Ίσως η πιο γρήγορη ανάρτηση και συνταγή που έχω γράψει!
Και από τις πιο γρήγορες συνταγές στην πραγματοποίησή της! Ακόμη δεν έχουν κρυώσει εντελώς τα δικά μου, αλλά θεώρησα καλό να γράψω τη συνταγή αμέσως, γιατί όλο και κάποια μαμά θα σκέφτεται τι να βάλει αύριο στο ταπεράκι… Κι όχι μόνο μαμά, αλλά και όποιος ή όποια θέλει 2-3 μπουκιές για τις λιγούρες του γραφείου! Είναι εύκολα, νόστιμα και γίνονται μέχρι να το σκεφτούμε! Μέχρι να σβήσει το φωτάκι του φούρνου, έχουμε ετοιμάσει το μείγμα τους. Και επι πλέον, είναι vegetarian και εύκολα μετατρέπονται σε εντελώς vegan!
Με μεγάλη μου χαρά και αυτό τον μήνα είδα ότι στο similarweb (το πιο αξιόπιστο site που μετρά την επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων, αφότου έκλεισε το alexa), διατηρούμε την υψηλή θέση κατάταξης του προηγούμενου μήνα στην κατηγορία των συνταγών και ανεβαίνουμε στη γενική κατάταξη! Μπορείτε να το επισκεφτείτε και να δείτε όποιο site σας ενδιαφέρει.
Αυτό όμως που με χαροποιεί πολύ είναι ότι πάνω από το 60% των επισκεπτών είναι στις κάτω από τα 45 κλίμακες των ηλικιών. Νεαρές φίλες και νέοι φίλοι, μαμάδες και μπαμπάδες, εργαζόμενες και εργαζόμενοι που μαγειρεύουν στο σπίτι, άνθρωποι όπως αντιλαμβάνομαι της διπλανής πόρτας! Εμείς που στην καθημερινότητά μας φτιάχνουμε συνταγές χωρίς εξεζητημένα υλικά, παρόλο που αγαπούμε τις νέες γεύσεις και δοκιμές, αλλά τις αφήνουμε για ιδιαίτερες μέρες. Ευχαριστώ πολύ!
Αυτά λοιπόν τα μαφινάκια είναι ένα κέρασμα απλό και καθημερινό, για το κολατσιό ή το απογευματινό μας που προέκυψε «από το νου μου» που λέμε (ε, όχι εντελώς, είχα μια συνταγή στο τετράδιό μου με αυγά και βούτυρο και έκανα τις σχετικές μετατροπές σ’ αυτήν), επειδή έχω πολλά μήλα, ήθελα να πιούμε τον απογευματινό καφέ μας με κάτι που να μην έχει βούτυρα και αυγά και που να ετοιμαστεί σε ελάχιστο χρόνο.
Έχουμε και λέμε λοιπόν!
Υλικά
140 gr (1 κούπα) αλεύρι που φουσκώνει
1 κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Περίπου 210 gr (3/4 κούπας) πολτός μήλου
80 ml ελαιόλαδο (περίπου 1/3 κούπας)
220 gr (1 κούπα) ζάχαρη (μισή μισή λευκή με καστανή ή ενός είδους)
60ml (περίπου ¼ κούπας) γάλα ή χυμό πορτοκαλιού
Η κούπα και τα κουτάλια μου είναι δοσομετρικά
Επί το έργον
Ανάβουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς (αντιστάσεις) Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα 4 πρώτα υλικά. Αλέθουμε τα μήλα στο multi να γίνουν πολτός και τα αδειάζουμε σε μπολ ανάμειξης.
Προσθέτουμε τις ζάχαρες, το ελαιόλαδο, το γάλα και ανακατεύουμε καλά να έχουμε μια περίπου ομοιογενή κρέμα. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στην κρέμα.
Μοιράζουμε σε 9-12 θήκες για μαφινάκια (ανάλογα με το μέγεθός τους). Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου στη μεσαία σχάρα και αν χρειαστεί τα καλύπτουμε το τελευταίο δεκάλεπτο με χαρτί ψησίματος. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αχνοζάχαρη.
Παρατηρήσεις
- Ο πολτός μήλου είναι πολύ καλό υποκατάστατο του αυγού και χρησιμοποιείται και σε άλλες συνταγές εναλλακτικά.
- Το πασπάλισμα με αχνοζάχαρη είναι προαιρετικό, γι αυτό δεν την αναφέρω στα υλικά. Μπήκε για να είναι πιο ευπαρουσίαστα στις φωτογραφίες 😉 !
- Οι θήκες μου είναι σχετικά μεγάλες, αλλά είναι απολύτως αντικολλητικές και τις έχω βολευτεί. Στις κλασικές φόρμες για μάφινς θα έβγαιναν περισσότερα κομμάτια και επειδή θα ήταν πιο μικρά θα ήθελαν λιγότερο χρόνο ψησίματος. Εδώ βγήκαν 9 κομμάτια.
- Όταν υπάρχει καστανή ζάχαρη στο ντουλάπι μου, αντικαθιστώ ένα μέρος της συνολικής με αυτήν, ειδικά στις συνταγές με μήλο. Θεωρώ ότι ταιριάζουν οι γεύσεις τους.
καλησπέρα δοκιμάζω τις συνταγές σας χρόνια και πάντα πετυχαίνουν. επίσης με βοηθάτε με το μενού της εβδομάδας που πάντα δίνεται ιδέες για όλη την οικογένεια. παρ όλα αυτά πρώτη φορά σας γράφω. δοκίμασα αυτά τα muffins και ήταν καταπληκτικά. μου βγήκαν βέβαια μόνο 8. σκεφτόμουν να δοκιμάσω τη συνταγή σε μακρόστενη φόρμα. ο διπλασιασμός της δόσης πιστεύεται ότι θα είναι ενταξει;
Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι που σας άρεσαν τα μαφινάκια. Ναι, ο διπλασιασμός της δόσης θα είναι μια χαρά για μια κανονική μακρόστενη φόρμα. Συνήθως η δόση του κέικ σ’ αυτές τις φόρμες είναι 2 κούπες αλεύρι.Πρέπει βέβαια να ψηθεί περισσότερη ώρα, η διπλάσια και μάλιστα μαζεμένη ποσότητα, λάβετέ το υπόψιν! Καλή επιτυχία και πείτε μας αν δεν σας βάζουμε σε κόπο πώς βγήκε…