Από τους καλύτερους που έχουμε δοκιμάσει!
Από του πιο αγαπημένους κεφτέδες του καλοκαιριού, οι κολοκυθοκεφτέδες δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν ήδη στη σελίδα. Είναι μάλιστα μια συνταγή που αγαπούν πολύ οι επισκέπτες μας, τη γυρίσαμε σε video και γενικά είναι από αυτές που δεν θα τις άλλαζα εύκολα με κάποια άλλη.
Αλλά ετούτη εδώ η συνταγή είναι πραγματικά εξαιρετική, ακριβώς όπως υποστήριξε η ξαδελφούλα μου που μου την έδωσε με όλη της την καρδιά με την παράκληση να τους παρουσιάσω ως «Κολοκυθοκεφτέδες Ρένας», της μαμάς της που χάσαμε πρόωρα και ο χαμός της μας πληγώνει ακόμη.
Η Ρένα -δεν τη λέω θεία μιας και ήταν λίγα μόνο χρόνια μεγαλύτερή μου- ήταν μια χρυσονοικοκυρά και μάλιστα σε πολλά επίπεδα. Χρυσοχέρα στα κεντήματα, έφτιαχνε μοναδικά κομμάτια με όποια βελονιά και σχέδιο κυκλοφορεί, αλλά αυτά που ήταν ανεπανάληπτα ήταν τα κοφτά της εργόχειρα. Πραγματικά έργα τέχνης.
Τα φαγητά της και τα γλυκά της, από τα καλύτερα του οικογενειακού συνταγολογίου! Κάποια στιγμή θα σας παρουσιάσω τα καλιτσούνια και τα πασχαλινά της ψωμιά, από τα πιο νόστιμα που έχω στη συλλογή μου. Καπετάνισσα με τα όλα της, δεν άφησε τις πολλές δυσκολίες της ζωής της να επηρεάσουν την άψογη αισθητική της. Όλα όσα έφτιαξε ήταν μελετημένα ως την τελευταία λεπτομέρεια, γι αυτό ήταν άψογα!
Τιμή μου λοιπόν να έχω μια ακόμη συνταγή της, επεξεργασμένη ως την τελευταία λεπτομέρεια και προφανώς χιλιοδοκιμασμένη. Αν τους φτιάξετε θα εκπλαγείτε τόσο από τη γεύση τους όσο και από την υφή του μείγματος που έχει τέτοια σύσταση ώστε οι κολοκυθοκεφτέδες μας να πλάθονται εύκολα, να μη σκορπούν στο τηγάνι και να είναι πολύ εμφανίσιμοι εκτός των άλλων!
Αν λοιπόν προτιμάτε τους κολοκυθοκεφτέδες με τυριά (υπόψη ότι η προηγούμενη συνταγή μου δεν έχει τυριά), πιστεύω ότι αυτοί εδώ θα σας ενθουσιάσουν!
Μη ξεχάσετε το διαγωνισμό μας, τον
πιο “νόστιμο” διαγωνισμό του Καλοκαιριού (δείτε εδώ) !
Υλικά
3-4 μεγάλα κολοκύθια (επειδή τα δικά μου ήταν μέτρια έβαλα 5, τα ζύγισα και ήταν 700gr)
Λίγο αλάτι
3 αυγά
1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι
1 κούπα τριμμένο ξερό αθότυρο (ξερή μυζήθρα τον λένε αλλού)
1 μικρό ματσάκι δυόσμο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
2 μεσαία ξερά κρεμμύδια ή 1 μεγάλο
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα τριμμένη φρυγανιά
Λίγο πιπέρι
Αλεύρι για το τύλιγμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Επί το έργον
Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη της ντομάτας και τα αλατίζουμε ελαφρά. Τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός το αλεύρι και το ελαιόλαδο του τηγανίσματος) και ζυμώνουμε το μείγμα να ανακατευτούν καλά.
Πλάθουμε κανονικούς κολοκυθοκεφτέδες, τους αλευρώνουμε καλά, και τους τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Τους γυρίζουμε όταν ροδοκοκκινίσουν από τη μια πλευρά να τηγανιστούν και από την άλλη μειώνοντας λίγο τη θερμοκρασία (από το 9 στο 6 ή το 7 ας πούμε) για να ψηθούν και στο εσωτερικό.
Τους βγάζουμε σε χαρτοπετσέτα και τους σερβίρουμε ζεστούς. Αν θέλουμε τους αρτύζουμε με λεμόνι στο σερβίρισμα.
Παρατηρήσεις
- Οι κολοκυθοκεφτέδες δεν πρέπει να είναι σφαιρικοί για να ψηθούν όμορφα. Πρέπει να τους πατάμε λίγο, πεπλατυσμένοι ψήνονται καλύτερα από μέσα.
- Η κούπα που μέτρησα τα υλικά είναι 250ml
- Για να γίνει σωστό σε πυκνότητα το μείγμα μας πρέπει να είναι καλά στραγγισμένο το κολοκύθι. Εγώ το έτριψα αποβραδίς και το άφησα να στραγγίξει σχεδόν 12 ώρες. Ίσως να ήταν έτοιμο και 2-3 ώρες πριν. Αν παρόλα αυτά έχει υγρασία προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ακόμα.
- Οι κολοκυθοκεφτέδες καταψύχονται πριν τηγανιστούν, αλευρωμένοι και τηγανίζονται χωρίς να αποψυχθούν. Έτσι και τώρα τηγάνισα όσους θέλαμε και κατάψυξα τους υπόλοιπους σε ένα δίσκο στην κατάψυξη . Μόλις παγώσουν θα τους βάλω σε σακούλες κατάψυξης κι έτσι θα έχω ένα μεζεδάκι εύκολο όποια στιγμή το χρειαστώ.
- Η υφή του μείγματος είναι τέτοια που είμαι βέβαιη ότι θα γίνονται τέλειοι και στο φούρνο. Θα τους δοκιμάσω οπωσδήποτε στο φούρνο την επόμενη φορά και θα ενημερώσω την ανάρτηση.
Τη μιση κουπα ελαιολαδου την βαζουμε στο μειγμα με τα υλικα?
Ακριβώς! Χρειάζεται λίγο ελαιόλαδο και μέσα στο μείγμα!
τους έψησα στο 170 με αέρα για 20′. έγιναν τέλειοι! μπράβο για τη συνταγή! εξαιρετική, όως οολες που εχω δοκιμάσει ως τώρα
Καλησπέρα, μήπως τους δοκιμάσατε φουρνιστούς; ανυπομονώ για σχετικές οδηγίες.
Οι κολοκυθοκεφτέδες της θείας Ρένας φαίνονται τέλειοι και θα τους φτιάξω άμεσα!
Θα χαρώ πολύ να σας αρέσουν! Περιμένω την άποψή σας αν τους φτιάξετε!
Καλησπερα και συγχαρητηρια!!
Θελω να καταψυξω κολοκυθοκεφτεδες
Ομως μια φορα που τοχα δοκιμασει μολις τις εβαλα στο τηγανι παγωμενους απλωσαν και διαλυθηκαν!
Κατι εκανα λαθος σιγουρα!
Τους δικους σας θελω να μου πειτε παγωμενους σε ποια θερμοκρασια θα τους τηγανισω? ( απο 0 εως 9 )
ευχαριστω!
Καλησπέρα και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά είχα πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις και δεν έμεινε χρόνος. Εγώ τους κταψύχω και δεν παθαίνουν τίποτα. Χωρίς να τους ξεπαγώσετε στην αρχή σε υψηλή θερμοκρασία να κάνουν κρούστα και μετά στο 6 ή στο 7 για να ψηθούν και από μέσα.
θαυμαστα και Πεντανοστιμα. Μπράβο σας
Για άλλη μια φορά βλέπουμε ακρίβεια στα υλικά σας!
700 γρ.τα κολοκύθια.
Τι αυτό είναι πετυχημένες οι συνταγές σας..
Προσοχή στη λεπτομέρεια..
Σας ευχαριστώ πολύ για το επαινετικό σχόλιο! Οι φίλες μου με πειράζουν ότι κι εδώ κουβαλώ το δασκαλίστικο και το μαθηματικό 🙂 (Είμαι καθηγήτρια μαθηματικών και έχω μια εμμονή με την ακρίβεια, έχετε δίκιο). Να είστε καλά!
Καλησπέρα, μήπως τους δοκιμάσατε φουρνιστούς; ανυπομονώ για σχετικές οδηγίες.
Περίπου μισή ώρα, στους 170 βαθμούς λέει μια φίλη μας παραπάνω… Αυτή τη συνταγή δεν την έχω δοκιμάσει στο φούρνο!
Τους δοκίμασα σήμερα στο φούρνο, στους 170⁰ αέρα για 30 λεπτά!!! Έγιναν υπέροχοι!!!
Πολύ χαίρομαι που είναι νόστιμοι και στον φούρνο! Ευχαριστώ που τους δοκιμάσατε!
Ποιο από τα δύο τυριά θα μπορούσα να αντικαταστήσω με φέτα;
Θα αντικαθιστούσα τον αθότυρο.Ίσως σηκώσει περισσότερη φρυγανιά το μείγμα γιατί η φέτα έχει πολλή υγρασία σε σχέση με τον αθότυρο! Πείτε μας αν τους φτιάξετε πώς πήγε η αντικατάσταση!
Κυρία Κασσαπάκη σας ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγες σας! Αντικατέστησα το ανθότυρο με φέτα τριμμένη και πρόσθεσα περίπου μία παραπάνω κούπα τριμμένη φρυγανιά! Καλύτεροι από του εστιατορίου!
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν! Πολύ ωραία η αντικατάσταση και πιο εύκολη η εύρεση φέτας, θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους εκτός Κρήτης! Να είστε καλά!
Ευχαριστώ,Βαγγελιώ,για μιαν ακόμα υπέροχη συνταγή ! Είναι πράγματι τέλειοι! Στο τηγάνι κάνουν μια τραγανή κρούστα απ’έξω και μέσα είναι μαλακοί και αφράτοι.Θα ήθελα να πω ότι το κρεμμύδι το έτριψα στον τρίφτη και το στράγγιξα σε σουρωτήρι.Επίσης,δεν είχα φρυγανιά και χρησιμοποίησα ένα αφράτο παξιμάδι χαρουπιού που έτριψα στο μούλτι. Να είσαι καλά και να μας δίνεις τις υπέροχες συνταγές σου.
Εξαιρετική ιδέα το παξιμάδι με χαρούπι! Θα το δοκιμάσω κι εγώ. Ευχαριστώ για τη διαρκή εμπιστοσύνη αγαπητή μου Νατάσσα!
Γίνονται πράγματι τέλειοι !! Και οι μόνοι, απ’όσους έχω φιάξει ,που δεν διαλύονται στο τηγάνισμα. Θα τους δοκιμάσω και με κολοκύθα.Χίλια ευχαριστώ για μιαν ακόμη εξαιρετική συνταγή.
Ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Είναι πολύ ωραίοι και με την γλυκοκολοκύθα! Διαφορετικοί, αλλά ωραίοι!
Ζ
Και ο Γ αστρονόμος σε έχει αντιγράψει ελπίζω με την άδεια σου αλλά όνομα δεν είδα…
Έχω βαρεθεί πια Μαίρη μου…Αλλά και από επαγγελματίες με κύρος; Εκπλήσσομαι. Έχεις link;