VIDEOS

Τριφτή, γλυκιά μυζηθρόπιτα φούρνου (VIDEO)

Τριφτή, γλυκιά μυζηθρόπιτα φούρνου (VIDEO)

Μια υπέροχη πίτα με ζύμη τάρτας

«Ό,τι καλύτερο έχεις φτιάξει τον τελευταίο καιρό» απεφάνθη η μάνα μου όταν τη δοκίμασε. Κι αν έχει εμπειρία στις μυζηθρόπιτες και στα καλιτσούνια! Αλλά και όλοι όσοι τη δοκίμασαν το ίδιο είπαν τελικά. Αυτή η τριφτή μυζηθρόπιτα είναι πράγματι από τα καλύτερα γλυκά που έχω φτιάξει τελευταία…

Τριφτή, γλυκιά μυζηθρόπιτα φούρνου (VIDEO)

Και δεν την έφτιαξα μια φορά. Η τρίτη είναι αυτή στο video. Έτοιμη ήμουν να τη δημοσιεύσω με τις φωτογραφίες της δεύτερης φοράς (η πρώτη ήταν της δοκιμής…), αλλά μετά τα ενθουσιώδη σχόλια των δοκιμαστών μου σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να την παρουσιάσουμε και με video. Ήρθε λοιπόν σήμερα η σειρά της.

Τριφτή, γλυκιά μυζηθρόπιτα φούρνου (VIDEO)

Εξάλλου το Τριώδιο και οι Απόκριες στην Κρήτη συνδέονται οπωσδήποτε με μυζηθρόπιτες, είναι δηλαδή μια πίτα απολύτως επίκαιρη! Παντός είδους μυζηθρόπιτες, με ξινή ή γλυκιά μυζήθρα, αυτή που οι χανιώτες λένε ανθότυρο. Μαλακό τυρί, αρκετά λιπαρό που καταναλώνεται φρέσκο και είναι η πρώτη ύλη της γέμισης που βάζουμε στα λυχναράκια, στα ανεβατά καλιτσούνια και φυσικά στα μυζηθροπιτάκια με φύλλο ή χωρίς φύλλο.

Τριφτή, γλυκιά μυζηθρόπιτα φούρνου (VIDEO)

Στο γλυκό αυτό θα μπορούσε να αντικατασταθεί με άλλο κρεμώδες τυρί για όσους δεν μπορούν να βρουν τη δική μας μυζήθρα, αν και πιστεύω ότι παντού μπορεί πια να βρει κανείς εύκολα κρητικά προϊόντα. Η συνταγή –ως ιδέα-μου είχε δοθεί με ρικότα, αλλά δεν την έφτιαξα ποτέ έτσι. Η μυζήθρα «ήρθε κι έδεσε» σ’ αυτό το μεγάλο σκεπαστό καλιτσούνι!

Τριφτή, γλυκιά μυζηθρόπιτα φούρνου (VIDEO)

Άλλωστε η γέμιση είναι η κλασική των καστρινών μου καλιτσουνιών, με μοναδική διαφορά το λίγο σιμιγδάλι που πρόσθεσα επειδή η μυζήθρα μου ήταν πολύ φρέσκια κι εδώ δεν ήθελα καθόλου υγρασία.  Η ζύμη είναι μια από τις κλασικές ζύμες μου για τάρτες, δηλαδή μπορούμε να τη διαφοροποιήσουμε, αν συνηθίζουμε κάποια άλλη.

Τριφτή, γλυκιά μυζηθρόπιτα φούρνου (VIDEO)

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του γλυκού είναι η τριφτή ζύμη στην επιφάνεια, τεχνική που χρησιμοποιείται σε πολλές τέτοιες σκεπαστές τάρτες με πιο γνωστή ίσως την τριφτή μηλόπιτα, από τις πιο δημοφιλείς μηλόπιτες του site.

Τριφτή, γλυκιά μυζηθρόπιτα φούρνου (VIDEO)

Δοκιμάστε τη με νωπή μαλακή κρητική μυζήθρα ή με άλλο μαλακό τυρί της επιλογής σας, είναι βέβαιη ότι θα την βρείτε νόστιμη και εύκολη και στο σωστό μέγεθος για τις μικρές μαζώξεις των αποκριάτικων (και όχι μόνο…) φετινών τραπεζιών!

Τριφτή, γλυκιά μυζηθρόπιτα φούρνου (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Προτείνω σκεύος με διάμετρο 22-24 νούμερο, το δικό μου είναι 24άρι. Αν τη θέλουμε πιο ψηλή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 22άρι.
  • Μπορούμε να αρωματίσουμε τη γέμιση με ξύσμα λεμονιού ή μαστίχα που θα αλέσουμε με τη ζάχαρη. Προτίμησα την κανέλα γιατί είναι πιο κοντά στη γεύση των δικών μας καλιτσουνιών…
  • Το μέρος της ζύμης που καταψύχουμε πρέπει να σκληρύνει ώστε να τρίβεται στον τρίφτη της ντομάτας άνετα. Ωστόσο μπορούμε να απλώσουμε την υπόλοιπη στο σκεύος ψησίματος και να το βάλουμε στο ψυγείο χωρίς τη γέμιση για να μην πάρει υγρασία από τη μυζήθρα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο