Ορεκτικό ή συνοδευτικό ή …επιδόρπιο!
Αυτή την εποχή θέλω να έχω πάντα κολοκύθες στο σπίτι. Είναι από τα λαχανικά που αγαπώ, που τα χρησιμοποιώ σε πολλές παρασκευές γλυκές και αλμυρές. Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι και ότι διατηρούνται για πολύ καιρό άκοπες, και έτσι όταν τα άλλα τελειώνουν, υπάρχει πάντα μια κολοκύθα!
Μετρώντας τις συνταγές με κολοκύθα που υπάρχουνε εδώ μέσα, απόρησα κι εγώ με το πλήθος τους. Με δεδομένο όταν δεν ανήκουν στις μαγειρικές αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας – η μάνα μου μόνο τις κρητικές κολοκυθόπιτες έφτιαχνε- αυτές οι συνταγές είναι κυρίως από το δικό μου νοικοκυριό και από πληροφορίες και συνταγολόγια φίλων.
Πρέπει να κάνω κάποια στιγμή μια ανάρτηση που να τις περιέχει όλες, γλυκές και αλμυρές, γιατί είναι αλήθεια πως άμα κόψεις μια κολοκύθα φτάνει για πολλές παρασκευές. Μέχρι και ένα είδος τσουρεκιού έχω φτιάξει με κολοκύθα, με συνταγή φίλης! Διατηρείται βέβαια, ακόμη και κομμένη, αλλά γιατί να μην απολαύσουμε κάποια φαγητά και γλυκιά όσο είναι φρέσκια;
Ετούτη εδώ λοιπόν η συνταγή βρέθηκε πρόσφατα σε ένα χαρτάκι ξεχασμένο σε χειμωνιάτικη τσάντα και ήδη έχουμε φτιάξει το πανέ μας 2-3 φορές με περίσσευμα από κολοκύθες που έγιναν πίτες! Προσωπικά λατρεύω την τηγανητή κολοκύθα σαβόρε, αλλά και τούτος εδώ ο τρόπος μας άρεσε πολύ, και στο τηγάνι και στον φούρνο.
Εγώ ήδη έχω καταλήξει στην εκδοχή του φούρνου για μας, για ευνόητους λόγους και γιατί δεν υστερεί σε νοστιμιά από την τηγανισμένη γι αυτό εξάλλου και ο προσδιορισμός στον τίτλο.Το ωραίο είναι ότι τη δοκιμάσαμε με λίγο μέλι και ήταν εξαιρετική και ως επιδόρπιο! Την επόμενη φορά θα προσθέσω και λίγους ξηρούς καρπούς στο σερβίρισμα 😉 …
Υλικά
Για 300 gr κολοκύθα (ζυγισμένη καθαρισμένη)
Αλάτι
Περίπου 40 gr αλεύρι
1 αυγό
5 φρυγανιές τριμμένες
Τριμμένο μοσχοκάρυδο ή ρίγανη ή αρισμαρί
Πιπέρι
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
Επί το έργον
Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις). Κόβουμε την κολοκύθα σε λεπτές σχετικά φέτες και την αλατίζουμε. Ετοιμάζουμε 3 μπολ: με το αλεύρι (το ανακατεύουμε με τα μπαχαρικά), το αυγό χτυπημένο με 2 κουταλιές νερό, και τις τριμμένες φρυγανιές.
Βουτάμε κάθε κομμάτι της κολοκύθας με τη σειρά αλεύρι (τινάζουμε να φύγει το περίσσιο)-αυγό-φρυγανιά. Τα αραδιάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος που έχουμε λαδώσει ελαφρά.
Περιχύνουμε και με ελάχιστο ελαιόλαδο κάθε κομμάτι και ψήνουμε στον φούρνο, στην μεσαία σχάρα, μέχρι να γίνει τραγανή η κρούστα και να μαλακώσει η κολοκύθα.
Παρατηρήσεις
- Όλες οι ποικιλίες της κολοκύθας μπορούν να γίνουν πανέ. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει γι αυτό απέφυγα να τον προσδιορίσω.
- Στο τηγάνι, ο χρόνος ψησίματος περιορίζεται. Θα χρειαστούμε βέβαια περισσότερο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα. Τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ειδικά όταν τηγανίζουμε τα πανέ παρασκευάσματά μας, καλό είναι τα βάζουμε πριν το τηγάνισμα λίγη ώρα στο ψυγείο. Έτσι συγκρατείται καλύτερα η κρούστα τους.
- Δοκιμάσαμε όπως προανέφερα, την παναρισμένη κολοκύθα με μέλι! Είναι εξαιρετικό επιδόρπιο. Την πασπαλίσαμε και με λίγη κανέλα και της πήγαινε πάρα πολύ. Στην γλυκιά εκδοχή, το άρωμα που ταιριάζει στο αλεύρι του παναρίσματος, είναι βέβαια το μοσχοκάρυδο.
- Και ως ορεκτικό και ως επιδόρπιο, ήταν καλύτερη ζεστή χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μας άρεσε και σε θερμοκρασία δωματίου.