Ο δικός μου – ή μάλλον της γιαγιάς μου- ο τρόπος…
Υλικά
Για μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο ή δύο μέτρια γερά κρεμμύδια
1/3 -1/2 κούπα ελαιόλαδο (εξαρτάται από το πόσο λιπαρός είναι ο κιμάς)
½ κούπα κρασί κόκκινο ή ροζέ
3-4 μέτριες φρέσκιες ντομάτες ή ένα κουτάκι κονκασέ
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά, τριμμένη κανέλα στη μύτη του κουταλιού ή ένα πολύ μικρό
ξυλάκι κανέλας
1 πακέτο μακαρόνια 6 ή 10 νούμερο
Αρκετό τριμμένο τυρί (εμείς συνηθίζουμε ξερό κρητικό αθότυρο ή κρητικό κεφαλοτύρι)
Επί το έργον
Κι εδώ είναι η διαφορά της ετοιμασίας. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε ρηχή κατσαρόλα και προσθέτουμε μισή κούπα νερό. Βάζουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία και όταν απορροφηθεί το νερό προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Είναι μια μικρή λεπτομέρεια που βελτιώνει τη γεύση της σάλτσας μας.
Αφού λοιπόν αρχίσει να τσιγαρίζεται το κρεμμύδι προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε να αλλάξει χρώμα. Θα κατεβάσει υγρά και θα περιμένουμε να τα απορροφήσει και να αρχίσει να τσιγαρίζεται ξανά.
Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αφήνουμε να σιγοβράζει για μισή ώρα τουλάχιστον προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την τριμμένη ντομάτα και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη μισή ώρα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, φροντίζοντας τα υγρά της σάλτσας να είναι αρκετά για να σιγοβράζει χωρίς να πιάνει . Δεν τα προσθέτουμε μαζεμένα για να μην γίνει νερουλή.
Το τελευταίο εικοσάλεπτο του βρασμού της σάλτσας ή μετά που θα τελειώσει, ετοιμάζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου (εγώ συνηθίζω και βάζω 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο στο νερό που βράζουν ή μετά που θα τα σουρώσω για να μην κολλάνε μεταξύ τους). Σερβίρουμε τη μακαρονάδα ως εξής: Πασπαλίζουμε με τυρί τον πάτο του πιάτου και απλώνουμε 2-3 κουταλιές κιμά. Από πάνω βάζουμε τα μακαρόνια , αρκετό κιμά και αρκετό τριμμένο τυρί . Είναι καλύτερα να είναι ζεστά και τα μακαρόνια και ο κιμάς.
Παρατηρήσεις
1)Για κάθε μερίδα υπολογίζουμε 150-200 gr κιμά, και προσαρμόζουμε ανάλογα τα υπόλοιπα υλικά.
2)Τώρα, που τις περισσότερες φορές μαγειρεύω για δύο άτομα, έχω πάντα κρατήσει στην κατάψυξη λίγο κιμά -περίπου 300gr- για σάλτσα. Τον βάζω σε σακουλάκι κατάψυξης, το πατώ με το χέρι να γίνει «πλακέ» και έτσι εύκολα διαλύει όταν τον προσθέσω στην κατσαρόλα.Αν τύχει και τρίτο άτομο, αυξάνω την ποσότητα της ντομάτας. Των εννιά το φαγητό, φτάνει και τσι δέκα λέμε στην Κρήτη!
3)Ο κιμάς που χρησιμοποιούμε για τις μακαρονάδες μας είναι καλύτερα να είναι αλεσμένος μια φορά, αλλά δεν θα χαλάσει ο κόσμος αν είναι διπλοαλεσμένος (αναγκαστικά όταν κρατάω στην κατάψυξη κιμά από εκείνον που προορίζεται για μπιφτέκια, είναι διπλοαλεσμένος).
4)Συνηθίζω να αλέθω ελαφρά την ντομάτα κονσέρβας επειδή σε κάποιους δεν αρέσει να βρίσκουν κομματάκια ντομάτας. Δεν είναι απαραίτητο πάντως.5)Ο κιμάς μπορεί να είναι και βοδινός. Τότε όμως αυξάνουμε το χρόνο μαγειρέματος (πριν την προσθήκη της ντομάτας ) κατά μισή ώρα.
6)Πολλοί προτείνουν πολύ λιγότερο χρόνο βρασίματος γι αυτή τη σάλτσα. Δεν λέω… Βρασμένη και μαγειρεμένη είναι η σάλτσα με κιμά και στα 30-40 λεπτά. Το έχω κάνει κάποιες φορές στο παρελθόν, τότε που έτρεχα και δεν προλάβαινα. Αλλά έχει άλλη νοστιμιά με το αργό υπομονετικό μαγείρεμα…Καλημέρα από την ηλιόλουστη σήμερα Κρήτη!
Καλημέρα, αυτό με το κρεμμύδι το κάνω πάντα, πρώτα το βράζω και μετά συνεχίζω το σοτάρισμα.
Ποιος θα πει όχι σε μακαρόνια με κιμά!!
Οταν είχα κάνει την ανάρτησή μου για μακαρόνια με κιμά, είχα πει ότι αυτό το φαγητό κανείς δεν μπορεί να το πετύχει ακριβώς όπως κάποιος άλλος, ακόμη κι αν κάνουν ακριβώς την ίδια συνταγή.
Είναι νομίζω ένα φαγητό που το "χέρι" του μάγειρα έχει μεγάλη σημασία.
Φαγητό εύκολο, γρήγορο, χορταστικό, που όμως την θέλει την τέχνη του.
Εμείς θα σου ομολογήσω βάζουμε μπόλικη κανελίτσα και μπαχάρια, θέλουμε τον κιμά να μοσχομυρίζει.
Αλλοι τον προτιμάνε λιγότερο πικάντικο.
Πιστεύω είναι ένα φαγάκι που όπως το συνηθίσεις, έτσι και σ' αρέσει τελικά.
Φιλιά!
Αυτό με το βράσιμο του κρεμμυδιού, το ήξερα από την γιαγιά μου, κι' εγώ Βαγγελιώ, αλλά μάλλον το έχω "καταχωνιάσει" σε κάποιο ξεχασμένη ακρούλα του μυαλού μου. Θα την ξεσκονίσω δοκιμάζοντας εκ' νέου για να θυμηθώ και να δω την διαφορά…
Χαιρετισμούς πολλούς.
Καλησπέρα!
Αγαπημένο πιάτο που επιδέχεται προσθέσεις ή αφαιρέσεις υλικών.
Πρώτη φορά όμως ακούω για βράσιμο κρεμμυδιού στο συγκεκριμένο φαγητό.
Μάλλον αυτό γίνεται για να λιώσει και να μην φαίνεται.
Εξάρχεια ιρανική παρουσίαση.
Καλό βράδυ!
Ειλικρινά νιώθω ευγνωμοσύνη και σε ευχαριστώ δημόσια για όλες τις συνταγές που μου έχεις μάθει μέσα από την ιστοσελίδα σου. Δεν έχω φτιάξει μια συνταγή που να μην έχει επιτυχία!!! Καμία σχέση με τα βιβλία μαγειρικής και τις τηλεοπτικές εκπομπές!
Συνέχισε την εξαιρετική δουλειά!!!!!!!!!!
Βίκυ
Ευχαριστώ πολύ! Να είσαι καλά!
Θα συμφωνησω κι εγώ!!!! Μ εχεις βοηθήσει πολύ!
Ματινα
Να είστε καλά κορίτσια. Χαίρομαι!
Απλά πεντανόστιμο !!! Το ευχαριστηθήκαμε οικογενειακώς. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση.
Ντόρα
Χαίρομαι! Ευχαριστώ πολύ που το δοκιμάσατε και μπήκατε στον κόπο να σχολιάσετε!
Μπραβο!
Ευχαριστώ πολύ!
Σήμερα μαγειρεψαμε τα μακαρόνια με κιμά. Πολύ επιτυχημένη η συνταγή σου και πανευκολη με τις οδηγίες που δίνεις.
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε!