Αλμυρά

Μακαρονάδα με σάλτσα τόνου

Μακαρονάδα με σάλτσα τόνου

Τονομακαρονάδα για δύο σε χρόνο ρεκόρ!

Ο συνδυασμός θαλασσινών ή ψαριών με ζυμαρικά είναι από του πιο συνηθισμένους και τους πιο αγαπημένους. Λευκές ή κόκκινες σάλτσες με καλοκαθαρισμένα και ακίνδυνα φιλέτα ψαριού ή κομματάκια θαλασσινών, πάνω από παντός είδους ζυμαρικά. Πιάτα για όλες τις εποχές  που φέρνουν τη θάλασσα στο τραπέζι μας

Μακαρονάδα με σάλτσα τόνου
Αυτή εδώ ετοιμάζεται σε χρόνο ρεκόρ και μπορεί να είναι ένα πρόχειρο γεύμα για δύο ή αν πολλαπλασιάσουμε τα υλικά για περισσότερους. Είναι μια λύση που κάνει μια πρόχειρη κονσέρβα να αποτελεί μέρος ενός αληθινού πιάτου! Μερικοί τη θεωρούν καλύτερη κι από μακαρονάδα με κιμά , ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Φτιάχνω αυτή τη σάλτσα  και με τόνο σε νερό και με τόνο σε λάδι. Αν
χρησιμοποιήσω τόνο σε λάδι, το στραγγίζω και βάζω από το δικό μας ελαιόλαδο.
Μακαρονάδα με σάλτσα τόνου

Έχω φτιάξει αυτή τη σάλτσα και με περίσσευμα βραστού μπακαλιάρου ή μπακαλιάρου  πλακί  και έγινε πολύ νόστιμη. Έτσι «ανακύκλωσα» και περίσσιο μαγειρεμένο μπακαλιάρο… Ακόμη και με περισσεύματα βραστού ψαριού γίνεται, και έτσι είναι και πιο κατάλληλη για παιδάκια! Καθαρισμένο ψαράκι και μακαρόνια… Υγιεινό και νόστιμο πιάτο.

Αυτή την εποχή χρησιμοποιώ ντομάτα τριμμένη από την κατάψυξή μου αλλά το καλοκαίρι η φρέσκια ντομάτα την αναβαθμίζει περισσότερο!

Παρατηρήσεις

1)Αν ο τόνος είναι συντηρημένος σε λάδι  και δεν θέλουμε να το πετάξουμε, δεν προσθέτουμε άλλο ελαιόλαδο στη σάλτσα.Εγώ όπως λέω παραπάνω πετάω το δικό του και βάζω δικό μας ελαιόλαδο (όταν δεν χρησιμοποιώ τόνο σε νερό).

2)Αν βάλουμε κάπαρη φροντίζουμε να είναι ξαλμυρισμένη, αλλιώς προσέχουμε το αλάτι.

3)Εννοείται ότι μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα υλικά, π.χ. πιπεριές , μανιτάρια, κλπ. Αλλά έτσι θα αυξηθεί ο χρόνος ετοιμασίας. Αν μας αρέσει πιο πλούσια, θα ετοιμάσουμε πρώτα την σάλτσα με τις πιπεριές και τα μανιτάρια και ό,τι άλλο υλικό σκεφτούμε και θα προσθέσουμε στο τέλος τον τόνο γιατί αυτός δεν χρειάζεται παραπάνω από 10-15 λεπτά. Ίσα να δέσει με τα υπόλοιπα.

4)Την δεκαετία του 1980 που πρωτοέφτιαξα αυτή τη συνταγή, ήταν πολύ της μόδας η κρέμα γάλακτος. Σε πολλές συνταγές προσθέταμε και μια δόση κρέμας. Ευτυχώς επέστρεψα νωρίς σε υγιεινότερες επιλογές και κράτησα μόνο για γιορτές και επετείους την κρέμα!  Εν τούτοις, της πήγαινε της σάλτσας. Δυο –τρεις κουταλιές στο τέλος του βρασμού της , την αναβάθμιζαν. Αντί της κρέμας γάλακτος, τα τελευταία χρόνια προσθέτω στο σερβίρισμα της μακαρονάδας  μια γενναία κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι σε
κάθε πιάτο, αν έχω στο σπίτι. Αλλιώς , καλή είναι και σκέτη!  Καλημέρα!

 

 

 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο