Γλυκά

Αφράτη κρέμα μυζήθρας για γλυκά ψυγείου

Αφράτη κρέμα μυζήθρας για γλυκά ψυγείου

Σε βάσεις κανταϊφιού και όχι μόνο…

Στο «φεύγα» του Καλοκαιριού, ταιριάζουν οι αφράτες μους, οι απαλές κρέμες, τα δροσερά γιαουρτογλυκά. Μπορεί πότε πότε να λαχταρούμε το παγωτό, αλλά πιο συχνά καταφεύγουμε σε λιγότερο παγωμένα επιδόρπια.

Αφράτη κρέμα μυζήθρας για γλυκά ψυγείου

Τα «τυρένια» γλυκά ψυγείου έχουν μπει για τα καλά στη δική μου κουζίνα. Λατρεύουμε κάθε τύπου cheese cake (κάποια στιγμή θα γράψω το αγαπημένο «αυθεντικό» των παιδιών μου στη στήλη με τα «διεθνή» του site). Όπως έχω ξαναγράψει, πολλές φορές «πειράζω» συνταγές αλλάζοντας τα υλικά τους με άλλα που βρίσκω εύκολα στην περιοχή μου.

Αφράτη κρέμα μυζήθρας για γλυκά ψυγείου

Οι κρέμες με μυζήθρα είναι μια τέτοια «παραλλαγή». Δεν είχα βέβαια μόνο εγώ αυτή τη «φαεινή» ιδέα. Πολλές κρέμες μυζήθρας κυκλοφορούν, έχω κι εγώ δοκιμάσει κάποιες αυτοσχεδιάζοντας και δοκιμάζοντας ανάμειξη της μυζήθρας με διάφορα υλικά.  Ήδη έχω δώσει κι άλλη δική μου εκδοχή που θεωρώ επιτυχημένη, σε μια mousse μυζήθρας με lemon curd.

Αφράτη κρέμα μυζήθρας για γλυκά ψυγείου

Ετούτη εδώ όμως είναι πιο αέρινη, πιο αφράτη, πιο απαλή! Ό,τι πρέπει για να την απολαύσουμε πάνω σε βάσεις από μπισκότο ή σε βάσεις από τραγανό φύλλο κανταϊφιού όπως αυτές που βλέπετε στα γλυκάκια της φωτογραφίας!  Η αλήθεια είναι πως έκανα 2-3 δοκιμές μέχρι να μου αρέσει η αναλογία μυζήθρας-κρέμας γάλακτος. Γιατί το “μυστικό” είναι ακριβώς εκεί: πόση μυζήθρα θα βάλουμε ώστε να έχουμε και καλή υφή και ωραία γεύση.

Αφράτη κρέμα μυζήθρας για γλυκά ψυγείου

Έτσι αυτή η αναλογία που δίνω παρακάτω πιστεύω πως είναι η ιδανική για κρέμα τύπου mousse, και σε υφή και σε γεύση. Τώρα: το υπόβαθρο αυτή τη φορά ήταν φύλλο κανταΐφι αλλά οι δοκιμές έγιναν και με κλασική βάση μπισκότου-βουτύρου, ή ακόμη και με σκέτη κρέμα γαρνιρισμένη με γλυκό κουταλιού. Εδώ όπως πάντα, δίνω την πιο επιτυχημένη εκδοχή και περιμένω τις δικές σας παρεμβάσεις…

Αφράτη κρέμα μυζήθρας για γλυκά ψυγείου

Παρατηρήσεις

  1. Για κάθε «φωλίτσα» έβαλα περίπου 20 gr κανταΐφι, αλλά έφτιαξα 1-2 περίσσιες για να τις τρίψω από πάνω. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το μέγεθος των μπολ που θα γίνει το σερβίρισμα, γι αυτό είναι ενδεικτικές οι ποσότητες.
  2. Αν η μυζήθρα είναι πολύ φρέσκια (η δική μου εδώ ήταν…) γίνεται εντελώς λείο το μείγμα μόνο με το κτύπημα. Αν έχει στεγνώσει κάπως, καλό είναι να την λιώσουμε με ένα πιρούνι πριν την προσθέσουμε στην χτυπημένη κρέμα. Επίσης θα ελαττώσουμε κατά 20-30 gr την ποσότητά της για να μη γίνει πολύ στεγνή η κρέμα μας (ή θα αυξήσουμε λίγο την κρέμα γάλακτος…).
  3. Έχω αρωματίσει την κρέμα και με μαστίχα και με ξύσμα πορτοκαλιού. Με μαστίχα και γλυκό βύσσινο είναι υπέροχη!
  4. Για το “καθάρισμα” του βουτύρου δείτε τη συνταγή του γαλακτομπούρεκου.
  5. Το γλυκό του σερβιρίσματος στις φωτογραφίες είναι δαμάσκηνο.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο