VIDEOS

 Σπιτικές γαλακτοφέτες (VIDEO)

 Σπιτικές γαλακτοφέτες (VIDEO)

Σοκολατένια τρίγωνα με μυζήθρα ή άλλο μαλακό τυρί!

Των ημερών αυτό το γλυκάκι, μιας και τα σχολεία άνοιξαν και όλο και κάποιες λιχουδιές χρειάζονται τα παιδιά για πρωινό ή κολατσιό. Κάτι ανάμεσα σε τάρτα και δίχρωμο κέικ, λίγη από γεύση σοκολατόπιτας και μυζηθρόπιτας ή γαλατόπιτας. Σοκολατένια τρίγωνα, σπιτικές γαλακτοφέτες όχι μόνο για παιδιά βέβαια! Συνοδεύουν τέλεια και τους δικούς μας καφέδες ή χυμούς!

 Σπιτικές γαλακτοφέτες (VIDEO)

Τα έφτιαξα με μυζήθρα που μας περίσσεψε από καλιτσούνια, σε παραλλαγή παλιότερης συνταγής μου. Η συνταγή γι αυτά τα γλυκάκια είναι από παλιά στο τετράδιό μου, με βασικό συστατικό της άσπρης κρέμας εισαγόμενο μαλακό τυρί. Είχα πολλά χρόνια να τη φτιάξω, από την εποχή που είχα πολύ μικρά τα παιδιά μου και η αφορμή για να την ξαναδοκιμάσουμε ήταν η γλυκιά μυζήθρα που περίσσεψε. Γλυκιά μυζήθρα στην Ανατολική Κρήτη όπως έχω ξαναγράψει λέμε τον νωπό ανθότυρο.

 Σπιτικές γαλακτοφέτες (VIDEO)

Όχι ότι έχει ζάχαρη, απλά τη διαχωρίζουμε έτσι από την ξινομυζήθρα. Την χρησιμοποιούμε σε μυζηθρόπιτες και μπουρεκάκια σιροπιαστά αλλά είναι εξαιρετική και στο κιουνεφέ και ως επιτραπέζιο τυρί όπως λέω παραπάνω.Από τις Απόκριες και μετά σπάνια λείπει από το ψυγείο μου! Απ’ αυτήν τη μυζήθρα φτιάχνανε παλιότερα και την ξινομυζήθρα της κουρούπας, όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά στη σχετική ανάρτηση.

 Σπιτικές γαλακτοφέτες (VIDEO)

Πέρα από τις παραδοσιακές της χρήσεις, την έχω χρησιμοποιήσει σε πολλές νεωτερικές παρασκευές ως εναλλακτική άλλων μαλακών τυριών, με εξαιρετικά αποτελέσματα! Αγαπημένη συνταγή η τάρτα με κρέμα λεμονιού, το cheesecake φούρνου. Εξαιρετική και στα μυζηθροπιτάκια-μπουμπουκάκια της προηγούμενης ανάρτησης.

 Σπιτικές γαλακτοφέτες (VIDEO)

Ακόμα μία λοιπόν συνταγή με υλικό τη γλυκιά μας μυζήθρα.  «Σαν τα έτοιμα κέικ-παστάκια που αγαπούν πολύ τα παιδιά», μου είπαν όσοι δοκίμασαν αυτά τα τρίγωνα. Μένει να τα δοκιμάσουν και μικρές μου το καλοκαίρι, για να πάρουν την «πιστοποίηση» ως παιδικό γλύκισμα, σίγουρα πιο υγιεινό από πολλά του εμπορίου!

 Σπιτικές γαλακτοφέτες (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να κόψουμε σε 16 τετράγωνα άρα να έχουμε 32 τρίγωνα-μπουκίτσες, αλλά –πιστέψτε με-μια δεν είναι αρκετή! Ακόμη και τις άκρες από το «ίσιωμα» του γλυκού θα τις απολαύσουν η μαγείρισσα και οι βοηθοί της. Δεν πάνε χαμένες 😉 !
  • Στο ενδιάμεσο των δύο μειγμάτων μπορούμε να βάλουμε ξηρούς καρπούς ή ξερά φρούτα σε κομματάκια. Ταιριάζουν πολύ τα ψιλοκομμένα εσπεριδοειδή γλασέ, οπότε μπορούμε να αρωματίσουμε τη λευκή στρώση και με ξύσμα εσπεριδοειδούς.
  • Το γλυκό ψήνεται σε αντιστάσεις, στη σχάρα λίγο κάτω από τη μέση του φούρνου.
  • Το σκεύος στο video είναι τετράγωνο πυρέξ με βάση23Χ23. Αντίστοιχο μέγεθος στρογγυλού ταψιού με το προτεινόμενο είναι το νούμερο 26 αλλά μια χαρά (λίγο πιο ψηλό) γίνεται και στο 24άρι!

Να είμαστε καλά, να προσέχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο