Ιδανικό για τις πίτες μας τώρα με τις ζέστες!
Αυτή η εποχή μπορώ να πω πως είναι η καλύτερη του χρόνου για τις ανεβατές ζύμες. Τις χαιρόμαστε χωρίς κόπο όσοι τις αγαπούμε. Η ζέστη και η υγρασία είναι το πιο κατάλληλο περιβάλλον για τις ζύμες μαγιάς και προζυμιού βέβαια!
Θα φουσκώσουν τόσο γρήγορα που δεν θα μας καθυστερήσουν καθόλου. Μέχρι να ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης θα είναι έτοιμη και η ζύμη. Και μετά μέχρι να μαζέψουμε όσα βάλαμε στη μέση θα είναι έτοιμα για φούρνισμα τα πιτάκια και οι πίτες μας.
Το καλό είναι ότι τα πιτάκια και οι πίτες με τη ζύμη μαγιάς διατηρούνται πολύ καλά, κατά τη γνώμη μου καλύτερα από άλλες, και τρώγονται το ίδιο ευχάριστα ζεστά και κρύα.
Το συγκεκριμένο φύλλο είναι πολυδοκιμασμένο και το έχω χρησιμοποιήσει και σε κλειστές και σε ανοικτές πίτες. Ειδικά τα μικρά πιτάκια ήταν ένα ωραίο κολατσιό «παραλίας» όταν είχα μικρά τα παιδιά μου.
Τα υλικά υπάρχουν πάντα στο σπίτι μου (ακόμη κι αν δεν έχω νωπή μαγιά, το ίδιο εύκολο είναι και με ξηρή) και έτσι ανάλογα με το τι υλικά γέμισης φτιάχνω μικρές ή μεγάλες τυροπιτούλες, πιτάκια με σχήμα κρουασάν, λουκανικοπιτάκια, πολλές φορές και όλα μαζί!
Υλικά
250ml εμφιαλωμένο νερό
25gr νωπή μαγιά (ή 1 ένα φακελάκι των 7-8gr ξηρή μαγιά)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
3-4 κουταλιές σούπας σταρένιο αλεύρι
60ml (4 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο
250ml (1 κούπα) γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 αυγό
1 κουταλάκι ρίγανη
280gr (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450gr (3 κούπες) αλεύρι κίτρινο σταρένιο
Επιλογές για γέμιση: Περίπου 400gr ξινομυζήθρα ή φέτα σε τρίμματα (ή ανάμεικτα) ή 200 gr λουκάνικα της επιλογής μας.
Επί πλέον: ντοματίνια, απάκι, πιπεριές, και ό,τι άλλο μας αρέσει!
Λίγο γάλα ή 1 αυγό για να αλείψουμε τις πίτες ή τα πιτάκια
Επί το έργον
Σε μια λεκάνη βάζουμε το νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη και τις 3-4 κουταλιές σταρένιο αλεύρι. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε να έχουμε ένα μαλακό ομοιογενές ζυμάρι που να μη κολλά στα χέρια.
Το χαράζουμε σταυρωτά, σκεπάζουμε τη λεκάνη και αφήνουμε να ανεβεί. Όταν ετοιμαστεί το πατάμε να χαμηλώσει και το χωρίζουμε στα 4. Ανοίγουμε με κάθε κομμάτι φύλλο με διάμετρο 32-35cm, το χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη και βάζουμε σε κάθε κομματάκι λίγη ξινομυζήθρα ή φέτα. Τυλίγουμε σαν κρουασάν.
Ή, κόβουμε μικρούς δίσκους και κάνουμε τυροπιτάκια ή λουκανικοπιτάκια στο κλασικό σχήμα.
Ή, κάνουμε 4 ανοικτές ( ή δύο μεγαλύτερες) ανοικτές πίτες και μοιράζουμε πάνω τους το απάκι, τα τυριά, και τα ντοματίνια.
Σε αυτή την περίπτωση περιχύνουμε και με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο τη γέμισή μας.
Αφήνουμε να ανεβούν τα πιτάκια ή οι πίτες μας και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος των παρασκευασμάτων μας, αλλά συνήθως κυμαίνεται ανάμεσα στα 40-55 λεπτά).
Απολαμβάνουμε ζεστά ή κρύα τις πίτες και τα πιτάκια μας.
Παρατηρήσεις
- Αν χρησιμοποιήσουμε ξερή μαγιά παραλείπουμε τη φάση του ανεπιάσματος και ανακατεύουμε από την αρχή όλα τα υλικά μας. Αφήνουμε να ανεβεί το ζυμάρι μας και συνεχίζουμε κανονικά.
- Για πιο πλούσια γεύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αδιάλυτο γάλα εβαπορέ ή γιαούρτι. Τότε μπορεί να διαφοροποιηθεί λίγο η ποσότητα του αλευριού.
- Μπορούμε να βάλουμε μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις αν δεν έχουμε κίτρινο. Πάλι ίσως διαφέρει η ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί τελικά. Θέλουμε μαλακή ζύμη σε κάθε περίπτωση, που να μη κολλά στα χέρια.
- Τελευταία προτιμώ το εμφιαλωμένο νερό στις ζύμες μαγιάς (και για κάποια άλλα παρασκευάσματα) για να είμαι σίγουρη για το ανέβασμά τους (τα χλωριωμένα νερά δεν είναι κατάλληλα για τέτοιες ζύμες).
- Οι ποσότητες των τυριών που αναφέρω, αφορούν ολόκληρη την ποσότητα της ζύμης. Εγώ χρησιμοποίησα 200 gr ξινομυζήθρα για τα τύπου κρουασάν πιτάκια και τα μικρά τυροπιτάκια μου (1/4 + ¼ της ζύμης), περίπου 80gr λουκάνικο (1/4 ζύμης) 150gr ανάμεικτη φέτα με ξινομυζήθρα για την ανοικτή πίτα (1/3 ζύμης). Οι ποσότητες βέβαια είναι ενδεικτικές, ανάλογα πόσο γεμάτα θέλουμε τα παρασκευάσματά μας.
- Μη παραλείψετε τη ρίγανη από τη ζύμη του φύλλου. Ταιριάζει πολύ!
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Καλήμερα! Παρόλο που η μαμά μου είναι αξεπέραστη μαγειρισσα ανατρεχω συνέχεια εδω για διάφορες νοστιμιές και περισσότερο για παλιές παραδοσιακές συνταγές που θυμάμαι απο τις γιαγιάδες μου! Πολύ ωραία η ζύμη την έκανα για τυροπιτακια αλλά σύντομα θα τη δοκιμάσω και με άλλους συνδυασμούς! Συνεχίστε την καταπληκτική δουλειά! Και χαιρετίσματα απο τον “ΟΝΗΣΙΜΟ”.
Ξέρω τη μαγειρική της μαμάς σας (αν είναι η κυρία του Ονήσιμου) και προσυπογράφω τον χαρακτηρισμό! Ευχαριστώ που δοκιμάσατε το φύλλο και χαίρομαι που σας άρεσε! Χαιρετίσματα στον Ονήσιμο κι από μας. Περνάμε πότε πότε από κει αλλά δεν θέλουμε να “δίνουμε γνώρα” γιατί μας υποχρεώνετε ;-)! Πάντως μια από όλες τις φορές ζητήσαμε από τον κύριο που μας σέρβιρε λίγο από το υπέροχο ξύδι σας και μας έδωσε ένα ολόκληρο μπουκάλι. Πάντα φιλόξενοι είστε εκεί στον Ονήσιμο!
Έγιναν υπέροχα, στα παιδιά μου άρεσε τόσο το πιτάκι όσο και η ανοιχτή πίτα-πίτσα την είπαν!-.Πολύ καλή λύση τόσο για την παραλία όσο και για το σχολείο. Επίσης βγαίνουν με μια ζύμη πάρα πολλά πιτάκια, πολύ βολικό για οικογένειες πολυμελείς.Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!
Καλημέρα! Χαίρομαι που σας άρεσαν! Κι εμείς αγαπάμε πολύ τις πίτες και γι αυτό πειραματίζομαι συνεχώς με ζύμες και φύλλα. Τούτο εδώ είναι όντως και πολύ νόστιμο και “φτουράει”!
Ναι, όντως φτουράει!Ξέχασα να σας πω ότι στο δικό μου φούρνο ήταν έτοιμα σε 25 λεπτά, πάνω-κάτω και αέρας στους 180 βαθμούς.Η πρώτη παρτίδα που την άφησα για 40 λεπτά βγήκαν πιο σκληρά (όχι ότι δεν τα έφαγαν βέβαια), αλλά η δεύτερη παρτίδα ήταν όνειρο!
[…] […]
Επειδή δεν είμαι φίλη του γάλακτος, μπορώ να παραλείψω το γάλα κ να βάλω νερό;
Βέβαια! Ή μισό νερό, μισό χυμό. Μια χαρά θα είναι, το φτιάχνω κι έτσι!
Μαγειρική γλυκα