Αλμυρά

Καλαμαροπίλαφο

Καλαμαροπίλαφο

Ένα υπέροχο παραδοσιακό νηστίσιμο πιλάφι!

Θα χαρώ να το δοκιμάσετε ακόμα και όσοι δεν νηστεύετε. Είναι από τα αγαπημένα πιάτα της Σαρακοστής στην περιοχή μου, με πρώτη ύλη σε παλιότερες εποχές τα καλαμαράκια του κουτιού. Πρόσφατα κοινοποίησα στο facebook την παλιά ανάρτηση με τα καλαμαράκια του κουτιού στο τηγάνι και είχα πολλές «διαμαρτυρίες» για την τιμή τους. Είναι η αλήθεια ότι έχουν ακριβύνει πάρα πολύ χωρίς να έχει αναβαθμιστεί η ποιότητά τους. Ίσως και παλιότερα κάποιοι να τα θεωρούσαν ακριβά γιατί φρόντιζαν να τα «αυγατίσουν» προσθέτοντας διάφορα άλλα υλικά.

Καλαμαροπίλαφο

Έτσι τα συνδύαζαν με κρεμμύδια (στιφαδάκι), με ζυμαρικά (ως συστατικό σάλτσας), με γιαχνερά χόρτα. Είναι όμως  αλήθεια ότι τώρα πια τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα συμφέρουν περισσότερο. Έτσι στο σημερινό μας καλαμαροπίλαφο η πρώτη ύλη είναι φρέσκα καλαμαράκια, όχι αρκετά μεγάλα για να γίνουν γεμιστά.

Καλαμαροπίλαφο

Το σίγουρο είναι ότι ο συνδυασμός καλαμάρι-ρύζι είναι παλιός και επιτυχημένος. Εγώ τα γεμιστά τα προτιμώ με άλλη γέμιση (χωρίς ρύζι) και τα φτιάχνω στον φούρνο με πατάτες (δείτε την αντίστοιχη συνταγή). Όταν θέλω να τα συνδυάσω με ρύζι προτιμώ τούτη εδώ την εκδοχή του συνδυασμού γιατί και πιο εύκολη είναι και πιο μικρά καλαμαράκια απαιτεί.

Καλαμαροπίλαφο

Έχουν μια μικρή φασαρία στο καθάρισμα τα μικρούλια, αλλά υπάρχουν και τα καθαρισμένα κατεψυγμένα για όσους βαριούνται ή δεν έχουν χρόνο. Εγώ συνηθίζω τα φρέσκα αν βρω. Παίρνω μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όσα χρειάζομαι, τα καθαρίζω μαζεμένα και τα χωρίζω σε σακουλάκια στην κατάψυξη. Έτσι έχω έτοιμα για επόμενα μαγειρέματα.

Αλλά ας δούμε το καλαμαροπίλαφό μας που έρχεται να συμπληρώσει άλλους συνδυασμούς ρυζιού με θαλασσινά. Στο site υπάρχουν ήδη το σουπιοπίλαφο το σπανακο-σουπιοπίλαφο και το γαριδοπίλαφο!

Παρατηρήσεις

  1. Η συνταγή όπως προανέφερα γίνεται και με καλαμαράκια κονσέρβας. Η ενδοχώρα της Κρήτης δεν είχε εύκολη πρόσβαση σε θαλασσινά τις παλιές εποχές κι έτσι έχουμε πολλές συνταγές με παστά ψάρια και με κονσέρβες ψαριών ή θαλασσινών. Φυσικά στην περίπτωση της κονσέρβας ο χρόνος μαγειρέματος περιορίζεται πολύ αφού τα υλικά προστίθενται σχεδόν αμέσως στα καλαμαράκια.
  2. Συνηθίζω και αφήνω μερικά καλαμαράκια (όσα είναι τα πιάτα που θα σερβίρω) ολόκληρα. Έτσι λειτουργούν και ως «διακόσμηση» του πιάτου. Κρατάω τα πιο μικρά γι αυτήν τη δουλειά για να μη χρειάζονται διαφορετικό χρόνο μαγειρέματος από αυτά που κόβω σε κομματάκια. Ακόμη κι αν κοπεί το κεφάλι τους μπορούμε να το “συναρμολογήσουμε” στο σερβίρισμα.
  3. Μετρώ τα υγρά με τα δοσομετρικά μου κουτάλια. Η κουταλιά είναι 15ml οπότε το ελαιόλαδο είναι 6-7 κουταλιές, και το κρασί 4.
  4. Αν μας αρέσουν –ή αν αντέχουμε- τα καυτερά, ταιριάζει πολύ στο πιάτο η προσθήκη κάποιου καυτερού μπαχαρικού η μιας μικρής καυτερής πιπερίτσας. Εγώ περιορίζομαι στο σερβίρισμα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι τα τελευταία χρόνια, για λόγους «ανεξαρτήτους της θελήσεώς μου» 😉 !

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο