Σοκολατένια τρίγωνα με μυζήθρα ή άλλο μαλακό τυρί!
Των ημερών αυτό το γλυκάκι, μιας και τα σχολεία άνοιξαν και όλο και κάποιες λιχουδιές χρειάζονται τα παιδιά για πρωινό ή κολατσιό. Κάτι ανάμεσα σε τάρτα και δίχρωμο κέικ, λίγη από γεύση σοκολατόπιτας και μυζηθρόπιτας ή γαλατόπιτας. Σοκολατένια τρίγωνα, σπιτικές γαλακτοφέτες όχι μόνο για παιδιά βέβαια! Συνοδεύουν τέλεια και τους δικούς μας καφέδες ή χυμούς!
Τα έφτιαξα με μυζήθρα που μας περίσσεψε από καλιτσούνια, σε παραλλαγή παλιότερης συνταγής μου. Η συνταγή γι αυτά τα γλυκάκια είναι από παλιά στο τετράδιό μου, με βασικό συστατικό της άσπρης κρέμας εισαγόμενο μαλακό τυρί. Είχα πολλά χρόνια να τη φτιάξω, από την εποχή που είχα πολύ μικρά τα παιδιά μου και η αφορμή για να την ξαναδοκιμάσουμε ήταν η γλυκιά μυζήθρα που περίσσεψε. Γλυκιά μυζήθρα στην Ανατολική Κρήτη όπως έχω ξαναγράψει λέμε τον νωπό ανθότυρο.
Όχι ότι έχει ζάχαρη, απλά τη διαχωρίζουμε έτσι από την ξινομυζήθρα. Την χρησιμοποιούμε σε μυζηθρόπιτες και μπουρεκάκια σιροπιαστά αλλά είναι εξαιρετική και στο κιουνεφέ και ως επιτραπέζιο τυρί όπως λέω παραπάνω.Από τις Απόκριες και μετά σπάνια λείπει από το ψυγείο μου! Απ’ αυτήν τη μυζήθρα φτιάχνανε παλιότερα και την ξινομυζήθρα της κουρούπας, όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά στη σχετική ανάρτηση.
Πέρα από τις παραδοσιακές της χρήσεις, την έχω χρησιμοποιήσει σε πολλές νεωτερικές παρασκευές ως εναλλακτική άλλων μαλακών τυριών, με εξαιρετικά αποτελέσματα! Αγαπημένη συνταγή η τάρτα με κρέμα λεμονιού, το cheesecake φούρνου. Εξαιρετική και στα μυζηθροπιτάκια-μπουμπουκάκια της προηγούμενης ανάρτησης.
Ακόμα μία λοιπόν συνταγή με υλικό τη γλυκιά μας μυζήθρα. «Σαν τα έτοιμα κέικ-παστάκια που αγαπούν πολύ τα παιδιά», μου είπαν όσοι δοκίμασαν αυτά τα τρίγωνα. Μένει να τα δοκιμάσουν και μικρές μου το καλοκαίρι, για να πάρουν την «πιστοποίηση» ως παιδικό γλύκισμα, σίγουρα πιο υγιεινό από πολλά του εμπορίου!
Υλικά
Α. Για την καφέ βάση:
140 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
125 gr βούτυρο
1 αυγό
30 gr κακάο
110 gr ζάχαρη
Β. Για την κρέμα επικάλυψης:
250 gr μυζήθρα ή άλλο τυρί κρέμα
2 αυγά
70-80 gr ζάχαρη
30 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
75 ml – 90 ml γάλα (ανάλογα με πόσο υγρό είναι το τυρί)
15 ml μέλι
2 σωληνάκια βανίλιας
Επί το έργον
Δείτε το βίντεο, πιστεύω ότι δεν αφήνει απορίες. Ρίξτε επίσης μια ματιά στις παρατηρήσεις, συνήθως βοηθούν! Σε κάθε περίπτωση, αν χρειάζεστε διευκρινίσεις εδώ είμαστε…
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να κόψουμε σε 16 τετράγωνα άρα να έχουμε 32 τρίγωνα-μπουκίτσες, αλλά –πιστέψτε με-μια δεν είναι αρκετή! Ακόμη και τις άκρες από το «ίσιωμα» του γλυκού θα τις απολαύσουν η μαγείρισσα και οι βοηθοί της. Δεν πάνε χαμένες 😉 !
- Στο ενδιάμεσο των δύο μειγμάτων μπορούμε να βάλουμε ξηρούς καρπούς ή ξερά φρούτα σε κομματάκια. Ταιριάζουν πολύ τα ψιλοκομμένα εσπεριδοειδή γλασέ, οπότε μπορούμε να αρωματίσουμε τη λευκή στρώση και με ξύσμα εσπεριδοειδούς.
- Το γλυκό ψήνεται σε αντιστάσεις, στη σχάρα λίγο κάτω από τη μέση του φούρνου.
- Το σκεύος στο video είναι τετράγωνο πυρέξ με βάση23Χ23. Αντίστοιχο μέγεθος στρογγυλού ταψιού με το προτεινόμενο είναι το νούμερο 26 αλλά μια χαρά (λίγο πιο ψηλό) γίνεται και στο 24άρι!