Μάλιστα για το τελευταίο, λέγανε ότι όποιος δεν έχει στάρι, να ζητιανέψει ή να πάει σ’ αλώνι να μαζέψει έστω δυο σπυριά και να φτιάξει κόλλυβα, γιατί έπρεπε οπωσδήποτε να μνημονέψει τους νεκρούς του. Εμείς εδώ τα φτιάχνουμε τις Παρασκευές πριν από τα Ψυχοσάββατα, τις Παρασκευές «των ψυχών» ή τω ψυχώ (στην κρητική γλώσσα). Αυτές οι Παρασκευές είναι μέρες νηστείας. Ακόμη και το λάδι νηστεύεται ιδίως από όσους έχουν πρόσφατο πένθος.
Έτσι αυτές τις Παρασκευές των ψυχών, στις εκκλησιές μας γίνεται “παρέλαση” από μικρά δισκάκια, πιατέλες και μπολ με κόλλυβα, συνήθως φτιαγμένα στα σπίτια. Και χαρτάκια με ονόματα αγαπημένων νεκρών. Πολλούς τους θυμόμαστε μόνο εκείνη την ημέρα τώρα που το σκέφτομαι. Θυμάμαι τη γιαγιά μου κάποια φορά να γράφει στο χαρτάκι της ένα άγνωστο για μένα όνομα. Κι όταν τη ρώτησα ποια είναι αυτή, μου είπε για μια αδελφή που είχε χάσει πολύ μικρή σε χρόνια δύσκολα που ο κόσμος πέθαινε από αρρώστιες που σήμερα θεωρούνται πιο απλές από γρίππη. Καλά καλά ούτε αυτή δεν τη θυμόταν αλλά τη μνημόνευε τις μέρες αυτές!
Είναι καμάρι για μια νοικοκυρά να ζητούν από τα δικά της κόλλυβα. Η μάνα μου το θεωρεί μεγάλη της τιμής που δεν προλαβαίνει καλά καλά να βγει από την εκκλησία και έχει αδειάσει το δισκάκι της. Πολλοί μάλιστα την περιμένουν απ’ έξω επί τούτου…
Οι συμβολισμοί των κολλύβων είναι πολλοί. Ο κυριότερος μάλλον είναι αυτός που αναφέρεται στην Α΄ επιστολή προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου (κεφ.14) όπου αναφέρεται ότι όπως ο σπόρος που θάβεται στη γη, αποσυντίθεται αλλά εν τέλει φυτρώνει και ανανεώνεται έτσι και ο νεκρός θα αναστηθεί:
37 καὶ ὃ σπείρεις, οὐ τὸ σῶμα τὸ γενησόμενον σπείρεις, ἀλλὰ γυμνὸν κόκκον, εἰ τύχοι σίτου ἤ τινος τῶν λοιπῶν· […] 42 οὕτω καὶ ἡ ἀνάστασις τῶν νεκρῶν, σπείρεται ἐν φθορᾷ, ἐγείρεται ἐν ἀφθαρσίᾳ·
Η χριστιανική παράδοση λέει ότι καθιερώθηκαν επί Ιουλιανού του Παραβάτη. Ο Ιουλιανός είχε απαγορεύσει την νηστεία και απέσυρε από την αγορά τα νηστίσιμα τρόφιμα. Τότε ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων εμφανίστηκε σε όνειρο του Πατριάρχη Ευδόξιου και του είπε να συμβουλέψει τους χριστιανούς να τραφούν με στάρι και μέλι για να μη πεινάσουν. Αυτά περιγράφονται πολύ γλαφυρά από τον κοσμοκαλόγερο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στο κείμενο «Άγια και Πεθαμένα» που θα βρείτε εδώ
Παρ’ όλα αυτά τα κόλλυβα αναφέρονται και σαν εξέλιξη της αρχαιοελληνικής πανσπερμίας, ενός χυλού που παρασκευαζόταν από πολλά όσπρια και δημητριακά προσφερόταν στα Ανθεστήρια που ήταν γιορτή αφιερωμένη και στους νεκρούς. Όμως,το παρασκεύασμα αυτό δεν το κατανάλωναν γιατί προοριζόταν για τους νεκρούς. Εικάζεται ότι η ονομασία “σπερνά” συνδέεται με την προέλευση των κολλύβων από την πανσπερμία. Ακόμη κι αν τα κόλλυβα σήμερα παρασκευάζονται αποκλειστικά από στάρι, είναι τελικά θαυμαστός ο τρόπος που πολλές τελετές και έθιμα της αρχαιότητας ενσωματώθηκαν στον χριστιανικό τρόπο ζωής! Ακόμη είναι θαυμαστό και στις δύο περιπτώσεις, το γεγονός πως σε περιόδους γιορτής και χαράς δεν ξεχνιούνται οι νεκροί και μνημονεύονται.
Εκτός από τα κόλλυβα, σε πολλά χωριά μοιράζουν το κολλυβόζουμο . Φτιάχνεται από το χυλό που μένει από το βρασμένο στάρι. Σε πολλά μέρη μάλιστα, αυτόν το χυλό τον δένουν με κορν φλάουρ (παλιότερα με αλεύρι) και φτιάχνουν μια πεντανόστιμη κρέμα.
Είναι απαραίτητο να περιέχουν κόκκινο και πράσινο χρώμα .Γι αυτό βάζουμε πάντα ρό(γ)δι και μαϊντανό ή δυόσμο. Ο νεκρός λέει «βλέπει» μόνο το κόκκινο και το πράσινο μου έλεγε κάποτε μια γειτόνισσα. Μάλιστα επειδή δεν είχε ρόδι , έκοψε δυο τρία φυλλαράκια από κατακόκκινο γαρύφαλλο και τα έβαλε στο στάρι.
Φρόντιζαν λοιπόν να έχουν σχεδόν όλο το χρόνο ρό(γ)δια. Τα έδεναν και τα κρεμούσαν σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Παρόλο που ξεραινόταν το φλούδι τους, μέσα τα σπόρια διατηρούνταν αρκετά καλά.
Τώρα υπάρχουν εισαγόμενα όλες τις εποχές. Επίσης απαραίτητη θεωρείται και η σταφίδα. Εκείνο όμως που κάνει τα κρητικά κόλλυβα να διαφέρουν από εκείνα της υπόλοιπης Ελλάδας, είναι το ρεβίθι. Ρεβίθι το λέμε και έτσι το ζητάμε, αλλά δεν πρόκειται για το ρεβίθι που μαγειρεύουμε.
Πρόκειται για ένα «αλεύρι» που προκύπτει από αλεσμένο κίτρινο στραγάλι (αυτό που λέμε αφράτο αλλά ανάλατο). Χρησιμοποιείται αντί του καβουρντισμένου αλευριού ή της φρυγανιάς που χρησιμοποιούν αλλού. Είναι σαφώς πιο εύγευστο και δένει περισσότερο με τα υπόλοιπα μυρωδικά των κολλύβων.
Οι ποσότητες που δίνω παρακάτω αφορούν μισό κιλό στάρι. Η μητέρα μου έφτιαξε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ για την εκκλησία. Περίσσεψαν αρκετά για τις γειτόνισσες που δεν εκκλησιάστηκαν. Δηλαδή θα γέμιζαν άλλο ένα όμοιο αυτά που έμειναν.
Υλικά
½ κιλό στάρι
1 κοφτή κουταλιά σούπας αλάτι
½ κιλό σουσάμι αναποφλοίωτο
800 γραμμάρια ζάχαρη άχνη (ή λιγότερη αν δεν τα θέλετε πολύ γλυκά)
5-6 κουταλιές κοινή ζάχαρη
800 γραμμάρια ρεβίθι
1 -1,5 κούπα αμύγδαλα
1-1,5 κούπα καρύδια
1 κούπα σταφίδες
½ κούπα σπόρους ροδιού
1 κοφτή κουταλιά κανέλα σκόνη
1 κοφτό κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
1 κουταλιά πολύ ψιλοκομμένο δυόσμο (ή μαϊντανό)
Επί το έργον
Βάζουμε το στάρι στο νερό αποβραδίς. Το απόγευμα της επόμενης μέρας το ξεπλένουμε και το βάζουμε να βράσει με αρκετό νερό και για αρκετή ώρα. Μέχρι να αρχίσουν τα σποράκια να σκάνε ελαφρά. Τότε σβήνουμε το μάτι , το αλατίζουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το νερό μέχρι το επόμενο πρωί. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το ξεπλένουμε με άφθονο νερό να φύγουν όλες οι κολλώδεις ουσίες. Κρατάμε το ζουμί που βράσανε και αφήνουμε και κάμποσα σποράκια μέσα αν θέλουμε να φτιάξουμε κολλυβόζουμο.
Απλώνουμε το στάρι σε καθαρά απορροφητικά υφάσματα και το σκεπάζουμε να στεγνώσει εντελώς αρκετές ώρες, μέχρι την ώρα που θα ετοιμάσουμε τα κόλλυβα. Ανάμεσα στα σποράκια σκορπάμε πλυμένα και στεγνωμένα λεμονόφυλλα .
Παράλληλα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ασπρίζουμε , κόβουμε στα τέσσερα και καβουρντίζουμε ελαφρά τα αμύγδαλα, και ψιλοκόβουμε τα καρύδια. Καβουρντίζουμε και το σουσάμι και το αλέθουμε στο multi.Παλιότερα το κοπάνιζαν σε χαβάνια.
Όταν έλθει η ώρα για να τα στρώσουμε στο δίσκο, μεταφέρουμε σε μια λεκάνη το στάρι και προσθέτουμε τα ρόδια, το δυόσμο, το μισό σουσάμι, τους ξηρούς καρπούς(εκτός από δυο τρεις κουταλιές) τα κανελογαρύφαλλα , τις σταφίδες και αρκετό ρεβίθι (λίγο λιγότερο από το μισό) κοσκινίζοντάς το.
ΔΕΝ βάζουμε ζάχαρη τώρα..Τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα υλικά και τα αρωματικά.Πρέπει να δείχνουν σαν αλευρωμένα.
Γεμίζουμε το σκεύος που θέλουμε. Πρόσεξα ότι η μάνα μου βάζοντάς το στάρι με τις χούφτες της στο μπολ, σχημάτισε ένα σταυρό και μετά το γέμισε. Αν πρόκειται για δισκάκι ή πιατέλα τα βάζουμε σαν βουναλάκι.
Από πάνω τώρα ρίχνουμε το υπόλοιπο σουσάμι, τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και το υπόλοιπο ρεβίθι, κοσκινίζοντας το απαλά. Μόλις καλυφθούν με ρεβίθι, σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος ή με μια χαρτοπετσέτα και πιέζουμε να στρωθεί και να χαμηλώσει. Ξανακοσκινίζουμε ως ότου πάρει όλο σχεδόν το ρεβίθι. Πάνω από το ρεβίθι βάζουμε με ένα κουτάλι την κρυσταλλική ζάχαρη και μετά αρχίζουμε την ίδια διαδικασία με την αχνοζάχαρη. Κοσκινίζουμε , πιέζουμε πάνω από χαρτοπετσέτα ή λαδόκολλα και ξανακοσκινίζουμε. Σε μας αρέσει η τελική στρώση να μην έχει πιεστεί αλλά να είναι η επιφάνεια αχνισμένη. Άλλοι προτιμούν την λεία επιφάνεια της πιεσμένης αχνοζάχαρης.
Στολίζουμε με κουφέτα, χρυσοκούφετα, αμύγδαλα και σπόρους ρογδιού. Οι πιατέλες τα Ψυχοσάββατα είναι απλές. Δεν χρειάζονται παρά ένα σταυρό. Στα μνημόσυνα γίνονται πραγματικά κεντήματα με απαραίτητο πάντα το σταυρό και τα αρχικά του ονόματος του νεκρού που μνημονεύεται. Όταν χρειάστηκε να στολίσω κάποτε δίσκο μνημοσύνου, χάραζα με μια οδοντογλυφίδα στην άχνη το σχέδιο που ήθελα και με χρυσοκούφετα το σχημάτιζα τελικά.
Κολλυβόζουμο:
Βάζουμε σε μπολάκια κρέμας λίγο από το χυλό που έμεινε από το βρασμένο στάρι και προσθέτουμε απ’ όλα τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε για τα κόλλυβα, εκτός από ρεβίθι και ζάχαρη. Το γλυκαίνουμε με μέλι. Οι ποσότητες που θα βάλουμε είναι …κατά βούληση. Τρώγεται χλιαρό αλλά και κρύο.
Εναλλακτικά, ξαναβράζουμε το χυλό , προσθέτουμε μέλι και λίγα από όλα τα υλικά των κολλύβων εκτός από ρεβίθι. Διαλύουμε σε λίγο νερό ανάλογο κορν φλάουρ και δένουμε το χυλό μας. Έχει την υφή μουσταλευριάς , είναι σαν νηστίσιμο ρυζόγαλο με στάρι, και είναι πολύ νόστιμο.
Παρατηρήσεις
Παρατηρήσεις:
1)Δεν είχα την πρόθεση να είναι τόσο μεγάλο το post όταν ξεκίνησα να το γράφω. Παρόλο που περιέκοψα αρκετά το αρχικό μου κείμενο , είναι μεγάλο και αυτό που έμεινε. Εν τέλει όμως δεν ήθελα να παραλείψω τίποτε άλλο.
2)Το σχόλιο που έκανα στην ανάρτηση της Κικής για τα κόλλυβα, ήταν η αφορμή για να πάρω πολλά emails που μου ζητούσαν τη συνταγή για τα κρητικά κόλλυβα, για να τα φτιάξουν κάποιο από τα Ψυχοσάββατα που ακολουθούν. Δεν γινόταν να δημοσιεύσω νωρίτερα το post γιατί θα έπρεπε να έχω φωτογραφίες που τραβήχτηκαν βέβαια τις 2 τελευταίες μέρες.
3)Τα κόλλυβα έχουν αποτελέσει πολλές φορές αιτία τροφικής δηλητηρίασης και μάλιστα μαζικής. Αυτή οφείλεται στο βάκιλο των δημητριακών. Η ζέστη αλλά και ζάχαρη ευνοούν την ανάπτυξή του, γι αυτό τα κόλλυβα πρέπει να καταναλώνονται λίγο μετά την παρασκευή τους. Επίσης η ζάχαρη δεν πρέπει να έλθει σε επαφή με το στάρι μέχρι την ώρα της κατανάλωσης. Έτσι το ρεβίθι παίζει και το ρόλο του «μονωτικού» ανάμεσα στο στάρι και τη ζάχαρη. Εννοείται ότι τα σκεύη που θα χρησιμοποιηθούν καθώς και τα υφάσματα που απλώνουμε το βρασμένο στάρι πρέπει να είναι σχολαστικά καθαρά.
4) Στοιχεία για το post πήρα από τα παρακάτω sites αλλά και από προσωπικές μνήμες και αφηγήσεις ηλικιωμένων γνωστών μου:
Η παρασκευή των κολλύβων έγινε από τη μάνα μου, που μου έδωσε βέβαια και τη συνταγή, με την παραγγελία όταν χρειαστεί να τα φτιάξω γι αυτήν και να μη τα παραγγέλνω σε επαγγελματίες. Εύχομαι αυτό να αργήσει πολύ πολύ πολύ….
πολύ καλό! μπράβο
Vita δεν μπορούσα να μη δακρύσω στο τέλος, όπως ξέρεις πρόσφατα έχει φύγει η μητέρα μου κι όσο κι αν ήταν μεγάλη υπάρχουν στιγμές που την αναζητώ.
Οι πληροφορίες σου είναι αναλυτικές και χρήσιμες.
Από τη μητέρα μου έχω μάθει κι εγώ να φτιάχνω τα κόλλυβα που σε πολλά σημεία είναι κοινά με τη δική σου συνταγή.
Μου άρεσαν βέβαια κάποιες ιδιαιτερότητες κι όταν θα φτιάξω ξανά θα ακολουθήσω αυτά τα βήματα. Δεν ξέρω αν θα βρω αυτό το ρεβίθι που αναφέρεις.
Να είσαι καλά και μετέφερε τους ιδιαίτερους χαιρετισμούς μου στη μητέρα σου.
Καλό βράδυ.
Πολλή καλό άρθρο, και δεν μου φάνηκε και τόσο μεγάλο, επειδή είναι καλό γραμμένο.
Ευχαριστήθηκα και δεν κουράστηκα καθόλου στην ανάγνωση της ανάρτησης! Την περίμενα μάλιστα πως και πως…
Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε το επόμενο Ψυχοσάββατο στο όνομα αυτής που μου χάρισε έναν τόσο καλό σύντροφο, της αγαπημένης μου πεθεράς-μητέρας!
Η γεύση τους, όταν τα τρως είναι υγρή; Θέλω να πω είναι ζουμερά; Έτσι μου αρέσουν! Οχι πολύ αλεύρι, και να είναι ζουμερά!
Το ρεβίθι να το αντικαταστήσω με αλεύρι; Ή να βάλλω κατι άλλο;;;
Ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά Μαρίνα
Είναι ένα χρέος που νοιώθω προς τους πάρα πολλούς νεκρούς μου!
Αντί για ρεβύθι βάζω ελαφρά καβουρντισμένο αλεύρι.
Το ρεβύθι με πήγε αλλού!
Στην νοθεία του καφέ στα παλιά καφενεία!
Όσο και αν φαίνεται περίεργο, έτσι μου έδειξαν, όταν έκανα τον "ταμπή" για ένα μήνα στο καφενείο του μπαμπά ενός φίλου. Σαν φοιτητές.
Φυσικά δεν ακολούθησα τις οδηγίες, αλλά μετά οι πελάτες ζητούσαν εμένα για τον καφέ. Κρίμα που δεν έκανα καριέρα εκεί!
Καλό Σ/Κ
Το περίμενα πώς και πώς! Κι άλλο τόσο να ήταν, πάλι θα το διάβαζα… Πάαααρα πολύ ωραίο και αναλυτικό ποστ, όπως πάντα! Μου αρέσει που διαβάζω τις διαφορές απο μέρος σε μέρος, την προσθήκη του ρεβιθιού και τις λεπτομέρειες που αναφέρεις! Εύχομαι να είναι καλά η μανούλα σου και να πιάσει η τελευταία σου ευχή για να αργήσεις πολύυυυυυ να τα φτιάξεις!
Σου είπαν τόσα καλά λόγια οι προπληκτρολογήσαντες, που νιώθω οτι τα δικά μου θα είναι περιττά. Να προσθέσω μόνο μια εικόνα που μου ήρθε στο μυαλό, απο τα παλιά χρόνια, το σερβίρισμα των κόλλυβων, με το πιατελάκι του φλυτζανιού του καφέ.
Νομίζω ότι πρώτη που έφαγε το κολυβόζουμο ήταν η θεά των Ελλήνων Δήμητρα όταν μετά την αρπαγή της μοναχοθυγατέρας της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα,
περιπλανιόταν, μαυροφορεμένη. Όταν την περιμάζεψαν σαράντα ημέρες μετά τη αρπαγή οι κόρες του βασιλιά της Ελευσίνας έβρασαν στάρι και της έδωσαν να πιεί
για να συνέλθει από το βαρύ πένθος την ταλαιπωρία και τη νηστεία. Αυτή η τελετουργία και το έθιμο, πέρασε στην Ανατολική εκδοχή της νέας θρησκείας, γι αυτό και είναι άγνωστα στους Καθολικούς.
υπέροχη ανάρτηση, αχ αυτές οι μανούλες όλες την ίδια οδηγία δίνουν….εύχομαι να αργήσουμε πολλά πολλά χρόνια να τηρήσουμε τη συμφωνία!!!!
Τα κόλλυβα που φτιάχνουν στα μνημόσυνα γίνονται σε μεγάλη ποσότητα, και αντίστοιχα ο χυλός ( έτσι λέγεται το κολυβοζουμι στα χωριά που διατηρείται το έθιμο) μοιράζεται σ όλο το χωριό το πρωί πριν πάνε τα κόλλυβα στην εκκλησία με κατσαρολάκια. Λίγο ζουμί με κόλλυβα, λίγο στραγάλι αφράτο τριμμένο ή χτυπημένο στο γουδί( το ρεβίθι που λες),λίγο απ όλα τα υλικά εν πάσει περιπτώσει,λίγη κανέλα και ζάχαρη, είναι το καλύτερο μέρος του εθίμου για ορισμένους λάτρεις. Ο χυλός δεν είναι κρεμώδης άλλα λιγότερο ή περισσότερο παχύρευστος ανάλογα με τα υλικά που μπούν.
Γιάννη καλώς όρισες και σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου και τον καλό σου λόγο
Ξανθή μου όσο χρόνων κι αν είναι η μάνα πάντα μας πονά ο χαμός της. Να είσαι γερή να τη θυμάσαι…Θα πω στη μητέρα μου τους χαιρετισμούς σου.
Ellada ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.Χαίρομαι που σου άρεσε το post
Μαρίνα δεν έχω εμπειρία με το αλεύρι.Σίγουρα πρέπει να βάλεις λιγότερο ρεβίθι αφού τα θέλεις ζουμερά.Στους πιο πολλούς αρέσουν στεγνά
Δύσπιστε κι όμως είναι πολύ νόστιμο το ρεβίθι στο κόλλυβο.Πριν λίγο έμαθα ότι και στη Θεσσαλία ρεβίθι βάζουν.Στον καφέ βέβαια είναι νοθεία. Αλλά και το αλάτι που νοστιμίζει τα πάντα τον καφέ τον χαλά :-). Κάθε πράμα στον τόπο του!
Κική ευχαριστώ για τα καλά λόγια.Αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών είναι από τα πράγματα που απολαμβάνω στο blogging! Και μάλιστα τόσο άμεση…
Ζαχαρία έχεις δίκιο! Παράλειψή μου που δεν το ανέφερα. Πιατάκι του καφέ, από το καλό σερβίτσιο 🙂
Ανώνυμε ευχαριστώ για την επίσκεψη και για την θαυμάσια πληροφορία.Υπέγραφε έστω με αρχικά για να ξέρω αν έχεις ξαναπεράσει από δω.
Γαστερόπληκτη είναι μου φαίνεται ένα κολπάκι τους για να τους πούμε ότι είναι νωρίς και μην το συζητάνε. Για να τους δείξουμε την αγάπη μας που πολλές φορές το ξεχνάμε… 🙂
Ανώνυμε των 11.16 ευχαριστώ για την επίσκεψη.Σε όλους τους τόπους τα έθιμα έχουν και ομοιότητες και διαφορές. Σε ένα από τα χωριά καταγωγής μου (Μαλεβίζι μεριά) τον χυλό τον μοιράζουν αποβραδίς. Μία θεία μου συχωρεμένη είχε 60!!! μπολάκια γι αυτή τη δουλειά (πριν βγούν τα πλαστικά) και μας έστελνε σε ισάριθμα και παραπάνω σπίτια με χυλό.Βέβαια ο χυλός δεν είναι κρεμώδης. Φαίνεται πιστεύω στην δεύτερη από το τέλος φωτογραφία. Σε πολλές όμως περιοχές (π.χ. σε μερικά χωριά της Μεσσαράς) τον δένουν σε κρέμα με τον τρόπο που γράφω. Κι εμένα προσωπικά μ΄αρέσει χυλός και μάλιστα με μέλι (όχι με ζάχαρη) και μπόλικο σουσάμι
Vita, το άρθρο σου είναι πολύ ενδιαφέρον! Το διάβασα χωρίς λεπτό να με κουράσει! Είμαι γεννημένη στο κέντρο της Αθήνας και ξεκομμένη από αυτά τα έθιμα. Όσο μεγαλώνω καταλαβαίνω την αξία τους! Ιδιαίτερα για τους Έλληνες που ζουν μακριά από την Ελλάδα, η καταγραφή και η παρουσίαση τέτοιων συνταγών έχει πολύ μεγάλη αξία, γιατί δεν μπορούν να απευθυνθούν σε ειδικά ζαχαροπλαστεία να παραγγείλουν. Με ρωτούσαν όταν ήρθα αν ήξερα να βοηθήσω. Δυστυχώς είχα απόλυτη άγνοια. Μετά ήρθαν τα ποστ της Κικής που τα τύπωσα και τα έδωσα στην εδώ Ελληνική Κοινότητα. Τώρα θα τυπώσω και το δικό σου. Σε ευχαριστώ πολύ!
Πολύ εκπαιδευτικό το άρθρο σου και καθόλου κουραστικό. Όταν το διάβαζα σκεφτόμουν.. μακάρι να αργήσει η ώρα που θα χρειαστεί να φτιάξω… Να είσαι καλά!!
Λατρεύω τα κόλλυβα και είναι πραγματικά κρίμα που τα τρώμε σε τόσο δυσάρεστες περιστάσεις! Είναι πάντα ενδιαφέρον να γνωρίζω τα έθιμα διαφορετικών περιοχών. Εύχομαι πραγματικά να αργήσει πολύ η στιγμή που θα χρειαστεί να τα φτιάξεις για κάποιον.
Αυτές οι παραδόσεις έχουν αρχαία σας και βαθιά. Είναι όμορφο και συναρπαστικό.
Σίγουρα αντανακλούν το μυαλό και την καρδιά σας.
Ξέρω ότι όλο και περισσότερο μου αρέσει αυτή τη γη σου.
Μια αγκαλιά.
Καταπληκτική ανάρτηση!!!
Να δώσεις γλυκά φιλάκια στην μανούλα σου
Καλή εβδομάδα
Πόσο όμορφα τα έγραψες όλα Vita μου.
Εδώ και 5 (περίπου χρόνια) που φτιάχνω εγώ, κι'ενώ μου αρέσουν γευστικά, πάντα τα φτιάχνω με πόνο ψυχής και μάλλον πολύ "βαριά" ψυχική διάθεση.
Αγγελική με τιμά ιδιαίτερα αυτό που μου γράφεις. Σ' ευχαριστώ πολύ.
Μανουσίνα μακάρι πράγματι να μην έρχονται τέτοιες ώρες για κανένα!
Κατερίνα νομίζω ότι γίνεται μια τέτοια κίνηση! Ένα πολύ διάσημο εστιατόριο στην Αθήνα τα προσφέρει σαν επιδόρπιο!
Annamaria σ' ευχαριστούμε πολύ! Σε όλη τη γειτονιά της Μεσογείου υπάρχουν τέτοιες όμορφες παραδόσεις και ίσως σε όλο τον κόσμο!
Αστέρι σ΄ευχαριστώ κι εγώ και η μαμά μου 🙂
Πηνελόπη είναι πράγματα που δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε.Μακάρι τουλάχιστον να αφορούν ηλικιωμένους ανθρώπους που θα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους…Ποτέ πάντως δεν θα είναι ευχάριστο!
Πολύ καθυστερημένα λόγω συνθηκών θέλω να σου πω:
Να είναι καλά η μανούλα σου για πολλά πολλά χρόνια και να φτιάχνει "το σταράκι" όπως το έλεγε η δική μου.
Ένα τσασκόπιατο έλεγε, είναι αρκετό και όπως έλεγε ο πατέρας της -ιεροψάλτης-, ο μαϊντανός συμβολίζει τη δροσιά του παραδείσου.
Να είμαστε καλά του χρόνου θα βάλω και την δική μου συνταγή που δεν είδα πουθενά.
Καλή Σαρακοστή.
Σε φιλώ και σ΄ευχαριστώ για τις ευχές.
Θαλασσένια μου ευχαριστώ για τις ευχές σου.Θα την περιμένω την συνταγή σου! δεν πρέπει να χάνονται αυτές οι συνταγές που είναι δεμένες με την λαϊκή μας κληρονομιά
θα ηθελα πολυ να δοκιμασω μια κ ειναι το μνημοσυνο του μπαμπα μου σε λιγες μερες.απλα θα ηθελα να ρωτησω που θα βρωτο ρεβυθι ?'Η μηπως το φτιαχνουμε? αν μπορειτε απαντηστε παρακαλω.
Το ρεβύθι αν είστε στην Κρήτη θα το βρείτε σε καταστήματα ξηρών καρπών. Αν είστε στην Αθήνα ρωτήστε σε καλά καταστήματα ξηρών καρπών, ή σε μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα. Από ότι μου είπαν κάποιες Αθηναίες φίλες βρήκαν. Αλλιώς μπορείτε να πάρετε αφράτα στραγάλια ΑΝΑΛΑΤΑ , και τα τα αλέσετε πολύ ψιλά. Στείλτε μου mail αν θέλετε να σας στείλω από την Κρήτη.
Πολύ όμορφη η συνταγή σου Vita και πολύ ζεστή η παρουσίασή σου.
Με γύρισες τουλάχιστον 36 χρόνια πίσω. Την εποχή που η γιαγιούλα μου έτοίμαζε τα κόλυβα, για όλους τους συγγενείς που είχαν φύγει. Εκτοτε δεν έχω ξαναφάει κολυβοζούμι. Την Κυριακή 1 Ιουλίου έχω τα 3 χρόνια της μανούλας μου και χάρη σε σένα θα φτιάξω και εγώ κολυβοζούμι,που τόσο λάτρευε η μανούλα μου.
Να είσαι καλά και να χαίρεσαι τη μανούλα σου. Φίλισέ την από μένα
Λυπάμαι για την απώλειά σου καλή μου. Έστω και αργά είδα το σχόλιό σου και συγκινήθηκα πολύ. Να είσαι καλά να θυμάσαι τη μανούλα σου. Το φιλί στη δική μου το έδωσα, να ξέρεις…
gia sas k apo mena exete iperoxes sintages ..dimitra apo xania
πολύ ωραία και αναλυτική αναρτηση ! Αψογο σχεδον , εκτος απο μια διορθωσουλα : η Εκκλησια έχει ορισει μόνο δυο Ψυχοσάβατα . αυτο του Σαβατου πριν την Τυρινή και του Σαβατου πριν την Πεντηκοστή . Ολα τα αλλα ειναι συνηθειες του κοσμου κι οχι Ψυχοσάβατα . και φυσικα κόλλυβα μπορούμε να ετοιμάζουμε και να πηγαίνουμε στην Εκκλησία ,για τους κεκοιμημένους μας, σε κάθε Θεία Λειτουργία αρκει να μην ειναι μεγάλη γιορτη. Συγκεκριμενα όλα τα Σαβατα του έτους ειναι αφιερωμενα στη μνημη των κεκοιμημενων κι αυτος ειναι ο κατάλληλος χρονος για μνημοσυνα ,κολλυβα κτλ.(αν βλεπετε σε καποιες ενοριες να κανουν μνημοσυνα κυριακατικα ειναι γιατι τα εχουμε ισοπεδωσει όλα και παραβλεπουμε την ταξη της εκκλησιας). οι Κυριακες ειναι Αναστάσιμες .
Αυτο δεν ειναι τυπολατρια ,μη βιαστει κανεις να το παρερμηνευσει, αλλα προσπαθω να κάνω το σχολιο μου πιο συντομο διοτι δεν θελω να καταχραστω την φιλοξενια σας . Ευχαριστω και συγγνωμη για το μακροσκελες μηνυμα.
Καλησπέρα Βίτα,εξαιρετικό το ποστ,αν γράφει κάποιος οπως εσυ,γιατί ν ανησυχεί μηπως κουράσει?εύχομαι καλες αποκριες και καλη σαρακοστή σε σενα και σε ολους τους αναγνώστες σου!
ευτυχώς ηρθα πριν ενα μηνα στο Ηράκλειο και προμηθεύτηκα ρεβυθαλευρο,αλλα ειδα οτι υπαρχει και στην Αθήνα στα καταστήματα που πωλούν μπαχαρικά΄…
Γεωργία Αγοροπούλου
Πολύ καλό το ποστ σου, από τα πιο αναλυτικά που είδα στη βόλτα μου στο διαδίκτυο, πρώτη φορά ακούω για τα στραγάλια, όχι οτι είχα καμμιά ιδέα.. Προφανώς θα κάνω αυτό που είπες, θα τα αλέσω, και θα δοκιμάσω να κάνω τη συνταγή σου το Σάββατο σαν δοκιμή , για τις 9 μέρες τού μπαμπά μου, και αν τα πετύχω θα κάνω και στα σαράντα. Αν και νομίζω από τα έτοιμα, καλύτερα θα είναι να τα κάνουμε εμείς, έστω και αποτυχημένα, έτσι δεν είναι? Ευχαριστώ για τη συνταγή.
καλο ακουγεται.ψησιμο δεν παιζει;
Τι εννοείτε αγαπητέ μου; Το στάρι βράζεται και χρησιμοποιείται στα κόλλυβα.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.ΝΟΜΙΖΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΣΩ ΔΙΟΤΙ ΞΕΡΩ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΟΛΛΥΒΑ,ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΛΗ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΓΡΑΜΜΕΝΗ. ΕΨΑΧΝΑ
ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ ΟΧΙ ΤΩΝ ΚΟΛΛΥΒΩΝ,ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΚΙ ΕΤΣΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΙΝΤΑΝΟ (ΤΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗ),ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΙ.ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΚΟΥΣΑ ΠΩΣ ΑΡΕΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ/ΑΣΧΕΤΩΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΞΕΝ/ΧΕΙΑ.
ΕΙΣΑΙ ΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΟΥ.ΣΥΝΕΧΙΣΕ Κ ΜΕ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ. (Β2)
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Σας ευχαριστω από καρδιας… θα τυπωσω τις οδηγιες για να ακολουθηθουν πιστα από εμενα και τα μικρα παιδια μου, επειδή επίκειται το μνημοσυνο της πολύ παραδοσιακης Κρητικιας γιαγιας μου εστω και εδώ στο εξωτερικο. Αν τις ειχα βρει νωρίτερα ισως να εβρισκα το κουραγιο να φτιαξουμε και για τους αγωνιστες του 1940 στους οποιους τοσα χρωσταμε!
Με συγκινείτε… Ο Θεός να αναπαύσει τη γιαγιά σας. Να είστε καλά να τη θυμάστε!
Ο Θιός να σου δίνει την υγειά σου.
Σ ευχαριστω…
Να είστε καλά! Υγεία εύχομαι κι εγώ σ’ όλον τον κόσμο, να θυμάται και να τιμά τους νεκρούς του!
Βαγγελιώ, θα δοκιμάσω να φτιάξω κόλλυβα πρώτα ο Θεός αυτό το ψυχοσάββατο και θέλω να δοκιμάσω με ρεβίθι… “σπασμένα λίνκ”… φιλιά καλά να είσαι
Ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που κάνεις! Αν έχεις απορίες, στη διάθεση σου!
Συγχαρητήρια για τη συνταγή και για όλες τις άλλες βέβαια!Θέλω να κάνω μία ερώτηση διάβασα πως η ζάχαρη δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το στάρι.Αν μπορείτε να μου λυσετε την απορία φιαχνω στάρι πολλές φορές σκέτο και την ώρα που θα βάλουμε στο πωλ να φάμε θα ρίξουμε και λίγο ζάχαρη ή φιαχνω κρέμα με το ζουμί και ρίχνω μέσα και ζάχαρη δεν κάνει? ευχαριστώ πολύ που θα με βοηθήσει να καταλάβω αυτό που δεν ήξερα!
Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Και βέβαια να βάλετε ζάχαρη την ώρα που θα φάτε το στάρι και το χυλό. Επιβάλλεται! Στα κόλλυβα, επειδή μένουν αρκετές ώρες μέχρι να μοιραστούν και η ζάχαρη επιταχύνει την αλλοίωση του σταριού και γι αυτό πρέπει να αποφεύγεται η επαφή της με το στάρι.Μη ξεχνάμε ότι το στάρι έχει ήδη μείνει εκτός ψυγειου από την παραμονή των μνημοσύνων. Η μάνα μου φυλάσσει το στάρι το βρασμένο που θα περισσέψει από τα κόλλυβα στο ψυγείο και όταν το σερβίρει προσθέτει τη ζάχαρη. Μην το φοβάστε λοιπόν το δικό σας αφού το καταναλώνετε αμέσως. Στο δίσκο των κολλύβων δεν πρέπει ειδικά τις ζεστές μέρες να έρχεται σε επαφή η ζάχαρη με το στάρι. Να είστε καλά και καλές γιορτές!
οταν λεμε ρεβυθι εννοουμε τα γνωστα ρεβυθια που τρωμε σωστα???
Ναι, από αυτά προκύπτει. Πρόκειται για σκόνη από αλεσμένα ανάλατα μαλακά στραγάλια. Υπάρχουν σε καταστήματα ξηρών καρπών.
Υπέροχα!!! Μπραβο.
Ευχαριστώ πολύ!
Έτσι τα έφτιαχνε και η μητέρα μου και σαν μικρό παιδί την βοηθούσα πάντα. Έπρεπε οπωσδήποτε να βρει λεμονόφυλλα να βάλει στο στάρι όταν το στέγνωνε “για να μοσχομυρίσει το στάρι” έλεγε. Αυτή είναι μια λεπτομέρεια που με συγκινεί από τότε και είδα ότι το κάνει και η μητέρα σας.
Θυμάμαι σαν τώρα πριν 20 χρόνια, εγώ νεοδιορισθείσα εκπ/κός σε χωριό της ενδοχώρας του ν. Ηρακλείου, που μας έφεραν σε ένα διάλειμμα στο σχολείο ‘χυλό’ στο τσικάλι να ‘συχωρέσουμε’ του νεκρού… εξαιρετική γεύση! Όποιος δεν έχει δοκιμάσει, μην χάσετε την ευκαιρία όποτε τον πετύχετε.
Σας ευχαριστώ πολύ! Με συγκίνησε που η ανάρτησή μου ήταν αιτία να σας ξυπνήσουν μνήμες… Είμαστε λοιπόν συνάδελφοι, εκπαιδευτικοί. Μπορεί το χωριό της ενδοχώρας που θυμηθήκατε να είναι το δικό μου, ή κάπου εκεί κοντά!
Συγνώμη τί κάνουμε τα ρεβίθια. Τα βράζουμε ή τα αλεθούμε ωμά? Κάπου μου ξέφυγαν και δεν κατάλαβα
Καλησπέρα. Αν διαβάσετε την εισαγωγή θα δείτε ότι δεν πρόκειται για τα ρεβίθια που μαγειρεύουμε αλλά για τριμμένο αφράτο στραγάλι. Εμείς το λέμε ρεβίθι όπως αναφέρω στον πρόλογο και έτσι το ζητάμε αλλά είναι τριμμένο στραγάλι. Μου έχουν πει ότι υπάρχει σε μαγαζιά ξηρών καρπών και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εδώ στην Κρήτη το βρίσκουμε και σε μπακάλικα λόγω της χρήσης του στα κόλλυβα.
ΚΟΛΛΥΒΑ
τελεια η συνταγη σου. Μηπως ξερεις να μου πεις γιατι το σιταρι μου ενω το βραζω πολυ καλα μεχρι να σκασουν τα σπορακια του σιταριου γινεται σκληρο μετα που το βαζω να στραγγιξει και κρυωσει
Ευχαριστώ πολύ! Πολλές φορές τέτοια φαινόμενα οφείλονται απλώς στην ποικιλία του σταριού. Δοκιμάστε να το βράσετε και να το αφήσετε και στο νερό.
Σευχαρστω πολύ
Καλές Απόκριες!
[…] ακόμη: Συνταγή Κολλύβων – Συνταγή Κολλύβων από την Κρήτη […]
Είναι σωστές οι αναλογίες ή μήπως υπάρχουν τυπογραφικά λάθη;( Αναφέρομαι κυρίως στο σουσάμι και στο ρεβύθι).
Οι αναλογίες είναι αυτές που χρησιμοποιούμε στην οικογενειακή μας συνταγή. Εμείς τα θέλουμε σε μεγάλες δόσεις αυτά τα υλικά! Μπορείτε να τα ελαττώσετε, αλλά κάποια στιγμή κάντε τα όπως προτείνω. Είναι αλλιώς!
ΚΟΛΛΥΒΑ
Εξαιρετική ανάρτηση, απ’ αυτές που μ΄αρέσει να διαβάζω ξανά και ξανά!! Και επειδή το “ρεβίθι” είναι αυτό που κάνει την διαφορά, υπάρχει η εναλλακτική λύση για όσους ζούμε εκτός Κρήτης και δυσκολευόμαστε να το βρούμε.Αγοράζουμε αλεύρι από ρεβίθι (υπάρχει και σε μεγάλα SM) και το καβουρδίζουμε μόνοι μας.Ελπίζω η πληροφορία μου να φανεί χρήσιμη σε κάποιον από τους λοιπούς “εκπατρισθέντες”!
[
Ευχαριστώ πολύ! Και για τα καλά λόγια, και για την πολύ χρήσιμη εναλλακτική που μας δίνετε! Είναι πάρα πολλοί αυτοί που με ρωτάνε τι να κάνουν αν δεν βρίσκουν ρεβίθι. Να είστε καλά!