Μπαρμπούνια ή γόπες ή φρίσσες ή σαβρίδια ή ό,τι ψάρι διαθέτουμε τέλος πάντων…
Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη τοπική ελληνική κουζίνα που να
χρησιμοποιεί τόσο πολύ το αρισμαρί (δεντρολίβανο) όσο η κουζίνα της Κρήτης. Και
δεν εννοώ σε συνταγές σύγχρονες, αυτές που λέμε της «δημιουργικής κουζίνας»,
αλλά σε παραδοσιακές και καθιερωμένες από χρόνια… Η διαφορετική ονομασία που χρησιμοποιούμε για το δεντρολίβανο στην Κρήτη, παραπέμπει σε λατινογενή επιρροή αφού είναι ελληνοποίηση της λέξης rosemary(αγγλικά) -rosemarino (ιταλικά) . Στην Κρήτη το συνδυάζουμε με
πολλά υλικά και το χρησιμοποιούμε σε πολλές σάλτσες με κορυφαία κατά τη γνώμη
μου τη σάλτσα σαβόρε. Και τι δεν νοστιμίζει αυτή η σάλτσα! Από χοχλιούς μπουμπουριστούς και
συκώτι ως τηγανητή κολοκύθα!
χρησιμοποιεί τόσο πολύ το αρισμαρί (δεντρολίβανο) όσο η κουζίνα της Κρήτης. Και
δεν εννοώ σε συνταγές σύγχρονες, αυτές που λέμε της «δημιουργικής κουζίνας»,
αλλά σε παραδοσιακές και καθιερωμένες από χρόνια… Η διαφορετική ονομασία που χρησιμοποιούμε για το δεντρολίβανο στην Κρήτη, παραπέμπει σε λατινογενή επιρροή αφού είναι ελληνοποίηση της λέξης rosemary(αγγλικά) -rosemarino (ιταλικά) . Στην Κρήτη το συνδυάζουμε με
πολλά υλικά και το χρησιμοποιούμε σε πολλές σάλτσες με κορυφαία κατά τη γνώμη
μου τη σάλτσα σαβόρε. Και τι δεν νοστιμίζει αυτή η σάλτσα! Από χοχλιούς μπουμπουριστούς και
συκώτι ως τηγανητή κολοκύθα!
Άλλη συνηθισμένη σάλτσα με αρισμαρί είναι τούτη εδώ, που
φτιάχνουμε για τα λεγόμενα «ψάρια μαρινάτα» . Κόκκινη σάλτσα αρωματισμένη με
αρισμαρί και ξύδι με φρέσκιες ντομάτες
το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και σπιτική ντομάτα το Χειμώνα! Η συνταγή είναι
παλιά, παραδοσιακή αλλά όχι ασυνήθιστη. Αποτελούσε
τρόπο συντήρησης (για λίγες μέρες) των
τηγανητών ψαριών σε εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία. Επίσης αποτελούσε τρόπο φρεσκαρίσματος
των ψαριών της προηγούμενης. Το τηγανητό
ψάρι δεν είναι πια συνοδευτικό αλλά κύριο
και χορταστικό πιάτο. Ταιριάζει σε ψάρια α’, β’ και γ’ κατηγορίας όπως οι φρίσσες και τα σαβρίδια . Συστήνεται ακόμη και για κατεψυγμένα ψάρια , (ολόκληρα ή σε φέτες) και τα μεταμορφώνει!
φτιάχνουμε για τα λεγόμενα «ψάρια μαρινάτα» . Κόκκινη σάλτσα αρωματισμένη με
αρισμαρί και ξύδι με φρέσκιες ντομάτες
το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και σπιτική ντομάτα το Χειμώνα! Η συνταγή είναι
παλιά, παραδοσιακή αλλά όχι ασυνήθιστη. Αποτελούσε
τρόπο συντήρησης (για λίγες μέρες) των
τηγανητών ψαριών σε εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία. Επίσης αποτελούσε τρόπο φρεσκαρίσματος
των ψαριών της προηγούμενης. Το τηγανητό
ψάρι δεν είναι πια συνοδευτικό αλλά κύριο
και χορταστικό πιάτο. Ταιριάζει σε ψάρια α’, β’ και γ’ κατηγορίας όπως οι φρίσσες και τα σαβρίδια . Συστήνεται ακόμη και για κατεψυγμένα ψάρια , (ολόκληρα ή σε φέτες) και τα μεταμορφώνει!
Η
σάλτσα είναι αρωματική , δεμένη, νόστιμη και ιδανική για βούτες…
Δεν γνωρίζω την προέλευση της ονομασίας. Συνήθως το μαρινάρισμα αφορά διαδικασία πριν από το ψήσιμο αλλά ίσως επειδή σ’ αυτή τη συνταγή τα ψάρια μαλακώνουν και αρτύζονται έχει επικρατήσει η συγκεκριμένη ονομασία. Η μητέρα μου μας τα έφτιαχνε πολλές φορές έτσι εξ αρχής,
αλλά η γιαγιά μου συνήθως έφτιαχνε αυτή τη σάλτσα το βράδυ, για ψάρια που είχαν μείνει από το μεσημέρι ή για ψάρια της προηγούμενης.
σάλτσα είναι αρωματική , δεμένη, νόστιμη και ιδανική για βούτες…
Δεν γνωρίζω την προέλευση της ονομασίας. Συνήθως το μαρινάρισμα αφορά διαδικασία πριν από το ψήσιμο αλλά ίσως επειδή σ’ αυτή τη συνταγή τα ψάρια μαλακώνουν και αρτύζονται έχει επικρατήσει η συγκεκριμένη ονομασία. Η μητέρα μου μας τα έφτιαχνε πολλές φορές έτσι εξ αρχής,
αλλά η γιαγιά μου συνήθως έφτιαχνε αυτή τη σάλτσα το βράδυ, για ψάρια που είχαν μείνει από το μεσημέρι ή για ψάρια της προηγούμενης.
Υλικά:
1 κιλό ψάρια μεσαίου μεγέθους ( 8-10 ψάρια στο κιλό ή
περισσότερα)
περισσότερα)
1 λεμόνι
1 κούπα ελαιόλαδο
1-1,5 κούπα τριμμένη ντομάτα και μία κουταλιά πελτέ , ή ένα
κουτί ντοματάκια κονκασέ (περασμένα λίγο από το multi) ή ανάλογη σπιτική σάλτσα ντομάτας
κουτί ντοματάκια κονκασέ (περασμένα λίγο από το multi) ή ανάλογη σπιτική σάλτσα ντομάτας
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 γεμάτη κουταλιά αλεύρι για τη σάλτσα και όσο χρειάζεται για το
αλεύρωμα των ψαριών.
αλεύρωμα των ψαριών.
1 σφηνάκι (ή όσο μας αρέσει ) ξύδι
1 κλαδάκι αρισμαρί (δεντρολίβανο)
¼ κούπας νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τα ψάρια , τα αλατίζουμε και τα περιχύνουμε με
το χυμό ενός λεμονιού που το έχουμε πρώτα πλύνει . Κόβουμε τις λεμονόκουπες σε τέταρτα και τις σκορπάμε στα ψάρια. Τα
αφήνουμε έτσι μέχρι την ώρα του τηγανίσματος. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε
πάντα σε όλα τα ψάρια όπως κι αν τα μαγειρέψουμε . Το λεμόνι τους δίνει
ευχάριστο άρωμα και σφίγγει ωραία τη σάρκα τους.
το χυμό ενός λεμονιού που το έχουμε πρώτα πλύνει . Κόβουμε τις λεμονόκουπες σε τέταρτα και τις σκορπάμε στα ψάρια. Τα
αφήνουμε έτσι μέχρι την ώρα του τηγανίσματος. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε
πάντα σε όλα τα ψάρια όπως κι αν τα μαγειρέψουμε . Το λεμόνι τους δίνει
ευχάριστο άρωμα και σφίγγει ωραία τη σάρκα τους.
Βάζουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο
να κάψει και αλευρώνουμε τα ψάρια μας. Πριν αρχίσει να καπνίζει το λάδι βάζουμε
τα ψάρια στο τηγάνι, όχι πολλά μαζί για να μη πέσει η θερμοκρασία του, και τα
τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο . Συνεχίζουμε
μέχρι να τελειώσουν όλα τα ψάρια.
να κάψει και αλευρώνουμε τα ψάρια μας. Πριν αρχίσει να καπνίζει το λάδι βάζουμε
τα ψάρια στο τηγάνι, όχι πολλά μαζί για να μη πέσει η θερμοκρασία του, και τα
τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο . Συνεχίζουμε
μέχρι να τελειώσουν όλα τα ψάρια.
Περνάμε από σήτα το ελαιόλαδο του τηγανιού ,μετράμε
περίπου ¼ της κούπας και το ξαναβάζουμε
στο τηγάνι αφού το σκουπίσουμε με λίγο χαρτί κουζίνας. Προσθέτουμε την ντομάτα, το σκόρδο και το αρισμαρί ,
αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι .
περίπου ¼ της κούπας και το ξαναβάζουμε
στο τηγάνι αφού το σκουπίσουμε με λίγο χαρτί κουζίνας. Προσθέτουμε την ντομάτα, το σκόρδο και το αρισμαρί ,
αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι .
Όταν έχει γίνει, βάζουμε σε ένα μπολάκι το νερό και το ξύδι, διαλύουμε το
αλεύρι και το ρίχνουμε κυκλικά στο τηγάνι . Ανακατεύουμε να πάει παντού, και αφήνουμε
να πάρει μια δυο βράσεις, να πήξει και να μελώσει.
αλεύρι και το ρίχνουμε κυκλικά στο τηγάνι . Ανακατεύουμε να πάει παντού, και αφήνουμε
να πάρει μια δυο βράσεις, να πήξει και να μελώσει.
Βάζουμε τα ψάρια στο τηγάνι και αφήνουμε να βράσουν
ελάχιστα μέσα στη σάλτσα ή αν δεν θέλουμε να μαλακώσουν πολύ τα περιχύνουμε με
τη σάλτσα σε πιατέλα. Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου και ταιριάζουν
θαυμάσια με πράσινη ξιδάτη σαλάτα.
ελάχιστα μέσα στη σάλτσα ή αν δεν θέλουμε να μαλακώσουν πολύ τα περιχύνουμε με
τη σάλτσα σε πιατέλα. Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου και ταιριάζουν
θαυμάσια με πράσινη ξιδάτη σαλάτα.
Παρατηρήσεις:
1)Η σάλτσα ταιριάζει και με ψάρια σχάρας για όσους
αποφεύγουν τα τηγανητά. Παραδοσιακά βέβαια η συνταγή αφορά τηγανητά ψάρια, αλλά
την έχουμε δοκιμάσει και με ψάρια σχάρας και είναι πολύ νόστιμη.
αποφεύγουν τα τηγανητά. Παραδοσιακά βέβαια η συνταγή αφορά τηγανητά ψάρια, αλλά
την έχουμε δοκιμάσει και με ψάρια σχάρας και είναι πολύ νόστιμη.
2)Μπορούμε να μη χρησιμοποιήσουμε το τηγανισμένο λάδι αλλά αφού
σκουπίσουμε το τηγάνι με λίγο χαρτί κουζίνας να βάλουμε φρέσκο ελαιόλαδο.
σκουπίσουμε το τηγάνι με λίγο χαρτί κουζίνας να βάλουμε φρέσκο ελαιόλαδο.
3)Ο χρόνος βρασμού της σάλτσας εξαρτάται από τι θα χρησιμοποιήσουμε. Η φρέσκια θέλει περισσότερο βράσιμο από την ήδη μαγειρεμένη σπιτική ντομάτα. Αν βάλουμε κονκασέ, καλό είναι να το περάσουμε λίγο από το multi.
4) Η προσθήκη πιπεριάς , μανιταριών ακόμη και κρεμμυδιού και λοιπών υλικών ίσως αρέσει σε κάποιους . Εγώ δίνω εδώ
την παραδοσιακή συνταγή και οι παρεμβάσεις είναι θέμα επιλογής πλέον…
την παραδοσιακή συνταγή και οι παρεμβάσεις είναι θέμα επιλογής πλέον…
Βαγγελιώ μου καταπληκτική σάλτσα, καταγράφηκε ήδη!Για βουτίτσες είναι ότι πρέπει!!!
Φιλιά!
Ξέρεις πόσο αγαπάω τα ψαράκια γενικώς……..η φράση ιδανική για βούτες…..μου ταιριάζει απόλυτα!!!
Πολύ νόστιμη και χρήσιμη συνταγή! Έτσι μπορούμε να "μεταμορφώσουμε" τα ψάρια που τηγανίσαμε και να τα φάμε και την επόμενη μέρα!
Από τις πιο αγαπημένες μου σάλτσες για ψάρια καλή μου Βαγγελιώ.
Άσε που μου "φέρνει" και πολλές μνήμες στο μυαλό.
Καλημέρα να έχεις.
Οι συνταγές είναι πολύ ωραίες αλλα η γλώσσα που γραφετε
με την αλόγιστη χρήση υποκοριστικών δεν υποφέρεται.
Ένα μικρο δείγμα….
με τηγανισμένες τις πατατούλες μας
Προσθέτουμε αρκετό νεράκι…
και λίγο νεράκι…
τρώγεται μαζί με τη σαρδελίτσαι το πιπεράκι και το λεμονάκι…
σε πολλά φαγάκια…
Στο προηγούμενο post που είχατε κάνει το ίδιο σχόλιο σας είχα απαντήσει, αλλά φαίνεται ότι δεν κάνατε τον κόπο να το διαβάσετε. Έλεγα λοιπόν :
"Καλοδεχούμενη η κριτική σας αλλά αν μου λέγατε και πού τα βρήκατε αυτά μαζεμένα, σε ποιο post εννοώ, θα με υποχρεώνατε… Γιατί μαζεμένα δεν τα είδα πουθενά. Εδώ απ' ότι είδα δεν υπάρχουν και πολλά υποκοριστικά. Ας σχολιάζατε εκεί που τα βρήκατε.
Προσπαθώ να σέβομαι τη γλώσσα και να μην κάνω τραγικά λάθη. Τώρα αν για κάποιους δεν υποφέρεται τι να πω…
Το "φιλικά" είναι οξύμωρο εδώ; Επειδή σας βλέπω ειδικό στα φιλολογικά ρωτάω. Γιατί πόσο φιλικό μπορεί να είναι τον "δεν αντέχεται";
Πάντως, αν κάτι υπερβαίνει την ευαισθησία μας -και έχουμε την δυνατότητα- καλό είναι να το αποφεύγουμε!"
Συμπληρώνοντας, να ρωτήσω αν έχετε σκεφτεί ότι τα υποκοριστικά στις συνταγές μπορεί να δηλώνουν ποσότητα ή μέγεθος; Είναι περιττό να προσπαθήσω να σας πείσω δεν βρίσκω αλόγιστη τη χρήση τους στα κείμενά μου όσο τουλάχιστον πρόλαβα να το ψάξω. Οι φράσεις που γράφετε είναι από διαφορετικά posts τελικά!
Τέλος πάντων αφού βρίσκετε αφόρητο τον τρόπο που γράφω καλύτερα να μην περνάτε από δω γιατί μου είναι πολύ δύσκολο -και ίσως είναι και πολύ αργά- να τον διορθώσω …
Στο εξής, αν ξανασχολιάσετε με το περίπου copy-paste σχόλιό σας, λυπάμαι αλλά θα το διαγράψω. Όχι για τίποτε άλλο, αλλά γιατί θα έπρεπε ήδη να έχετε διαβάσει την απάντησή μου εκεί που σχολιάσατε την πρώτη φορά. Η επανάληψή του και σε άλλο post δεν μου δείχνει καλή πρόθεση!
Η κριτική μου είναι πάντα καλοπροαίρετη, αλλοιώτικα δεν κάνω τον κόπο να γράψω κάτι.
Το πρόβλημα με τα υποκοριστικά είναι αποκλειστικά δικό μου επειδή θεωρώ τα υποκοριστικά συρρίκνωση-σμίκρυνση.Είναι κρίμα τα ωραία προϊόντα και υλικά που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα να τα κάνετε μικρά, (ασήμαντα), σίγουρα μπορεί να δηλώνουν ποσότητα ή μέγεθος ενός υλικού αλλά εδώ μάλλον δηλώνουν styl γραφής, και τα επίθετα δεν είναι τόσο άχρηστα έχουν και αυτά κάποια αιτία ύπαρξης. Ναι τα πήρα από διάφορα Posts δέν ήταν μαζεμένα κάπου,το ερέθισμα να γράψω το σχόλιο ήταν αυτό το σημείο, -τρώγεται μαζί με τη σαρδελίτσα- από το «Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα» όπου από
περήφανες Σαρδέλες του τίτλου κατάντησαν σε σαρδελίτσα μετά το ψήσιμο.
Έκανα τον κόπο αλλά να διαβάσω το σχόλιο αλλά κάπου χάθηκα μέσα στις σελίδες και όταν το βρήκα ήταν αργά.
Όσο για την ειδικότητα μου στά φιλολογικά (ουδεμία σχέση) τελείως λάθος εκτίμηση καθότι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού εδώ και πολλά χρόνια και τη μόνη γλώσσα που χρησιμοποιώ (εάν την βρώ γιατί η γνήσια σπανίζει πολύ) είναι η θαλασσινή.Το οτι σέβεστε τη γλώσσα και την -κουζίνα- είναι προφανές, με στεναχωρήσατε δε που μου κλεινετε την πόρτα του Blog, λέγοντας μου να μην περναω από δω…,κάποτε στη Κρήτη οι ξένοι ήτανε καλοδεχούμενοι και με τση παραξενιές τος.
Υ.Γ. Από ποιά μπάντα τσή Κρήτης γράφνεις; Ανατολή; Μέση; Δύση
Ευτυχώς πρόλαβα και έφαγα φασουλόρυζο,μακαρούνια σκιουφηχτά,λαγό ξιδάτο στο κουρούπι,
πέρδικες ή περιστέρια με ξυνόχοντρο,λαχανοπίτια με τσιγαρολάχανα…και στα κηπούλια μας είχαμε απιδιές κιτρές και γλυκολεμονιές αλλά τώρα μας τελείωσαν…
Πάντα φιλικά και το εννοώ
Νικόλας ή Ανώνυμος
Μα γιατί καλέ μου άνθρωπε δεν γράφετε ντόμπρα και σταράτα από την αρχή ότι είναι δικό σας το πρόβλημα με τα υποκοριστικά; Γιατί για μένα δεν δηλώνουν ασημαντότητα (ισχύει κι αυτό, μα σπάνια κι όχι στα φαγάκια…) μα πολλές φορές έως και τρυφερότητα! Η σαρδελίτσα γίνεται τρυφερή και ζουμερή μ' αυτόν τον τρόπο και με κανένα τρόπο η έκφραση δεν δηλώνει υποτίμηση!
Αφού δεν είστε στην Ελλάδα δεν θα ξέρετε τον τίτλο που έχει δώσει η άριστη ερευνήτρια της ελληνικής κουζίνας κ.Βουτσινά σε ένα από τα βιβλία της : "Τα άγια φαγάκια της καθημερινότητάς μας" ο οποίος εκφράζει μάλλον τρυφερότητα για την απλότητα του καθημερινού μας φαγητού και είναι ίσως η αιτία που μου έχει κολλήσει αυτό το υποκοριστικό!
Κατάγομαι και κατοικώ από την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου αλλά αναζητώ και εκτιμώ τις νοστιμιές του νησιού μας όπου κι αν υπάρχουν. Και λέω του νησιού μας γιατί για να ξέρεις τόσες πολλές και μάλιστα με την κρητική τους ονομασία, κρητικός πρέπει να 'σαι και του λόγου σου.
Ναι οι κρητικοί τσ' αγαπούμε τσι μουσαφίρηδες και τοσε βγάνομε τσι καλύτερες μερίδες μα να μασε σέβουνται λιγάκι κι αυτοί και όχι να μασε προσβάλλουνε από την πρώτη επίσκεψη. Τέλος πάντων ό,τι είπαμε νερό κι αλάτι και κόπιαζε όποτε θες άμα σ' αρέσει το τραπέζι μας ! Και κρασΑΚΙ και ρακΑΚΙ (καμία υποτίμηση, σε βεβαιώνω 🙂 ) θα κεράσωμε και την κριτική σου θα ακούσουμε αλλά σε παρακαλώ επειδή κι εγώ δεν είμαι φιλόλογος, να συγχωρείς τις αστοχιές μου στη γλώσσα.
Καλά ταξίδια και καλές επιστροφές σε ό,τι αγαπάς!
Η συνταγή σου βαγγελιώ μου για τα μαρινάτα ψαράκια.. καταγραφεται στα προσεχώς μαγειρεματα μου … δεν την ήξερα αυτην την συνταγή παρ όλο που είμαι μια ζωή στην Κρήτη… ποτε δεν τα τρωγαμε τα ψαρια κρύα… και παντα εψηνα οσα καταναλώναμε.. αμεσως..σε ευχαριστουμε .. να εισαι καλα … να ξερεις ποσες φορές παίρνω συνταγές σου..!!!! καλο βραδυ φιλιά..
Tiene un aspecto muy bueno me encanta ,abrazos y abrazos.
Θυμίζει πάρα πολύ τις Πορτογαλικές σαρδέλες escabeche. Μόνο που εκεί βάζουν και φλούδα πορτοκαλιού.
Μου είχε μείνει κόκκινη σάλτσα και είχα πετύχει κάτι καταπληκτικές φρίσσες. Έτσι, παίρνοντας αφορμή από αυτήν εδώ την συνταγή, αξιοποίησα και τα δύο. ευχαριστώ πολύ!
[…] ολόκληρα ψάρια. Θεωρώ ότι είναι η εξέλιξη της συνταγής ψάρια μαρινάτα η οποία εφαρμοζόταν ακόμη και στα τηγανητά […]