Νόστιμο φύλλο με μαγιά  για πολλές πίτες και πιτάκια

Ιδανικό για τις πίτες μας τώρα με τις ζέστες!

Αυτή η εποχή μπορώ να πω πως είναι η καλύτερη του χρόνου για τις ανεβατές ζύμες. Τις χαιρόμαστε χωρίς κόπο όσοι τις αγαπούμε. Η ζέστη και η υγρασία είναι το πιο κατάλληλο περιβάλλον για τις ζύμες μαγιάς και προζυμιού βέβαια! 

Θα φουσκώσουν τόσο γρήγορα που δεν θα μας καθυστερήσουν καθόλου. Μέχρι να ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης θα είναι έτοιμη και η ζύμη. Και μετά μέχρι να μαζέψουμε όσα βάλαμε στη μέση θα είναι έτοιμα για φούρνισμα τα πιτάκια  και οι πίτες μας.

Το καλό είναι ότι τα πιτάκια και οι πίτες με τη ζύμη μαγιάς διατηρούνται πολύ καλά, κατά τη γνώμη μου καλύτερα  από άλλες, και τρώγονται το ίδιο ευχάριστα ζεστά και κρύα.

 

Το συγκεκριμένο φύλλο είναι πολυδοκιμασμένο και το έχω χρησιμοποιήσει και σε κλειστές και σε ανοικτές πίτες. Ειδικά τα μικρά πιτάκια ήταν ένα ωραίο κολατσιό «παραλίας» όταν είχα μικρά τα παιδιά μου.

 

Τα υλικά υπάρχουν πάντα στο σπίτι μου (ακόμη κι αν δεν έχω νωπή μαγιά, το ίδιο εύκολο είναι και με ξηρή)  και έτσι ανάλογα με το τι υλικά γέμισης φτιάχνω μικρές ή μεγάλες τυροπιτούλες, πιτάκια με σχήμα κρουασάν, λουκανικοπιτάκια, πολλές φορές και όλα μαζί!

Υλικά:

250ml εμφιαλωμένο νερό

25gr νωπή μαγιά (ή 1 ένα φακελάκι των 7-8gr ξηρή μαγιά) 

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

3-4 κουταλιές σούπας σταρένιο αλεύρι

60ml (4 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο

250ml (1 κούπα) γάλα

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 αυγό

1 κουταλάκι ρίγανη

280gr (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

450gr (3 κούπες) αλεύρι κίτρινο σταρένιο

Επιλογές για γέμιση: Περίπου 400gr ξινομυζήθρα ή φέτα  σε τρίμματα (ή ανάμεικτα) ή 200 gr λουκάνικα της επιλογής μας.

Επί πλέον: ντοματίνια, απάκι, πιπεριές, και ό,τι άλλο μας αρέσει!

Λίγο γάλα ή 1 αυγό για να αλείψουμε τις πίτες ή τα πιτάκια

Επί το έργον:

Σε μια λεκάνη βάζουμε το νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη και τις 3-4 κουταλιές σταρένιο αλεύρι. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε να έχουμε ένα μαλακό ομοιογενές ζυμάρι που να μη κολλά στα χέρια.

Το χαράζουμε σταυρωτά, σκεπάζουμε τη λεκάνη και αφήνουμε να ανεβεί. Όταν ετοιμαστεί το πατάμε να χαμηλώσει και το χωρίζουμε στα 4. Ανοίγουμε με κάθε κομμάτι φύλλο με διάμετρο 32-35cm, το χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη και βάζουμε σε κάθε κομματάκι λίγη ξινομυζήθρα ή φέτα. Τυλίγουμε σαν κρουασάν.

Ή, κόβουμε μικρούς δίσκους και κάνουμε τυροπιτάκια ή λουκανικοπιτάκια στο κλασικό σχήμα.

Ή, κάνουμε 4 ανοικτές ( ή δύο μεγαλύτερες) ανοικτές πίτες και μοιράζουμε πάνω τους το απάκι, τα τυριά, και τα ντοματίνια.

Σε αυτή την περίπτωση περιχύνουμε και με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο τη γέμισή μας.

Αφήνουμε να ανεβούν τα πιτάκια ή οι πίτες μας και τα ψήνουμε στους 180  βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν (ο χρόνος εξαρτάται από  το μέγεθος των παρασκευασμάτων μας, αλλά συνήθως κυμαίνεται ανάμεσα στα 40-55 λεπτά).

Απολαμβάνουμε ζεστά  ή κρύα τις πίτες και τα πιτάκια μας.

Παρατηρήσεις:

  • Αν χρησιμοποιήσουμε ξερή μαγιά παραλείπουμε τη φάση του ανεπιάσματος και ανακατεύουμε από την αρχή όλα τα υλικά μας. Αφήνουμε να ανεβεί το ζυμάρι μας και συνεχίζουμε κανονικά.
  • Για πιο πλούσια γεύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αδιάλυτο γάλα εβαπορέ ή γιαούρτι. Τότε μπορεί να διαφοροποιηθεί λίγο η ποσότητα του αλευριού.
  • Μπορούμε να βάλουμε μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις αν δεν έχουμε κίτρινο. Πάλι ίσως διαφέρει η ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί τελικά. Θέλουμε μαλακή ζύμη σε κάθε περίπτωση, που να μη κολλά στα χέρια.
  • Τελευταία προτιμώ το εμφιαλωμένο νερό στις ζύμες μαγιάς (και για κάποια άλλα παρασκευάσματα) για να είμαι σίγουρη για το ανέβασμά τους (τα χλωριωμένα νερά δεν είναι κατάλληλα για τέτοιες ζύμες). 
  • Οι ποσότητες των τυριών που αναφέρω, αφορούν ολόκληρη την ποσότητα της ζύμης. Εγώ χρησιμοποίησα 200 gr ξινομυζήθρα για τα τύπου κρουασάν πιτάκια και τα μικρά τυροπιτάκια μου (1/4 + ¼ της ζύμης), περίπου 80gr λουκάνικο  (1/4 ζύμης)  150gr ανάμεικτη φέτα με ξινομυζήθρα για την ανοικτή πίτα (1/3 ζύμης). Οι ποσότητες βέβαια είναι ενδεικτικές, ανάλογα πόσο γεμάτα θέλουμε τα παρασκευάσματά μας. 
  • Μη παραλείψετε τη ρίγανη από τη ζύμη του φύλλου. Ταιριάζει πολύ!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Print Friendly, PDF & Email