέρασμα ανά πάσα στιγμή.

3) Επειδή είχα χρησιμοποιήσει λίγη μυζήθρα σε άλλες χρήσεις, περίσσεψε φύλλο και έφτιαξα μερικές τηγανόπιτες.Η γιαγιά μου μας τις έφτιαχνε συχνά όταν περίσσευε φύλλο, στρογγυλές στο μέγεθος του τηγανιού. Μας τις σέρβιρε με μπόλικο μέλι , κανέλα και κοπανισμένο καβουρνισμένο σουσάμι, διπλωμένες στα τέσσερα.Δεν είναι κρέπες.Είναι τραγανές και πεντανόστιμες.Προσωπικά, φροντίζω πάντα να περισσέψει φύλλο, είτε από τις μυζηθρόπιτες είτε από τις χορτόπιτες, για να φτιάξω μερικές τηγανόπιτες.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο