Αγαπημένοι καλοκαιρινοί ψευτοκεφτέδες!
Το ερώτημα ήρθε inbox, μετά από κάποια κοινοποίηση των “κολοκυθοκεφτέδων της Ρένας” στο facebook. «Δεν έχετε μελιτζανοκεφτέδες στο site;». Και ναι, δυστυχώς δεν είχα! Υποσχέθηκα λοιπόν συνταγή όσο πιο γρήγορα μπορούσα, και μάλιστα με video, αφού παλιότερα είχαν ζητηθεί και από φίλους μας από το youtube. Εδώ λοιπόν σήμερα οι μελιτζανοκεφτέδες μου, που τους δοκιμάσαμε και ως «μπιφτέκια» στον φούρνο, αφού είμαι σίγουρη πως θα ακολουθούσε σχετική ερώτηση.
Όλοι αυτοί οι ψευτοκεφτέδες στην πιο παραδοσιακή τους μορφή είναι τηγανητοί. Κολοκυθοκεφτέδες, χορτοκεφτέδες, αγκιναροκεφτέδες, τηγανητοί έχουν καταγραφεί στη μνήμη της γεύσης μας. Όμως πολλοί από μας αποφεύγουν τα τηγανητά κι έτσι πολύ συχνά πια ο φούρνος έχει αντικαταστήσει το τηγάνι με ελάχιστο κόστος στη γεύση. Για τούτη εδώ τη συνταγή το γευστικό κόστος είναι ελάχιστο, περισσότερο θα μετρούσα το κόστος του χρόνου ψησίματος.
Το τηγάνι εδώ που τα λέμε είναι γρήγορο! Κι αν τηγανίζουμε με ελαιόλαδο, μιας στις τόσες μια τηγανητή λιχουδιά δεν θα μας βλάψει. Όμως για πιο τακτική κατανάλωση οι μελιτζανοκεφτέδες της συνταγής είναι μια χαρά και στον φούρνο. Το ίδιο θα μπορούσα να πω και για τις υπόλοιπες συνταγές με “ψευτοκεφτέδες” του site. Ειδικά για τους κολοκυθοκεφτέδες υπάρχει ήδη συνταγή, αλλά και όλες οι υπόλοιπες έχουν δοκιμαστεί από φίλες στον φούρνο. Συστήνω μόνο μικρή αύξηση της ποσότητας του λαδιού στο μείγμα αν τους φτιάξουμε στον φούρνο.
Μάλιστα, έχω κάνει μια βασική αλλαγή στην αρχική μου συνταγή που ήθελε τα κυβάκια της μελιτζάνας προτηγανισμένα: τα ψήνω πια στον φούρνο, πρακτική που κάνει ακόμη πιο υγιεινούς τους κεφτέδες μου. Πάντως-ίσως αυτή να ήταν η αιτία που δεν είχα ακόμη δημοσιεύσει τη συνταγή- η μελιτζάνα χρειάζεται το «προψήσιμο» πριν χρησιμοποιηθεί σε μελιτζανοκεφτέδες. Έχουν λίγη παραπάνω φασαρία από τους άλλους κεφτέδες με καλοκαιρινά λαχανικά, λόγω αυτής της διαδικασίας, αλλά -όχι που να τους παινέσω- για μένα είναι ίσως οι καλύτεροι!
Υλικά
500 gr μελιτζάνες
Λίγο αλάτι
45- 60 ml ελαιόλαδο για το μείγμα
100-120 gr (2 μέτρια) κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη της ντομάτας
100 gr φρυγανιά
2 αυγά
2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά αλλά τους πάει)
Περίπου 200 gr τυρί (εδώ κρητικός ανθότυρος για μακαρόνια, δείτε παρατηρήσεις)
3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
8-10 φύλλα βασιλικού βασιλικό
Πιπέρι
Αλεύρι για το τύλιγμα
Ελαιόλαδο για το ταψί ή για το τηγάνισμα
Επί το έργον
Δείτε την παρασκευή τους στο video και τις παρατηρήσεις παρακάτω, κι αν χρειάζονται διευκρινίσεις, εδώ είμαστε… Ζητήστε τις με σχόλιο εδώ ή στα social media της σελίδας!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
1)Αντί να ψήσουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο πριν τις λιώσουμε, μπορούμε να τις μαλακώσουμε σε ένα τηγάνι. Θα κερδίσουμε χρόνο, μαλακώνουν πιο γρήγορα.
2)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μελιτζάνες από την κατάψυξη γι αυτήν τη συνταγή.
3) Αν ψήσουμε τους μελιτζανοκεφτέδες στον φούρνο καλό είναι να βάλουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο στο μείγμα (1-2 κουταλιές) ειδικά αν το τυρί είναι χαμηλών λιπαρών. Τους ψήνουμε σε αντιστάσεις, στην μεσαία σχάρα. Επίσης μπορεί να χρειαστεί να τους γυρίσουμε κάποια στιγμή.
4)Στο video έχει χρησιμοποιηθεί κρητικός αθότυρος όχι εντελώς ξερός. Θα έλεγα ότι είναι ένα ημίσκληρο τυρί, με μέτριο αλάτι αυτός που κυκλοφορεί στο εμπόριο, γι αυτό δεν προσθέτω άλλο αλάτι στο μείγμα. Θα μπορούσε να αντικατασταθεί με άλλο «στεγνό» τυρί, ή με μείγμα διαφόρων τυριών, σκληρών και μαλακών. Ανάλογα με το τυρί θα ρυθμίσουμε –εκτός από το αλάτι- και την ποσότητα της φρυγανιάς, ώστε τελικά οι μελιτζανοκεφτέδες μας να πλάθονται και να διατηρούν το σχήμα τους.
5)Λιώνουμε στον βαθμό που θέλουμε τις μελιτζάνες. Εγώ προτιμώ να μην είναι εντελώς βελουτέ ο πολτός τους γι αυτό δεν χρησιμοποιώ μπλέντερ αλλά το εργαλείο για τον πουρέ ή ένα πιρούνι. Μπορούμε να αφαιρέσουμε εντελώς τη φλούδα αν δεν θέλουμε να τη βρίσκουμε.
6)Αντί βασιλικού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δυόσμο ή να τον παραλείψουμε εντελώς. Προσωπικά θεωρώ ότι με τη μελιτζάνα ταιριάζει πολύ ο βασιλικός, αλλά περί ορέξεως…