Αλμυρά

Κολοκύθα πανέ στον φούρνο

Κολοκύθα πανέ στον φούρνο

Ορεκτικό ή συνοδευτικό ή …επιδόρπιο!

Αυτή την εποχή θέλω να έχω πάντα κολοκύθες στο σπίτι. Είναι από τα λαχανικά που αγαπώ, που τα χρησιμοποιώ σε πολλές παρασκευές γλυκές και αλμυρές. Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι και ότι διατηρούνται για πολύ καιρό άκοπες, και έτσι όταν τα άλλα τελειώνουν, υπάρχει πάντα μια κολοκύθα!

Κολοκύθα πανέ στον φούρνο

Μετρώντας τις συνταγές με κολοκύθα που υπάρχουνε εδώ μέσα, απόρησα κι εγώ με το πλήθος τους. Με δεδομένο όταν δεν ανήκουν στις μαγειρικές αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας – η μάνα μου μόνο τις κρητικές κολοκυθόπιτες έφτιαχνε- αυτές οι συνταγές είναι κυρίως από το δικό μου νοικοκυριό και από πληροφορίες και συνταγολόγια φίλων.

Κολοκύθα πανέ στον φούρνο

Πρέπει να κάνω κάποια στιγμή μια ανάρτηση που να τις περιέχει όλες, γλυκές και αλμυρές, γιατί είναι αλήθεια πως άμα κόψεις μια κολοκύθα φτάνει για πολλές παρασκευές. Μέχρι και ένα είδος τσουρεκιού έχω φτιάξει με κολοκύθα, με συνταγή φίλης! Διατηρείται βέβαια, ακόμη και κομμένη, αλλά γιατί να μην απολαύσουμε κάποια φαγητά και γλυκιά όσο είναι φρέσκια;

Κολοκύθα πανέ στον φούρνο

Ετούτη εδώ λοιπόν η συνταγή βρέθηκε πρόσφατα σε ένα χαρτάκι ξεχασμένο σε χειμωνιάτικη τσάντα και ήδη έχουμε φτιάξει το πανέ μας 2-3 φορές με περίσσευμα από κολοκύθες που έγιναν πίτες! Προσωπικά λατρεύω την τηγανητή κολοκύθα σαβόρε, αλλά και τούτος εδώ ο τρόπος μας άρεσε πολύ, και στο τηγάνι και στον φούρνο.

Κολοκύθα πανέ στον φούρνο

Εγώ ήδη έχω καταλήξει στην εκδοχή του φούρνου για μας, για ευνόητους λόγους και γιατί δεν υστερεί σε νοστιμιά από την τηγανισμένη γι αυτό εξάλλου και  ο προσδιορισμός στον τίτλο.Το ωραίο είναι ότι τη δοκιμάσαμε με λίγο μέλι και ήταν εξαιρετική και ως επιδόρπιο! Την επόμενη φορά θα προσθέσω και λίγους ξηρούς καρπούς στο σερβίρισμα 😉 …

Παρατηρήσεις

  1. Όλες οι ποικιλίες της κολοκύθας μπορούν να γίνουν πανέ. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει γι αυτό απέφυγα να τον προσδιορίσω.
  2. Στο τηγάνι, ο χρόνος ψησίματος περιορίζεται. Θα χρειαστούμε βέβαια περισσότερο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα. Τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ειδικά όταν τηγανίζουμε τα πανέ παρασκευάσματά μας, καλό είναι τα βάζουμε πριν το τηγάνισμα λίγη ώρα στο ψυγείο. Έτσι συγκρατείται καλύτερα η κρούστα τους.
  3. Δοκιμάσαμε όπως προανέφερα, την παναρισμένη κολοκύθα με μέλι! Είναι εξαιρετικό επιδόρπιο. Την πασπαλίσαμε και με λίγη κανέλα και της πήγαινε πάρα πολύ. Στην γλυκιά εκδοχή, το άρωμα που ταιριάζει στο αλεύρι του παναρίσματος, είναι βέβαια το μοσχοκάρυδο.
  4. Και ως ορεκτικό και ως επιδόρπιο, ήταν καλύτερη ζεστή χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μας άρεσε και σε θερμοκρασία δωματίου.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο