VIDEOS

Μελιτζανοκεφτέδες στον φούρνο ή στο τηγάνι (VIDEO)

Μελιτζανοκεφτέδες στον φούρνο ή στο τηγάνι (VIDEO)

Αγαπημένοι καλοκαιρινοί ψευτοκεφτέδες!

Το ερώτημα ήρθε inbox, μετά από κάποια κοινοποίηση των “κολοκυθοκεφτέδων της Ρένας” στο facebook. «Δεν έχετε μελιτζανοκεφτέδες στο site;». Και ναι, δυστυχώς δεν είχα! Υποσχέθηκα λοιπόν συνταγή όσο πιο γρήγορα μπορούσα, και μάλιστα με video, αφού παλιότερα είχαν ζητηθεί και από φίλους μας από το youtube. Εδώ λοιπόν σήμερα οι μελιτζανοκεφτέδες μου, που τους δοκιμάσαμε και ως «μπιφτέκια» στον φούρνο, αφού είμαι σίγουρη πως θα ακολουθούσε σχετική ερώτηση.

Μελιτζανοκεφτέδες στον φούρνο ή στο τηγάνι (VIDEO)

Όλοι  αυτοί οι ψευτοκεφτέδες στην πιο παραδοσιακή τους μορφή είναι τηγανητοί. Κολοκυθοκεφτέδες, χορτοκεφτέδες, αγκιναροκεφτέδες, τηγανητοί έχουν καταγραφεί στη μνήμη της γεύσης μας.  Όμως πολλοί από μας αποφεύγουν τα τηγανητά κι έτσι πολύ συχνά πια ο φούρνος έχει αντικαταστήσει το τηγάνι με ελάχιστο κόστος στη γεύση. Για τούτη εδώ τη συνταγή το γευστικό κόστος είναι ελάχιστο, περισσότερο θα μετρούσα το κόστος του χρόνου ψησίματος.

Μελιτζανοκεφτέδες στον φούρνο ή στο τηγάνι (VIDEO)

Το τηγάνι εδώ που τα λέμε είναι γρήγορο! Κι αν τηγανίζουμε με ελαιόλαδο, μιας στις τόσες μια τηγανητή λιχουδιά δεν θα μας βλάψει. Όμως για πιο τακτική κατανάλωση οι μελιτζανοκεφτέδες της συνταγής είναι μια χαρά και στον φούρνο. Το ίδιο θα μπορούσα να πω και για τις υπόλοιπες συνταγές με “ψευτοκεφτέδες” του site. Ειδικά για τους κολοκυθοκεφτέδες υπάρχει ήδη συνταγή, αλλά και όλες οι υπόλοιπες έχουν δοκιμαστεί από φίλες στον φούρνο. Συστήνω μόνο μικρή αύξηση της ποσότητας του λαδιού στο μείγμα αν τους φτιάξουμε στον φούρνο.

Μελιτζανοκεφτέδες στον φούρνο ή στο τηγάνι (VIDEO)

Μάλιστα, έχω κάνει μια βασική αλλαγή στην αρχική μου συνταγή που ήθελε τα κυβάκια της μελιτζάνας προτηγανισμένα: τα ψήνω πια στον φούρνο, πρακτική που κάνει ακόμη πιο υγιεινούς τους κεφτέδες μου. Πάντως-ίσως αυτή να ήταν η αιτία που δεν είχα ακόμη δημοσιεύσει τη συνταγή- η μελιτζάνα χρειάζεται το «προψήσιμο» πριν χρησιμοποιηθεί σε μελιτζανοκεφτέδες. Έχουν λίγη παραπάνω φασαρία από τους άλλους κεφτέδες με καλοκαιρινά λαχανικά, λόγω αυτής της διαδικασίας, αλλά -όχι που να τους παινέσω- για μένα είναι ίσως οι καλύτεροι!

Μελιτζανοκεφτέδες στον φούρνο ή στο τηγάνι (VIDEO)

Παρατηρήσεις

1)Αντί να ψήσουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο πριν τις λιώσουμε, μπορούμε να τις μαλακώσουμε σε ένα τηγάνι. Θα κερδίσουμε χρόνο, μαλακώνουν πιο γρήγορα.

2)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μελιτζάνες από την κατάψυξη γι αυτήν τη συνταγή.

3) Αν ψήσουμε τους μελιτζανοκεφτέδες στον φούρνο καλό είναι να βάλουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο στο μείγμα (1-2 κουταλιές) ειδικά αν το τυρί είναι χαμηλών λιπαρών. Τους ψήνουμε σε αντιστάσεις, στην μεσαία σχάρα. Επίσης μπορεί να χρειαστεί να τους γυρίσουμε κάποια στιγμή.

4)Στο video έχει χρησιμοποιηθεί κρητικός αθότυρος όχι εντελώς ξερός. Θα έλεγα ότι είναι ένα ημίσκληρο τυρί, με μέτριο αλάτι αυτός που κυκλοφορεί στο εμπόριο, γι αυτό δεν προσθέτω άλλο αλάτι στο μείγμα. Θα μπορούσε να αντικατασταθεί με άλλο «στεγνό» τυρί, ή με μείγμα διαφόρων τυριών, σκληρών και μαλακών. Ανάλογα με το τυρί θα ρυθμίσουμε –εκτός από το αλάτι- και την ποσότητα της φρυγανιάς, ώστε τελικά οι μελιτζανοκεφτέδες μας να πλάθονται και να διατηρούν το σχήμα τους.

5)Λιώνουμε στον βαθμό που θέλουμε τις μελιτζάνες. Εγώ προτιμώ να μην είναι εντελώς βελουτέ ο πολτός τους γι αυτό δεν χρησιμοποιώ μπλέντερ αλλά το εργαλείο για τον πουρέ ή ένα πιρούνι. Μπορούμε να αφαιρέσουμε εντελώς τη φλούδα αν δεν θέλουμε να τη βρίσκουμε.

6)Αντί βασιλικού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δυόσμο ή να τον παραλείψουμε εντελώς. Προσωπικά θεωρώ ότι με τη μελιτζάνα ταιριάζει πολύ ο βασιλικός, αλλά περί ορέξεως…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο