Ένα πιάτο διαίτης!
Υλικά
600-700 gr μοσχαρίσιο συκώτι
2-3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
Ελάχιστο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
1 κεσές γιαούρτι στραγγιστό
1-2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
2-3 κλαδιά άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια)
1-2 κουταλιές κάπαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά της σάλτσας γιαουρτιού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι . Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση σε ό,τι νομίζουμε ότι λείπει και φυλάσσουμε στο ψυγείο.
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας κόψει το συκώτι σε φέτες με πάχος 2 cm περίπου και να αφαιρέσει τη μεμβράνη από την εξωτερική τους επιφάνεια. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένουμε το συκώτι και το αλείφουμε μελίγο λάδι, λαδώνοντας τα χέρια μας.
Λαδώνουμε και ένα πυρέξ απλώνουμε τις φέτες σε μια στρώση. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και πιπέρι (αλλά δεν αλατίζουμε τώρα) . Κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια και τα απλώνουμε πάνω από τις φέτες του συκωτιού. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι. Βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 10 λεπτά.
Το βγάζουμε , τραβάμε τα κρεμμύδια στο πλάι , αλατίζουμε ελαφρά το συκώτι, το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, αλατίζουμε κι αυτή την πλευρά και ξανασκεπάζουμε με τα κρεμμύδια.
Ξαναβάζουμε για άλλα 10 λεπτά στο φούρνο (λιγότερα ή περισσότερα ανάλογα με το πόσο ψημένο μας αρέσει) και αποσύρουμε.
Σερβίρουμε ζεστό το συκώτι ραντίζοντάς το με λίγο χυμό λεμονιού αν θέλουμε και συνοδεύοντάς το με την κρύα σάλτσα γιαουρτιού.
Παρατηρήσεις
1)Δεν αλατίζω ποτέ το συκώτι πριν να το μαγειρέψω ή να το τηγανίσω. Είναι συμβουλή παλιού κρεοπώλη (και εστιάτορα) για να μένει μαλακό και νομίζω ότι έχει τη σημασία της.
2)Στο σερβίρισμα μπορούμε να περιχύσουμε το συκώτι με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
3) Τα αλείμματα γιαουρτιού από τώρα και μετά είναι από ταπιο ωραία συνοδευτικά για όλα τα ψητά κρατικά και εμείς τουλάχιστον τα συνηθίζουμε. Οι αυτοσχεδιασμοί, όχι μόνο επιτρέπονται, αλλά …επιβάλλονται! Έτσι μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο τουρσί , κάποιο αλλαντικό της επιλογής μας και ό,τι μπαχαρικό νομίζουμε πως ταιριάζει γευστικά και χρωματικά.
Τελευταία το συκώτι το ψήνουμε στο BBQ και γίνεται πολύ μαλακό.
Ωραίο συνοδευτικό.
Μήπως τό κάψατε λιγάκι;….
Όχι καλέ… Κάθε άλλο! Στη φωτογράφηση είναι το πρόβλημα…