Οι τέλειοι κολοκυθοκεφτέδες της Ρένας

Από τους καλύτερους που έχουμε δοκιμάσει!

Από του πιο αγαπημένους κεφτέδες του καλοκαιριού, οι κολοκυθοκεφτέδες δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν ήδη στη σελίδα.  Είναι μάλιστα μια συνταγή που αγαπούν πολύ οι επισκέπτες μας, τη γυρίσαμε σε video και γενικά είναι από αυτές που δεν θα τις άλλαζα εύκολα με κάποια άλλη. 

Αλλά ετούτη εδώ η συνταγή είναι πραγματικά εξαιρετική, ακριβώς όπως υποστήριξε η ξαδελφούλα μου που μου την έδωσε με όλη της την καρδιά με την παράκληση να τους παρουσιάσω ως «Κολοκυθοκεφτέδες Ρένας», της μαμάς της που χάσαμε πρόωρα και ο χαμός της μας πληγώνει ακόμη.

 

 

Η Ρένα -δεν τη λέω θεία μιας και ήταν λίγα μόνο χρόνια μεγαλύτερή μου- ήταν μια χρυσονοικοκυρά και μάλιστα σε πολλά επίπεδα. Χρυσοχέρα στα κεντήματα, έφτιαχνε μοναδικά κομμάτια με όποια βελονιά και σχέδιο κυκλοφορεί, αλλά αυτά που ήταν ανεπανάληπτα ήταν τα κοφτά της εργόχειρα. Πραγματικά έργα τέχνης.

Τα φαγητά της και τα γλυκά της, από τα καλύτερα του οικογενειακού συνταγολογίου! Κάποια στιγμή θα σας παρουσιάσω τα καλιτσούνια και τα πασχαλινά της ψωμιά, από τα πιο νόστιμα που έχω στη συλλογή μου. Καπετάνισσα με τα όλα της, δεν άφησε τις πολλές δυσκολίες της ζωής της να επηρεάσουν την άψογη αισθητική της.  Όλα όσα έφτιαξε ήταν μελετημένα ως την τελευταία λεπτομέρεια, γι αυτό ήταν άψογα!

 

Τιμή μου λοιπόν να έχω μια ακόμη συνταγή της, επεξεργασμένη ως την τελευταία λεπτομέρεια και προφανώς χιλιοδοκιμασμένη. Αν τους φτιάξετε θα εκπλαγείτε τόσο από τη γεύση τους όσο και από την υφή του μείγματος που έχει τέτοια σύσταση ώστε οι κολοκυθοκεφτέδες μας να πλάθονται εύκολα, να μη σκορπούν στο τηγάνι και να είναι  πολύ εμφανίσιμοι εκτός των άλλων!

Αν λοιπόν προτιμάτε τους κολοκυθοκεφτέδες με τυριά (υπόψη ότι η προηγούμενη συνταγή μου δεν έχει τυριά),  πιστεύω ότι αυτοί εδώ θα σας ενθουσιάσουν!

Υλικά:

3-4 μεγάλα κολοκύθια (επειδή τα δικά μου ήταν μέτρια έβαλα 5, τα ζύγισα και ήταν 700gr)

Λίγο αλάτι

3 αυγά

1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι

1 κούπα τριμμένο ξερό αθότυρο (ξερή μυζήθρα τον λένε αλλού)

1 μικρό ματσάκι δυόσμο

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

2 μεσαία ξερά κρεμμύδια ή 1 μεγάλο

½ κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα τριμμένη φρυγανιά

Λίγο πιπέρι

Αλεύρι για το τύλιγμα

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Επί το έργον:

Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη της ντομάτας και τα αλατίζουμε ελαφρά. Τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός το αλεύρι και το ελαιόλαδο του τηγανίσματος) και ζυμώνουμε το μείγμα να ανακατευτούν καλά.

Πλάθουμε κανονικούς κολοκυθοκεφτέδες, τους αλευρώνουμε καλά,  και τους τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Τους γυρίζουμε όταν ροδοκοκκινίσουν από τη μια πλευρά να τηγανιστούν και από την άλλη μειώνοντας λίγο τη θερμοκρασία (από το 9 στο 6 ή το 7 ας πούμε) για να ψηθούν και στο εσωτερικό.

Τους βγάζουμε σε χαρτοπετσέτα και τους σερβίρουμε ζεστούς.  Αν θέλουμε τους αρτύζουμε με λεμόνι στο σερβίρισμα.

Παρατηρήσεις:

  • Οι κολοκυθοκεφτέδες δεν πρέπει να είναι σφαιρικοί για να ψηθούν όμορφα. Πρέπει να τους πατάμε λίγο, πεπλατυσμένοι ψήνονται καλύτερα από μέσα.
  • Η κούπα που μέτρησα τα υλικά είναι 250ml
  • Για να γίνει σωστό σε πυκνότητα το μείγμα μας πρέπει να είναι καλά στραγγισμένο το κολοκύθι. Εγώ το έτριψα αποβραδίς και το άφησα να στραγγίξει σχεδόν 12 ώρες. Ίσως να ήταν έτοιμο και 2-3 ώρες πριν. Αν παρόλα αυτά έχει υγρασία προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ακόμα.
  • Οι κολοκυθοκεφτέδες καταψύχονται πριν τηγανιστούν, αλευρωμένοι και τηγανίζονται χωρίς να αποψυχθούν. Έτσι και τώρα τηγάνισα όσους θέλαμε και κατάψυξα τους υπόλοιπους σε ένα δίσκο στην κατάψυξη . Μόλις παγώσουν θα τους βάλω σε σακούλες κατάψυξης κι έτσι θα έχω ένα μεζεδάκι εύκολο όποια στιγμή το χρειαστώ.
  • Η υφή του μείγματος είναι τέτοια που είμαι βέβαιη ότι θα γίνονται τέλειοι και στο φούρνο. Θα τους δοκιμάσω οπωσδήποτε στο φούρνο την επόμενη φορά και θα ενημερώσω την ανάρτηση. 

Μη ξεχάσετε το διαγωνισμό μας, τον

πιο  «νόστιμο» διαγωνισμό του Καλοκαιριού (δείτε εδώ) ! 

 

Καλά να περνάτε!

Print Friendly, PDF & Email