Σε βάσεις κανταϊφιού και όχι μόνο…
Στο «φεύγα» του Καλοκαιριού, ταιριάζουν οι αφράτες μους, οι απαλές κρέμες, τα δροσερά γιαουρτογλυκά. Μπορεί πότε πότε να λαχταρούμε το παγωτό, αλλά πιο συχνά καταφεύγουμε σε λιγότερο παγωμένα επιδόρπια.
Τα «τυρένια» γλυκά ψυγείου έχουν μπει για τα καλά στη δική μου κουζίνα. Λατρεύουμε κάθε τύπου cheese cake (κάποια στιγμή θα γράψω το αγαπημένο «αυθεντικό» των παιδιών μου στη στήλη με τα «διεθνή» του site). Όπως έχω ξαναγράψει, πολλές φορές «πειράζω» συνταγές αλλάζοντας τα υλικά τους με άλλα που βρίσκω εύκολα στην περιοχή μου.
Οι κρέμες με μυζήθρα είναι μια τέτοια «παραλλαγή». Δεν είχα βέβαια μόνο εγώ αυτή τη «φαεινή» ιδέα. Πολλές κρέμες μυζήθρας κυκλοφορούν, έχω κι εγώ δοκιμάσει κάποιες αυτοσχεδιάζοντας και δοκιμάζοντας ανάμειξη της μυζήθρας με διάφορα υλικά. Ήδη έχω δώσει κι άλλη δική μου εκδοχή που θεωρώ επιτυχημένη, σε μια mousse μυζήθρας με lemon curd.
Ετούτη εδώ όμως είναι πιο αέρινη, πιο αφράτη, πιο απαλή! Ό,τι πρέπει για να την απολαύσουμε πάνω σε βάσεις από μπισκότο ή σε βάσεις από τραγανό φύλλο κανταϊφιού όπως αυτές που βλέπετε στα γλυκάκια της φωτογραφίας! Η αλήθεια είναι πως έκανα 2-3 δοκιμές μέχρι να μου αρέσει η αναλογία μυζήθρας-κρέμας γάλακτος. Γιατί το “μυστικό” είναι ακριβώς εκεί: πόση μυζήθρα θα βάλουμε ώστε να έχουμε και καλή υφή και ωραία γεύση.
Έτσι αυτή η αναλογία που δίνω παρακάτω πιστεύω πως είναι η ιδανική για κρέμα τύπου mousse, και σε υφή και σε γεύση. Τώρα: το υπόβαθρο αυτή τη φορά ήταν φύλλο κανταΐφι αλλά οι δοκιμές έγιναν και με κλασική βάση μπισκότου-βουτύρου, ή ακόμη και με σκέτη κρέμα γαρνιρισμένη με γλυκό κουταλιού. Εδώ όπως πάντα, δίνω την πιο επιτυχημένη εκδοχή και περιμένω τις δικές σας παρεμβάσεις…
Υλικά
Για 6-8 μερίδες
Για την κρέμα μυζήθρας:
300 gr «γλυκιά» μυζήθρα (νωπό ανθότυρο Κρήτης)
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι υγρή βανίλια ή 2-3 κόκκους μαστίχας
Για τη βάση κανταϊφιού:
150-200 gr φύλλο κανταΐφι (δείτε παρατηρήσεις)
60-80 gr βούτυρο γάλακτος ή καθαρισμένο βούτυρο, λιωμένο
6-8 κουταλιές σιρόπι από γλυκό κουταλιού
Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας για να αραιώσουμε το σιρόπι
Για το γαρνίρισμα:
Τρούφα σοκολάτας ή κακάο ή γλυκά κουταλιού ή τριμμένο φύλλο κανταΐφι ή τριμμένο καβουρδισμένο αμυγδαλάκι
Επί το έργον
Χτυπάμε σε σαντιγύ την κρέμα γάλακτος και όταν αρχίσει να στέκει προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια. Όταν πήξει αρκετά προσθέτουμε τη μυζήθρα σε κομμάτια. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα χωρίς κανένα κομπάκι μυζήθρας (δείτε και παρατηρήσεις).
Αν την σερβίρουμε με βάσεις κανταϊφιού, τις προετοιμάζουμε ως εξής. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ξαίνουμε το κανταΐφι να ξεκολλήσουν οι ίνες του και μετά τυλίγουμε σε σχήμα φωλιάς (στο μέγεθος του μπολ ή του ποτηριού σερβιρίσματος) μικρές ποσότητες. Τις αραδιάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνουμε πάνω σε κάθε μία 1 κουταλάκι βούτυρο λιωμένο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο 20-25 λεπτά, να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσει.
Στήνουμε τα γλυκάκια: Σε ποτήρια ή μπολάκια βάζουμε μια φωλίτσα κανταΐφι και το περιχύνουμε με μια κουταλιά σιρόπι που αν θέλουμε το έχουμε αραιώσει με λίγο λικέρ. Μοιράζουμε στα ποτήρια μας την κρέμα. Από πάνω, τρίβουμε κανταΐφι, ή καβουρδισμένο αμυγδαλάκι ή απλά τρούφα σοκολάτας ή σκόνη κακάο. Στην περίπτωση που τρίψουμε κανταΐφι μπορούμε να συμπληρώσουμε κι άλλο σιρόπι με κάποιο γλυκό του κουταλιού. Πριν τα σερβίρουμε τα βάζουμε για καμιά ώρα στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
- Για κάθε «φωλίτσα» έβαλα περίπου 20 gr κανταΐφι, αλλά έφτιαξα 1-2 περίσσιες για να τις τρίψω από πάνω. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το μέγεθος των μπολ που θα γίνει το σερβίρισμα, γι αυτό είναι ενδεικτικές οι ποσότητες.
- Αν η μυζήθρα είναι πολύ φρέσκια (η δική μου εδώ ήταν…) γίνεται εντελώς λείο το μείγμα μόνο με το κτύπημα. Αν έχει στεγνώσει κάπως, καλό είναι να την λιώσουμε με ένα πιρούνι πριν την προσθέσουμε στην χτυπημένη κρέμα. Επίσης θα ελαττώσουμε κατά 20-30 gr την ποσότητά της για να μη γίνει πολύ στεγνή η κρέμα μας (ή θα αυξήσουμε λίγο την κρέμα γάλακτος…).
- Έχω αρωματίσει την κρέμα και με μαστίχα και με ξύσμα πορτοκαλιού. Με μαστίχα και γλυκό βύσσινο είναι υπέροχη!
- Για το “καθάρισμα” του βουτύρου δείτε τη συνταγή του γαλακτομπούρεκου.
- Το γλυκό του σερβιρίσματος στις φωτογραφίες είναι δαμάσκηνο.