Air Fryer (φριτέζα αέρος)

Παλαμίδα (και όχι μόνο…) στη λαδόκολλα ή στο air fryer

Παλαμίδα (και όχι μόνο…) στη λαδόκολλα ή στο air fryer

Όπως στα κάρβουνα!

Για να είμαι ειλικρινής “δεν είμαι πολύ φίλη” της παλαμίδας και των συναφών ψαριών… Έλα σου όμως που δεν συμφωνούν οι υπόλοιποι του σπιτιού 😉 ! Έτσι αυτή την εποχή κάθε χρόνο, όλο και κάποια παλαμίδα θα περάσει από την κουζίνα μου…

Παλαμίδα (και όχι μόνο…) στη λαδόκολλα ή στο air fryer

Παρόλο που ο κορυφαίος τρόπος για να τη γευτούμε (ακόμη κι όσοι δεν την αγαπούν…) είναι κατά τη γνώμη μου το σαβόρε, πολλές φορές για να αποφύγουμε τα τηγανητά τη μαγειρεύουμε αλλιώς. Έτσι συχνά γίνεται χορταστικό πιάτο με πατάτες και κρεμμυδάκια  ή συνοδεύει όσπρια και λαδερά ψημένη στα κάρβουνα.

Παλαμίδα (και όχι μόνο…) στη λαδόκολλα ή στο air fryer

Πού να βρίσκει όμως κανείς κάρβουνα κάθε μέρα. Αφήστε που τέτοια ψησίματα θέλουν εξωτερικό χώρο γιατί η έντονη μυρωδιά δεν είναι ό,τι καλύτερο για την κουζίνα μας, ουτε καν στη βεράντα μας! Αυτή λοιπόν τη φορά δοκίμασα το ψήσιμο με δυο διαφορετικούς τρόπους για να μη τηγανίζω. Το ψάρι δεν ήταν γνήσια παλαμίδα (ξέρω να την ξεχωρίζω 😉 ), αλλά έτσι κι αλλιώς όλα αυτά τα «βαριά» ψάρια με ίδιους τρόπους τα μαγειρεύω…

Παλαμίδα (και όχι μόνο…) στη λαδόκολλα ή στο air fryer

Με έναν κλασικό (στη λαδόκολλα) και μ’ έναn μοντέρνο στο air fryer. Υποθέτω την ξέρετε αυτήν τη φριτέζα που τηγανίζει χωρίς ή με ελάχιστο λάδι. Την έχω λίγο λιγότερο από ένα χρόνο και ομολογουμένως είναι από τις πιο χρήσιμες συσκευές που έχω βάλει στην κουζίνα μου. Εύχρηστη, γρήγορη, οικονομική, ιδανική για πιο υγιεινά μαγειρέματα. Νοστιμιά τηγανητού, χωρίς τηγάνισμα! Απ’ ότι διαβάζω δεν είναι μόνο δική μου η άποψη αυτή. Είναι το best seller των συσκευών αυτή την εποχή σε όλη την Ευρώπη και για οικονομικούς λόγους!

Παλαμίδα (και όχι μόνο…) στη λαδόκολλα ή στο air fryer

Μιας και το ψάρι που είχα ήταν αρκετά μεγάλο για δυο άτομα, έφτασε και για τις δυο συνταγές, κι επειδή τα υλικά αλλά και η προετοιμασία είναι ουσιαστικά τα ίδια, τις έβαλα και τις δυο στην ίδια ανάρτηση για να μπορέσουν να τη δοκιμάσουν όσοι ενδιαφερθούν για ψητή παλαμίδα (και όχι μόνο…).

Παρατηρήσεις

  1. Καλό είναι να ζητήσουμε από τον ψαρά μας να μας κόψει σε φέτες το ψάρι, όχι μόνο για να μη μυρίσει η κουζίνα μας, αλλά και για να έχουν ωραίο σχήμα (δεν είναι όλα τα οικιακά μαχαίρια κατάλληλα για τέτοιες δουλειές…).
  2. Αν το ψάρι μας δεν είναι πολύ μεγάλο μπορούμε να το ψήσουμε ολόκληρο στην λαδόκολλα. Εγώ πάντως το προτιμώ σε φέτες γιατί ψήνεται γρηγορότερα και θυμίζει περισσότερο το ψήσιμο στα κάρβουνα!Μάλιστα, επειδή είναι λιπαρό ψάρι, μπορούμε να τη σερβίρουμε χωρίς λαδολέμονο αν θέλουμε να περιορίσουμε τις θερμίδες.
  3. Το δικό μου air fryer είναι κατάλληλο για φαγητό 2-3 ατόμων και χώρεσε λίγες φέτες. Φυσικά ακόμη και σ’ αυτό θα μπορούσα να ψήσω σε 2 φάσεις το ψάρι μου και να δώσω ένα πεντάλεπτο ζέσταμα στην πρώτη παρτίδα… Το έχω κάνει με άλλα ψάρια και έχει επιτυχία!
  4. Εκτός από την παλαμίδα, το τορίκι και τα τονάκια μπορούν να γίνουν ψητά με αυτούς τους τρόπους.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο