Όπως στα κάρβουνα!
Για να είμαι ειλικρινής “δεν είμαι πολύ φίλη” της παλαμίδας και των συναφών ψαριών… Έλα σου όμως που δεν συμφωνούν οι υπόλοιποι του σπιτιού 😉 ! Έτσι αυτή την εποχή κάθε χρόνο, όλο και κάποια παλαμίδα θα περάσει από την κουζίνα μου…
Παρόλο που ο κορυφαίος τρόπος για να τη γευτούμε (ακόμη κι όσοι δεν την αγαπούν…) είναι κατά τη γνώμη μου το σαβόρε, πολλές φορές για να αποφύγουμε τα τηγανητά τη μαγειρεύουμε αλλιώς. Έτσι συχνά γίνεται χορταστικό πιάτο με πατάτες και κρεμμυδάκια ή συνοδεύει όσπρια και λαδερά ψημένη στα κάρβουνα.
Πού να βρίσκει όμως κανείς κάρβουνα κάθε μέρα. Αφήστε που τέτοια ψησίματα θέλουν εξωτερικό χώρο γιατί η έντονη μυρωδιά δεν είναι ό,τι καλύτερο για την κουζίνα μας, ουτε καν στη βεράντα μας! Αυτή λοιπόν τη φορά δοκίμασα το ψήσιμο με δυο διαφορετικούς τρόπους για να μη τηγανίζω. Το ψάρι δεν ήταν γνήσια παλαμίδα (ξέρω να την ξεχωρίζω 😉 ), αλλά έτσι κι αλλιώς όλα αυτά τα «βαριά» ψάρια με ίδιους τρόπους τα μαγειρεύω…
Με έναν κλασικό (στη λαδόκολλα) και μ’ έναn μοντέρνο στο air fryer. Υποθέτω την ξέρετε αυτήν τη φριτέζα που τηγανίζει χωρίς ή με ελάχιστο λάδι. Την έχω λίγο λιγότερο από ένα χρόνο και ομολογουμένως είναι από τις πιο χρήσιμες συσκευές που έχω βάλει στην κουζίνα μου. Εύχρηστη, γρήγορη, οικονομική, ιδανική για πιο υγιεινά μαγειρέματα. Νοστιμιά τηγανητού, χωρίς τηγάνισμα! Απ’ ότι διαβάζω δεν είναι μόνο δική μου η άποψη αυτή. Είναι το best seller των συσκευών αυτή την εποχή σε όλη την Ευρώπη και για οικονομικούς λόγους!
Μιας και το ψάρι που είχα ήταν αρκετά μεγάλο για δυο άτομα, έφτασε και για τις δυο συνταγές, κι επειδή τα υλικά αλλά και η προετοιμασία είναι ουσιαστικά τα ίδια, τις έβαλα και τις δυο στην ίδια ανάρτηση για να μπορέσουν να τη δοκιμάσουν όσοι ενδιαφερθούν για ψητή παλαμίδα (και όχι μόνο…).
Υλικά
Περίπου 1 κιλό παλαμίδα ή άλλο παρόμοιο ψάρι σε φέτες
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Ρίγανη
Προαιρετικά 1-2 σκελίδες σκόρδο
Για το σερβίρισμα:
1/3 κούπας ελαιόλαδο ( περίπου 6 κουταλιές)
¼ κούπας χυμό λεμονιού (περίπου 4 κουταλιές)
1 κουταλάκι μουστάρδα
H κούπα, η κουταλιά και το κουταλάκι μου είναι δοσομετρικά (250ml, 15 ml, 5 ml αντίστοιχα)
Επί το έργον
Κόβουμε την παλαμίδα σε φέτες πάχους 1,5 -2 cm και την ξεπλένουμε πολύ καλά να φύγουν όλα τα αίματα. Την αφήνουμε να στραγγίξει και την στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Την αλατίζουμε, την περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο (αν βάλουμε) και την ανακατεύουμε. Αν την ψήσουμε στην λαδόκολλα μπορούμε να αφήσουμε ολόκληρες τις σκελίδες και να τις σκορπίσουμε ανάμεσα. Αφήνουμε να «μαριναριστεί» κανένα 15λεπτο και την ψήνουμε:
Α. Στη λαδόκολλα: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις). Σε λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος βάζουμε τα κομμάτια της παλαμίδας και τα τυλίγουμε σφικτά, όχι όμως σε σημείο που να σπάσουν και να χαλάσει το σχήμα τους.
Δένουμε τη λαδόκολλα ή την τυλίγουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά (ανάλογα με την ποσότητα και το μέγεθος των κομματιών). Ανοίγουμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε ακόμη 10 λεπτά να ροδοκοκκινίσει το ψάρι μας. Μπορεί αυτό να γίνει και στο γκριλ.
Β. Στο air fryer: Απλώνουμε λίγο χαρτί ψησίματος στη σχάρα της συσκευής και αραδιάζουμε τα κομμάτια του ψαριού. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς, χωρίς να γυρίσουμε το ψάρι. Γυρίζουμε το ψάρι από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη.
Σερβίρουμε και στις δυο περιπτώσεις με λαδολέμονο μουστάρδας που θα χτυπήσουμε σε ένα βαζάκι ή με το μιξεράκι του φραπέ.
Παρατηρήσεις
- Καλό είναι να ζητήσουμε από τον ψαρά μας να μας κόψει σε φέτες το ψάρι, όχι μόνο για να μη μυρίσει η κουζίνα μας, αλλά και για να έχουν ωραίο σχήμα (δεν είναι όλα τα οικιακά μαχαίρια κατάλληλα για τέτοιες δουλειές…).
- Αν το ψάρι μας δεν είναι πολύ μεγάλο μπορούμε να το ψήσουμε ολόκληρο στην λαδόκολλα. Εγώ πάντως το προτιμώ σε φέτες γιατί ψήνεται γρηγορότερα και θυμίζει περισσότερο το ψήσιμο στα κάρβουνα!Μάλιστα, επειδή είναι λιπαρό ψάρι, μπορούμε να τη σερβίρουμε χωρίς λαδολέμονο αν θέλουμε να περιορίσουμε τις θερμίδες.
- Το δικό μου air fryer είναι κατάλληλο για φαγητό 2-3 ατόμων και χώρεσε λίγες φέτες. Φυσικά ακόμη και σ’ αυτό θα μπορούσα να ψήσω σε 2 φάσεις το ψάρι μου και να δώσω ένα πεντάλεπτο ζέσταμα στην πρώτη παρτίδα… Το έχω κάνει με άλλα ψάρια και έχει επιτυχία!
- Εκτός από την παλαμίδα, το τορίκι και τα τονάκια μπορούν να γίνουν ψητά με αυτούς τους τρόπους.