Μια υπέροχη πίτα με ζύμη τάρτας
«Ό,τι καλύτερο έχεις φτιάξει τον τελευταίο καιρό» απεφάνθη η μάνα μου όταν τη δοκίμασε. Κι αν έχει εμπειρία στις μυζηθρόπιτες και στα καλιτσούνια! Αλλά και όλοι όσοι τη δοκίμασαν το ίδιο είπαν τελικά. Αυτή η τριφτή μυζηθρόπιτα είναι πράγματι από τα καλύτερα γλυκά που έχω φτιάξει τελευταία…
Και δεν την έφτιαξα μια φορά. Η τρίτη είναι αυτή στο video. Έτοιμη ήμουν να τη δημοσιεύσω με τις φωτογραφίες της δεύτερης φοράς (η πρώτη ήταν της δοκιμής…), αλλά μετά τα ενθουσιώδη σχόλια των δοκιμαστών μου σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να την παρουσιάσουμε και με video. Ήρθε λοιπόν σήμερα η σειρά της.
Εξάλλου το Τριώδιο και οι Απόκριες στην Κρήτη συνδέονται οπωσδήποτε με μυζηθρόπιτες, είναι δηλαδή μια πίτα απολύτως επίκαιρη! Παντός είδους μυζηθρόπιτες, με ξινή ή γλυκιά μυζήθρα, αυτή που οι χανιώτες λένε ανθότυρο. Μαλακό τυρί, αρκετά λιπαρό που καταναλώνεται φρέσκο και είναι η πρώτη ύλη της γέμισης που βάζουμε στα λυχναράκια, στα ανεβατά καλιτσούνια και φυσικά στα μυζηθροπιτάκια με φύλλο ή χωρίς φύλλο.
Στο γλυκό αυτό θα μπορούσε να αντικατασταθεί με άλλο κρεμώδες τυρί για όσους δεν μπορούν να βρουν τη δική μας μυζήθρα, αν και πιστεύω ότι παντού μπορεί πια να βρει κανείς εύκολα κρητικά προϊόντα. Η συνταγή –ως ιδέα-μου είχε δοθεί με ρικότα, αλλά δεν την έφτιαξα ποτέ έτσι. Η μυζήθρα «ήρθε κι έδεσε» σ’ αυτό το μεγάλο σκεπαστό καλιτσούνι!
Άλλωστε η γέμιση είναι η κλασική των καστρινών μου καλιτσουνιών, με μοναδική διαφορά το λίγο σιμιγδάλι που πρόσθεσα επειδή η μυζήθρα μου ήταν πολύ φρέσκια κι εδώ δεν ήθελα καθόλου υγρασία. Η ζύμη είναι μια από τις κλασικές ζύμες μου για τάρτες, δηλαδή μπορούμε να τη διαφοροποιήσουμε, αν συνηθίζουμε κάποια άλλη.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του γλυκού είναι η τριφτή ζύμη στην επιφάνεια, τεχνική που χρησιμοποιείται σε πολλές τέτοιες σκεπαστές τάρτες με πιο γνωστή ίσως την τριφτή μηλόπιτα, από τις πιο δημοφιλείς μηλόπιτες του site.
Δοκιμάστε τη με νωπή μαλακή κρητική μυζήθρα ή με άλλο μαλακό τυρί της επιλογής σας, είναι βέβαιη ότι θα την βρείτε νόστιμη και εύκολη και στο σωστό μέγεθος για τις μικρές μαζώξεις των αποκριάτικων (και όχι μόνο…) φετινών τραπεζιών!
Υλικά
Α. Για τη ζύμη:
320 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
100 gr βούτυρο (από το ψυγείο)
100 gr ζάχαρη
1,5 κουταλάκι μπέικιν
1 πρέζα αλάτι
45-60 ml νερό (ώστε να βοηθήσει στο ζύμωμα)
Β. Για τη γέμιση:
420- 450 gr γλυκιά κρητική μυζήθρα (νωπό ανθότυρο) ή άλλο μαλακό τυρί
60 gr ζάχαρη
1 αυγό
1/2 κουταλάκι κανέλα
2-3 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό ή 2 κουταλιές κορν φλάουρ
Για το σερβίρισμα, λίγη αχνοζάχαρη
Το κουταλάκι μου είναι 5 ml και η κουταλιά 15 ml
Επί το έργον
Δείτε το βίντεο, πιστεύω ότι δεν αφήνει απορίες η παρασκευή της. Αν παρόλα αυτά χρειάζονται διευκρινίσεις, ευχαρίστως θα δοθούν!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Η φωτογραφία από προηγούμενη παρασκευή:
Παρατηρήσεις
- Προτείνω σκεύος με διάμετρο 22-24 νούμερο, το δικό μου είναι 24άρι. Αν τη θέλουμε πιο ψηλή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 22άρι.
- Μπορούμε να αρωματίσουμε τη γέμιση με ξύσμα λεμονιού ή μαστίχα που θα αλέσουμε με τη ζάχαρη. Προτίμησα την κανέλα γιατί είναι πιο κοντά στη γεύση των δικών μας καλιτσουνιών…
- Το μέρος της ζύμης που καταψύχουμε πρέπει να σκληρύνει ώστε να τρίβεται στον τρίφτη της ντομάτας άνετα. Ωστόσο μπορούμε να απλώσουμε την υπόλοιπη στο σκεύος ψησίματος και να το βάλουμε στο ψυγείο χωρίς τη γέμιση για να μην πάρει υγρασία από τη μυζήθρα.
Καλησπέρα! Καλές Αποκριες!
Έχω μια ερώτηση. Τι είδος σκευη χρησιμοποιητε για τα κέικ και τις πίτες? Η τι μπορείτε να μας προτεινετε? Έχουμε πάντα πρόβλημα με τις φόρμες του Venus. Πάντα τα κέικ και οι πίτες δεν μας ψήνοντε καλά.
Σας ευχαριστούμε πολύ! =)
Προσπαθώ να είναι από αξιόπιστα μαγαζιά με είδη κουζίνας, κυρίως επειδή δεν ξέρω τι ουσίες περιέχουν τα μέταλλά τους αν είναι ανώνυμα. Δεν έχω συγκρατήσει φίρμες…
Καλή Σαρακοστή!
Προτιμάτε κανένα μαγαζί εδώ στο Ηράκλειο? Σας ευχαριστούμε πολύ!!
Ειδικά μετά από τόσο καιρό εγκλεισμού δεν θα τολμούσα να προτείνω κάποιο! Ναι, κάποτε πηγαίναμε σε κάποια 😉 !