Vegan/vegetarian

Μαρμελάδα περγαμόντο με τον πιο εύκολο τρόπο

Μαρμελάδα περγαμόντο με τον πιο εύκολο τρόπο

Η πιο αρωματική μαρμελάδα της  χρονιάς!

Οι τακτικοί επισκέπτες της σελίδας γνωρίζουν την αδυναμία μου στα εσπεριδοειδή.  Δεν υπάρχει είδος τους που να με αφήνει αδιάφορη. Αν δω χρήση εσπεριδοειδούς σε φαγητό ή γλυκό ή λικέρ ή σιρόπι ξέρω ότι είναι απίθανο να μη μου αρέσει. Μάλλον φταίνε οι παιδικές μου αναμνήσεις που συνδέονται με τις μυρωδιές τους … Άφθονα τα πορτοκαλομαντάρινα στο σπίτι μας, πεσκέσια από τους μαλεβυζώτες συγγενείς μας. Και το Πάσχα εκεί, λεμονανθό μύριζε τότε!

Μαρμελάδα περγαμόντο με τον πιο εύκολο τρόπο

Αργότερα πέρασα μερικά από τα πιο όμορφά μου χρόνια σε ένα σπίτι που οι σπιτονοικοκύρηδες είχαν κάτω από τις κρεβατοκάμαρες κήπο με ξινόδεντρα. Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα να ανοίγεις τις πόρτες του σπιτιού σου το πρωί και να γεμίζουν οι κάμαρες ευωδιά πορτοκαλοανθού !

Μαρμελάδα περγαμόντο με τον πιο εύκολο τρόπο

Βασιλιάς στα εσπεριδοειδή το περγαμόντο. Το  πολύτιμο πεσκέσι του Μεγάλου Σαββάτου με τα λάπαθα που σας έλεγα στην ανάρτηση με τους ντολμάδες , περιελάμβανε  και μια τεράστια τσάντα με περγαμόντα φοδελιανά. Για το Φόδελε, το χωριό του Ελ Γκρέκο και των πορτοκαλιών σας έχω ξαναπεί σε μια από τις συνταγές μου μαρμελάδας πορτοκαλιού. 

Μαρμελάδα περγαμόντο με τον πιο εύκολο τρόπο

Τα εσπεριδοειδή που παράγονται εκεί είναι από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει. Μια ολόκληρη τσάντα λοιπόν με περγαμόντα που αξιοποιήθηκαν με πολλούς τρόπους.

Μαρμελάδα περγαμόντο με τον πιο εύκολο τρόπο
Το γλυκό μου…

Εννοείται ότι έφτιαξα γλυκό κουταλιού περγαμόντο, αλλά  μιας και είχα πολλά έφτιαξα και μαρμελάδα και ζαχαρωμένες φλούδες.

Μαρμελάδα περγαμόντο με τον πιο εύκολο τρόπο
Οι φλούδες μου…

Τα περγαμόντα συγκομίζονται μέχρι το τέλος του Απρίλη, δηλαδή λίγα βρίσκουμε πια στην αγορά.  Έλεγα λοιπόν πως τώρα πια είναι κάπως αργά για συνταγές με περγαμόντα. Οι φωτογραφίες από τις παρασκευές μου  αποθηκεύτηκαν  σε φακέλους για να αξιοποιηθούν του χρόνου.

Μαρμελάδα περγαμόντο με τον πιο εύκολο τρόπο

Από  μηνύματα  και e-mails φίλων που αφορούν το γλυκό  κατάλαβα ότι υπάρχουν κι άλλοι που κάνουν τα γλυκά τους με πιο όψιμα φρούτα. Έτσι τουλάχιστον η ανάρτηση με τη μαρμελάδα πήρε σειρά για φέτος και βλέπουμε για τις φλούδες…

Μαρμελάδα περγαμόντο με τον πιο εύκολο τρόπο

Η μαρμελάδα μου λοιπόν είναι πολύ εύκολη. Ο τρόπος παρασκευής της μοιάζει με εκείνον της επίσης εξαιρετικής μαρμελάδας από  νεράντζι  αλλά είναι μάλλον απλούστερος. Δοκιμάστε τη αν βρείτε περγαμόντα. Δεν χρειάζεται να ξύσουμε τη φλούδα πράγμα που απλοποιεί πολύ τη διαδικασία και πέρα από τις κλασικές χρήσεις όλων των μαρμελάδων αυτή εδώ  συνδυάζεται τέλεια με γιαούρτι, παγωτά και τυριά.

Μαρμελάδα περγαμόντο με τον πιο εύκολο τρόπο

Παρατηρήσεις

  • Αν μαλακώσει πολύ το περγαμόντο στα πρώτα βρασίματα, περιορίζουμε το χρόνο βρασμού στα επόμενα ή κάνουμε κρύο ξεπίκρισμα (αφήνουμε σε κρύο νερό για αρκετές ώρες τα περγαμόντα αλλάζοντάς το 1-2 φορές). Προσωπικά προτιμώ να «σέρνουν» μια πικράδα τα γλυκά από εσπεριδοειδή.
  • Η χρήση και του εσωτερικού των περγαμόντων που έχει μια υπόξινη γεύση ισορροπεί την πικράδα της φλούδας και δίνει  κατά τη γνώμη μου εξαιρετικό αποτέλεσμα.
  • Το νερό σε ml (σε όγκο) είναι αριθμητικά όσο και σε γραμμάρια. Δηλαδή στη μαρμελάδα αυτή περγαμόντα (βρασμένα και κομμένα) – ζάχαρη –νερό έχουν όλα ίδιο βάρος.
  • Θεωρώ περίπου γαστρονομική ιεροσυλία την προσθήκη αρωμάτων σε γλυκά και μαρμελάδες εσπεριδοειδών, πολύ περισσότερο του περγαμόντου που έχει ίσως το πιο φίνο άρωμα από όλα τα υπόλοιπα! Επειδή όμως θεωρώ – το ίδιο απαρέγκλιτα- υποκειμενική τη γεύση μπορείτε να σκεφτείτε τη βανίλια ως πρόσθετο άρωμα.
  • Ευχαριστώ ξανά τον φίλο Μ.Μ. για το πασχαλιάτικο μυρωδάτο πεσκέσι του!

Καλή Πρωτομαγιά σε όλους, στις πλατείες και στις εξοχές! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο