Εύκολη πίτα με “απ’ όλα”, δηλαδή με ό,τι έχουμε στο ψυγείο!
Τι κάνει κανείς όταν έχει λίγα απ’ όλα αλλά τίποτα αρκετό για να γεμίσει από μόνο του μια πίτα; Τα ανακατεύει όλα και τα δένει με μια «αλευρόκρεμα»! Το αποτέλεσμα αρέσει και εξαφανίζεται αμέσως.
Υλικά
1 δόση ζύμης της εύκολης τυρόπιτας
Γέμιση:
1 κούπα γάλα
1/2 κούπα νερό
3 κοφτές κουταλιές σούπας αλεύρι
2 κουταλιές λάδι
Ελάχιστο αλάτι (έχουν τα τυριά και το αλλαντικό)
Πιπέρι
½ -1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κούπα ξινομυζήθρα (ή φέτα σε τρίμματα)
1 κούπα γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια
1 κούπα μανιτάρια σε φετούλες
8-10 φέτες καπνιστής γαλοπούλας κομμένες σε καρεδάκια
1 κούπα λωρίδες πιπεριάς (είχα μόνο πορτοκαλί σήμερα, αλλά ταιριάζει οποιαδήποτε ή ανακατεμένες)
Για την επικάλυψη:
2-3 κουταλιές γάλα και 2-3 σουσάμι αποφλοιωμένο
Επί το έργον
Φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Βάζουμε το γάλα με το λάδι και το αλάτι σε μια κατσαρόλα και τα βάζουμε να βράσουν. Διαλύουμε το αλεύρι στο νερό. Μόλις το γάλα πάρει βράση , αδειάζουμε στην κατσαρόλα το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε να μη σβολιάσει. Μόλις πήξει η κρέμα, την αποσύρουμε από τη φωτιά .
Προσθέτουμε το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και την αδειάζουμε σε μια μεγαλύτερη λεκανίτσα , ώστε και να χωρέσουν και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και να πέσει λίγο η θερμοκρασία της.
Προσθέτουμε τα τυριά , το αλλαντικό, τα μανιτάρια και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε τη μισή ζύμη σε πυρέξ ή άλλο σκεύος (με τον τρόπο που περιγράφω στην τυρόπιτα) , και απλώνουμε τη γέμιση. Από πάνω σκορπούμε τις λωρίδες της πιπεριάς.
Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη αφού την ανοίξουμε σε φύλλο με πλάστη ή με το χέρι.Αλείφουμε με το γάλα την επιφάνεια και σκορπάμε το σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1)Το χειμώνα που βρίσκω απάκι, το προτιμώ αντί της γαλοπούλας στη γέμιση. Γενικά, πηγαίνει καπνιστό αλλαντικό και το απάκι είναι ιδανικό. Βάζω περίπου 100 γραμμάρια. Μπορούμε βέβαια να βάλουμε απομεινάρια βραστού ή ψητού κοτόπουλου . Επίσης χρησιμοποιώ μανιτάρια φρέσκα (ασπρομανίταρα) που τα περνάω πρώτα από το τηγάνι με λίγο λάδι.
2) Στην κρέμα μπορούμε να βάλουμε αυγό, αλλά εγώ το αποφεύγω και δεν φαίνεται να έχει διαφορά.
3)Χρησιμοποιώ το κλασικό οβάλ πυρέξ με διαστάσεις 33×23, ή στρογγυλό ταψί 32 -34 νούμερο (ανάλογα πόσο παχύ θέλω το φύλλο).
Αυτή η εξαιρετική πίτα.
Ποιος ξέρει πόσοι άλλοι τρόποι που μπορείτε να κάνετε;
Δεν είναι να πω Ζήτω Κρήτη.
Ένα μεγάλο μεγάλο φιλί.
Για τις συνταγές σου δεν έχω να πω κουβέντα.
Το Μπράβο είναι λίγο.
Για τις παρατηρήσεις σου όμως έχω να πω δύο Μπράβο.
Φιλιά θαλασσένια.
Τέτοιες πίτες, με περισσεύματα του ψυγείου, γίνοται καλύτερες.
Η ποικιλία δίνει άλλο αέρα!!
ΥΓ: Στα σχόλια μπαίνεις πατώντας στη "Δηοσίευση σχολίου", αν είσαι σε σελίδα με μία ανάρτηση.
Αν είσαι σε σελίδα με περισσότερες αναρτήσεις, πατάς την λέξη "σχόλια", στον αριθμό των σχολίων.
Annamaria νομίζω ότι αυτή τη συνταγή μπορείς εύκολα να τη φτιάξεις
και με ιταλικά υλικά 🙂
Θαλασσένια σ' ευχαριστώ πολύ! Και για τα παινέματα και για τα θαλασσένια φιλιά σου!
Δύσπιστε αυτή νομίζω ότι είναι και η πρωταρχική αιτία επινόησης της πίτας.Τα περισσεύματα!
Η απορία μου είναι πώς έβαλες link στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης που με παρέπεμπε στις συνταγές σου. Δηλαδή πώς η λέξη ΕΔΩ με πήγαινε με κλικ στις αναρτήσεις σου. Ενώ στο wordpress αυτό γίνεται αυτόματα, στον blogger δεν ξέρω πώς να το κάνω
Μόλις έστειλα τον τρόπο στο mail σου.
Ωχ, μάνα μου!
Από την μια φίλη Ζαμπία, από την άλλη εσύ καλή μου Βαγγελιώ, αποφασίσατε να με ξεκάνετε την "πιτοφάγο" σήμερα!
Είναι 10.30 και ήδη έχω πεινάσει, κυράδες μου.
Πάω να φάω κανά δυό φρουτάκια, έτσι για το ξεγέλσαμα που λένε…και θα επανέλθω με το πιατάκι μου ανά χείρας.
Καλημέρες πολλές.
εγώ πάλι πάω να φτιάξω τη πίτα σου με κάτι left over που μου ξέμειναν…-:))
Βλέπω το χρώμα της πίτας και φαντάζομαι την γεύση της ! θα πρέπει να είναι ονειρεμένη !!
γεια στα χεράκια σου !!! παίρνω το κομμάτι μου και πάω να το απολαύσω!!
καλό σ/κ Vitaki μου !!!
Maria B.
Δύσπιστε σ' ευχαριστώ πολύ!
Πηνελόπη κι εγώ πέρασα από της Ζαμπίας. Παρόμοιες συνταγές με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα λόγω τυριών έτσι;
Σπιρτόκουτο είναι ότι πρέπει για καλοκαιρινά βραδάκια στη βεράντα και αξιοποιούμε και τα left over 🙂
Μαρία η αλήθεια είναι ότι εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού που λένε :-). Φιλιά πολλά!
Λατρεύω πίτες ωρε και να είχα αυτην τώρα!! μμμ
Αυτές οι πίτες με απ΄όλα είναι οι καλύτερες:)
Λόγω καταγωγής έχω μια ιδιαιτερη αδυναμία στις πίτες και εσύ καταφέρνεις πάντα να μου τρέχουν τα σάλια!!! Είσαι σούπερ :))
Πεινάω !!!! Ότι πρέπει για το καλοκαίρι και να το φας έξω με μια καλή παρέα.
Ενώ έκανα ανάρτηση πριν λίγο, ο blogger δεν μ' αφήνει να σχολιάσω!Σε λίγο κορίτσια…
Έρι καλώς όρισες! Ευχαρίστως σε κερνάω από την πίτα μου 🙂
mia maria Είναι τόσο νόστιμη που την κάνω και …επίτηδες.Όχι μόνο με περισσεύματα.
Royal είσαι εξ Ηπείρου; Εκεί είναι οι μαστόρισσες απ' ότι ξέρω :-). Σ' ευχαριστώ πολύ!
Ellada ναι έχεις δίκιο! Αν και τον χειμώνα τρώγεται εξ ίσου ευχάριστα η συγκεκριμμένη.
Καλά λέω πως δεν πρέπει να χάνω δικό σου ποστ! Λέω να τη φτιάξω από βδμάδα. Λατρεύω τις πίτες με κρέμα! Μιαμ!
[…] πιο λιπαρή ζύμη για να γίνουν τραγανές όπως αυτή εδώ. 4) Οι κολοκυθόπιτες μπορούν να καταψυχθούν πριν […]
Your recipes are very healthy.
Thank you!