Στην κατάψυξή μας, για να νοστιμίζουμε σούπες και λαδερά!
Θα μου πείτε πρώτη ανάρτηση του μήνα και κυριακάτικα δεν
βρέθηκε ένα γλυκό ένα κέρασμα τέλος πάντων έστω και αλμυρό; Κύβους θα αναρτήσεις στο blog; Ξέρω εξ ιδίων ότι οι
εργαζόμενες τέτοιες δουλειές τις κάνουν κυρίως τα Σαββατοκύριακα, και μιας κι
έφτιαξα κάμποσους χθες είπα σήμερα να βάλω τη συνταγή αφού έχω επιτέλους και τις
σχετικές φωτογραφίες. Τόσες φορές τους φτιάχνω και μόνο τώρα αξιώθηκα να
φωτογραφίσω!
βρέθηκε ένα γλυκό ένα κέρασμα τέλος πάντων έστω και αλμυρό; Κύβους θα αναρτήσεις στο blog; Ξέρω εξ ιδίων ότι οι
εργαζόμενες τέτοιες δουλειές τις κάνουν κυρίως τα Σαββατοκύριακα, και μιας κι
έφτιαξα κάμποσους χθες είπα σήμερα να βάλω τη συνταγή αφού έχω επιτέλους και τις
σχετικές φωτογραφίες. Τόσες φορές τους φτιάχνω και μόνο τώρα αξιώθηκα να
φωτογραφίσω!
Όταν στις συνταγές μου γράφω «κύβους λαχανικών» συνήθως
προσθέτω την έκφραση «κατά προτίμηση σπιτικούς» . Ε, γι αυτούς πρόκειται! Η
ποικιλία των λαχανικών ποικίλλει ανάλογα με την εποχή. Μερικά όμως είναι παντός
καιρού και απαραίτητα για την καλή γεύση , την συμπυκνωμένη καλή γεύση , που
χρειαζόμαστε στους κύβους μας.
προσθέτω την έκφραση «κατά προτίμηση σπιτικούς» . Ε, γι αυτούς πρόκειται! Η
ποικιλία των λαχανικών ποικίλλει ανάλογα με την εποχή. Μερικά όμως είναι παντός
καιρού και απαραίτητα για την καλή γεύση , την συμπυκνωμένη καλή γεύση , που
χρειαζόμαστε στους κύβους μας.
Το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και ο
μαϊντανός είναι απαραίτητα συστατικά. Από κει και πέρα μπορούμε να βάλουμε κολοκυθάκια
και πιπεριές, σπανάκι και γούλα (σέσκουλα) , μάραθα, πράσα και σελινόριζες και
ρίζες φινόκιο, την εποχή που υπάρχουν.
μαϊντανός είναι απαραίτητα συστατικά. Από κει και πέρα μπορούμε να βάλουμε κολοκυθάκια
και πιπεριές, σπανάκι και γούλα (σέσκουλα) , μάραθα, πράσα και σελινόριζες και
ρίζες φινόκιο, την εποχή που υπάρχουν.
Όλα αυτά δεμένα με
ελαιόλαδο , καλοαλατισμένα και αρωματισμένα με πιπέρι και λίγη δάφνη ίσως, μας δίνουν
ωραιότατους σπιτικούς κύβους για όπου τους χρειαζόμαστε. Η διατήρηση βέβαια
γίνεται στην κατάψυξη. Αυτή την εποχή έχουμε μεγάλη ποικιλία λαχανικών κατάλληλων για κύβους αφού δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμη εντελώς τα καλοκαιρινά και έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρκετά χειμωνιάτικα λαχανικά.
ελαιόλαδο , καλοαλατισμένα και αρωματισμένα με πιπέρι και λίγη δάφνη ίσως, μας δίνουν
ωραιότατους σπιτικούς κύβους για όπου τους χρειαζόμαστε. Η διατήρηση βέβαια
γίνεται στην κατάψυξη. Αυτή την εποχή έχουμε μεγάλη ποικιλία λαχανικών κατάλληλων για κύβους αφού δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμη εντελώς τα καλοκαιρινά και έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρκετά χειμωνιάτικα λαχανικά.
Υλικά:
Περίπου ένα κιλό λαχανικά εποχής (ζυγισμένα καθαρισμένα)
Από αυτά τα 300 γραμμάρια να είναι πράσινα ( γούλα, σπανάκι,
παντζαρόφυλλα , μαϊντανός, , μάραθα και σέλινο ανάλογα με την εποχή) και τα υπόλοιπα λαχανικά με πιο
πλούσια σάρκα (πράσα, κρεμμύδια, καρότα , πιπεριές , κολοκυθάκια , φινόκιο ,
ανάλογα με την εποχή πάντα) .
παντζαρόφυλλα , μαϊντανός, , μάραθα και σέλινο ανάλογα με την εποχή) και τα υπόλοιπα λαχανικά με πιο
πλούσια σάρκα (πράσα, κρεμμύδια, καρότα , πιπεριές , κολοκυθάκια , φινόκιο ,
ανάλογα με την εποχή πάντα) .
½ κούπα ελαιόλαδο
2 κουταλιές αλάτι ημίχοντρο (κατά προτίμηση ) ή κοινό
2 φύλλα δάφνης αν μας αρέσει
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά .
Τα κόβουμε
σε μια κατσαρόλα σε μικρά κομματάκια και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τα περιχύνουμε
με το ελαιόλαδο και τόσο νερό ώστε να φαίνεται αλλά να μη τα καλύπτει εντελώς.
σε μια κατσαρόλα σε μικρά κομματάκια και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τα περιχύνουμε
με το ελαιόλαδο και τόσο νερό ώστε να φαίνεται αλλά να μη τα καλύπτει εντελώς.
Τα βάζουμε να βράσουν και μόλις αρχίσουν αν κοχλάζουν χαμηλώνουμε το μάτι (π.χ.
από το 9 στο 6). Αφήνουμε να βράζουν μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά και να
μαλακώσουν εντελώς.Τα δικά μου ήταν έτοιμα σε μια ώρα και 10 λεπτά.
από το 9 στο 6). Αφήνουμε να βράζουν μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά και να
μαλακώσουν εντελώς.Τα δικά μου ήταν έτοιμα σε μια ώρα και 10 λεπτά.
Μερικά μπορεί και να λιώσουν . Δεν μας πειράζει.
Αφήνουμε
να κρυώσουν, τρίβουμε πάνω τους λίγο πιπέρι και τα πολτοποιούμε με το
ραβδομπλέντερ ή στο multi.
να κρυώσουν, τρίβουμε πάνω τους λίγο πιπέρι και τα πολτοποιούμε με το
ραβδομπλέντερ ή στο multi.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε με τον (πεντανόστιμο) πουρέ, θήκες για παγάκια μεγάλου
μεγέθους (ιδανικές αυτές από σιλικόνη) .
μεγέθους (ιδανικές αυτές από σιλικόνη) .
Τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στην κατάψυξη.
Όταν σφίξουν
μπορούμε να βγάλουμε τα παγάκια –κύβους από τις θήκες και να τα διατηρήσουμε
μέσα σε σακουλάκια κατάψυξης. Τα χρησιμοποιούμε χωρίς να τα ξεπαγώσουμε σε
σούπες, σε λαδερά, και όπου αλλού συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε κύβους
λαχανικών.
μπορούμε να βγάλουμε τα παγάκια –κύβους από τις θήκες και να τα διατηρήσουμε
μέσα σε σακουλάκια κατάψυξης. Τα χρησιμοποιούμε χωρίς να τα ξεπαγώσουμε σε
σούπες, σε λαδερά, και όπου αλλού συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε κύβους
λαχανικών.
Παρατηρήσεις:
1)Η σύνθεση των δικών μου λαχανικών αυτή τη φορά ήταν: Για τις
πρασινάδες είχα γούλα (σέσκουλα) , παντζαρόφυλλα, σέλινο και μαϊντανό όλα μαζί
300 γραμμάρια (ζυγισμένα καθαρισμένα).
Για τα υπόλοιπα είχα: 3 καρότα , 1 μεγάλο πράσο, 2 κρεμμύδια, 3 μέτριες
πιπεριές.Έφτιαξα 34 κύβους.
πρασινάδες είχα γούλα (σέσκουλα) , παντζαρόφυλλα, σέλινο και μαϊντανό όλα μαζί
300 γραμμάρια (ζυγισμένα καθαρισμένα).
Για τα υπόλοιπα είχα: 3 καρότα , 1 μεγάλο πράσο, 2 κρεμμύδια, 3 μέτριες
πιπεριές.Έφτιαξα 34 κύβους.
2)Δεν το παρακάνουμε με τα αρωματικά. Δεν θέλουμε να
υπερισχύει στο φαγητό μας η γεύση του μαϊντανού ή του σέλινου.
υπερισχύει στο φαγητό μας η γεύση του μαϊντανού ή του σέλινου.
3)Αποφεύγουμε τα λαχανικά που μυρίζουν έντονα όταν μείνουν
π.χ. κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο.
π.χ. κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο.
4)Εγώ δεν βάζω πατάτα ή ντομάτα αλλά δεν θα ήμουν αρνητική
στη χρήση τους. Απλά συνήθως στα
περισσότερα φαγητά που χρειάζονται αυτά τα δύο, μπαίνουν σε ποσότητα και όχι σε
κύβους!
στη χρήση τους. Απλά συνήθως στα
περισσότερα φαγητά που χρειάζονται αυτά τα δύο, μπαίνουν σε ποσότητα και όχι σε
κύβους!
5)Όταν χρησιμοποιούμε τους κύβους μας λαμβάνουμε υπόψη μας ότι
είναι αλμυρούτσικοι και κανονίζουμε ανάλογα το αλάτι στο φαγητό μας.
είναι αλμυρούτσικοι και κανονίζουμε ανάλογα το αλάτι στο φαγητό μας.
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!
Πριν ένα χρόνο ακριβώς η Λίνα έγραφε για κύβους κι όλο εγώ η ακαμάτρα τους φτιάχνω και που;;;
Μια υπενθύμιση τώρα να με σώσει.
Καλή εβδομάδα.
Πολύτιμη συνταγή και πολύ πρακτική!
Προσωπικά αρνούμαι να βάλω στο σπίτι αγοραστούς κύβους. Για ζωμό κρέατος έβαζα στην καταψυξη ποτηράκια με ζωμό όποτε έβραζα κρέας ή κοτόπουλα, αλλά για κύβο λαχανικών αυτή είναι μια εξαιρετική λύση!
Καλή εβδομάδα!
Οι σπιτικοί κύβοι λαχανικών είναι πάντα οι καλύτεροι!
Καλή βδομάδα Βαγγελιώ μου, φιλιά!
αψογη οπως παντα θα τους φτιαξω ιδια αυριο που λεγαν κι οι παλιο. να σε ρωτησω και κατι άλλο σε παρακαλώ. θεκω να καραμελωσω ντοματινια για να τα χρησιμοποιησω το Σάββατο. θα διατηρηθουν αραγε σε αποστειρωμανο βάζο η θα χαλασουν;
Καλημέρα ! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν θα διακινδύνευα να καραμελώσω από τώρα τα ντοματίνια ειδικά αν τα ήθελα για πιο επίσημο τραπέζι. Κάνε τον κόπο να τα καραμελώσεις το Σάββατο, και κράτησε 2-3 για να δεις πόσες μέρες διατηρούνται όμορφα και νόστιμα. Έτσι θα ξέρεις την επόμενη φορά ! Να μας πεις κι εμάς 🙂
εγώ σε ευχαριστώ για την βοηθεια σου και τις πεντανοστιμες συνταγές σου. θα σας ενημερώσω για τα ντοματινια θα τα βάλω σ αποστειρωμενο βαζο και θα μετρώ μέρες.
[…] κύβους λαχανικών (βιολογικούς ή σπιτικούς κατά […]
[…] ένα κύβο λαχανικών σπιτικό ή […]
Είναι πολύ ωραίοι, τους είχα φτιάξει πέρυσι. Τώρα τους ξανακάνω και σκέφτομαι. ..μελιτζάνα να βάλω?
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Δεν θα σας συμβούλευα να βάλετε μελιτζάνα, μπορεί να πικρίσει με τον καιρό!
Ετοιμάζομαι να τους ξαναφτιάξω και σκέφτομαι να βάλω και μανιτάρια.Τι λέτε θα ταιριάζουν?
Και βέβαια ταιριάζουν! Πολύ ωραία θα είναι! Καλή επιτυχία και καλοξόδευτοι…