Γλυκά

Νηστίσιμα τρουφάκια με ξερά φρούτα και φιστικοβούτυρο

Νηστίσιμα τρουφάκια με ξερά φρούτα και φιστικοβούτυρο

Νηστίσιμο γλυκάκι υγιεινό και νόστιμο!

Το βαζάκι με το φιστικοβούτυρο ήταν 2-3 μήνες στο ντουλάπι, αναξιοποίητο. Δεν είμαστε πολύ του υλικού τούτου, όχι γιατί δεν μας αρέσει, αλλά για άλλους ευνόητους λόγους.  Ούτε είναι στα χαρτάκια μας για τα ψώνια. Είναι από τα προϊόντα που αγοράζω αν μου κάνουν «κλικ», όλοι δεν έχουμε τέτοια; Ελληνικό προϊόν έγραφε η συσκευασία και μπήκε στο καλάθι μου.

Νηστίσιμα τρουφάκια με ξερά φρούτα και φιστικοβούτυρο

Σχεδόν πάντα μέχρι τώρα το χρησιμοποιούσα για άλειμμα. Την πρώτη φορά αν θυμάμαι καλά –πριν κάποια χρόνια- ήταν εισαγόμενο και το αγόρασα από περιέργεια. Μου άρεσε, αλλά απέφευγα τη συχνή του χρήση αφού δεν υπάρχουν μικρά παιδιά σε μόνιμη βάση στο σπίτι μας, οπότε δεν είναι για μας πολλές τέτοιες λιχουδιές. Το γλυκάκι τούτο έχει το άρωμα του φιστικοβούτυρου, αλλά μικρή ποσότητα σε κάθε μπουκίτσα, οπότε η κατανάλωσή του γίνεται χωρίς ενοχές!

Νηστίσιμα τρουφάκια με ξερά φρούτα και φιστικοβούτυρο

Ενδίδω όπως κάποτε σε ό,τι αποφεύγω, ειδικά όταν είμαι στα δύσκολα… Έτσι και τώρα. Τελευταία έχω δει πολλά ελληνικά φιστικοβούτυρα και μάλιστα καλής ποιότητας οπότε… γιατί όχι; Γιατί όχι και φιστικοβούτυρο ελληνικό; Φιστίκια ήδη σας έχω πει ότι παράγονται, ελπίζω να συνεχίζεται η καλλιέργειά τους στην ευλογημένη Ιεράπετρα! Το προϊόν είναι υγιεινό, με πολύ καλή διατροφική δήλωση και συνιστάται -σε λογικές ποσότητες πάντα-από πολλούς διατροφολόγους. Η χρήση του σε γλυκά και αλείμματα δίνει  ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Νηστίσιμα τρουφάκια με ξερά φρούτα και φιστικοβούτυρο

Έχοντας δει πια πολλές χρήσεις του φιστικοβούτυρου σε ξένα sites, και θέλοντας να φτιάξω κάποιο γλυκάκι για πρόφταση που λέμε, έτσι σαν μια μικρή γλυκιά μπουκίτσα, το δοκίμασα σε τούτα εδώ τα «τρουφάκια». Η συνταγή την πρώτη φορά ήταν αυτοσχεδιασμός, βασισμένος σε διάφορες ξένες συνταγές, και προσαρμοσμένος στα υλικά που είχα στο ντουλάπι μου. Αξιοποίησα δηλαδή και κάποιους χουρμάδες που είχαν ξεμείνει κι εκείνοι σε ένα βαζάκι.

Νηστίσιμα τρουφάκια με ξερά φρούτα και φιστικοβούτυρο

Ακολούθησε δοκιμή με σταφίδες, και μια ακόμη με ξερά δαμάσκηνα, με άλλο γευστικό αποτέλεσμα κάθε φορά. Μας άρεσαν και τις τρεις φορές οπότε «εγκρίθηκε» η δημοσίευση της συνταγής μιας και είναι νηστίσιμη και θα φανεί χρήσιμη και σε φίλες και φίλους που νηστεύουν αυτή την εποχή. Θα την έλεγα και vegan αν δεν είχε το μέλι, το οποίο βέβαια μπορεί να αντικατασταθεί από άλλο υγρό γλυκαντικό. Έτσι κι αλλιώς είναι ένα υγιεινό γλυκάκι σε περιορισμένη ποσότητα, για μικρές απογευματινές υπογλυκαιμίες!

Παρατηρήσεις

  1. Το φιστικοβούτυρο που χρησιμοποίησα δεν έχει ζάχαρη. Αν είναι ήδη γλυκό  πρέπει να ελαττώσουμε τη γλυκαντική ουσία.
  2. Αν χρησιμοποιήσουμε σταφίδες, τις μουσκεύουμε σε 2-3 κουταλιές νερό ή κονιάκ για πιο εύκολο άλεσμα. Επίσης μπορούμε να ελαττώσουμε λίγο το μέλι γιατί είναι πιο γλυκές από τις άλλα φρούτα. Τα δαμάσκηνα “σηκώνουν” λίγο περισσότερο μέλι.
  3. Αντί για αμύγδαλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φουντούκια ή καρύδια.
  4. Αντί για σουσάμι μπορούμε να βάλουμε ινδοκάρυδο και μέσα στο μείγμα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο