Ένα υπέροχο παραδοσιακό νηστίσιμο πιλάφι!
Θα χαρώ να το δοκιμάσετε ακόμα και όσοι δεν νηστεύετε. Είναι από τα αγαπημένα πιάτα της Σαρακοστής στην περιοχή μου, με πρώτη ύλη σε παλιότερες εποχές τα καλαμαράκια του κουτιού. Πρόσφατα κοινοποίησα στο facebook την παλιά ανάρτηση με τα καλαμαράκια του κουτιού στο τηγάνι και είχα πολλές «διαμαρτυρίες» για την τιμή τους. Είναι η αλήθεια ότι έχουν ακριβύνει πάρα πολύ χωρίς να έχει αναβαθμιστεί η ποιότητά τους. Ίσως και παλιότερα κάποιοι να τα θεωρούσαν ακριβά γιατί φρόντιζαν να τα «αυγατίσουν» προσθέτοντας διάφορα άλλα υλικά.
Έτσι τα συνδύαζαν με κρεμμύδια (στιφαδάκι), με ζυμαρικά (ως συστατικό σάλτσας), με γιαχνερά χόρτα. Είναι όμως αλήθεια ότι τώρα πια τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα συμφέρουν περισσότερο. Έτσι στο σημερινό μας καλαμαροπίλαφο η πρώτη ύλη είναι φρέσκα καλαμαράκια, όχι αρκετά μεγάλα για να γίνουν γεμιστά.
Το σίγουρο είναι ότι ο συνδυασμός καλαμάρι-ρύζι είναι παλιός και επιτυχημένος. Εγώ τα γεμιστά τα προτιμώ με άλλη γέμιση (χωρίς ρύζι) και τα φτιάχνω στον φούρνο με πατάτες (δείτε την αντίστοιχη συνταγή). Όταν θέλω να τα συνδυάσω με ρύζι προτιμώ τούτη εδώ την εκδοχή του συνδυασμού γιατί και πιο εύκολη είναι και πιο μικρά καλαμαράκια απαιτεί.
Έχουν μια μικρή φασαρία στο καθάρισμα τα μικρούλια, αλλά υπάρχουν και τα καθαρισμένα κατεψυγμένα για όσους βαριούνται ή δεν έχουν χρόνο. Εγώ συνηθίζω τα φρέσκα αν βρω. Παίρνω μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όσα χρειάζομαι, τα καθαρίζω μαζεμένα και τα χωρίζω σε σακουλάκια στην κατάψυξη. Έτσι έχω έτοιμα για επόμενα μαγειρέματα.
Αλλά ας δούμε το καλαμαροπίλαφό μας που έρχεται να συμπληρώσει άλλους συνδυασμούς ρυζιού με θαλασσινά. Στο site υπάρχουν ήδη το σουπιοπίλαφο το σπανακο-σουπιοπίλαφο και το γαριδοπίλαφο!
Υλικά
400-500 gr καλαμαράκια ζυγισμένα καθαρισμένα
1 ξερό κρεμμύδι (περίπου 100 gr)
2-3 σκελίδες σκόρδο
90ml-100ml ελαιόλαδο
60ml κρασί ή 45ml ούζο
125 ml (½ κούπα) πολτό ντομάτας (από κονσέρβα αυτή την εποχή) ή 1 κουταλιά πελτέ διαλυμένο σε μια κούπα νερό.
5-6 κλαδάκια μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
1-1,5 κούπα ρύζι νυχάκι ή καρολίνα
Προαιρετικά και αν υπάρχουν 2-3 μανιτάρια της επιλογής μας
H κούπα μου είναι δοσομετρική των 250ml
Επί το έργον
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμαράκια αν δεν είναι ήδη καθαρισμένα (ξέρετε, τα ματάκια, το «στόμα», και τα εντόσθια με το κεντρικό κόκκαλο). Αν είναι μεγαλούτσικα τα κόβουμε σε 2-3 κομμάτια. Μαραίνουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι σε καρεδάκια και προσθέτουμε τα καλαμαράκια.
Τα γυρίζουμε να αλλάξουν χρώμα, προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε με το ποτό. Αφού μαλακώσουν λίγο (σε 10-15 λεπτά), προσθέτουμε την ντομάτα, τα μανιτάρια σε φετούλες, και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν λίγο ακόμη.
Όταν μείνουν με ελάχιστα υγρά, προσθέτουμε νερό (2,5 κούπες νερό για κάθε κούπα ρύζι) και όταν πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι ξεπλυμένο σε σουρωτήρι. Βράζουμε για 15-20 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας πότε πότε και πριν απορροφηθούν όλα τα υγρά αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και την σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα.
Σερβίρουμε μετά από 5-10 λεπτά, με λίγο ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Παρατηρήσεις
- Η συνταγή όπως προανέφερα γίνεται και με καλαμαράκια κονσέρβας. Η ενδοχώρα της Κρήτης δεν είχε εύκολη πρόσβαση σε θαλασσινά τις παλιές εποχές κι έτσι έχουμε πολλές συνταγές με παστά ψάρια και με κονσέρβες ψαριών ή θαλασσινών. Φυσικά στην περίπτωση της κονσέρβας ο χρόνος μαγειρέματος περιορίζεται πολύ αφού τα υλικά προστίθενται σχεδόν αμέσως στα καλαμαράκια.
- Συνηθίζω και αφήνω μερικά καλαμαράκια (όσα είναι τα πιάτα που θα σερβίρω) ολόκληρα. Έτσι λειτουργούν και ως «διακόσμηση» του πιάτου. Κρατάω τα πιο μικρά γι αυτήν τη δουλειά για να μη χρειάζονται διαφορετικό χρόνο μαγειρέματος από αυτά που κόβω σε κομματάκια. Ακόμη κι αν κοπεί το κεφάλι τους μπορούμε να το “συναρμολογήσουμε” στο σερβίρισμα.
- Μετρώ τα υγρά με τα δοσομετρικά μου κουτάλια. Η κουταλιά είναι 15ml οπότε το ελαιόλαδο είναι 6-7 κουταλιές, και το κρασί 4.
- Αν μας αρέσουν –ή αν αντέχουμε- τα καυτερά, ταιριάζει πολύ στο πιάτο η προσθήκη κάποιου καυτερού μπαχαρικού η μιας μικρής καυτερής πιπερίτσας. Εγώ περιορίζομαι στο σερβίρισμα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι τα τελευταία χρόνια, για λόγους «ανεξαρτήτους της θελήσεώς μου» 😉 !